Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Kun mikään ei riitä, on kansalaisaloitteen paikka

Perustuslaki edellyttää. Eduskuntapuolueet kannattavat. Kustannukset ovat vaatimattomia. Tulokset olisivat tärkeitä ja välttämättömiä. Silti mitään ei näytä tapahtuvan. Maksuton toisen asteen koulutus on kaikkea tätä, mutta jostain silti kiikastaa. Kun mikään ei riitä, on kansalaisaloitteen paikka.

Kansalaisaloite maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta eli peruskoulun jälkeisistä opinnoista lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa on kerännyt hieman yli puolet vaadittavista allekirjoituksista. Aikaa kerätä puuttuvat nimet on enää alle kuukausi. Nyt on siis käärittävä hihat ja saatava nuo nimet kasaan. Nuorten tulevaisuus kun on asia, josta meillä ei ole varaa säästää. Nuorten hyvinvointi on asia, jonka suhteen meillä ei ole aikaa vitkutella. Yhtään nuorta ei saa syrjäyttää.

Julkisen vallan on turvattava jokaiselle yhtäläinen mahdollisuus saada kykyjensä ja erityisten tarpeidensa mukaisesti myös muuta kuin perusopetusta sekä kehittää itseään varattomuuden sitä estämättä. Näin lausuu perustuslakimme 16. pykälä. Tosiasiassa moni nuori kuitenkin joutuu jättämään kesken toisen asteen opinnot ja yksi merkittävä syy keskeyttämisille on rahan puute. Varattomuus siis estää nuorilta toisen asteen koulutuksen. Ja se tarkoittaa myös, että nuoren tulevaisuus ja unelmat ovat vaakalaudalla.

Usein kansalaisaloitteet jakavat vahvasti mielipiteitä. Kansalaisaloite maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta on kuitenkin asia, josta kaikki eduskuntapuolueet voivat olla samaa mieltä - ja todistetusti. Kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat (tai joku varapuheenjohtajista) kannattivat Allianssin juhlaseminaarissa viime marraskuussa pidetyssä paneelissa toisen asteen aitoa maksuttomuutta eli muun muassa sitä, ettei opiskelijan tarvitse enää itse maksaa oppimateriaaleista. Perussuomalaisten Laura Huhtasaari, demarien Antti Rinne, kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen, sinisten Sampo Terho, vasemmistoliiton Li Andersson, vihreiden Touko Aalto, RKP:n Anna-Maja Henriksson, KD:n Sari Essayah ja keskustan Katri Kulmuni olivat asiasta yhtä mieltä, kun asiaa heiltä paneelissa kysyttiin.

Eduskunnan tietopalvelun laskelman mukaan maksuton toisen asteen koulutus maksaisi vain 80-95 miljoonaa euroa vuodessa. Se on pieni summa lastemme tulevaisuuden turvaamisesta.

Allekirjoita sinäkin aloite, niin laitetaan yhdessä kaikki nämä eduskuntapuolueiden edustajat lunastamaan lupauksensa toisen asteen koulutuksen maksuttomuudesta. Se olisi palvelus koko yhteiskunnalle ja Suomen tulevaisuudelle.
 


Aloitteen vireillepanijoina ovat Pelastakaa Lapset ry, Suomen Lukiolaisten Liitto, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry, Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU ry, Finlands Svenska Skolungdomsforbund FSS rf, Nuorten mielenterveysseura -Yeesi ry, Suomen Vanhempainliitto ja Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat