Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Yhdenvertaisuus ei ole valmis

  • Yhdenvertaisuus ei ole valmis

"Kirkonkellojen soittaminen 49 kertaa kestää noin 5 minuuttia. Tiedän tämän, koska viime kuussa poikani Christopher, hänen poikaystävänsä Juan ja 47 muuta murhattiin yökerholla Orlandossa."

Näillä sanoilla Christine Leinonen aloitti puheensa Yhdysvaltain Demokraattien puoluekokouksessa 2016. Hänen poikansa menehtyi Pulse-yökerhossa tapahtuneessa iskussa. Isku suunnattiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.

Tänään vietetään kansainvälistä homo- ja transfobian vastaista päivää (IDAHOT). Suomessakin riittää vielä töitä yhdenvertaisuuden saavuttamiseksi ja syrjinnän kitkemiseksi.

Vastikään nuori artisti Tuure Boelius teki kappaleen kahden pojan välisestä suhteesta ja sai osakseen silmitöntä vihaa ja tappouhkauksia. Hlbtiq+ -nuoren itsemurhariski on edelleen muita ikätovereitaan korkeampi. Translain kokonaisuudistus jäi tälläkin vaalikaudella saavuttamatta. Taistelu tasa-arvoisen avioliittolain ja äitiyslain puolesta oli vaikeaa, eikä edes eduskunnassa täysistunnossa vältytty vihapuheelta.

ILGA-Euroopan vuosiraportista käy ilmi, että ihmisoikeuskehitys Euroopassa on hidastunut. Kuten järjestön toiminnanjohtaja Evelyne Paradis muistutti, ei tuudittautua ajatukseen, että yhdenvertaisuus olisi toteutunut: "Viimeisten vuosikymmenten saavutukset ovat vaakalaudalla, jos populismi ja nationalismi saavat edelleen lisää jalansijaa Euroopassa."

Suomessa tarvitaan translain kokonaisuudistus, intersukupuolisten kosmeettisen kirurgian kielto ja kokonaisvaltainen hlbtiq+-politiikkaohjelma. Lisäksi tarvitaan valtavasti vielä töitä asenneilmapiirin muuttamiseksi. Ihmisten reaktiot esimerkiksi Lätkäjätkä-Ville -kappaleeseen osoittivat, että yhä liian monelle seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat ovat parhaimmillaankin vain 2. luokan kansalaisia, joille ei kuulu samat oikeudet tai vapaudet. Emme saisi harrastaa samoja asioita, näyttää rakkauttamme tai ilmaista mielipiteitämme. Joissain yhteisöissä tilanne on vielä tätäkin pahempi, esimerkiksi kirkon piirissä, vaikkei sille ole mitään teologisia perusteita.

Lisäksi Suomessa tarvitaan enemmän intersektionaalista feminismiä, jossa ääneen ja vaikuttamaan pääsevät muutkin kuin etuoikeutetut, valkoihoiset suomalaiset. Vaikka kuulunkin itsekin seksuaalivähemmistöön, olen monella tapaa etuoikeutettu: valkoihoinen, cis-sukupuolinen, korkeakoulutettu, keskiluokkainen, monella tapaa täysin terve. Yhdenvertaisuutta ei ole se, että hyväntahtoiset ihmiset puhuvat toistensa puolesta. Yhdenvertaisuutta on se, että kuka tahansa taustastaan huolimatta voi tulla asiansa kanssa julki ja tulla kohdelluksi tasavertaisena, yhtä arvokkaana.

Kirjoittaja on rovaniemeläinen kaupunginvaltuutettu, avoimesti homoseksuaali ja vihreiden puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtaja. 

Lue myös: Tasa-arvovaltuutettu, lapsiasiavaltuutettu ja yhdenvertaisuusvaltuutettu: Translaki uudistettava vastaamaan perus-ja ihmisoikeuksia

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

"Nationalismin vastakohtia toki olette, meidänkin kulttuurin mielellään kieltämässä ja tuhoamassa."

Mainitsisitko jonkun esimerkin, miten vihreät, joihin ilmeisesti viittaat, ovat kieltämässä ja tuhoamassa kulttuuria? Itse kulttuuri-ihmisenä tunnen vihreiden olevan kovasti sitä edistämässä verrattuna moniin muihin.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Hei Esa-Jussi! Poistin kommentin, johon viittaat, koska en näe mitään syytä pitää blogini kommenteissa homo- ja transfobista sisältöä, varsinkaan tekstissä, joka puhuu sen vastustamisesta. Pidän kriteerit tiukkana, ja ihmis- ja perusoikeuksien puolesta taistelemisen vähättely, varsinkin halventava sellainen, oli syy poistaa tuo kommentti.

Mutta kyllä, olen samaa mieltä, että vihreät on eturintamassa myös kulttuurin puolustajina! <3

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Tekstissäni ei ollut minkäänlaista fobiaa eikä seksuaalisten vähemmistöjen vastustamista, blogisti vain suuttui siitä että moitin sekä vihreitä että persuja populistisiksi etkä ilmiselvästi tykännyt siitä etten pidä itseään jatkuvasti esille tuovista ihmisistä oli aihe mikä tahansa. Kaiken tuon toin siinä esille.

Mutta vihreänä et pettänyt, todistit ennakkoluuloni oikeaksi. Jos et ole vihreiden kanssa samaa mieltä olet aina väärässä eikä sanan- tahi mielipiteenvapaus koske sinua.

Itseäni hävettäisi tuollainen vapauksien polkeminen, varsinkin kun olet mukamas vapauksien puolella. Newsflash, sinä olet aivan samanlainen kuin moittimasi mutta näkökulma vain eri. Sama sisältö eri paketissa..

Onneksemme vihreät ei valtaan nouse, kuka tahansa muu mieluummin.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Sv: transfobia

Se, että poistan kommenttisi siitä, että olet kyllästynyt kuulemaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen perusteluja ja vaatimuksia perus- ja ihmisoikeuksista, ei ole sinun tai kenenkään muun vapauksien polkemista. Jos haluat jauhaa paskaa, niin voit tehdä sen vaikka omassa blogissasi, mutta minun ei sellaista tarvitse olla edistämässä.

Oheisen kommenttisi osalta jätän lukijoiden vastuulle arvioida, että mikä siinä on totuudellista tai edes asiallista.

Asia on loppuunkäsitelty.

Juha Hämäläinen

#5. Saat tehdä blogisi suhteen niinkuin lystäät. Perushetero ei mitään näistä erilaisten vähemmistöjen asioista ymmärrä. En minäkään.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

#5: Jos et ole vielä tietoinen asiasta, niin perus- ja ihmisoikeudet kuuluvat jo tälläkin hetkellä ihan täysimääräisesti kaikille, siis jokaiselle. Kenelläkään ei ole yhtään vähempää oikeuksia sen vuoksi, että hän ehkä kuuluu johonkin "vähemmistöön." Näitä oikeuksia kannattaa kuitenkin tarkastella nimenomaan yksilön oikeuksina eikä esim. jonkin intressiryhmän oikeuksina.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Jos olet kyllästynyt kuulemaan "itseään jatkuvasti esille tuovista ihmisistä" niin sinun kannattaa ryhtyä ajamaan heidän asiaansa aktiivisesti. Sitä nopeammin he hiljenevät, mitä nopeammin heidän oikeutensa toteutuvat.

Sanan- ja mielipiteenvapauteesi ei ei ole kajottu vaikket saakaan toisen blogiin kirjoittaa mitä huvittaa. Blogissa isäntä määrää säännöt ja jos haluat sanoa jotain, mitä hän ei blogiinsa halua, voit kirjoittaa oman blogin.

Toimituksen poiminnat