Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Ole rohkeasti poliittinen - olet sitä jo muutenkin

Monessa ylioppilaskunnassa ja opiskelijakunnassa käydään edustajistovaaleja. Ääniä on keräämässä monenlaisia listoja, joiden joukkoon sopii myös (puolue)poliittisesti sitoutuneet ryhmät. Moni karttaa politiikkaa edustajistossa, vaikka se on nimenomaan poliittinen toimija. Siksi onkin hassua olla äänestämättä poliittista listaa.

Edustajiston päätökset ovat hyvin yleisluontoisia, poliittisia tai arvolatautuneita. Niissä siis harvoin painaa oma pääaine tai opintosuunta. Toki poikkeuksia löytyy, kuten aikanani sain Aalto-yliopiston ylioppilaskunnassa huomata: ryhmät noudattivat silloin vanhojen ylioppilaskuntien rajoja hyvin tarkasti. Myös alueelliset erot voivat vaikuttaa, jos ja kun korkeakouluilla on yksikköjä kaukana toisistaan. Pääasiassa edustajistot päättävät kuitenkin esimerkiksi jäsenmaksun suuruudesta, hallituksesta ja yhteisistä kannanotoista. Ne ovat kaikkia koskevia, kaikille opiskelijoille yhteisiä asioita - eivät vain tietyn tiedekunnan tai kampuksen asioita.

Edustajistovaalit on suhteelliset vaalit, jotka toimivat kuten muutkin vaalit Suomessa. Äänesi menee siis ensisijaisesti ryhmälle, ei ehdokkaalle. Toki jos luotat siihen, että sama pääaine tai vastaava asia on riittävä yhteinen tekijä, niin voit valita vaikkapa ainejärjestölistan. Pääaine ei kuitenkaan yleensä kerro poliittisista ajatuksista: samalle “ei-poliittiselle” listalle sopii vaikkapa queer-feministinen punavihreä ja arvokonservatiivi kristillisdemokraatti. Poliittisen listan etu on se, että kaikki ehdokkaat ovat suunnilleen samanhenkisiä ja jakavat samoja arvoja.

Moni kaipaa edustajistoltaan enemmän ja jotain näkyvämpää. Harva on täysin tyytyväinen esimerkiksi nykyiseen opiskeljapolitiikkaan kansallisesti tai opiskelupaikkakuntansa palveluihin opiskelijoille. Nämä ovat asioita, joihin edustajistot voivat vaikuttaa ja niissä painaa poliittiset mielipiteet. Ääripäinä voisi pitää ajatusta siitä, ettei edustajiston pidä puuttua lainkaan opiskelijan arkeen vaikuttaviin asioihin ja toisena laitana sitten ajatusta siitä, että tehdään ohjelma, jossa on selkeitä ja kunnianhimoisia tavoitteita. Edustajiston jäsenten erona vaikuttaa siis luultavasti enemmän kallistuminen vasemmisto-oikeisto -akselilla, eikä se, onko hän tulevalta tutkinnoltaan mikä.

Ole siis rohkeasti poliittinen, sillä sitä edustajistosi jo on. Löydät varmasti eri ryhmien väliltä sellaisen, joka jakaa kanssasi samoja arvoja.

 

Kirjoittaja on rovaniemeläinen kaupunginvaltuutettu ja vihreiden puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtaja. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat