Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Kaikki blogit puheenaiheesta EU Kreikka

Hissuttelun tie on kuljettu loppuun

(Aamulehti 2.7)

Olen surulla seurannut Kreikan valintoja. Ilmeisesti Kreikan johtavat poliitikot kuvittelivat, että heidät pelastetaan tilanteessa kuin tilanteessa. Pääministeri Tsipras antoi täysin mahdottomia lupauksia äänestäjille ja nyt rahat on lopussa. Kreikan hallitus esitti keinona lisärahojen saannille verokorotuksia – ei rakenteellisia muutoksia. Milloin veronkorotuksilla on luotu kestävää kasvua?

Kreikan ja Venäjän kriisit

“The Tao that can be spoken is not the eternal Tao
The name that can be named is not the eternal name”

- Tao Te Ching, 400 Eaa
 

Palasin juuri keskieuroopasta parin viikon lomalta. Lukiessani siellä uutisia tulin vihaiseksi siitä idiotismista mikä nykyjärjestelmässämme tuottaa yhteiset päätökset.

 

Kreikan kriisissä keskeisenä argumenttina on ollut, että on väärin jättää velat maksamatta (Mistä olen samaa mieltä).

 

Kreikka: Ei kurjistamiselle, kyllä demokratialle

Kreikassa ensi viikon sunnuntaina järjestettävässä kansanäänestyksessä on kyse Kreikan ja samalla Euroopan suunnasta. Vaihtoehtoina ovat kurjistaminen ja koveneva autoritaarinen komento – tai leikkauspolitiikan hylkääminen ja demokratian vahvistaminen.

Kreikka vs paperitiikeri nimeltä EU

EU-Kreikka -neuvottelujen seuraaminen on kuin katsoisi huonoa komediaa. Pieni maa vedättää, kääntää, vääntää, hämmentää ja EU-johtajat myötäilevät, uhkailevat, peräytyvät. Mukkelis, makkelis ja pyllymäkeä. Tänään tulleen uutisen mukaan Kreikka aikoo järjestää kansanäänestyksen ehdotetusta tukipaketista. No, sen lopputuloksen voi arvata.

Mistä vaaleissa vaietaan, osa 2

Katsaus vaalien vaiettuihin aiheisiin ja näkökulmiin jatkuu. Vaikka jostain asiasta puhuttaisiinkin paljon, kysymykset voivat olla ladattuja ja keskustelu kehystettyä tavalla, joka tosiasiassa sulkee olennaiset kysymykset pois. Tässä toisessa osassa käyn läpi vielä kolme keskeistä aihetta (5-7), joista on puhuttu pääosin yksipuolisesti, vain vähän tai ei juuri lainkaan.

Rahattoman rukous

Valtio, anna anteeksi kaikki rikokseni, joihin olen syyllistynyt. Lupaan jatkossa olla kuuliainen kansalainen ja maksaa Sinulle kuuluvat velvoitteeni.

Otathan huomioon kuitenkin, että olen jo menettänyt suuren osan omaisuudestani. Huomaathan, että verollepanoni olisi inhimillinen katastrofi.

Varotoimepiteenäni siirsin jo kartanoni, lapselleni. Ymmärrät varmaan, miksi!

Ahdistaa nyt jo kovasti, hengitys meinaa salpaantua.

Kiltti verottaja, ethän halua, että kuolen.

Kreikka ja SDP:n moraalinen vararikko

”Tämä tietenkin syö ihmistä, kun täällä istutaan ilta tolkulla ilman että löytyy ratkaisua”, totesi valtiovarainministeri Antti Rinne eilen Brysselissä. ”Ihminen” tässä lausahduksessa viittaa Rinteeseen itseensä ja muihin eurojohtajiin Brysselin kokoushuoneissa. Työttömillä, kodittomilla, sairailla ja nälkäisillä ihmisillä Ateenan kaduilla ei tässä ajattelussa ole sijaa.

Kreikan kriisin ratkaisu on mahdollisuus koko Euroopalle

Kreikan velan sovittelusta on tehty arvovaltakysymys. Euroopan keskuspankin (EKP) tuoreen linjauksen mukaan Kreikan uuden hallituksen on joko peräännyttävä tai nieltävä Kreikan velkakirjojen mitätöinti. Toveri Erkki Liikasen mukaan EKP:lla ei ollut muita mahdollisuuksia.

No, onhan niitä ollut. Niitä ei vaan ole haluttu käyttää, sillä EKP:sta, EU-komissiosta ja Kansainvälisestä valuuttarahastosta koostuvan troikan luoman kurjistamispolitiikan romuttaminen olisi romuttanut myös politiikan kehittäneen eurooppalaisen sinipunan. Sen arvovallasta tässä nyt taistellaan.

Sössiikö vasemmisto Kreikan lopullisesti ?

Kreikan kansantalous on kääntynyt kasvuun vuoden 2014 alkupuolella. Kreikan valtiontalous kääntyi viime vuoden puolella lievästi ylijäämäiseksi.

Kreikan työttömyysaste on kääntynyt laskuun.

Kreikan valtionvelka ei enää yli vuoteen ole kasvanut, vaan on tasaantunut 320mrd€:n tietämille. Kiitos talouskurin ja pahimman yli kantaneiden halpakorkoisten apupakettien.

Syrizan vaaliohjelma

Kreikassa vaihtui valta ja Suomessa ihmetellään, mitä seuraavaksi. Vasemmistoliitto on nyt suomentanut Syrizan Thessalonikin-ohjelman, josta itsekukin voi sitten vetää omat johtopäätöksensä.

https://www.dropbox.com/s/tbwv9lwfp2dsqdh/Syrizan%20Thessaloniki%20%20oh...

 

Kreikkalaisia on nyt viitisen vuotta kuritettu, joten ei liene ihme, että kansa kaipaa muutosta parempaan. Syriza lupailee vahvaa elvytystä ja suurta sosiaalista pakettia sekä lainojen uudelleenjärjestelyjä.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä