Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Kirje, joka uhkaa henkeäni

Uuden ja tuntemattoman pelkääminen on täysin tavallista. Se on inhimillistä ja sen perustana on oletettavasti evoluution kannalta järkevä varovaisuus. Kaikille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät ole tuttuja, joten jotkin ennakkoluulot ja tietämättömyys ovat sinänsä ymmärrettävää. Mutta Päivi Räsänen (kd) on lääkäri, kansanedustaja ja entinen ministeri. Hän tietää täsmälleen mistä puhuu. Hän ei kärsi homofobiasta. Hän on valinnut homovihan.

Räsänen ja hänen puolueensa KD on johdonmukaisesti ja jatkuvasti osoittanut, että heille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjiminen ja kiusaaminen on olennainen osa politiikkaa. Se ei ole satunnaista tai vain yksittäisten edustajien huutelua, vaan se on näkyvää ja vahvaa. Esimerkiksi nykyinen puheenjohtaja Sari Essayah halusi käyttää erikseen osan hallitusohjelman kommentoinnista hyökätäkseen translakia ja siten transihmisiä vastaan. Vuosien varrella ulostulot ovat olleet systemaattisesti vähemmistöjä vastaan, esimerkiksi tasa-arvoisen avioliittolain ja äitiyslain osalta.

Räsänen on nyt osoittanut avoimen kirjeen arkkipiispa Tapio Luomalle. Siinä hän julkisesti sanoo, että: “Toivon sydämestäni, että ottaisitte vakavasti apostoli Paavalin varoituksen sanat Roomalaiskirjeen ensimmäisestä luvusta. Siinä apostoli kuvaa niin homoseksuaalisuuteen kuin muihin elämänalueisiin liittyviä syntejä. Lopuksi apostoli suuntaa sanansa niille, jotka ”vaikka tuntevat Jumalan vanhurskaan säädöksen, että ne, jotka senkaltaisia tekevät, ovat kuoleman ansainneet, eivät ainoastaan itse niitä tee, vaan vieläpä osoittavat hyväksymistä niille, jotka niitä tekevät.””

“Jotka senkaltaisia tekevät, ovat kuoleman ansainneet.” Räsänen on valinnut homovihan ja nyt puhuu meistä sellaisina, jotka ansaitsevat kuoleman. Uskallan väittää, että Räsänen kiihottaa kansanryhmää vastaan, kohteenaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.

Mielestäni tämä Räsäsen jatkuva syrjintä ja kiusanteko on otettava nyt erittäin vakavasti, kun sävy on muuttunut näin uhkaavaksi. Jos jollekin sanotaan kasvotusten, että hänet pitäisi tappaa, pitää välittömästi ottaa yhteyttä poliisiin. Yhtään kenenkään terveyttä tai henkeä uhkaavaa puhetta ei voi ottaa liian kevyesti.

Elämme pride-kuukautta. Toivonkin, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt muistavat, että tapahtuman taustalla on mielenosoitukset ja kapina oikeuksiemme puolesta. Meidän on tultava yhteen, ja juhlahumunkin keskellä pidettävä huoli, että fokus on silti aina ihmisoikeuksien ja vapauksien saavuttamisessa. Ja toivon, että myös liittolaisemme tekevät niin myös muina kuukausina: emme tarvitse sateenkaarilippuja vain kesäkuussa, vaan tarvitsemme perusoikeuksia vuoden jokaisena päivänä.

Ja uskonsisarilleni esitän vielä toiveen: eletään todeksi Jeesuksen opetukset armosta ja lähimmäisenrakkaudesta. Se on aidon kristillisyyden perusta.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Räsäsen ulostulo näkyy ylittäneen Turun Sanomienkin uutiskynnyksen: "Päivi Räsänen uhkaa erota kirkosta". Luulin ensin että nyt se on ottanut vihdoinkin Raamatun vakavasti. "Nainen vaietkoon seurakunnassa", ja kun ei vain voi, niin parempi lähteä pois. No siitä ei kuitenkaan näköjään ollut kysymys.

"Pride-tapahtuman aatteellisena tavoitteena on ylpeys sellaisista suhteista, joita Raamatussa johdonmukaisesti kuvataan Jumalan tahdon vastaisiksi. Homoseksuaaliset suhteet, samoin kuin muutkin avioliiton ulkopuoliset suhteet kuvataan Raamatussa synniksi ja häpeäksi", Räsänen julistaa. No, jos homot saisivat mennä naimisiin, niin sitten heidän ei olisi pakko elää synnissä, jos kerran avioliiton ulkopuoliset suhteet syntiä ovat. Paavalin mukaanhan ihmisen olisi parempi elää naimattomana, mutta jos ei voi hillitä himojaan, niin menkööt naimisiin, sillä "parempi naida kuin palaa". Paavali tuomitsee kaikenlaisen seksuaalisen holtittomuuden, ja mainitsee "miesten kanssa makaavat miehet" vain yhtenä esimerkkinä seksuaalisesta holtittomuudesta. Kyllähän kaikki homot tietävät, mitä eroa on hetero- ja biseksuaallisella ukkomiehellä: kymmenenen tuoppia.

Käyttäjän bamzzz911 kuva
Sepi Seppo

Jos Räsäsen tapainen sanallinen oksennus tulisi tietyn toisen uskonnon edustajalta niin johan olisi persujen näppäimistö tulessa, jännä sinänsä niin nyt on aika hiljasta. Muita puolueita ei ihmeellistä kyllö näytä hirveästi kiinnostavan tämä uusin "skandaali".

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Eiköhän tuo raamatun sitaatti mene teologian piikkiin viittauksena kuolemanjälkeiseen kuolemaan, ikuisen elämän näkökulmasta.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Joku pastori voi kuitenkin olla eri mieltäkin. Teologia kun ei ole kovin tarkkaa tiedettä vaan lähinnä suosion kysymys. Eikä kyse ole marginaalihepusta. Yleisössä taisi olla kolme republikaanien presidenttiehdokasta. https://youtu.be/qTNymA9mRq4

Pitää vain toivoa, ettei kukaan Suomessa ota Räsäsen sydämen toivomuksia kirjaimellisesti. Sen jälkeen Mellunmäen imaami ei enää naurattaisi ketään.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

#7: Olet siis taas päässäsi keksinyt, millaisia toiveita muilla ihmisillä on. Olet sinä ihme epeli.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #9

Päivi Räsänen:

"Toivon sydämestäni, että ottaisitte vakavasti apostoli Paavalin varoituksen sanat Roomalaiskirjeen ensimmäisestä luvusta."
http://paivirasanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27747...

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #10

Eli tiedossa on vain yksi toivomus, ei enempää. Toivotaan siis perehtymistä Roomalaiskirjeeseen. Niukanlaisesti tuossa on ainesta yhtään mihinkään.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #12

Toivomus oli, että kirjeen varoitus otetaan vakavasti. Pelko on, että joku seuraaja ottaa sen kirjaimellisesti, kuten Swanson. Blogistin huoli on aiheellinen ja ilmiö esiintyy todistetusti myös länsimaisten kristittyjen keskuudessa.

Tähänkin tarvitaan varmaan muslimi selittämään asia osalle porukkaa ennen kuin aukenee mikä on pielessä.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #18

Tässä on vastakkain monta arvoa ja ihmisoikeutta (mm. uskonnonvapaus, omantunnonvapaus, sananvapaus), ja ihmiskunta ei ole ihan varma, mitä näiden kanssa pitäisi tehdä, tarkalleen ottaen. Muuten tässä olisi kyllä lehdistö ja joku viranomainen jo asian kimpussa, jos olisi tiedossa tarkalleen, mitä tällaisen asian kanssa pitäisi tehdä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eikö tuo kuolemanjälkeisenä olisi vielä kammottavampi rangaistus, palaa ikuisesti? Muutenkaan ei oikein mene yksiin sen kanssa, että kaikki jotka uskovat Kristukseen pelastuvat? Ei kai tuossa oppijärjestelmässä ketään tuomita teoistaan?

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Luetellaan nyt sitten näitä. Jehovan todistajat uskovat että helvettiä ei ole, vaan ne jotka eivät kelpaa Jumalalle, lakkaavat olemasta olemassa. Perusteluna juuri tuo Jumalan rakkaus, joka ei heidän mukaansa sallisi rangaista ihmisiä ikuisella tulella. Tällä(kin) opillaan he irtautuivat 100 vuotta sitten radikaalisti muiden kristillisten aatteiden opeista. Ehkä tilanne on sen jälkeen vähän tasoittunut, tavallinen kansa ei ole enää kovin huolissaan helvetistä, jos ei sitten ehkä taivaastakaan.

Ketkä pelastuvat, siitä on olemassa jos jonkinlaista tulkintaa, jossa väitetään myös politiikalla olevan osuutta, tai ainakin kansan suosion kalastelulla. Koko kansan jäseneksi ottavat valtionkirkot käyttävät lapsikastetta, ja mielellään sanovat että kaste ja kirkon jäsenyys tuo pelastuksen. Sikäli kätevää, että kirkon jäsenyys on juuri se mitä he haluavat kansalta, mieluiten aivan koko kansalta viimeiseen henkilöön asti.

Uskontoon ja raamattuun ehkä vakavammin suhtautuvissa herätysliikkeissä on usein suosittu aikuiskastetta, raamattua siteeraten "joka uskoo ja kastetaan, pelastuu", tulkiten että tuossa aikajärjestyksellä on merkitystä, ensin usko ja sitten kaste ja sitten pelastus. Valtionkirkot suhtautuvat vielä tänäkin päivänä usein vihamielisesti aikuiskasteeseen, koska sen tunnustaminen söisi uskottavuutta siltä väitteeltä että lapsikaste ja kirkon jäsenyys riittäisi pelastukseen, joka on kuitenkin valtionkirkolle tärkeämpi ja realistisempikin päämäärä kuin jonkunlaisen moraalisen kääntymyksen ja aikuiskasteen vaatiminen aikuisilta, jotka voivat siinä vaiheessa jo olla asiasta jotain mieltä henkilökohtaisesti, mitä vauva ei voi.

Riittääkö pelastukseen pelkkä usko, vai tarvitaanko myös moraalista hyveellisyyttä, siitä on myös kiistelty jo 2000 vuotta, kiistely alkaa jo raamatun sivuilla. Tässäkin valtionkirkolle on kätevämpää tulkita että kaste ja kirkon jäsenyys riittää, koska mikä tahansa moraalinen vaatimus sen päälle karsisi osan kansasta ulkopuolelle, nimittäin ne jotka kieltäytyvät rajoittamasta omaa elämäänsä annettujen moraalisääntöjen mukaisesti. Valtionkirkko haluaa edustaa koko kansaa mahdollisimman laajasti, ilman moraalisia ehtoja. Uskontoon vakavammin suhtautuvat löytävät raamatustaan pitkän listan syntejä, joita kehotetaan välttämään. Ja pitkän listan raamatun kohtia, joissa varoitetaan että syntiset teot voivat muodostaa esteen pelastumiselle. Kun sieltä löytyy myös kohtia, joissa pelastumiselle ei aseteta muita ehtoja kuin usko ja/tai kaste, niin siitä vain sitten valitsemaan omien motiiviensa perusteella, haluaako korostaa valtionkirkollista uskonnollisuutta jolla ei ole moraalista sisältöä, vai herätyskristillistä uskonnollisuutta jolla on hengellisten päämäärien lisäksi myös moraalisia päämääriä sen suhteen, millaista elämän tulisi olla täällä maapallolla.

Tällä hetkellä on muotia, että herätyskristillisyydessä vedetään tiukka ja ehdoton raja abortin ja homoseksuaalisuuden kohdalle. 100 vuotta sitten raja oli jossain ehkäisyn, esiaviollisen seksin ja avioeron kohdalla. Rajaa on siirretty aika railakkaasti aikojen saatossa, tällä hetkellä saamme todistaa globaalissa mittakaavassa uskonnollisen väestön henkilökohtaista kipuilua sen kysymyksen kanssa, onko mahdollista pettää tällä hetkellä vallitsevan status quon mukaiset moraaliset sitoumukset, ilman että sillä olisi vaikutusta myös hengellisen elämän uskottavuuteen. Huomioimatta lainkaan, että se minkä puolesta nyt taistellaan onkin vain status quo, veteen piirretty viiva, viimeinen pieni ripe siitä kaikesta mihin on uskottu aiemmin, kun lähes kaikista suuremmista ja tiukemmista moraalisista sitoumuksista on luovuttu jo satoja vuosia sitten.

Päivi Räsänen puolustaa tiukasti suurta kompromissia, koska hänelle se ei ole kompromissi jota hän puolustaa, vaan koko moraalinen totuus sellaisena kuin hänet on kasvatettu se tuntemaan, siinä sukupolvessa ja aikakaudessa jossa nyt elämme.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Räsänen uhkaa kuolemalla kaikkia niitä suomalaisia, jotka ei tunne tarvetta tuomita homoseksuaaleja. Olisiko meitä vähän yli viisimiljoonaa? Toivottavasti viranomaiset puuttuvat kansanedustajan kirjoitteluun. Minusta tämä on jo astetta rankempaa tekstiä kuin puhe vieraslajien torjunnasta.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Vaikka tuntevat Jumalan vanhurskaan säädöksen, että ne, jotka senkaltaisia tekevät, ovat kuoleman ansainneet, eivät ainoastaan itse niitä tee, vaan vieläpä osoittavat hyväksymistä niille, jotka niitä tekevät"

Tämä tarkoittaa toista kuolemaa eli ikuista eroa Jumalasta viimeisellä tuomiolla,joka on paljon vakavempaa ruumiilliseen kuolemaan nähden.

Mutta niin kauan kun on elämää on toivoa.Raamattu sanoo että "kaikki ihmiset ovat syntiä tehneet ja kaikki ihmiset ovat kirkkautta vailla. Ennenkö tekevät parannuksen synneistään

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Huomautan, että teologinen tulkinnanvaraisuus Räsäsen *avoimesta* kirjeestä on yhdentekevää. Emme me ole teologeja tai kristittyjä kaikki tässä maassa, ja kuoleman ansaitseminen on tulkittava myös kirjaimellisesti. Jos hän lähettää raamatullisia pohdintoja yksityishenkilönä ja yksityisesti, niin se on asia erikseen. Julkinen puhe on tulkittava sellaisenaan.

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala

Jaska Jokusta lainatakseni: "Good Grief!".

Päivi Räsäsen lainasi raamattua arkkipiispa Luomalle.

Tekstistäsi saa käsityksen, että Räsänen maalitti kaikkia homoseksuaaleja huippuovelasti avoimella kirjeellä, mutta toivoen suoran toiminnan uskonveljien ja -siskojen lähtevän lahtaamaan homo-olettamiaan?

Ei Räsäsen kanssa samaa mieltä tarvitse olla, ja "avoimet kirjeet" ovat niiiin noloja, mutta mahtuu kirkkaasti mielipiteen ilmaisuvapauteen.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Olen kauhuissani tästä nykymenosta. Meidän sateenkaarevien on näköjään kestettävä painostusta ja ahdistelua. Onkin hyvä pohtia, kohdellaanko samoin kaikkia vähemmistöjä vai annetaanko joidenkin kiusaamiselle jonkinlainen erityislupa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Uskonvapaus antaa joitakin erityislupia, kuten esimerkiksi julkaista kirjaa missä jumalallisella johdatuksella kehoitetaan kansanmurhaan.

Jos oikeasti haluaa trollata ja vihapuhua vapaasti, ja harrastaa kansankiihotusta niin ihan ensiksi pitäisi perustaa sille agendalle uskonto. Sitten uskonvapauden turvin ne pyhät kirjoitukset kansankiihotukselle.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Roomalaiskirjeessä kyse on kuolemasta ja ikuisesta elämästä. Räsänen ja Paavali uskoo, että kuolema voidaan välttää ja ikuinen elämä saavuttaa Jeesuksen avulla. Jotkut heterot uskovat, että elämä jatkuu jälkeläisten takia. En ole kenenkään kuullut väittävän, että kuolema voidaan välttää homoilemalla.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Minulle ei vielä tänä päivänä ole mennyt tajuntaan, miksi tuollaisia Päivi Räsäsen kaltaisia avoimia kirjeitä saa kirjoittaa? Jos siitä poistaa uskonnollisen kontekstin, Räsänen käytännössä vain uhkailee toteuttavansa triviaalin henkilökohtaisen teon, ellei yhteiskunnan merkittävä toimija vedä tukeaan pois vähemmistöryhmän tueksi järjestetystä tapahtumasta. Samaan syssyyn hän myös tuomitsee tämän vähemmistöryhmän häpeäksi ja syntiseksi ja epäsuorasti kehottaa merkittävää yhteiskunnallista toimijaa tappamaan nämä vähemmistöt.

Minulla ei sinänsä ole mitään sitä vastaan, jos ihminen elää uskossa. En vain ymmärrä kuinka usko kerta toisensa jälkeen muuttaa ihmisen kylmäksi, tuomioita jakavaksi kaikkitietäjäksi. Ei mitään kohtuutta tai lähimmäisen ymmärrystä.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Mä olen aina ajatellut että kaiken erilaisuuden hyljeksiminen oli tässäkin paavalin tapauksessa juutalaisen tai vaikkapa israelin yhteisön suojeleminen. Erilaisuudesta tehtiin pelottavan tuomitsevan jumalan nimissä politiikkaa, että se melko pieni yhteisö tai kansa olisi sitä kautta heterogeenisempi, ja siten oletetusti vahvempi.

Erilaisuuden hyljeksiminen on myös politiikkaa. En usko että jotain ääretöntä viisasta ja rakastavaa jumalaa kiinnostaa sinänsä pätkän vertaa jonkun ihmisolion suuntaukset tai seksielämä.

Mutta poliitikkoja kuten Räsästä toisten seksielämä kiinnostaa, koska hän on, hän on ammattipoliitikko. Ehkä politiikka onkin se vihonviimeinen sairaus, mistä kaikkien pitäisi vaan puhua vieläkin enemmän, arvostella paljon kovemmin ja osoitella sormella sen aiheuttamia vääristymiä ja haittoja ;O

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Onneksi Räsänen edustaa vain omaa puoluettaan, ei kirkkoa, jossa sentään kuuluu muitakin ääniä:

http://mikalamminp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/277469...

Toimituksen poiminnat