Syrjintä ei ole kristillistä vakaumusta

Pori Jazzin ex-toimitusjohtaja Aki Ruotsala on saanut tuekseen monia, jotka hämmästelevät miten joku voi saada potkut mielipiteidensä vuoksi. Pureutumatta sen syvemmin itse kohuun tai irtisanomiseen, haluan kuitenkin sanoa erittäin vahvan eriävän mielipiteeni: Homoudesta eheytyminen ei edusta kristillistä vakaumusta.

On toki päivänselvää, että perustuslakimme 6. pykälän mukaan “ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella”. Tätä kohtaa käytettiin myös perusteluna tasa-arvoiselle avioliittolaille. Ruotsalalla on siis täysi oikeus mielipiteeseensä, oli se sitten eheytymisen suhteen mitä tahansa, mutta en voi allekirjoittaa väitettä, että eheytyminen olisi osa kristillistä vakaumusta, jonka myös itse jaan.

Ruotsalan puolustajat viittaavat siis siihen, mitä Ruotsalan väitettiin sanoneen ja ajattelevan. Ruotsala itse julkaisi tiedotteen, jonka sanoma on selkeästi parempi kuin mitä haastattelu antoi ymmärtää. Kohussa pyöri haastattelun ja aiempien tekojen viesti.

Esimerkiksi KD:n ex-puheenjohtaja Päivi Räsänen kirjoitti blogiinsa, että Ruotsalan lausunnot “nousevat uskonnollisesta vakaumuksesta”. KD:n eduskuntaryhmän tiedottaja Merja Eräpolku luulee kirjoituksessaan, että “aktiiviseksi kristityksi tunnustautuvan kristillisdemokraatin valinta kulttuurifestivaalin toimitusjohtajaksi oli liian vaikea pala arvoliberaalille Suomelle”. Iisalmen Sanomien päätoimittaja Kari Angeria kehtaa väittää, että Ruotsalan kristillinen ajatusmaailma “on ristiriidassa universaalin ihmisoikeuden ja tasa-arvon kanssa”.

Ei, ei ja vielä kerran ei. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä tai väheksyntä ei ole millään muotoa kristillistä vakaumusta, aktiivista kristillisyyttä tai kristillistä ajatusmaailmaa. Meillä ei ole mitään teologista perustetta osoittaa tällaista vihaa näitä vähemmistöjä kohtaan. Ja kyllä, puhun vihasta, enkä mistään fobiasta, sillä KD:n toimistolla kyllä hyvin tiedetään, mistä siellä puhutaan – silloin se ei ole enää tuntemattoman pelkoa, vaan erilaisuuden vihaa.

Homoudesta ei voi eheytyä, koska siinä ei ole mitään mistä eheytyä. Eheytyshoidot ovat henkistä väkivaltaa, jotka pitäisi kieltää lailla, kuten vihreiden Jani Toivola esittää

Raamatusta voit löytää kohdat, joissa vaikkapa homoseksi tuomitaan. Tiedetään. Mutta jos Raamattua tulkitaan kirjaimellisesti, niin samalla on ryhdyttävä myös tyttölasten orjakauppaan ja muuhun ikävään. Ihan itse saa valita, että lukeeko sitä kirjaimellisesti, vai painottaako esimerkiksi lähimmäisenrakkautta.

Kannustaisin kaikkia “kristilliseksi” itseään tituleeraavia keskittymään siihen, että elävät todeksi uskomme oppeja. Se voisi tarkoittaa esimerkiksi vastuuta myös rajojemme ulkopuolisista lapsista, luomakunnan suojelua ilmastonmuutokselta ja yhteiskuntamme rakenteiden korjaamista, jotta köyhyys ja eriarvoisuus vähenee.

Kaikki kristillinen politiikka ei suinkaan ole KD:n kynästä. Itse toimin jo 8. vuotta Rovaniemen seurakunnan kirkkovaltuustossa ja olen aina pyrkinyt edistämään yhdenvertaisuutta seurakunnassani. Se ei muuten tarkoita vain myös samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä, vaan myös esimerkiksi sitä, että sateenkaarihartauksille saadaan tilat, ketään ei syrjitä esirukouksissa ja nuorisotyönohjaajat saavat apua ja ohjausta sukupuolen moninaisuuden kohtaamisessa. Näistäkin asioista päätetään syksyn seurakuntavaaleissa, joten pyydän: arvoliberaalit uudistajat, älkää nyt erotko kirkosta räsästen vuoksi!

“Mielipiteitä, joita vielä äskettäin valtaosa väestöstä piti täysin luonnollisina, ei saisi enää olla olemassakaan – ei ainakaan ääneen lausuttuina”, Eräpolku jatkaa blogissaan. Luojan kiitos! Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistettu viha ja syrjintä olivat tosiaan pitkään asioita, joita pidettiin tavallisena. Vihan ei kuitenkaan pitäisi olla luonnollista, ei ainakaan sivistysvaltiossa. On oikein, että tästä joutuu nykyisin myös edesvastuuseen.

Kirjoittaja on rovaniemeläinen kaupunginvaltuutettu ja kirkkovaltuutettu sekä vihreiden puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtaja

 

P.S. Älkää käyttäkö sanoja noitavaino ja lynkkays miten sattuu, kiitos. 

miikkakeranen
Vihreät Rovaniemi

Rovaniemeläinen vihreä kaupunginvaltuutettu ja kirkkovaltuutettu. Gradua vaille valmis ekonomi ja vaatetussuunnittelun opiskelija. Feministi ja federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu