Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Tuulivoimasta tukea kylille

Rovaniemen kaupunginhallituksen enemmistö torppasi Kuusiselän kaatopaikalle kaavoitetun tuulivoimalan. Mielestämme tuulivoimalle tulisi kuitenkin etsiä sopiva paikka Rovaniemeltä.

Perustelut tuulivoimalan estämiselle olivat ymmärrettäviä. Matkailukaupungissa on tietenkin otettava huomioon myös matkailualat ja paikallisten ääntä on kuultava päätöksenteossa. Näistä molemmista edellytämme kuitenkin johdonmukaisuutta sekä tutkittuun tietoon pohjautuvaa päätöksentekoa: Paikallisten ääntä on kuultava myös esimerkiksi keskustan rakennushankkeissa sekä Ounasvaaran kehittämisessä ja matkailun edistämisen on perustuttava selvityksiin, ei vain arvailuihin.

Tuulivoiman kiinteistöveroon on tehty tärkeä uudistus, joka tuli voimaan alkuvuodesta. Tuulivoima ei siis tuottaisi vain uusiutuvaa, puhdasta energiaa, vaan myös tärkeitä kiinteistöveroeuroja kaupungille. Siksi tuulivoimahanketta ei pidä haudata kokonaan, vaan tuulivoimalle on aidosti etsittävä sopiva sijainti Rovaniemeltä.

Kaupunki voisi mielestämme tehdä päätöksen, jossa osa tuulivoiman kiinteistöverotuotosta korvamerkitään sen kylän kehittämiseen, johon tuulivoimalat tulevat. Tämä voisi olla hyvä tapa innostaa ja motivoida myös paikallisia suhtautumaan tuulivoimaloihin suopeammin ja tuoda perustellusti yhteisiä varoja kylän kehittämiseen.


Miikka Keränen
Kaupunginvaltuutettu (vihr)
Rovaniemi

Jorma Kuistio
Kaupunginvaltuutettu (vihr)
Rovaniemi

Anna Suomalainen
Kaupunginvaltuutettu (vihr)
Rovaniemi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Tuulivoima ei siis tuottaisi vain uusiutuvaa, puhdasta energiaa, vaan myös tärkeitä kiinteistöveroeuroja kaupungille."

Nykyisen mutta jo täyttyneen syöttötariffin mukaan tuulivoimala saa valtion tukea noin 500 000 euroa vuodessa ja tästä uuden kiinteistöverotuksen mukaan kunta saa 20 000 - 30 000 euroa. Yhtälön esittäminen mitenkään positiivisena on lähinnä absurdia.

Tuulivoimarakentamisen paikan etsiminen ei missään tapauksessa ole kunnan tehtävä. Jos joku operaattori on halukas, tämä tekee hakemuksen kaavoituksen aloittamiseen ja sitten kunta arvioi hakemuksen onnistumisedellytyksen. Nyt kun uusi tuki on jumissa, ei tuulivoimaloita myöskään rakenneta minnekään. Jos uusi tuki 140 terawattitunnille loppuvuodesta myönnetään, sen piiriin pääsemiseksi pitää olla luvitus valmiina. Ei Rovaniemelle nouse yhtään myllyä koska siinä vaiheessa kun luvat olisivat, uusikin tuki on jo täynnä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ansiokasta sinänsä, että rovaniemeläinen vihreä haluaa tuulivoimariesaa asuinpaikkakunnalleen. Jostain syystä juuri missään, missä vihreitä asuu keskittymäksi asti, kuten Helsingissä, ei tuulivoimaa haluta asuinalueelle tai naapuriin.
https://roskasaitti.wordpress.com/2014/02/23/tuuli...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Villi veikkaus: ei Keränenkään niitä ole naapuriinsa halajamassa vaan "kyliin".

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Asun Rovaniemen keskustassa, joten olet ihan oikeassa, en ole niitä tähän sijoittamassa, koska en ole idiootti. Rovaniemen kylistä löydät lisätietoa vaikkapa googlettamalla. <3

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Kaupunki voisi mielestämme tehdä päätöksen, jossa osa tuulivoiman kiinteistöverotuotosta korvamerkitään sen kylän kehittämiseen, johon tuulivoimalat tulevat."

Yhtään tuulivoimalaa siis ei ole tulossa, mutta Keränen ja muut vihreät valtuutetut ovat jo jakamassa tulevia kiinteistöverotuloja kylille. Tuleeko mieleen että mitä on tulossa, vaalit ehkä?

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Rovaniemen paikallispolitiikkaan perehtymällä tietäisit, että oli tulossa, mutta nyt kaupunginhallitus sen torppasi, mutta antoi ymmärtää, että ongelmana oli nimenomainen paikka. Eli me vihreät kannatamme, että paikan etsintää tehdään tosissaan ja paikallisvastustamisen lieventämiseksi tulisi osa tuloista ohjata ko. alueelle. Itseasiassa hankkeen torjuminen oli kaupunginhallitukselta nimbyilyyn alistumista.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Nimby mainittu, hienoa!
Mistä te aiotte löytää operaattorin joka rakentaa tuulivoimalan ilman tukirahoja?

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Minäkin lupaan kannattaa tuulivoimaa, jos joku vain kertoisi yhdenkään pätevän syyn, miksi tuulivoimaa pitäisi rakentaa. Jos vaikka Keränen aloittaisi.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Jos Keränen meinaa pärjätä politiikassa niin myös niihin kiusallisiin kysymyksiin pitää keksiä vastaus, sensuroimalla kysymykset pois ei kadota niitä kysymyksiä mihinkään.
Minä "kannatan" tuulivoimaa ja aurinkovoimaa. Kotipihalla ja mökillä valaistus, veneen ja traktorin lataus hoidetaan noilla. Ja tohon mittakaavaan se kannatus myös loppuu.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Mukava lukea välillä tuulivoimasta muidenkin kuin Don Quijoten puheenvuoroja.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Miikka ja Mika :Jos suinkin kiireiltänne ehditte, katsoisitteko tämän Fingridin tuulituotantosivun viime viikolta.

https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/kulutus-ja-t...

Ja jos vaikka klikkaisitte kohtaa " Viime kuukausi".

Vositteko sitten kertoa ihan omin sanoin, mitä nuo diagrammit Teille kertovat?

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Vositteko sitten kertoa ihan omin sanoin, mitä nuo diagrammit Teille kertovat?"

Ei noita käyriä tunnu kyllä muutkaan ymmärtävän, siis päättäjätkään, sillä mikä tahansa muu toiminta, joka esittäisi vastaavia "tuotantoja" tukien saamiseksi olisi naurettu ulos heti kättelyssä.

Toimituksen poiminnat