Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Kaikki blogit puheenaiheesta Vaalipiiriuudistus

Arvottomia ääniä yhä kymmeniä tuhansia

Laskin tammikuun alussa kuinka monta ääntä vuoden 2011 eduskuntavaaleissa heitettiin hukkaan. Tein nyt saman laskelman. Valitettavasti hukattuja, arvottomia ääniä on edelleen kymmeniä tuhansia. Niiden määrä väheni vain marginaalisesti vaalipiiriuudistuksen ansiosta. Kansanvaltaa auttaa vain vaalilain uudistaminen; piirileikki ei sen sijaan poista maamme demokratiavajetta.

Savo-karjalan vaalipiirissä ei toteudu demokratia

Itä-Suomessa yhdistettiin neljä vaalipiiriä kahdeksi piiriksi. Aiemmin Pohjois-Savossa 131369 äänestäjää valitsi omat 9 kansanedustajaa. Vastaavasti Pohjois-Karjalassa 87185 äänestäjää valitsi 6 edustajaa. 
Nyt tulevissa vaaleissa nuo noin 220000 äänestäjää valitsee yhteiset 16 kansanedustajaa. Vuoden 2011 vaaleissa tarvittiin vertailuluvuksi 11092 tullakseen valituksi. Nyt tulevissa vaaleissa siihen riittää vertailuluku noin 7500.

Yli 166 000 ääntä heitettiin hukkaan

Viime eduskuntavaaleissa äänesti yli 2 900 000 suomalaista. Heistä yli 166 000 heitti kuitenkin äänensä hukkaan. Nämä äänet eivät vaikuttaneet suoraan eduskunnan voimasuhteisiin, sillä demokratiamme kompastuu vaalipiirien rajoihin ja piilevään äänikynnykseen.

Vaalilaki kurittaa yhä suomalaisia

Me käymme eduskuntavaalien viettohon. Mutta osassa maata vaalit käydään hieman demokraattisemmin kuin toisaalla. Jos olet koulussa oppinut, että jokaisella on tässä maassa yksi ääni käytettävissään, ja että jokainen ääni on yhtä arvokas, olet oppinut väärin. Ainakin, jos Lappi edelleen kuuluu Suomeen: täällä nimittäin monen äänen paikka on yhä roskakorissa.

Vihreä vaalipiiriuudistus

Viime vaalien jälkeen vihreiden (ja KD:n) keskeisenä tavoitteena oli saada aikaan uudistus vaalipiirijakoon. Pyrkimyksenä oli pienentää piilevää äänikynnystä, joka oli estänyt joidenkin vihreiden nousun eduskuntaan. Korkea äänikynnys toki on ihan validi ongelma, mutta vihreässä retoriikassa ainoa oikeudenmukaisen vaalijärjestelmän edellytys on, että ensimmäisen kansanedustajan saamisen raja pitää saada mahdollisimman alas. Jos tämä ehto täyttyy, niin millään muulla ei tunnu olevan väliä.

Kelpaako demareille demokratia?

Suomen vaalijärjestelmä on epäoikeudenmukainen. Asia nousi erityisesti otsikoihin vuonna 2007 vihreiden entisen puheenjohtajan ja MEPin Tarja Cronbergin jäätyä valitsematta, vaikka saikin henkilökohtaisesti 9,1 prosenttia koko piirin äänimäärästä.

Vihreiden mielestä yhtäläinen äänioikeus on demokratian perusta ja siksi olemme ajaneetkin vaalipiiriuudistusta, joka ottaisi huomioon niin suhteellisen kuin alueellisenkin edustavuuden tasauspaikkajärjestelmineen.

Ehdolle ehdokkaaksi

Eurovaalit olivat iloiset ja inspiroivat. Kiersin ympäri Suomea, myös pienemmillä paikkakunnilla, joissa vihreitä ei juurikaan ole ja vastaanotto oli silti positiivinen. Fiilis oli siis hyvä ja ajattelin, että nyt kampanjointi saa riittää ja on mukava lopettaa aallon harjalla. 

Asun nimittäin Satakunnassa. Eduskuntavaalien äänikynnys on täällä kova myös keskisuurelle puolueelle, puhumattakaan vihreistä. Samalla äänimäärällä saisi Varsinais-Suomessa tuplat ja Uudellamaalla varmaankin quadruplat määrät kansanedustajia. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä