Lapsettomien lauantain terveiset

Tänään on vietetty lapsettomien lauantaita. Päivä on hyvä muistutus siitä, että “synnytystalkoiden” ja muun syntyvyyteen liittyvän keskustelun keskellä elää lukuisia ihmisiä, jotka ovat tahattomasti lapsettomia. Heille puhe lasten saamisesta liki yhteiskunnallisena velvollisuutena on varmasti usein kuin myrkkyä.

Tiesitkö muuten, että mielenterveyden ongelmat voivat olla syy evätä mahdollisuus adoptioon? Kohtasin vaalityötä tehdessäni henkilön, joka kertoi olevansa sairas. Hänellä oli mielenterveyden ongelma, johon hän haki apua sekä terapian että lääkityksen avulla. Hän oli työkykyinen ja selvästi elämässään aktiivinen. Kuitenkin tuo sairaus oli este sille, että hän ei voinut adoptoida lasta. Kipu ja epätoivo asian suhteen paistoi jokaisen sanan läpi, kun hän kertoi tarinansa.

Mielestäni on väärin, että mielenterveyden ongelmat ovat tällainen stigma. Mielenterveysongelmia kuitenkin sairastaa niin moni suomalainen, että ne koskettavat käytännössä meistä jokaista jollain tapaa. On siis kohtuutonta, että sairaudesta muodostuu risti kannettavaksi, vaikka olisi jo hakenut apua.

On myös erittäin vaarallista, jos ihmiset eivät hae apua mielenterveyden ongelmiinsa peläten sitä, että sairauden vuoksi joutuu myöhemmin ongelmiin. Apua kun on saatava mahdollisimman pian. Lievienkin masennusoireiden vuoksi on saatava ammattiapua ja sitä on saatava nopeasti: Kannatan kansalaisaloitetta terapiatakuusta.

Olen itse kertonut omista mielenterveyteni ongelmistani avoimesti. Homomiehenä lapsen hankkiminen olisi minulle hankalaa muutenkin, mutta tuleeko siitä mahdotonta, jos hakeudun varsinaiseen terapiaan?

Jokainen adoptiohakemus on tietenkin tutkittava tarkoin. Toistuvat ja vakavat mielenterveyden ongelmat voivat olla syy poissulkea adoptiosta. Sehän nyt on selvää. Prosessi on pitkä ja vaikea. Mutta olen kuitenkin erittäin huolissani siitä, että mielenterveyteen liittyy edelleen tällaisia yleistyksiä ja ennakkoluuloja, jotka voivat vaikeuttaa ihmisten arkea hyvin monilla tavoin. Mielenterveyden ongelmista ei saa tulla mustavalkoista totuutta tai taakkaa.

Lapsettomien lauantaina ajattelen myös meitä seksuaalivähemmistöön kuuluvia. Yhteiskunnassa on edelleen tahoja, jotka haluaisivat evätä meiltä mahdollisuuden lasten hankintaan. Vaikka tasa-arvoinen avioliittolaki on säädetty, ei työ yhdenvertaisuuden puolesta lopu. Hallitusneuvotteluista on tultava ulos hallitusohjelma, joka muun muassa korjaa nykyisen translain. Pakkosterilointi on ihmisoikeusrikkomus, joka liittyy suorasti lapsettomuuteen. Kaksinaamaisuus on huipussaan, kun samalla suulla vaatii ihmisiä tekemään lisää lapsia Suomeen, mutta on kuitenkin valmis eväämään oikeuden omiin biologisiin lapsiin ihmisiltä, joita ei itse halua ymmärtää. Sateenkaariperheiden asia on aina ajankohtainen.

 

miikkakeranen
Vihreät Rovaniemi

Rovaniemeläinen vihreä kaupunginvaltuutettu ja kirkkovaltuutettu. Gradua vaille valmis ekonomi ja vaatetussuunnittelun opiskelija. Feministi ja federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu