*

Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Kaikki blogit puheenaiheesta Venäjän tulevaisuus

L'état, c'est moi

Kävin läpi Vladimir Putinin eilisen mammuttilehdistötilaisuuden kysymykset ja vastaukset.

Putinin tulevaisuus

Päältä katsoen Venäjän valtionpäämiehen asema näyttää juuri nyt vahvalta. Istuvalla presidentillä ei ole kunnon haastajia tulevissa vaaleissa ja maan talouskin on sopeutettu öljyn vallitsevaan hintatasoon. Maailmalla kaikkien on otettava Venäjä tosissaan riippumatta siitä, pidetäänkö maan toimista vai ei.

Silti Venäjä on umpikujassa, josta päästään vain uuden ja hyvin toisella tavalla ajattelevan johtajan ohjauksessa.

Missio ja sen eteneminen

Mitä Venäjälle nykyään kuuluu?

Maailman huomio on kohdistunut viime aikoina Donald Trumpin alkutaipaleeseen ja länsi-Euroopan vaaleihin niin, että Venäjän asiat ovat jääneet hieman taka-alalle. Toki maan suhteen ollaan varuillaan länteen suunnattujen tietomurtojen ja poliittisten vaikutusyritysten vuoksi. Ukrainan kriisi jatkuu, Valko-Venäjällä pidetään kesällä isot sotaharjoitukset ja Venäjä toimii aktiivisesti myös Balkanilla ja Libyassa.

Huhuja ja kiistämisiä Moskovassa

Suomalaiset mediat – tai Aleksanteri-instituutin tutkijat – eivät tunnu aina seuraavan ihan niin tarkkaan Venäjän tapahtumia kuin pitäisi. En ole havainnut kommentteja esimerkiksi presidentinhallinnon viimeaikaisiin nimityksiin liittyvistä kiinnostavista tapahtumista.

Venäjän uusi turvallisuusdoktriini

Presidentti Putin allekirjoitti uudenvuodenaattona ukaasin numero 683,  joka päivittää Venäjän pitkän aikavälin kansallisen turvallisuusstrategian. Medioissa on jo todettu asiakirjan näkevän NATOn suurimpana uhkana, tuomitsevan järjestön laajentumispyrkimykset Venäjän lähialueilla sekä pitävän värivallankumouksia sisäisenä uhkana. Mutta ukaasista löytyy muutakin kiinnostavaa.

Venäjä sisäänpäinkääntyneenä ja ylhäältä ohjattuna yhteiskuntana

Venäjän tilanne ja Suomi

Presidentti Putinin valtakausi lähestyy vääjäämättä loppuaan, ja maan taloudellisten vaikeuksien syveneminen nopeuttaa kehitystä. Tämä herättää kysymyksen siitä, osaako Suomen politiikan ja elinkeinoelämän johto osannut lukea ajan merkit oikein. Toistaiseksi herrasväki näyttää elävän menneessä samaan tapaan kuin se teki neuvostoimperiumin hajoamisen aikoihin.

Saalistaan vahtiva karhu näyttää hampaitaan

Muutosta ilmassa

OPEC-maat päättivät torstaina olla rajoittamatta öljyntuotantoaan, minkä seurauksena Brent-laadun hinta on laskenut tätä kirjoitettaessa jo lähelle 70 dollarin tasoa. Samaan aikaan rupla on jälleen alkanut heikentyä, ja sen arvo dollareissa mitattuna tippunee kohta kahden sentin rajan alapuolelle.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä