Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Kaikki blogit puheenaiheesta Konservatiivisuus

Ihmisen hyvyys, pahuus, vapaus, liberalismi ja konservatiivisuus

Koska blogin otsikko pitää olla lyhyt ja naseva, se ei voi olla täydellinen, joten muotoilen  otsikon tässä tekstissä nyt uudelleen.

 

  1. onko ihminen luonnostaan hyvä vaikko paha?

  2. voiko ihminen olla vapaa yhteisön sisällä?

  3. mitkä ovat vapauden rajat siinä tapauksessa ettei täydellinen vapaus ole mahdollinen?

  4. mitä on liberalismi?

  5. mitä  on konservatiivisuus?

 

Paaville vastapaavi

Jussi Halla-ahon ilmoitus Perussuomalaisten puheenjohtajavaaliin lähtemisestä tuli taktisesti otolliseen aikaan osuessaan alkuvuoden uutistyhjiöön. Haasteen heittäminen Timo Soinille käynnisti heti monenlaisia arvailuja eri ehdokkaiden mahdollisuuksista ja puolueen linjasta.

Kirja-arvostelu: Oikeus laiskuuteen – pamfletti

Olen lueskellut Oikeus laiskuuteen nimistä kirjaa. Sen kirjoittaja on Paul Lafargue. Kirjan nimetön suomentaja on sosialismi.net – sivuston mukaan todennäköisesti nuori Väinö Tanner. Huolimatta Tannerin suhtautumisesta radikaalimpaan vasemmistoon ja nousemisesta oikeistodemarien keulakuvaksi, niin tämän kirjan suomentaminen on suorastaan kapinallinen teko.

Taidetta, jota kansa ostaa ja ymmärtää

USA:n presidentinvaalit ovat alleviivanneet, että elämme nyt ideologiattomuuden aikakautta. Monimuotoista globalisaatiota ja elitististä päätöksentekoa - toisin sanoen nykytilaa - kannattava Clinton on saanut vastinparikseen Trumpin, joka haluaa muutosta nykymenoon mutta jonka takana ei ole ideologista konseptia. Tilannetta kuvastaa hyvin Francis Fukuyaman teoria historian lopusta, jossa ideologiat ovat väistyneet liberaalidemokratian ottaessa niistä niskalenkin.

 

Konservatiivinen syrjäytymiskäsitys

Amerikka on hyvin konservatiivinen ja porvarillisahdasmielinen maa. Olen miettinyt, että mitä me jenkeille nauretaan kun me ollaan itse ihan samanlaisia. Kuten jenkit niin mekin olemme markkinafundamentalistinen kilpailuyhteiskunta.

Markkinafundamentalismi on demokratian vastainen ideologia. Yhden asian selitysmallit ovat lähtökohtaisesti totalitaristisia eli demokratian vastaisia. Markkinadiktatuuri (eli kilpailuyhteiskunta) ei ole moniarvoinen yhteiskunta. Se tunnustaa arvon vain rahalla ja kilpailulla.

Kansallismielisyys, konservatiivisuus

Olli Immonen on jälleen avautunut facebookissa. Hän kyselee Ylen hallintoneuvoston jäsenen ominaisuudessa, osaako kukaan mainita edes yhtä kansallismielisesti tai konservatiivisesti ajattelevaa Ylen toimittajaa? Hän toteaa, ettei itse ole sellaista löytänyt, tutkimuksistaan huolimatta.

Konservatiivisuus elää Suomessa

Laitan tämän kirjoitukseni myös tänne usariin:

Mietin tässä ajankulukseni suomalaisten konservatiivista ja retoriikkaan uskovaa mentaliteettia. En yleistä kaikkien suomalaisten kohdalle, mutta väitän näin hyvin usean kohdalla olevan. Suomalaiset ovat siis juuttuneita tietynlaisiin normeihin. He puolustavat perinteisiä normeja ja ns. ”säädyllisiä” arvokäsityksiä. Mikä ylipäänsä on normaalia? Miksi kaikkien pitää olla samaa massaa?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä