Koiraverosta vastuulliseen verottamiseen

Moni on iloinnut koiraveron jäämistä historiaan. Esimerkiksi kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok) esittää, että hallitus jatkaisi niin sanottuja norminpurkutalkoitaan ja poistaisi koiraveron lopullisesti. Sen ei pitäisi olla kovinkaan suuri saavutus nyt, kun koiraveroa ei enää yhdessäkään kunnassa peritä. Lemmikkien ympäristö- ja ilmastovaikutuksia olisikin parempi korvata esimerkiksi lihan vastuullisemmalla verottamisella.

Ilmeisesti koiraveron alkuperäinen tarkoitus on ollut estää vesikauhun leviäminen. Nyt kun kyseinen tauti ei onneksemme ole enää niin ajankohtainen ongelma, on koiraveroa voinut perustella esimerkiksi lemmikkien muulla kuormituksella kunnille. Aiheuttavathan koirat valitettavan usein esimerkiksi jätöksiä, jotka jäävät kunnan siivottavaksi.

Onneksi moni vastuullinen lemmikinomistaja kuitenkin korjaa rakkaansa kakat pois katukuvasta. Eikä ongelmana ole aina vain juuri koirat, vaa myös kissa saattaa käydä asioillaan niin sanotusti kunnan mailla. Lemmikkeihin liittyvät ongelmat eivät olekaan näitä arkeamme (v)ihastuttavat vessakäynnit, vaan esimerkiksi pentutehtailu tai heitteillejättö. Eläinoikeudet eivät vielä toteudu Suomessa kuten kuuluisi.

Lemmikeillä on kuitenkin kiistattomia vaikutuksia ympäristöön ja ilmastoon. Verotuksen painopisteen tulee siirtyä pois työn verotuksesta kohti kulutuksen verottamista. Ylipäätään tarvitaan verotuksen muuttamista niin, että se palvelee parhaiten kestävän kehityksen edellytyksiä. Lihatuotteiden vaikutukset ympäristöön ja etenkin ilmastoon ovat sellaisia, että niistä aiheutuvat kustannukset ovat peruste verottaa niitä esimerkiksi kasviksia ankarammin. Samalla ekologisempi verotus ohjaisi kuluttajia valitsemaan vastuullisempia tuotteita – ja myös terveellisempiä tuotteita, sillä punaisen lihan kulutus on myös monesti osasyynä kansantauteihimme. Kestävä kehitys on myös sosiaalista vastuullisuutta.

Jos ja kun ruokaa verotetaan esimerkiksi niiden ympäristö- ja ilmastovaikutusten pohjalta, se vaikuttaa myös lemmikkien ruoan hintaan. Erään arvion mukaan lemmikit aiheuttavat peräti 25-30 prosenttia kotitalouksien käyttämien lihatuotteiden ympäristövaikutuksista Yhdysvalloissa, joten emme puhu aivan pienistä asioista.

Haluan tehdä politiikkaa, joka pohjautuu tutkittuun tietoon ja tehtyihin selvityksiin. Jos vastuullista ruoantuotantoa ja -kulutusta voidaan edistää paremmilla keinoilla kuin esimerkiksi liha- tai eläintuotteiden ankarampi verottaminen, niin kuulen siitä mielelläni. Ilmastonmuutos on kuitenkin kiistaton fakta ja koko planeetan yhteinen ongelma. Lihantuotannon vaikutukset ilmastoon ja ympäristöön ovat merkittäviä, joten jotain on tehtävä. Ihmisten on käytettävä vähemmän lihaa, valittava vastuullisempia vaihtoehtoja punaiselle lihalle ja syötävä enemmän kasviperäistä ruokaa. Koska myös lemmikit käyttävät paljon lihatuotteita, on niiden ilmasto- ja ympäristövaikutuksista voitava myös puhua. 

Lemmikeistäkin on kannettava vastuu ja veroa. Sitä odotellessa voidaan laittaa norminpurkujen lisäksi myös ne eläinoikeuksien normit kuntoon. 

miikkakeranen
Vihreät Rovaniemi

Rovaniemeläinen vihreä kaupunginvaltuutettu ja kirkkovaltuutettu. Gradua vaille valmis ekonomi ja vaatetussuunnittelun opiskelija. Feministi ja federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu