Mihin unohtui yhteiskuntasopimus, pääministeri Rinne?

Oppositiojohtajana Antti Rinne (sd.) halusi vielä vuonna 2015 yhteiskuntasopimuksen, jossa mukana olisivat työmarkkinoiden “isojen pelurien” lisäksi työttömät, eläkeläiset ja pienyritykset. Se oli hänen vastauksensa silloisen pääministeri Juha Sipilän (kesk) esitykseen työmarkkinasopimuksesta. Nyt hallituksen työllisyystavoitetta saavuttamaan pääministeri Rinne kutsui osallistujia SAK:sta, Akavasta, STTK:sta, EK:sta, Kuntatyönantajista ja Suomen Yrittäjistä sekä toimialaliitoista. Mihin siis jäivät pienet pelurit ja muut toimijat?

Kolmikanta tai tulopoliittinen kokonaisratkaisu ovat mielestäni jo parhaat päivänsä nähneitä konsepteja. Toivoisin, että nyt tehtäisiin aito yhteiskuntasopimus, jossa olisi työmarkkinajärjestöjen isojen ja pienten pelureiden lisäksi muun muassa työttömien, pienyrittäjien, opiskelijoiden ja yhteiskunnan syrjäyttämien edustajat. Vain muutaman etujärjestön laatima työmarkkinasopimus tuskin voi vastata lukuisiin työelämän ja alati muuttuvan toimintaympäristön haasteisiin. Esimerkiksi sosiaaliturvan uudistamisessa pitäisi kuulla myös laajemmin asiantuntijoita, jotta vastikkeeton perustulo saisi tuulta alleen. Isoimmissa uudistuksissa on myös aina syytä tehdä asioita parlamentaarisesti, jotta oppositio pääsee mukaan vaalikaudet ylittävien asioiden valmisteluun.

Oppositiojohtaja on tietenkin aina vapaampi esittämään asioita, kuin hallitussovusta huolehtiva pääministeri. Mutta tässä asiassa toivoisin näkeväni jatkossa enemmän vuoden 2015 Antti Rinnettä kuin vuoden 2019 versiota. Esimerkiksi opiskelijajärjestöt olivat syystä pettyneitä tukiensa parannuksiin: aito yhteiskuntasopimus voisi olla väylä antaa myös nuorille ja tuleville sukupolville tilaa päätöksenteossa.

miikkakeranen
Vihreät Rovaniemi

Rovaniemeläinen vihreä kaupunginvaltuutettu ja kirkkovaltuutettu. Gradua vaille valmis ekonomi ja vaatetussuunnittelun opiskelija. Feministi ja federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu