Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Kaikki blogit puheenaiheesta Vapaa-aika

Entiseen aikaan tehtiin töitä kun niin kuului tehdä

”Kuulunut”

 

Minä muistan hyvin ajan kun ei ollut ”minulle kuuluu” mitään ja meitä sodan aikana ja heti sodan jälkeen syntyneitä on vielä iso joukko elossa.

Eli olen elävä esimerkki siitä että selvitään kun keskitytään työhön eikä siihen mitä minulle kuuluu, nykyisinhän kaikki huutaa suu auki niinkuin linnunpojat pesässä minulle kuuluu sitä ja minulle kuuluu tätä.

Prosentti ylijäämästä vapaa-ajan palveluihin

Kulttuuri ei kukoista kurjistamalla ja määrärahoja jäädyttämällä. Helsingin kaupunki teki viime vuonna voittoa 461 miljoonaa euroa ja koko kaupunkikonserni 648 miljoonaa euroa. Kaupungin tehtävä ei ole lähtökohtaisesti bisnes ja voittojen tavoittelu vaan kaupunkilaisten palvelujen tuottaminen ja toimivan kaupungin tekeminen. Vapaa-aika on työläisille tärkeää. Teemme työtä niska limassa, jotta voisimme nauttia ystävien ja perheen kanssa vapaa-ajasta, harrastaa, opiskella jotain uutta, kehittää itseämme ja sivistyä. Vapaa-ajan sektorilta ollaan taas kerran leikkaamassa rahoitusta.

Naisen paikka ja ilmastonmuutos

Tulevien eduskuntavaalien listalle on nousemassa paljon tärkeitä uudistuksia, kuten perhevapaat - vaikka tasa-arvon lisääminen työelämään olisi pitänyt mielestäni olla asialistalla jo huomattavasti aiemmin. Perhevapaauudistuksessa kun ei kuitenkaan ole kyse vain naisten asemasta, työelämästä ja perheistä - vaan myös esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnasta.

Kuka ymmärtää lapsiperheiden vanhempia

Lapsiperheiden arki on vilkasta. Vanhemmat todennäköisesti käyvät töissä, lapset päiväkodissa tai koulussa. Varsinaista lepoaikaa ei ole. Vanhempien täytyy työpäivän jälkeen keskittyä vanhemmuuteen, eli huolehtia lasten perustarpeiden tyydyttämisestä ja osoittaa rakkautta ja välittämistä. Lapsille on, eikä se koskaan pääty vaikka lapsi täyttäisi kahdeksantoista vuotta. 

 

Merkityksellistä elämää

Elämässä tulee vastaan hetkiä, jolloin ihminen pääsee pohtimaan omaa elämänpolkuaan ja sen suuntaa. Ihmisen ollessa nuori, tuntuu usein siltä, että merkityksellistä elämää on se, millaisen ystäväpiirin, oppiarvon, ammatin, työtehtävän tai luottamustehtävän olet saanut; tai paljonko sinulle maksetaan palkkaa, paljonko sinulla on valtaa ihmisiin ja asioihin tai oletko "oikeissa piireissä".

Työn väheneminen on hyvä asia

Siihen, että palkalliset työt vähenevät on alettava suhtautumaan myönteisesti.
 
On päättäjien tehtävä ratkaista se, että miten ihmiset perheineen tai ilman perhettä tulevat toimeen taloudellisesti tulevaisuudessa.
 
Perustulo on yksi ratkaisu ja tämän tulon on riitettävä elämiseen, mutta myös kohtuulliseen kuluttamiseen ja siihen asti, kunnes kuolema kutsuu.
 
 
Mitä ihmiset tekevät lisääntyvällä vapaa-ajalla?
 

Lapsi, älä tee sitä, äläkä tätä. Ole hajuton ja mauton. Ole kiltisti!

Luin jälleen loistavan esimerkin siitä, kuinka aikuiset nuorten ja lasten kanssa toimivat. Lähtökohtahan on tässä jälleen se, että aikuinen ei missään tapauksessa voi keskustella ja kohdata nuorempaansa. Aikuisen ei tarvitse kysyä, kertoa tai kuunnella. Ei, heti kielletään ja sillä selvä. Sitten ihmetellään, kun lapset eivät oikein halua totella. Tottelisitko sinä, jos joku sinua kuuntelematta ilmoittaisi, että nyt vaan tehdään näin?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä