Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Kosketusta vailla vapiseva mies

Saimme taas eilen lukea, että liikkumattomuus maksaa veronmaksajille miljardeja euroja. Työpahoinvointi puolestaan on kokonaiskustannuksiltaan jopa 24 miljardia euroa vuodessa. Arkemme voi siis tulla kalliiksi. Jäin pohtimaan: paljonko halailu säästäisi yhteiskunnan varoja?

Tiedämme, että toisen ihmisen kosketus on tärkeää koko elämän halki. Tuntoaisti kehittyy ensimmäisenä ja kosketus vaikuttaa lapsen kasvuun. Vielä vanhanakin tarvitaan kosketusta: jopa hyvin lyhytaikainen, mutta harkittu ja läsnäoleva kosketus voi parantaa ikäihmisten kokemaa hyvinvointia ja terveyttä.

Kosketuksen merkitys on selvästi ollut myös evoluution kannalta merkittävää: aivoissa ja hermosäikeissä on jopa omat alueensa paijaukselle, hellälle kosketukselle. Kosketus aktivoi aivot tuottamaan stressiä ja kipua lievittäviä välittäjäaineita ja hormoneita. Kosketus myös parantaa unen laatua ja keskittymiskykyä - se rauhoittaa sekä kehon että mielen. Se myös kehittää vuorovaikutusta ja ihmissuhteita. Kosketuksen puute puolestaan lisää muun muassa masentuneisuutta, aggressiivisuutta ja ahdistuneisuutta.

Hyvin yksinkertaisesti: kosketuksen ja läheisyyden puute sairastuttaa, välittävä ja empaattinen kosketus parantaa.

Taina Kinnunen esittää kirjassaan Vahvat yksin, heikot sylityksin, että kosketuksen puute on suomalainen kansantauti. Hänen mukaansa Suo­mea vaivaa kroo­ni­nen lä­hei­syy­den kai­puu. Ilmeisesti tämä tauti vaivaa erityisesti suomalaisia miehiä, mutta tutkimukset osoittavat, ettei mikään ihmisryhmä ole tälle taudille immuuni. Jopa perheissä ja parisuhteissa on todistetusti kosketuksen puutetta ja siitä aiheutuvia ongelmia.

Minä olen saanut kasvaa perheessä, jossa halaus on osa arkea. Olen esimerkiksi aina halannut mummoani, kun hän on lähteny kotiinsa. Mutta nyt aikuisena koen läheisyydenkaipuuta ja yksinäisyyttä. Joskus kaipuu iskee illalla niin voimakkaana, että tunnen kylmänväristyksiä.

Kosketuksen puute on havaittu jo kaupallisella puolella. Voisin halutessani ostaa jostain paijauspalvelua. On kuitenkin tärkeää huomata, että hyvän kosketuksen pitää olla sekä empaattista että toivottua. Jos joku koskee vain velvollisuudentunteesta, ihminen havaitsee sen herkästi. Lisäksi on äärimmäisen tärkeää, että kaikki koskettaminen tehdään yhteisymmärryksessä. Tätä ei voi alleviivata riittävästi: ketään ei saa koskea ilman hänen lupaansa, eikä kosketuksen puute oikeuta toisen oikeuksien loukkaamiseen.

Kosketuksella on siis selkeitä terveydellisiä ja yhteisöllisiä etuja. Halailu ja paijaaminen voisi siis säästää sekä yhteiskunnan varoja että inhimillistä pahoinvointia. Miten sitä voitaisiin lisätä? Kiintiöhalaukset eivät toimi, joten on tärkeää, että hyvää kosketusta opitaan saamaan ja antamaan jo lapsena. Päiväkodeissa on oltava riittävästi turvallisia sylejä. Työhyvinvointiin satsaaminen voi tarkoittaa työyhteisötaitojen kehittämistä, jossa tiiviimmät ihmissuhteet voivat tarkoittaa myös vilpittömämpiä halauksia. Kulttuuria pitää voida muuttaa, jotta miehet uskaltavat koskea muutenkin kuin voitonjuhlissa.  Ikäihmisten hoidossa (ja sen resursseissa) on otettava huomioon, että kukaan ei jää yksin sängynpohjalle.

Avoin vuorovaikutus on hyvien kosketusten edellytys. Asioista on siis voitava puhua suoraan. Nyt on puhuttu paljon vääränlaisesta kosketuksesta ja vallan väärinkäytöstä, ja sitä keskustelua on jatkettava. Mutta tärkeää on myös puhua siitä, että milloin on hyvä koskea. Se tekisi meille kaikille hyvää.

Kirjoittaja on vihreiden puoluevaltuuskunnan vpj ja rovaniemeläinen kaupunginvaltuutettu. 


Lue lisää:

https://www.voice.fi/terveys-ja-hyvinvointi/a-122010
https://www.is.fi/hyvaolo/art-2000001270298.html
https://www.menaiset.fi/artikkeli/hyva-olo/terveys/rohkeasti-halaamaan-v...

Kosketusta vailla vapiseva mies on sekä Johanna Kurkelan että Vuokko Hovatan levyttämä kappale.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jos nyt kuitenkin sovitaan niin, että minä saan pitää sen oman henkilökohtaisen tilani vailla trendikkäitä jaxuhaleja.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

"Lisäksi on äärimmäisen tärkeää, että kaikki koskettaminen tehdään yhteisymmärryksessä. Tätä ei voi alleviivata riittävästi: ketään ei saa koskea ilman hänen lupaansa, eikä kosketuksen puute oikeuta toisen oikeuksien loukkaamiseen."

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jaa, no mitä olen aiemmin tämän tyyppiseen kohkaamiseen törmännyt, niin ensin keksitään että meillä on tästä lähtien sellainen kiva ja voimaannuttava jaxuhaliperinne. Sen jälkeen aletaan kollektiivisesti katsoa kieroon niitä, jotka eivät moiseen sirkukseen halua osallistua. Kato kyllä sullekin tulisi niin paljon parempi olo jos vähän vapautuisit ja antaisit ihmisten koskea.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen Vastaus kommenttiin #3

Kiitos, mielipiteesi on tullut selväksi.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Ota hyljätty kissa. Se auttaa. Lemmikit osoittavat omistajalleen kiintymystään ja ehdotonta rakkautta. (Duodecim)

https://www.sey.fi/seytoimii/kodittomat-elaimet

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.k...

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Lemmikit ovat tärkeitä! Mutta ne eivät silti täysin korvaa ihmiskosketusta:

Kulttuuriantropologi, dosentti Taina Kinnusen mukaan lemmikin kosketus tai sen hellittely on parempi kuin ei kosketusta lainkaan. Se ei silti korvaa ihmiskontaktia. https://kouvolansanomat.fi/uutiset/lahella/d6575c0...

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

No ei tietenkään korvaa ihmiskontaktia. Mutta ei lemmikki sen mahdollisuutta poiskaan sulje.

Juha Hämäläinen

Hanki koira. Se on ihmisen paras kaveri. Jos oikein ahdistaa hanki useampi koira. Ne ovat aitoja ystäviä eivätkä jotain koko ajan vaativia ja manipuloivia otuksia kuten ihmiset.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Lemmikit ovat tärkeitä, mutta ne eivät silti täysin korvaa ihmiskosketusta:

Kulttuuriantropologi, dosentti Taina Kinnusen mukaan lemmikin kosketus tai sen hellittely on parempi kuin ei kosketusta lainkaan. Se ei silti korvaa ihmiskontaktia: https://kouvolansanomat.fi/uutiset/lahella/d6575c0...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Näinhän sen menee :) Kyll itsekin olen huomannut että yksinäisyys alkaa olemaan henkisesti raskaska, mutta kuten kaikki niin tämäkin on yksilöllistä.. sehän se harmi on nykyaikana kun ihmiset voivat tuhlata elämänsä netissä/TV ääressä jne.. Kun ennen on ollut pakko keksiä jotain sellaista jossa törmää muihin ihmisiin. Ja on sitten löydetty kumppaneita ynm.. Eikä sen kosketuksen tarvitse olla seksuaalisuuteen liittyvää, voi olla vain kunnon halaaminen kun ei ole nähnyt pitkään aikaan, miesten kesken se voi olla nyrkit yhteen (high five), sekin on koskettamista!

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Nyt tuli ikävä entistä työtäni päiväkodissa. Aamut menivät aina siinä kun lapset juoksivat syliin ja halailivat. Välillä lasten vanhemmat sanoivat olevansa kateellisia siitä halimäärästä, millä tarhantätien päivä lähtee käyntiin.

Toimituksen poiminnat