Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Tulevaisuussuoja vapaakauppaan

  • Alkuperäinen kuva: Wikipedia Commons
    Alkuperäinen kuva: Wikipedia Commons

Eduskunta äänestää tänään kello 14 alkavassa täysistunnossaan muun muassa hallituksen esityksestä Kanadan sekä Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden välisen laaja-alaisen talous- ja kauppasopimuksen (CETA) hyväksymisestä ja voimaansaattamisesta. Jos olisin kansanedustaja, äänestäisin hallituksen esitystä vastaan. Miksi?

Vapaakauppa on yksi hyvä tie rauhaan, sillä toisistaan taloudellisesti riippuvaiset maat harvoin ryhtyvät sotatoimiin konfliktiensa ratkaisemiseksi. Vapaakaupan tulee kuitenkin perustua reiluihin pelisääntöihin, kestävän kehityksen periaatteisiin ja sen tulee kunnioittaa demokratiaa. CETA-sopimuksen vakava valuvika on investointisuoja, joka mahdollistaa ulkomaalaisille sijoittajille oikeuden haastaa Suomi oikeuteen eli investointituomioistuimeen, ohittaen kansalliset oikeusasteet. Esimerkiksi kanadalaiset kaivosyhtiöt ovat hyödyntäneet vastaavaa oikeutta, kun valtiot ovat yrittäneet säädellä toimialaa. 

Sopimus ei aseta sanktioita kestävän kehityksen vastaiselle toiminnalle, joten vastuu esimerkiksi paikallisista yhteisöistä, työntekijöistä tai ympäristöstä jää vain juhlapuheeksi. Tällainen talous- ja kauppasopimus ei ole yleisen edun mukainen.

Paavo Arhinmäki (vas) ja Pekka Haavisto (vihr) jättivät ulkoasiainvaliokunnan mietintöön CETA-sopimuksesta vastalauseen. Vastalauseessa todetaan muun muassa, että “siinä missä esimerkiksi tulleja tai sijoittajan oikeuksia koskevat pykälät ovat sitovia ja niiden rikkominen johtaa sanktiomenettelyyn, jää kestävän kehityksen edistäminen julkilausuman tasolle”. Vastuuta ympäristöstä, ilmastosta, yhteisöstä ja tulevista sukupolvista ei kanneta ilman tehokasta toimeenpanoa. 

Kanadalainen kaivosyhtiö Mawson Oy teki kairauksia Natura-alueella Ylitorniossa, kunnes Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi malminetsintäluvan. Vihreiden luonnonsuojeluohjelmassa (2018) linjataan, että malmien etsintä kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueilla tulisi kieltää. Jos tällainen laki nyt säädettäisiin, oletettavasti Mawson voisi investointisuojan nojalla haastaa Suomen oikeuteen. Tässä tilanteessa ulkomainen kaivosyhtiö olisi paremmassa asemassa kuin esimerkiksi suomalaiset luonnonsuojelijat tai paikalliset ihmiset. Vaikka laki vain täsmentäisi sitä, minkä pitäisi jo olla yleinen normi: Malminetsintä on suojelualueilla tarpeetonta, koska kaivostoiminta niillä on kiellettyä. Etsintä voi myös aiheuttaa haittaa luontoarvoille. 

Natura-alue Ylitorniolla koostuu Mustiaapa-Kaattasjärven alueesta, joka kuuluu soidensuojeluohjelmaan. Pieni osa tästä alueesta kuuluu myös vanhojen metsien suojeluohjelmaan. Alueen uhanalaisiin lajeihin lukeutuu muun muassa saukko. 

Kuten Lapin luonnonsuojelupiirin toiminnanjohtaja Anna Bagge totesi Iltalehden haastattelussa, ei luonnonsuojelualueiden tehtävä ole se, että siellä tehdään malminetsintää ja suunnitellaan kaivostoimintaa. Luonnonsuojelualueiden tehtävä on suojella luonnon monimuotoisuutta tuleville sukupolville. 

Vapaakauppa- ja taloussopimusten pitää kunnioittaa ja tukea kestävää kehitystä sekä luonnonsuojelua, ei vaarantaa sitä. Sopimuksiin tarvitaan tulevaisuussuoja, joka mahdollistaa esimerkiksi ympäristönsuojelutavoitteiden toimeenpanon ja selkeän sanktiojärjestelmän seurannan varmistamiseen.


Kirjoittaja on rovaniemeläinen kaupunginvaltuutettu, kansainvälisen liiketoiminnan kandidaatti ja vihreiden puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtaja. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Juha Hämäläinen

Kyllä vapaakaupan etuja on vahvasti liioiteltu. Niitä liioittelevat vapaakaupasta eniten hyötyvät eli monikansalliset yhtiöt, joiden bisnes on isänmaaton ja harvojen edun mukainen.

Vapaakaupan toinen kulmakivi ovat veroparatiisit ja holding-yhtiöiden verkostot, joista ei pukkikaan ota selvää. Siksi niissä pyörivät triljoonien liikevaihdot.

Suomen hallitus on piskuinen osa tätä koneistoa. Se on edistänyt hyvin uppiniskaisen röyhkeästi toimia, joilla yritysten omistajuudet salataan, veroparatiisien käyttöä ei estetä, EUssa toimitaan EUn alueella olevan veronkierron hyväksi yhdessä herra Junckerin kanssa, yksityistämisellä siirretään kansallista varallisuutta ulkomaisille sijoittajille ja mitä ilmeisimmin poliittiset päättäjämme ovat saamassa näistä palkkionsa itsekin, muuten on mahdotonta ymmärtää heidän käytöstään.

Investointisuojaan sitoutuminen ohi kansallisten etujen on kriminaali teko.

Mitä tulee jatkuvan kasvun talouspolitiikkaan, se ei peetäkään välitä ympäristöongelmista, jota kasvava tuotanto ja kulutus aiheuttaa. Se katsoo vain kvartaalituloksiaan. Valitettavasti pääosaa ihmiskunnastakaan ei tulevaisuuteen katsominen kiinnosta. Pääasia, että pääsee tänään kuluttamaan enemmän kuin eilen.

Toimituksen poiminnat