Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Kaikki blogit puheenaiheesta Merja Vilmilä

Arjen turvallisuus luodaan yhdessä

Alkuviikon ikävät tapahtumat niin Pietarin metrossa kuin kotimaassakin Afganistaniin karkotettavaksi määrättyjen osalta nostivat turvallisuuskysymykset jälleen valokeilaan. Tosiasia on, että turvallisuusympäristö on muuttunut Suomessakin huonompaan suuntaan viimeisen kahden – kolmen vuoden aikana. Syy on osin maailmanpolitiikasta johtuvaa, osin maamme sisäistä, lähinnä syrjäytymisestä johtuvaa. Niin ikään maahanmuutosta johtuva kuohunta heikentää osin ihmisten turvallisuudentunnetta.

Tyhjää puhetta

Käynnissä olevia kuntavaaleja on leimannut tyhjyyttään kumisevat fraasit, kun ehdokkaat ovat kohdanneet äänestäjiä eri tilaisuuksia. Varsinaista poliittista keskustelua ei voida sanoa käydyn, parhaimmillaan kyseessä ovat olleet paikalliset aiheet, mikä tietenkin kuntavaaleihin sopiikin. Eräät ehdokkaat eivät ole vielä ehtineet selvittää itselleen kunnallisen päätöksenteon ja eduskunnan päätäntävallan eroja, mikä kertoo äänestäjille karua kieltään osaamisesta.

Uudet kunnat haastavat valtuutetut

Neljä vuotta sitten kuntavaalien aikaan puhuttiin paljon siitä, että kyseessä ovat ”muutosvaalit”. Soten myötä samaa voidaan sanoa myös tulevasta valtuustosta. Tällä hetkellä ei ole tarkkaa tietoa siitä, mitä kaikkea tulevat valtuutetut päättävät ja mihin he vaikuttavat. Päälinjat ovat onneksi selvillä, mutta yksityiskohtia ja avoimia kysymyksiä riittää edelleen.

Kaupunki joka toimii

Kokoomusehdokkaiden vaalikampanjan kattoteema Rovaniemellä on nyt toistamiseen ”Kaupunki joka toimii”. Ohessa ajatuksiani siitä, mitä itse näen teemamme sisältävän.

Vakavia aikoja

Romanttisessa aikuisten poliittisessa satuelokuvassa ”Amerikan presidentti” Michael Douglasin esittämä presidentti Andrew Shephard toteaa elokuvan lopun puheessaan jotakuinkin näin: ”Meillä on vakavia ongelmia edessä, ja tarvitsemme vakavasti otettavia ihmisiä niitä ratkaisemaan”. Jostain syystä tuo lause tuli mieleeni lukiessani talouden haasteista.

Matkalla Pohjoisessa

Minulle tarjoutui tilaisuus päästä kiertämään Suomen pohjoisimmat osat, kun Kokoomusbussi – kampanja saavutti Lapin. Kolmen ja puolen päivän reissu oli yli 1700 kilometrin mittainen, ja siihen sisältyi osaltani 16 kuntaa. Bussi pysähtyi myös niissä kahdessa Lapin kunnassa, jossa Kokoomuksella ei ole kuntavaaliehdokkaita. Kotiin Rovaniemelle tulin lauantaina päivällä, josta bussi jatkoi vielä Meri-Lappiin.

Uudistuvat kunnat, entiset haasteet

 

Kuntalaki on yleisesti kunnallishallinnon korkein säätelijä, mutta kunnan toiminnan kannalta keskeisiä talouskysymyksiä siinä käsitellään lyhyesti. Kunnissa noudatetaankin talouden ohjauksessa kirjanpitolakia soveltuvin osin.  Laki antaa ne puitteet ja keskeiset säädökset, jonka mukaan taloudellisia kysymyksiä kunnassa pitää käsitellä. Kuntien talouden ohjaus on lähentynyt enemmän yrityksiä, eikä ohjauksessa ole kovin suuria eroja.

Ylen(määräinen) mieliharmi

Suomalainen aikuisväestö tietää ja tuntee Ylen, jonka on julkisen palvelun ohjelmatoiminnassa tuettava kansanvaltaa ja jokaisen osallistumismahdollisuuksia tarjoamalla mm. vuorovaikutusmahdollisuuksia. Asia on kirjattu lakiin. Kuntavaaliehdokkaille on ollut vastinetta Yle-verolle ylen määrin, kun vastausaika Ylen vaalikoneeseen ilmoitettiin päättyväksi eilen sunnuntaina. Erilaisten hankaluuksien vuoksi aikaa piti vielä viimeisenä vastauspäivänä jatkaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä