Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Kaikki blogit puheenaiheesta Abortti

Miksi abortti ei ole naisen oikeus vaan syntymättömän ihmisen murha?

Kumoan seuraavassa kymmenen tavallisinta näennäisperustelua sille, että abortti on moraalisesti hyväksyttävä.*

1.”Sikiö on vain kasvain tai yksi ruumiinosa naisen elimistössä.”

Sadan vuoden takainen edistys

"Historiallinen kehitys on tosi hidasta.

               Joskus kestää vuosisadan

päästä viisikymmentä vuotta taaksepäin."

(Paavo Haavikko, Runoja matkalta salmen ylitse, 1973)

Vastaukseni blogisti Ojalan kahdesti poistamaan aborttiaiheiseen kirjoitukseen

Puheenvuorolainen Jaakko Ojala oli kirjoittanut abortista, johon olin kommentoimassa. Blogin avainsisältö oli jotakuinkin "abortti = murha". Hän kuitenkin poisti blogipostauksensa kesken kirjoittamiseni, enkä huomannut kopioida vastaustani talteen. Tämä toistui vielä toisen kerran, joten vastaukseni tulkoon tässä muodossa (alla).

 

----

 

Keinokohtu kehittyy, pitäisikö abortin takarajaa alentaa?

Keinokohdussa, eli kehon ulkopuolisessa muovipussissa, on onnistuttu kasvattamaan karitsoja menestyksellisesti. Entistä nuoremmat sikiöt voivat tulevaisuudessa selvitä samanlaisessa keinokohdussa myös ihmisillä. Nykyisin abortin takarajaksi on määritelty 20 viikkoa lähinnä sillä perusteella, että tämän aikarajan jälkeen ei syntynyt lapsi enää eläisi kohdun ulkopuolella. Abortin takaraja on nykyisin 12 viikkoa, ja myöhempään raskaudenkeskeytykseen tarvitaan aina Valviran myöntämä lupa, joka voidaan myöntää äidin nuoren iän, sikiöpoikkeavuuden tai muiden painavien syiden perusteella.

Pro potentiaalinen oikein elävä kristitty

Kristityt abortinvastustajat korostavat olevansa pro-life. Elämän puolella. Tässä kohden usein toistuvana väitteenä on se, että heille ihmisarvo on erottamaton ja ääretön ja ehdoton. Tämä absoluuttinen ihmisarvo on jotain jota he pitävät objektiivisen moraalin ytimenä ja myös kristinuskon lahjana länsimaiselle sivistykselle.

Maksuton ehkäisy lappilaisnuorille

Abortti oli yksi Rovaniemen kevään keskustelunaiheista. Lapin ylioppilasteatteri käsitteli aihetta esityksessään “84 päivää” ja puoluerajat ylittänyt kuntalaisaloite maksuttomasta ehkäisystä jätettiin kaupunginvaltuustolle. Moni sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvä asia on kuitenkin siirtymässä maakuntatasolle, joten asiasta pitää puhua koko Lapin yhteisenä. Lapissa tuleekin tulevaisuudessa mielestäni tarjota maksuton ehkäisy kaikille nuorille.

Tämän maan täytyy kääntyä

Suomi-neito tuntuisi nyt olevan hukassa. Jumala on ahdisteltu pois meidän yhteiskunnastamme ja uskon, että se tulee maksamaan meille kalliisti. Tiedän, helppo se on kristityn huudella ja paukuttaa Raamatulla päähän. Mutta emme tee sitä siksi, että vihaisimme, vaan koska rakastamme tätä kansaa ja teitä ihmisiä.

Vaarallinen leikki tyttöjen ja naisten hengellä

Kehitysmaissa tehtävä työ naisten seksuaali- ja lisääntymisterveyden hyväksi on ajautunut suureen ahdinkoon. Syyllinen tähän on Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin republikaanihallinto, joka otti käyttöön hiljattain niin sanotun Global Gag Rulen. Kyseinen asetus kieltää kaiken yhdysvaltalaisen rahoituksen kohdentamisen kaikille Yhdysvaltojen ulkopuolisille järjestöille, jotka ovat missään tekemisissä abortin kanssa. 

Et ehkä omista geenejäsi - Asiaa abortista

Aborttiin liittyvällä argumentaatiolla valitaan presidenttejä Yhdysvalloissa. Presidentti pitelee hyppysissään, paitsi ydinaseiden laukaisukoodeja, myös lisääntymiseen ja seksuaalimoraalin liittyviä ratkaisuja. Presidentti nimittää korkeimpien oikeuksien jäsenet, jotka puolestaan ratkovat oikeustapauksia omien luonnollisestikin poliittisten mieltymystensä ja päähänpistojensa mukaisesti. Vallan kolmijako-oppi ei toteudu Yhdysvalloissa kovin hyvin.

Abortti ja muut turhat keskustelunaiheet

Kirjoitin vähän aikaa sitten abortista. Se jaettiin kohtuullisen monta kertaa. Ja siitä käytiin myös keskustelua sosiaalisen median puolella. Itse teksti oli tavallaan yksinkertainen. Näkökulma keskittyi siihen miten abortti, ja nimenomaan abortin vastustaminen, on perusteltu eri aikoinan. Se ei ollut teksti jonka ideana oli argumentoida abortin puolesta tai vastaan. Vaan ainoastaan kuvata sitä miten aborttia on nähty eri tavalla eri aikoina.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä