Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Tuhansien vesien maa - vaan ei tuhansille

  • Rovaniemellä vihreä valtuustoryhmä on kirjoittanut asiasta paikallisiin lehtiin.
    Rovaniemellä vihreä valtuustoryhmä on kirjoittanut asiasta paikallisiin lehtiin.

Suomi on tunnetusti maa tuhatjärvinen; kymmenen, kymmenen virran maa. Eivätkä nämä runomittaiset kuvaukset ole vielä lähelläkään totuutta: Suomessa kun on yli 180 000 järveä ja pitkiä jokiakin on yli 600, muista vesistöistä tai meristä puhumattakaan. Etenkin näin kesäisin ne tuovat meille valtavasti iloa. Luontoharrastukset veden parissa eivät kuitenkaan ole yhdenvertaisesti kaikkien saatavilla.

Huomasin aurinkoa palvoessani, että Rovaniemen suosituin uimaranta ei ole esteetön. Pyörätuolilla voisi päästä melko lähelle rantaa, mutta esimerkiksi pieniä lapsia en niin etäältä uskaltaisi valvoa ja päästää veteen. Rinteet ovat jyrkkiä, tiet hieman huonokuntoisia. Muillakaan rannoilla tilanne ei ole sen parempi. Se mikä minulle on normaalia ja helppoa, on siis monelle vain haave.

Esteettömyyden pitäisi olla läpileikkaava ja johdonmukainen asia, jota noudatetaan aina päätöksenteossa ja erityisesti rakentamisessa, mutta jos näin ei ole ollut, on tehtävä erityisiä toimia, jotta kuntien erilaiset palvelut olisivat mahdollisimman monen saavutettavissa. Esteettömiä uimarantoja ja muita uintipaikkoja pitää siis tietoisesti tehdä, eivät ne itsestään ilmesty. Esteettömyys ei toki ole vain esimerkiksi liikuntarajoitteisia varten, vaan siitä hyötyvät myös vaikkapa perheelliset, kun rattaiden kanssa pääsee helpommin eri paikkoihin.

Kunnilla on velvollisuus ottaa erilaiset ihmiset huomioon. YK:n vammaissopimus, jonka Suomi ratifioi vuonna 2016, edellyttää yhdenvertaisia osallistumisen mahdollisuuksia vapaa-ajantoimintaan ja liikuntaan. Mallia voidaan ottaa esimerkiksi Turusta tai Espoosta, joissa on jo ainakin yhdet esteettömät rannat.

Kuntien palveluissa ja toimissa tulee edistää yhdenvertaisuutta laajemminkin. Uimarantojen kohdalla yhdenvertaista olisi esimerkiksi ottaa huomioon myös muunsukupuolisuus siten, että rannalla on turvallisia ja toimivia wc- ja pukeutumistiloja kaikille sukupuolille.

Tuhansien vesien maassa luulisi olevan itsestään selvää, että mahdollisimman moni pääsisi uimaan tai nauttimaan harrastuksista luonnon parissa. Joskus se voi tarkoittaa ramppia, laituria tai vaikkapa vain portaita. Se olisi palvelus sekä kuntalaisille että matkailulle, kun Suomessa yhä useampi voi nauttia kansallisaarteistamme.

Mikä tilanne on sinun kunnassasi? 

 

Kirjoittaja on rovaniemeläinen kaupunginvaltuutettu ja vihreiden puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtaja.  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Eikä unohdeta ihmisiä jotka kokevat olevansa koiria. Monille uimarannoille koiranpennuilla ei ole mitään asiaa.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Meillä meni suosittuna uimarantana toiminut lampi käyttökieltoon pariksi vuodeksi kun joku keksi pestä hevosiaan siellä.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Pekka, kommenttisi on vastenmielinen ja täysin asiaton. Viittaat trans- ja muunsukupuolisiin ihmisiin tavalla, jota en voi hyväksyä. Tämä on viimeinen kommenttisi blogiini, hyvästi.

Käyttäjän emailjuuso kuva
Juha Hämäläinen

On tylsää lukea juttuja, joissa vedotaan taas sopimuksiin YKta myöten tällaisessa pikku asiassa. Hankkikaa Rovaniemen uimamaisterit puskutraktori lainaan ja tehkää tie rantaanne.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Ei tarvitse siis jatkossa lukea juttujani - tai ainakaan enää kommentoida niitä. :)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Nuori kunnallispoliitikko pyrkii urallaan eteenpäin. Kaikkia mahdollisia ja mahdottomia äänestäjiä kosiskellaan ja nuoleskellaan mitä ihmeellisimpien agendojen avauksilla.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Kankaanpää Jyrki

Olet oikeassa ja jos rahaa noihin kunnostuksiin, ylimääräisiin vessoihin ja pukeutumistiloihin ei ole, niin pitää rannalle meno kieltää kaikilta. Silloin ketään ei syrjitä. Onhan se parempi, kuin, että 0,01 prosenttia kokisi tulleensa syrjityksi. Tietysti, jos kaupungilta ylimääräistä fyrkkaa löytyy, niin siitä vaan.

Itse en kyllä veisi uimataidottomia lapsia rannalle, jos en pystyisi liikkumaan, kuin pyörätuolilla, kun tuo uiminen on sen kanssa kovin hankalaa. Meinaan, ettei lapsen hukkumista ole sen mukavampi siitä rannalta katsoa, kuin vähän kauempaakaan.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Kankaanpää Jyrki

Miksi muunsukupuoliset tarvitsevat omat pukuhuoneet? Ketkä niitä saavat siivota? Nythän uimahalleissa miessiivoojat eivät saa siivota naisten pukutiloja, mutta naissiivoojat kyllä siivoavat miesten pukutiloja (en tiedä onko tämä lailla säädetty, mutta näin tuntuisi kaikkialla olevan). Pitääkö muunsukupuolisten tilojen siivoojienkin olla muunsukupuolisia?

Edit: Edustavatko kaikki muunsukupuoliset samaa sukupuolta vai pitääkö heille jokaiselle olla oma pukutila?

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Miten blogisti, rovaniemeläinen kaupunginvaltuutettu ja vihreiden puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtaja, aikoo toimia uimarantojen esteettömyyden puolesta omassa kotikaupungissaan? Jotain konkreettista?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset