Päivi Räsänen on suvaitsevainen, minä en

Kansanedustaja ja KD:n entinen puheenjohtaja Päivi Räsänen totesi eilen blogissaan, että “Pride-tapahtuman ympärille luotu suvaitsevaisuuden mielikuva on suuri harha”. Harvoin olen hänen kanssaan samaa mieltä. Nimittäin se on juuri Räsäsen kaltaiset ihmiset, jotka kuvittelevat edelleen olevansa asemassa, jossa toisia vain suvaitaan eikä aidosti pidetä yhdenvertaisina.

Minä en ole suvaitsevainen. Se ei tarkoita, että vastustaisin UNESCOn julistusta suvaitsevaisuuden periaatteista vuodelta 1995. Tai että en suhtautuisi eri kulttuureihin, uskontoihin tai etnisiin ryhmiin kunnioituksella.

Se tarkoittaa sitä, että kukaan meistä ei ole sellaisessa asemassa, että voisi “suvaita” toista tai hänen kulttuuriaan. Jokaisella on jakamaton ihmisarvo ja perusoikeudet, jotka eivät kysy toisen lupaa.

Ei ole meidän valkoisten cis-sukupuolisten suomalaisten paikka “suvaita” muita, vaan aivan jokaista tulee kunnioittaa ja arvostaa yksilönä. Ei suomalainen kulttuuri ole ylivertainen, joka voi suvaita muita kulttuureja joukkoonsa. Kristittyjäkin opetetaan rakastamaan lähimmäistään, vaikka hän ei olisi kristitty.

Vuonna 2018 on jo aika muuttaa kieltä. Koska käyttämämme kieli muovaa todellisuutta. Vuonna 1995 “suvaitsevaisuus” oli ehkä mullistava käsite, mutta nyt se on kaiku menneisyydestä, jolla osoitetaan vain omaa ahdasmielisyyttä.

Ja sillä on helppo lyödä ihmisiä, joilta odotetaan, että pitäisi suvaita kaikkea, koska se sanovat ajavansa yhdenvertaisuutta ja kaikkien ihmisten samanarvoisuutta. Moni vääräleuka naureskelee, että hei, eikö suvakit nyt suvaitsekaan kaikkea. Pitäisi suvaita natseja, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vihaavia näkemyksiä ja vaikka mitä.

No, ei Helvetissä suvaitse. Esimerkiksi natseja ei voi suvaita tai hyväksyä. Siihen on vedettävä selkeä ja yksiselitteinen raja.

Suvaitsevaisuusparadoksin muotoili tieteenfilosofi Karl Popper jo vuonna 1945. “Meidän pitäisi siksi vaatia, suvaitsevaisuuden nimissä, oikeutta olla suvaitsematta suvaitsemattomuutta”, hän on todennut. Natseille ja muille ihmisarvoa alentaville aatteille on siis voitava sanoa yksiselitteisesti ei. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvaa vihaa ei tarvitse eikä saa suvaita.

Minä haluan puolustaa ja edistää sorrettujen ja vähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksia. Minun mielestäni esimerkiksi translain kokonaisuudistuksen tulee olla kynnysehto hallitusneuvotteluille. Kannatan monikulttuurista Suomea, jossa kaikenlaiset ihmiset ovat yhdenvertaisessa asemassa. Olen intersektionaalinen feministi, joka haluaa purkaa syrjivät valtarakenteet.

Mutta mielestäni kukaan ei ole sellaisessa asemassa, että hän voisi armossaan suvaita muita. Kenenkään ihmisarvo ei kysy toisen lupaa. Eikä toisten oikeuksia ja ihmisarvoa sortavaa aatetta voi eikä tule hyväksyä tai suvaita missään muodossa.

Hauskaa pridea kaikille!

Kirjoittaja on rovaniemeläinen kaupunginvaltuutettu, vihreiden puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtaja sekä avoimesti homoseksuaali kirkkovaltuutettu. 

miikkakeranen
Vihreät Rovaniemi

Rovaniemeläinen vihreä kaupunginvaltuutettu ja kirkkovaltuutettu. Gradua vaille valmis ekonomi ja vaatetussuunnittelun opiskelija. Feministi ja federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu