Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Siestasta Suomen kesäaika

Odotan jo innolla sitä hetkeä, kun pääsemme takaisin normaaliin aikaan ja päivä pitenee tunnilla. Kesäaika kun on näillä Rovaniemen leveysasteilla melkoinen riesa.

Luulin pitkään, että kesäajan typeryys olisi meille suomalaisille yhteinen ajatus, mutta olin väärässä. Unohdin, että Suomi on pitkä maa, eikä eteläläiset ilmeisesti muista, että valoton talvi tulee pohjoiseen pidemmäksi ajaksi.

Onneksi pysyvän talviajan puolella on esimerkiksi paljon asiantuntijoita. Taistelu kesä- ja talviajan välillä on kuitenkin tarpeetonta, sillä oikea vihollinen on koko agraarinen käsityksemme päivästä ja sen kulusta.

Syksyn myötä saapuu myös arki. Koulu, työt, opinnot. Aamulla herätään, kadut ruuhkautuvat, puolen päivän aikaan syödään lounas, iltapäivällä palataan ruuhkaan ja illalla ehkä harrastetaan jotain, jos syysapatialta jaksetaan. Näinhän se on aina tehty.

Nykymaailmassa ei kuitenkaan ole järkeviä perusteita elää maatalousyhteiskunnan kellon mukaan. Lapset ja nuoret kärsivät univajeesta, koska aikaisten aamujen vuoksi he eivät saa tarpeeksi unta. Harva meistä enää herää lypsylle, niin miksi koko valtion pitää nousta kukonlaulun aikaan.

Työhyvinvoinnin ja henkilöstöjohtamisen tutkimus osoittaa, että työpäiviin olisi hyvä lisätä huokoisuutta. Meidän olisi kuultava enemmän työntekijöitä ja tarjota mahdollisuus pitää epäsäännöllisiä taukoja ja rytmittää vaikeita tehtäviä. Istumme liikaa, emme liiku tarpeeksi ja perinteinen kahdeksasta neljään vain uuvuttaa ihmisiä. Luova työ ja alati muuttuva maailmaa vaativat uudenlaisia toimintatapoja. Taukoja pitäisi olla enemmän ja niillä pitäisi voida tehdä muutakin kuin juoda kuppi huonoa kahvia. Kulttuuri muuttuu.

Myös ennätyksellinen hellekesä olisi ehkä ollut siedettävämpi, jos Suomessakin olisi siesta. Työ- ja koulupäivä olisikin hyvä katkaista pidemmällä tauolla, myös talvisin. Liikunta, kulttuuri tai vaikkapa vain hiljentyminen lisäisi hyvinvointia ja terveyttä.

Työn tekeminen etänä tai muualla kuin konttorissa on nykyisin usein helppoa ja tavallista. Jos tällainen joustavuus on mahdollista, miksei sitten kellokin voisi joustaa?

Talvi- vai kesäaika on sinänsä toisarvoinen keskustelu, jos emme ole valmiita luopumaan maatalousyhteiskunnan kellotuksesta. Nykymaailman tarpeet ovat erilaisia. Se, että onko päivässä teoriassa enemmän vai vähemmän valoisia tunteja, on turhaa, jos meillä ei ole aidosti mahdollisuuksia halutessamme nauttia niistä.

Ylipäätään pitäisi kuunnella ihmisiä (ja asiantuntijoita) enemmän, ja tehdä asioita vähemmän vain siksi, että niin on aina tehty. Ja jokainen meistä varmasti tietää, että miten ihanaa olisi nukkua vielä vähän pidempään. Sekin on poliittinen valinta.


Kirjoittaja on vihreiden puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtaja ja vastuullisen liiketoiminnan maisteriopiskelija Tampereen yliopistossa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Siestahan olisi talvella loistava tapa päästä nauttimaan valosta ulkona. Siesta silloin kun on vielä valoisaa. Ei sitä töiden jälkeen kuitenkaan enää ole talvella.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Niin juuri. Mikä onkaan lannistavampaa, kuin se, että menet aamulla kouluun/töihin ja on pimeää -- ja kun pääset pois, niin taas on pimeää! Lounastauolla ehkä näet ikkunan läpi, että siellä se aurinko nyt vierailisi.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Siesta mahdollistaa mukavat päikkärit. Jaksaa tehdä hommia sitten paljon paremmin.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Kyllä, taukoa voisi käyttää vaikkapa nukkumiseen!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Koitti se päivä, että blogisti Keränen keräsi suositukseni.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Kiitos, kerta se on ensimmäinenkin!

Toni Rintala

"kun pääsemme takaisin normaaliin aikaan ja päivä pitenee tunnilla."

Taikatemppu!! Miten päivä pitenee kelloja tunnilla siirtämällä? Ei se aurinko taivaalla yhtään normaalia kauempaa pysy ;)
Kelloakin siirretään yöllä..

Moni ihminen ei kykene siestaan. Itse jos otan pienetkin nokoset iltapäivällä, niin se kostautuu illalla ja uni ei tahdo tulla. Sitten on seuraavana päivänä väsynyt.

Maataloudessa yrittäjä ei mene navettaan kellon mukaan vaan eläinten tarpeen mukaan. Joskushan sinne pitää mennä keskellä yötä, jos vasikka syntyy.

En yhtään ymmärrä miten pohjoisen Suomen tilanne olisi etelää kummempi kesäaikaan siirtyessä? Pohjoisessa aurinko ei laske kesällä lainkaan, eikä nouse talvella lainkaan ihan kellosta riippumatta.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Toki siestan aikana ei ole tarkoitus vain nukkua, vaan voi vaikkapa kuntoilla tai kuunnella vaikka podcastia. Ihan miten haluaa!

No, tervetuloa kokeilemaan elämää syksyllä tänne pohjoiseen. Silloin huomaa kyllä kellon siirron, koska ei kelloa vaihdeta keskiyön auringon aikaan.

Toimituksen poiminnat