Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Näin sinäkin äänestät seurakuntavaaleissa

  • Myös Rovaniemen kirkko kutsuu uusia jäseniä!
    Myös Rovaniemen kirkko kutsuu uusia jäseniä!

Marraskuussa käydään Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntavaalit. Niissä valitaan 400 seurakuntaan yhteensä noin 9000 uutta luottamushenkilöä, jotka päättävät sekä paikallisten seurakuntien arjesta, esimerkiksi työntekijöistä ja varainhoidosta että kirkolliskokousedustajista, jotka ratkaisevat koko kirkon suunnan. 

Evankelis-luterilaisen kirkon (myöh. kirkko) seurakuntavaaleissa saavat äänestää viimeistään vaalipäivänä (18.11.2018) 16 vuotta täyttävät kirkon jäsenet. Rippikoulua tai konfirmaatiota ei edellytetä äänestämiseen, pelkkä jäsenyys siis riittää.

Seurakuntavaalit on siis ainoat valtakunnalliset vaalit, joissa jo 16-vuotiaalla on äänioikeus! Nuori, liity siis kirkkoon ja äänestä (ja lähde ehdolle itse), sillä vain 6 % kirkon päätöksentekijöistä on alle 30-vuotiaita!

Saat äänestysoikeuden seurakunnassasi, kun kirkkoon liittymisesi on rekisteröity 15.8.2018 mennessä. Liity siis nyt! Liity kirkkoon -verkkopalvelun kautta voit liittyä kirkkoon helposti ja tietoturvallisesti. Kirjautumalla palveluun pankkitunnuksilla valtaosa tarvittavista tiedoista saadaan suoraan väestötietojärjestelmästä.


Huomaathan, että kirkollisveron kannalta ratkaisevaa on se, oletko kuulunut kirkkoon edellisen vuoden lopussa. Kirkollisveroa ei siis makseta vielä kirkkoon liittymisvuodelta, vaan vasta seuraavalta vuodelta. Myös kirkosta eroaminen vaikuttaa kirkollisveroon vasta seuraavana vuonna. Eroamisilmoitus on siis tehtävä viimeistään kalenterivuoden toiseksi viimeisenä päivänä, jotta seuraavalta vuodelta ei tarvitse maksaa kirkollisveroa.

Toisin sanoen lähestulkoon kaikki voivat äänestää seurakuntavaaleissa. Tiedän, että moni arvoliberaali ja uudistusmielinen on eronnut kirkosta, vaikkapa Päivi Räsäsen julkisten kommenttien vuoksi. On kuitenkin muistettava, että a) kristillisdemokraatit eivät nimestään huolimatta edusta kristittyjä saatika kirkkoa, b) räsäset eivät ole ainoita kirkon jäseniä ja c) seurakuntien ja kirkon päätöksenteko on demokraattista. Jos siis äänestät uudistajia, kirkko uudistuu. Nyt on siis tullut aika liittyä takaisin! 


Arvoliberaalin näkökulmasta ei suinkaan ole kyse vain vaikkapa samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä. Kyse on myös vaikkapa tilojen käytöstä, nuorisotyöohjaajien koulutuksesta ja erilaisten yhdistysten tukemisesta! Nyt siis päätetään, että toivottaako seurakunnat ja kirkko kaikki tervetulleiksi, vai sulkeeko se ovensa osalta. Nämä ovat kirkon tulevaisuuden kannalta ratkaisevat vaalit. 

Liity siis kirkkoon nyt. Jos et halua, se ei maksa sinulle mitään, kun eroat vaalien jälkeen. Suosittelen toki, että jäät jäseneksi, sillä kirkko ja seurakunnat tarjovat monipuolisesti erilaisia palveluita ja esimerkiksi peräti 34% seurakuntien toimintamenoista ohjataan lapsi- ja nuorisotyöhön! Kirjoittaja on rovaniemeläinen kirkkovaltuutettu ja vihreiden puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtaja. 
 


Ehdokasasettelu päättyy 17.9.2018
Ennakkoäänestys järjestetään 6.-10.11.2018.
Varsinainen äänestyspäivä on 18.11.2018.

Jos olet kiinnostunut ehdokkuudesta Rovaniemellä, ota yhteyttä
 


Lisäys: Onko moraalisesti oikein liittyä kirkkoon vain äänestääkseen vaaleissa? Ei mitenkään yksiselitteinen asia. Ainakin se on nykymallissa mahdollista, ja monet käyttävät tätä hyväkseen myös saadakseen kirkon palveluita käyttöönsä maksamatta niistä kuitenkaan. Sitä pidän vähintäänkin epäreiluna, ja olisikin kirkon kannalta parempi, että tämä porsaanreikä tukitaan. Nyt kun se on kuitenkin olemassa, päätin siitä muistuttaa, koska tiedän monia, jotka ovat eronneet juuri räsästen vuoksi, vaikka vaaleissa voisivat asioihin vaikuttaa. Moraalisesti ei se kirkkain tie, mutta nykyisin vielä mahdollista. Pitäisin myös hieman epätodennäköisenä, että joku liittyy vain äänestääkseen, mutta ehkäpä liittyessään myös oppii muita hyviä syitä jäädä jäseneksi. +Tekstistä korjattu pois pari virhettä. 
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Liity siis kirkkoon nyt. Jos et halua, se ei maksa sinulle mitään, kun eroat vaalien jälkeen."

Hmmm...? Oletko nyt ajatellut loppuun saakka, miltä tämä kuulostaa moraalin kannalta? Ainakaan minun moraalini ei taipuisi siihen, että liittyisin johonkin yhdistykseen vain siksi, että pääsen vaikuttamaan johtohenkilöiden valintaan.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Olen ajatellut, kyllä. Itse toki toivon, että ihmiset jäävät jäseniksi. Monelle kuitenkin syy eroamiselle ei ole ollut vaikkapa se, ettei enää uskoisi Jumalaan, vaan se, että ei pidä jostain asiasta kirkon tai seurakunnan toiminnassa. Siksi mielestäni voidaan muistuttaa siitä, että kirkkoon voi liittyä myös väliaikaisesti, koska näin se nykymallissa on mahdollista. Onko se moraalisesti oikein? Riippuu vastaajasta; omasta mielestäni ei aina. Onko se järkevää? Kirkon kannalta ei ainakaan, ja tällainen systeemi kirkollisveron osalta pitäisikin varmaan muuttaa tai purkaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ok, vastaus on kelvollinen, vaikka ilmeisesti meille edelleen jää pieni näkemysero...

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Olisi hyväksi Suomelle siirtyä viimein pois pimeältä keskiajalta - ja erottaa tämä valtionkirkko, valtiosta.

Raamatulla ja valtionkirkolla kun ei ole juuri muuta yhteistä, kuin se: että raamatussa puhutaan mm. harhaopista.

Näistä näkyvin lienee ns. avioliittoon vihkiminen. Sellaista kun ei raamatusta löydy - sen ovat valtionkirkon pakanapapit ihan itse omasta päästään keksineet.

On siis harhaoppia vihkiä avioon homo tai hetero, raamatun mukaan.

Raamatun mukaan, avioliiton muodostaa Jumala - ei pakanapappi. Pakanapapit ovat siis asettaneet itsensä Jumalan paikalle avioliitossa sen muodostajana - ja se on aika törkeää.

Näin mainitakseni vain tämän yhden, harhaopetuksen ja törkeyden.

Vielä hetki sitten, valtionkirkko innokkaasti poltti roviolla niin homot kuin kristityt. Raamatussa meille on kerrottu, että pahasta puusta ei tule hyvää hedelmää, eikä hyvästä puusta tule pahaa hedelmää.

Valtionkirkot ovat olleet ja ovat pahoja - politiikan välineitä eivätkä ne liity uskontoon, muutoinkuin varoittavina esimerkkeinä siitä mitä tapahtuu, kun ihmiset alkavat tekemään omia tulkintojaan Jumalan sanasta.

Valtionkirkon esimerkkiä noudattaen, Suomessa on nyt satoja eri lahkosuuntauksia ja raamatun sanaa, ei kukaan enää halua sellaisena kuin se on - ilman tulkintoja eli harhaoppeja.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

”Tiedän, että moni arvoliberaali ja uudistusmielinen on eronnut kirkosta, vaikkapa Päivi Räsäsen julkisten kommenttien vuoksi.”

Entä jos on eronnut piispojen ja pappien kommenttien vuoksi tai six ettei hyväksy Raamatun moraalittomuutta?

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Sehän on sitten hänen asiansa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ihan hyvä myyntipuhe, mutta jätän väliin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomen ev.lut. kansankirkossa näyttää olevan asiat todella sekaisin...

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Enpä kuitenkaan taida liittyä. Kirkolla ei ole minulle mitään annettavaa eikä minulla kirkolle.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kirkkoon voi liittyä vaikka siksi ajaksi kun majoittaa kotonaan kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita ennen näiden pakkopalautusta.

Kirkon jäsenenä saat seurakunnalta monenlaista tukea auttaessasi maastamme poistumaan määrättyjä ihmisiä piileskelemään viranomaisia.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kitos Miikka. Pidin, koska ihmisen sydämeen on niin kiva "kurkistaa"; Sydämen kyllyydestä suu puhuu. Kiva, kun akiteeraat nuoriakin kirkkoon. Usko tulee kuulemisesta ja kuuleminen, Jumalan Sanan kautta. Rukoillaan näin tapahtuvan. Lämpimin, Siunaavin terveisin Lasse.

Toimituksen poiminnat