Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Mihin unohtui yhteiskuntasopimus, pääministeri Rinne?

Oppositiojohtajana Antti Rinne (sd.) halusi vielä vuonna 2015 yhteiskuntasopimuksen, jossa mukana olisivat työmarkkinoiden “isojen pelurien” lisäksi työttömät, eläkeläiset ja pienyritykset. Se oli hänen vastauksensa silloisen pääministeri Juha Sipilän (kesk) esitykseen työmarkkinasopimuksesta. Nyt hallituksen työllisyystavoitetta saavuttamaan pääministeri Rinne kutsui osallistujia SAK:sta, Akavasta, STTK:sta, EK:sta, Kuntatyönantajista ja Suomen Yrittäjistä sekä toimialaliitoista. Mihin siis jäivät pienet pelurit ja muut toimijat?

Kolmikanta tai tulopoliittinen kokonaisratkaisu ovat mielestäni jo parhaat päivänsä nähneitä konsepteja. Toivoisin, että nyt tehtäisiin aito yhteiskuntasopimus, jossa olisi työmarkkinajärjestöjen isojen ja pienten pelureiden lisäksi muun muassa työttömien, pienyrittäjien, opiskelijoiden ja yhteiskunnan syrjäyttämien edustajat. Vain muutaman etujärjestön laatima työmarkkinasopimus tuskin voi vastata lukuisiin työelämän ja alati muuttuvan toimintaympäristön haasteisiin. Esimerkiksi sosiaaliturvan uudistamisessa pitäisi kuulla myös laajemmin asiantuntijoita, jotta vastikkeeton perustulo saisi tuulta alleen. Isoimmissa uudistuksissa on myös aina syytä tehdä asioita parlamentaarisesti, jotta oppositio pääsee mukaan vaalikaudet ylittävien asioiden valmisteluun.

Oppositiojohtaja on tietenkin aina vapaampi esittämään asioita, kuin hallitussovusta huolehtiva pääministeri. Mutta tässä asiassa toivoisin näkeväni jatkossa enemmän vuoden 2015 Antti Rinnettä kuin vuoden 2019 versiota. Esimerkiksi opiskelijajärjestöt olivat syystä pettyneitä tukiensa parannuksiin: aito yhteiskuntasopimus voisi olla väylä antaa myös nuorille ja tuleville sukupolville tilaa päätöksenteossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Taisi Antti Rinteelle todellisuus iskeä kun ay-liike löi omat ehdotuksensa pöytään eka tapaamisessa.
Kun tavoitteena on työllisyysasteen korottaminen nopeasti ja valtion talouden tasapainottaminen niin ay-likkeen ehdotukset eivät suoraan, nopeasti vaikuta työllisyysastetta nostavasti mutta kaikki vaativat heti rahaa eli heikentävät valtion talouden tilaa.
Taisi yhteiskuntasopimus ja kolmikanta tulla tiensä päähän, ja hautajaiset järjesti SAK.

Toimituksen poiminnat