Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Avoin kirje: Stockmann, lopettakaa Hullut Päivät

Kirjoitan avoimen kirjeen, jonka toivon saavuttavan sekä Stockmannin väen että herättävän yleistä keskustelua aiheesta. Mielestäni vaikutusvaltaisella, tunnetulla ja näkyvällä yrityksellä on kannettava vastuuta käyttämänsä retoriikan vaikutuksista. Hulluista puhuminen vähättelee mielenterveysongelmia ja leimaa ongelmien kanssa eläviä, ja siksi Hullut Päivät on lopetettava.

Mielenterveysongelmien kirjo on laaja. Valitettavan moni suomalainen kärsii niistä joko itse tai kanssaelää läheisensä sairautta. Usein jopa tietämättään. Mielenterveysongelmista kärsivät myös nuoret ja ne aiheuttavat paljon myös työkyvyttömyyttä. Itsemurhia Suomessa tehdään hälyttävän paljon.

Meistä jokainen voi auttaa. Avoin ja kunnioittava keskustelu mielenterveysongelmista voi vaikuttaa paljon. Liian moni jää ongelmiensa kanssa yksin, sillä pelkää leimaantuvansa. Jos teemme normaalista asiasta normaalia myös puheessa ja yhteiskunnassa, on ongelmiin helpompi hakea apua ajoissa.

Käytämme nykyisin liian usein sanoja ja ilmauksia, joissa mielenterveysongelmia vähätellään tai niistä kärsiviä leimataan. Hulluksi haukkuminen lienee yksi räikeimmistä.

Siksi vetoan Stockmannin johtoon, että lopetatte Hullut Päivät. Mielestäni voitte uudelleenbrändätä alennusmyyntinne niin, että sen nimi ei ole osana diskurssia ja retoriikkaa, jossa mielenterveysongelmia vähätellään ja niistä tehdään viihdettä. Vastuullinen yritys ottaa huomioon kaiken toimintansa kaikki vaikutukset, ja mielestäni mielenterveysongelmilla naureskelu ei kuulu 2010-luvun yrityskuvaan.

 

Yhteistyöterveisin

Miikka Keränen
Vastuullisen liiketoiminnan maisteriopiskelija, Tampereen yliopisto


Lisäykset 18.10.

Pyydän anteeksi, että tekstini ja siitä julkaistu tiedote ovat aiheuttaneet mielipahaa. Tarkoitukseni ei ollut tietenkään leimata mielenterveyskuntoutujia "hulluiksi" - vaan päinvastoin. Jatkossa lupaan pohtia sanavalintojani ja tekstini rakennetta tarkemmin, etenkin jos puhun herkästä aiheesta. Lue lisää FB-sivullani.

Stockmann vastasi ja linkkasi minulle hyvän jutun, jossa on mielenkiintoisia ja tärkeitä pointteja. Pidän kuitenkin omaa tulokulmaani myös perusteltuna, mutta ymmärrän hyvin myös jutussa esitetyt näkökannat. 

Lisäykset 19.10.

Lue myös: 
http://radikaaliamielenterveytta.blog/2016/06/15/hullut-rasistit/ ja http://mtkl.fi/mielenterveyskuntoutujien-kokemaa-leimaa-tutkittu/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (68 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Otsikon ja ensimmäisen virkkeen perusteella kuvittelin, että puhe olisi turhan kulutuksen rajoittamisesta, mutta ei nyt sentään... Oikeastaan päinvastoin, kun turhaa kulutusta ei enää saisi kutsua hulluksi.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Vastuullinen yritys toki ottaa myös huomioon, että onko sen yritystoiminta osana turhaa kulutusta, jonka alhaiset hinnat maksaa esim. kehitysmaa tai ympäristö. Mutta otan tässä nyt kantaa vain liiketoiminnassa käytettyyn retoriikkaan -- vastuuttomasta kulutushysteriasta pitäisi kirjoittaa kirje aika monelle muullekin yritykselle.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Älä huoli. Kun Helsingin Vihreät saavat sisääntuloväylät muutettua kaupunkibulevardeiksi, niin Stockmann (kuten muutkin keskustan isot liikkeet) laittaa lapun luukulle kokonaan.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Olipa hyvä, että sinulle tuli tekstin luettuasi mieleen vain puhua perättömiä Helsingin kuntapolitiikasta.

Stockmann toimii muuten muuallakin kuin Helsingissä.

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Omassa nuoruudessani kaivinkonetta kutsuttiin nimellä ”hullujussi”. Mutta silloinhan ei vielä ollut vihreää puoluetta ja sanamagia oli muutenkin nykyistä vähäisempää.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Hullu mies Huittisista pitää olla ehdottomasti korrektimpi. Olisiko sitten vähemmän arvostelukykyinen tai syyntakeeton mies Huittisista.

Hullut päivät sitten Syyntakeettomat päivät. Kelpaisikohan se?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Sanamagia on yleensä primitiivisiin kulttuureihin liitetty ilmiö, jossa sanoilla katsotaan olevan maagisia ominaisuuksia. Ilmenee yleensä erilaisina loitsuina, noitumisina ja vastaavina. Yksi yleinen ilmenemismuoto on usko siihen, että pahaa ei saa nimellä kutsua, koska se houkuttelee pahan paikalle. Niinpä karhua ei saanut kutsua karhuksi vaan kontioksi, otsoksi, mesikämmeneksi, metsän kuninkaaksi tai muuta kiertoilmausta käyttäen sillä jos karhua anoi karhuksi, niin silloin se tuli karjan kimppuun.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas Vastaus kommenttiin #28

Bruno Latourin ajatuksia mukaillen voisi todeta, että tässä piilee yksi länsimaisen "modernin" ihmisen paradokseista. Moderni pyrkimys luoda todellisuudesta kirurgisen tarkasti täysin hallittu kokonaisuus jossa kukaan ei loukkaannu johtaakin alkuperäiskansoille tyypilliseen sanamagiaan. Näin siitäkin huolimatta, että alunperin tuohon moderniin "siivousprojektiin" päädyttiin juurikin pyrkimällä eroon alkuperäiskansojen "primitiivisyydestä". Taustalla on siis länsimaisen kulttuurin jyrkkä luonto/kulttuuri-dikotomia. Yritetään paeta luontua vimmaisesti, mutta juostaankin lopulta korttelin ympäri suoraan takaisin lähtöpisteeseen. Tietyssä määrin ihminen voi toki poistua luonnosta (fyysisestä paikasta), mutta lähteekö luonto koskaan ihmisestä?

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Pitääköhän Hurriganesien biisi Crazy Days nyt hyllyttää. Ja Kissin Crasy Nights.
Tampereen tanssikapakka Hullu hevonen on jo onneksi lopetettu.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Laulujen sanoja ei voi enää jälkikäteen muuttaa, mutta edelleen käytetyn tavaramerkin voi. En kannata jälkikäteissensurointia, sillä esim. musiikki ja elokuvat kertovat myös siitä ajasta, jossa ne tehtiin -- toki on otettava kuitenkin huomioon, että voiko niitä enää nykyisin kuitenkaan käyttää samoin kuin aiemmin.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Näen sun pointin mutta kuinka asiaa on selvitetty mielenterveysongelmaisilta itseltään? En ole kuullut että asia vaivaisi, kun olen ollut tekemisissä asiaan liittyvien kanssa useaakin reittiä.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen Vastaus kommenttiin #10

Kiva, voisinko saada jonkinlaisen lähteen tähän tekemääsi selvitykseen, jossa tutkitaan julkisessa puheessa käytettyä vähättelyä ja sitä, miten se vaikuttaa niin mielenterveysongelmistaan avoimesti puhuvien kuin niiden kanssa salassa painivien ihmisten arkeen ja hyvinvointiin, tai asiasta puhumisen asiallisuuteen ja kunnioittavuuteen?

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #13

Olisi ehkä hyvä tehdä selllainen selvitys. Mutta ehkä hekään eivät kaikesta loukkaannu.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen Vastaus kommenttiin #15

Ketkä "he"? Olen kirjoittanut omasta depressiostani melko avoimesti aiemmin, voit googlailla jos todella kiinnostaa. Ja kritiikin tulkitseminen "mielensäpahoittamiseksi" tai "loukkaantumiseksi" on niin kulunutta, että en jaksa alkaa siitä vääntämään.

Käyttäjän jvht297 kuva
Juuso Tuunanen Vastaus kommenttiin #16

On mielestäni väärin olettaa, että satunnainen blogisi lukija olisi tietoinen menneisyydestäsi. Yksittäinen henkilö ei myöskään edusta laajemman ihmisryhmän mielipidettä vaan vain osaa siitä.

Konttinen ei puhunut 'mielensäpahoittamisesta'. Luokkaantuminen on mielestäni neutraali sana, enkä ainakaan itse ymmärtänyt Konttisen käyttävän sitä rienaavassa tarkoituksessa. Eikö sanan käytön kritisointi vaadi jonkin syyn, tässä tapauksessa sen, että joku loukkaantuu kyseisen sanan käytöstä?

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen Vastaus kommenttiin #35

Nimenomaan en oleta, että kukaan tietäisi taustani tai tilanteeni, mutta toivoisin, ettei ihmiset oleta toisten mielenterveydestä mitään, kuten tässä nyt oletettiin, että puhuista joistain "heistä".

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #39

Enpä tiennyt minäkään kuin en olisi voinutkaan. Oma joukkoni "he" ovat kokemukset lähipiiristä sekä tukihenkilönä, itsellä ei kuntoutushistoriaa vielä ole ainakaan toistaiseksi.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Hassua, että en itse ole koskaan tullut yhdistäneeksi ko. Stockmannin kampanjaa mielenterveysongelmiin ennen kuin luin tämän kirjoituksen. Eli periaatteessa tällä samalla logiikalla tämä sinun kirjoituksesi "toiseuttaa" mielenterveysongelmaisia sillä alleviivaat tuota kyseistä tulkintaa joka tuskin on juolahtanut moneen muunkaan mieleen ennen. Ehdotuksesi ydinongelma on, että se johtaa "siivoustalkoisiin" joille tuskin tulee loppua. Samasta syystä en kannata esimerkiksi Leninin puiston nimeämistä uudelleen tai ratsastajapatsaan poistamista vaikka ne jonkun mieltä varmasti pahoittavatkin. Yhdysvalloissa vellovaa kulttuurisotaa ja historiattomuuden simulointia ei ole pakko tuoda meille Suomeen.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Mielestäni näillä rasistipatsaiden poistamisella Yhdysvalloissa tai kunnioittavalla julkisella puheella mielenterveysongelmista ei ole paljoakaan yhteistä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Mielenterveysongelmaiseksi nimittely vähättelee henkilöä. Parempi sanoa hulluja hulluiksi, koska hulluus kuuluu yhteiskuntaan. Historia tuntee monta umpihullua merkkihenkilöä, kuten Caligula ja Van Gogh.

Juha Hämäläinen

Nyt olet Miikka ottanut opiskelusi liian tosissaan. Kyllä hulluuteen voi viitata hyvin erilaisissa asioissa loukkaamatta mielenterveyspotilaita, koska hulluus on hyvin löyhä käsite.

Nykyään on vain tapana loukkaantua kaikesta. Sellainen yliherkkyys vaatii tutkimuksia, nimittäin jos koko ajan tuntee itsensä loukatuksi.

Keskitä nyt vaan niitä opintoja varsinaisiin bisnesetiikan ongelmiin. Stokkan Hullut päivät ei niihin kuulu.

Ja eräs parhaita hoitoja mielenterveyden ongelmiin on oppia nauramaan niille ja varsinkin itselleen. Tein tämän lisäyksen luettuani huolestuneena tuoreimmat kommenttisi.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Hulluus ei ole löyhä käsite, vaan loukkaava yleistys mielenterveysongelmista. Edes esim. psykoosista tai muusta vakavasta ongelmasta ei pidä mielestäni puhua hulluutena, sillä silloin ei puhuta täsmällisesti, että mikä sairaus on kyseessä.

Kiitos, mutta koen olevani asiantuntevampi määrittelemään yritysten vastuulliskysymyksiä kuin sinä, joten en siltä osin ota neuvojasi vastaan.

Juha Hämäläinen

Mihin arvelet asiantuntemuksesi perustuvan, keskeneräisiin opintoihin ja graduunko. Katsos kyllä muutkin ovat yrityselämässä näitä asioita hoitaneet ja niitä opiskelleet. Ei käynyt mielessä tämä. Näitä juttuja hoidettiin jo ennen syntymääsi. Pakko näin tylysti sanoa, että heräät reaalimaailmaan. Tervetuloa aikanaan työelämään.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen Vastaus kommenttiin #24

Jatka vain Juha yksityiselämässäsi asian hoitelua. Ja kiitos huolenpidosta, mutta olen ollut työelämässä mukana jo kymmenen vuotta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Minä epäilen, että tämä kirjoitus oli piruilumielessä kirjoitettu provo. Toivottavasti olen oikeassa.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Olet väärässä, Jaakko Aalto. Tämä kirjoitus on kirjoitettu, jotta syntyisi keskustelua siitä miten mielenterveysongelmista tässä maassa puhutaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #20

Minä ajattelin, että eihän tuollaisia kukaan voi kirjoittaa muuta kuin piruillessaan. Yllätys, yllätys, kyllä näköjään voi.

Juha Hämäläinen

No voi sun. Halpaan mentiin sitten kaikki. No nauretaan päälle, muuta ei voi tässä vaiheessa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Stockmann on pitkään mennyt kosmetiikka, "korkean" muodin ja muun sellaisen asian valoittamiseksi muka eteenpäin pois tavalliselta kansalta. Tampere on oiva esimerkki. Kun menet myymälään, kahvila ja palvelut ovat poistuneet tavallisilta ihmisiltä ja kaiken maailman haisuliosasto tullut tilalle.
Hesa sentään vielä toimii Keskuskadulta käsin, kun sen tietää.
Stockamannin pitää ymmärtää se, että tavallienen ihminen haluaa mennä sinne tekemään ostoksia hieman parempaan päivään- onko siellä edes sitä saatavilla ? Ei ole ! Paitsi "Hulluilla päivillä" erityisesti elintarvikkeissa, joka pitää muka siirtyä "Sokos-Herkkuun" .

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Kyllä ihminen voi ja saa olla enemmän tai vähemmän hullu, mutta ei tyhmä. Tyhmyydestä rangaistaan.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Pipoa kannattaisi löysätä hieman. Vihreillä on omituinen tarve löytää koko ajan harmittomia sanoja ja etsiä niille erilaisia piilomerkityksiä, tai keksiä miten ne loukkaavat milloin mitäkin vähemmistöä. Tällaisella tyhjänpäiväisellä kohkaamisella tuskin saa lisää kannatusta.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Kaikki ei tee politiikkaa saadakseen lisää "kannatusta", vaan edistääkseen tärkeitä asioita. Jos kirjoitukseni hermostuttaa, niin taitaa se kireä pipo olla jossain muualla kuin minun päässäni.

Timo Ala-Harja

Eivätkös jotkut vihreät olleet hyönteissyöntiäkin vastaan koska olivat huolestuneita hyönteisten oikeuksista ja niiden sielunelämästä.

Pekka Iiskonmaki

Tallinnassa Hullut-Päivät eivät vedä enään väkeä kuten joskus ennen. Sesonkiväkeä ei tapahtumaan juuri palkattu.

Stockmannin lähtölaskenta Tallinnasta on jo alkanut.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

18.10.17
Vuosia olen puoliksi myhäillyt kaupungilla kulkiessa kun kansalaiset (Helsingissä ja Tallinnassa) kävelevät kirkkaan keltaisen kassin kanssa, jossa esiintyy sanan "HULLU". Näin kansalaiset toteuttavat mainosmiehen unelmaa. Mainostavat ilmaiseksi. Tehokkaasti.
Kertooko sana kantajastaankin?
Siinä me tietoyhteiskunnan kasvatit marssimme kassit täynnä turhakkeita.

Minusta se on ihmisten alistamista kerskakulutusyhteiskunnan , jos ei nyt ihan orjiksi, niin ei paljon muutakaan.

Mutta kun pitää huolen siitä, että nenä on aina menosuuntaan, niin ei tarvitse paljoa ajatella, suunnittelee vaan seuraavia ostoksia.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Ihan asiaa kirjoitat, Miikka. Sinuna lähettäisin blogin sähköpostina Stockmannille.Siellä sitten päättävät mitä tekevät. Ihan samaa olen ajatellut.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Kiitos! Oon laittanut tiedoksi esim. Twitterissä, mutta pitääpä laittaa vielä ihan perinteinen sähköposti.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Hoh hoijaa. Ja maailmassa kaatuu valtamerilaivojakin!

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Voit omistaa oman blogisi vaikkapa kaatuneille laivoille.

Käyttäjän jvht297 kuva
Juuso Tuunanen

On erittäin arvostettavaa, että kannat huolta Suomen mielenterveystyöstä, mutta tässä asiassa olet mielestäni yksiselitteisesti väärässä ja teet vain hallaa asiallesi. Poliittinen korrektius on hyvä asia, mutta tämä tuntuu enemmänkin kiusanteolta.

Mielenterveyskontekstissa 'hullu' lienee yksinomaan halventava sana. Sitä ei siis tule tällöin käyttää. Jos sanan käyttö muissakin yhteyksissä vähättelee mielenterveysongelmia, ei jää enää tilannetta, jossa hullu-sanaa voisi käyttää. Tästä päätellen ajat sen totaalista kieltoa. Onko asia näin?

Tuleeko sana 'vihannes' kieltää, koska sitä käytetään ivallisesti vegetatiivisessa tilassa olevista? Se, että sanaa voidaan käyttää pilkallisesti, ei automaattisesti tee koko sanasta pilkallista. Hullu-sanan merkitys on muuttunut niin paljon, että kritiikiltäsi putoaa pohja.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Voi, hullussa sinua! Ookko nää Oulusta, juokko nää kalijaa vai ookko nää muuten hullu? Joskus on kiva hullutella. Mullaki aivan hullun kivaa joskus. Kerran aivan hullun hauskaa. Aivan hullun lailla irroteltiin ja se on aivan hullun hieno juttu. Se se vasta hullu on, joka hullua hulluksi sanoo.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Minä pidän Vihreitä jossain määrinä mielenvikaisina. En tämänkään kirjoituksen jälkeen näe mitään syytä muuttaa mieltäni.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Saako normaalit ihmisetkään enää "hullutella"...

Tuomas Uutela

Oon ite mielenterveysongelmainen ja voin vaan kommentoida vaan että vittu mitä paskaa. Ei me mt-ongelmaiset nyt niin tosisaan itteämme oteta että loukkaannuttaisi jostain hullu-sanasta. Pitäiskö ehkä kysyy eka joltain mt-ongelmaiselta että loukkaako ja sit vasta keksiä tämmöisiä hieno "avauksia"?

Pekka Kohonen

Tämä on juuri sitä mitä Yhdysvalloissa tarkoitetaan "lumihiutaleet" kommenteilla. Eli aiheettomia näinnäisyleishyödyllisiä hankkeita, joilla haetaan julkisuutta tai konfliktia samalla kun mukamas puolustetaan jonkin vähemmistön oikeuksia. Tietenkin tätä myös väärinkäyttöön. Mutta on aika vaikea nähdä miksi tämä perinteinen nimi loukkaa ketään. Hyvä keksintö sinänsä. Toivottavasti vihreiden politiikka jatkossa ei ole tätä.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Saako ratsastuksesta innostuneita lapsia ja nuoria kutsua enää hevoshulluiksi? Sellainen lehtikin on tai oli - pitääkö nimi muuttaa? Saanko sanoa miehelleni, johon yhä olen hulluna, että "olen hulluna sinuun"? ja tietääkö blogisti, että hulluus ei ole mikään synonyymi mielenterveysongelmaiselle, vaan käytös voi olla hullua ihan muutenkin. Minusta esim. blogistin ehdotus on hullu, tai hullunkurinen - saako muuten sanaa "hullunkurinen" käyttää? Kuten tuolla jo aiemmin ihmeteltiin, minäkin luulin tätä blogia provoiluksi - ja itse asiassa mielenterveyskuntoutujien Klubitalossa, jossa käyn vetämässä kirjoittajaryhmää, on jääkaapissa Fingerpori -sarjakuva, jossa porukka ryntäilee "mielenterveysongelmaisille päiville". Se on laitettu siellä jääkaapin oveen siksi, että se on hauska.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Miikka. Tämä oli nyt huti, koska "hullu" ei tarkoita Hullu päivät-kamppiksessa mielenterveysongelmaisia. Huti mikä huti, sattuuhan näitä. Sen sijaan on ikävä ilmiö on, että tulet saamaan koko päivän ilkeää naljailua, ja todennäköisesti myös riepottelua, sillä esimerkisi Halla-aho ja muut rutinuivat lietsojat ovat jakaneet tästä tehtyä artikkelia. Ja sehän tiedetään mitä siitä seuraa.

Se on yli kaiken tämän jutun ansaitseman huomion. Tsemppiä siis!

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Pata kattilaa soimaa. Etkös ole itsekin sortunut naljailuun silloin, kun persut ovat jotain hemmetin tyhmää tehneet? Sinänsä naljailu on ihan hyvä tapa näpäyttää siitä, että joku sanoo jotain tyhmää, niin se ajattelee seuraavan kerran kun rupeaa moisia laukomaan oli sanoja kuka tahansa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Aa, täytyy muistuttaa taas etten ole puoluejohtaja. Edes poliitikko.

Juha Hämäläinen

Eiköhän tämä Miikan juttu ollut täysin älytön. Kuten huomaat palautteesta, ei Miikan tekemää linkkiä Stokkan ostosriehan ja mielenterveyspotilaiden pilkkaamisen välillä ole löytänyt yksikään. Toki tällaisen vänkääminen vain aiheuttaa ikäviä kommentteja. Mitä Miikan puoluetoverit tekevät, eivätkö he välitä puhua hänelle järkeä lopulta.

Minä lopetin Miikan kommentoinnin päädyttyäni siihen, että hänen kirjoituksensa ja käytöksensä ei liity hänen väittämäänsä panetteluun ja Stokkaan ollenkaan vaan jotenkin hänen omaan tilaansa.

Toivon hänelle aidosti toipumista ongelmistaan.

Timo Ala-Harja

Njjnpä.Olihan se odotettavissa että jöku neropatti keksii vetää tähän Halla-ahonkin.

Tuomas Uutela

Ehkä sinuna poistasin tämän bloggauksen aika nopeasti niin säästyt vielä pahemmalta some paskamyrskyltä. Tämä bloggaus oli vaan yksinkertaisesti huti.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Itse asiassa tässä on nyt blogistille se ikävä puoli, että nyt Miikka tuli paljastaneeksi sen tosiasian, että hän pitää mielenterveysongelmaisia hulluina. Useimmille ihmisille näiden sanojen merkitysero on aika selvä.

Kari Nikrus

Termi "hullu" on jo vuosikymmeniä sitten todettu epäsopivaksi termiksi kuvaamaan mielenterveysongelmaista henkilöä. En muista koska viimeksi olisin julkisessa mediassa nähnyt termiä yhdistettävän mielenterveysongelmin ennen kuin sinä, Miikka, tyylikkään populistiseen tyyliin sen esille nostit.

Suomenkielessä "hullu" sanalla on paljon käyttötarkoituksia; "asiat menevät ihan hulluun suuntaan", "tämä on ihan hullua", "hullunmylly", "hullunhauska" etc. Synonyyminä tälle on "sekopäisyys", ehkäpä tämäkin sana tulisi poistaa käytöstä?

Sinun on on sieltä lapista käsin niin helppo hyökätä etelää vastaan. Mitä jos hoitaisit oman tonttisi ensin ja vasta sitten puuttuisit epäkohtiin muualla. Sinua löyhästi lainaten:

Kirjoitan tämän palautteen, jonka toivon saavuttavan sinut ja herättävän yleistä keskustelua aiheesta. Mielestäni tunnetun ja näkyvän matkailubrändäyksen on kannettava vastuuta käyttämänsä retoriikan vaikutuksista. Hulluista puhuminen vähättelee mielenterveysongelmia ja leimaa ongelmien kanssa eläviä, ja siksi termi "Lapin hulluus" on poistettava käytöstä.

Hullunhauskoin terveisin

Kari Nikrus
Piraattipuolue

.

Timo Lehtonen

Miikka Keränen hakee hullulla ulostulollaan julkisuutta!
Haettiin "hullu" Kielitoimiston sanakirjasta https://www.kielitoimistonsanakirja.fi/netmot.exe?...

Hannu Töyri

Älä naurata Miikka Keränen.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Avoin kirje:Vihreät,lopettakaa hulluttelu !
-ei teillä voi olla jumalaton oikeassaolemisen pakko joka asiaan,,olette tosiaan suvaitsemattomia !

Mirja Mykkänen

Olen ollut mielisairaalassa eli hullujenhuoneella töissä, jossa potilaat itse kutsuivat itseään hulluiksi. Tässä taas tehdään tikusta asiaa, jotta saadaan palstatilaa.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Tällainen suhtautuminen mielenterveysongelmiin vain pahentaa niitä. Sen sijaan, että keskityttäisiin voimaannuttamaan ongelmaisia yksilöitä, keskitytäänkin kohtelemaan heitä lumihiutaleina, jotka voivat mennä rikki mistä tahansa. Tottakai he silloin menevät rikki, kun heidät ehdollistetaan siihen etteivät he voi kestää mitään vähänkään negatiivisia asioita elämässään, olivat ne kuinka pieniä tahansa.

Käyttäjän MarjattaLaiho kuva
Marjatta Laiho

Jos luova hulluus poistetaan, kultturievoluutio kääntyy kulkemaan taaksepäin, kehittymättömyyteen, mielikuvituksettomuuteen, ahdistuneeseen kyräilyyn ja vihaväkivaltaan. Kuten se monissa maissa parhaillaan tekee. Sana hullu ei ole puoleen vuosisataan liittynyt mielen sairauksiin yleisessä ajattelussa. Sillä on oma huvittava, vanhahtava tai ajatteluttava merkityspiirinsä, joka ei sotkeudu terveydenhoidon kenttään millään lailla. Haukkumasanana voi halutessaan käyttää monia muitakin tarpeellisia termejä – ei niitä kaikki voi karsia kielestä.
Hullutellaan vapaasti ja tehdään parempi maailma!

Henri Vuolle

Hullu tai ei, viime aikoina on näkynyt paljon erilaisia sensuuri ilmiöitä mediassa. On erittäin tärkeätä, että ihmiset ymmärtävät tämän! On tullut aivan selväksi, että ei ole enään kyse suojelusta/puolustamisesta, vaan kontrollista.
Ihmiset käyttävät mitä tahansa tekosyitä hyväkseen, kieltämään muilta asioita. Ei koska he yrittävät tehdä paremman maailman, vaan koska näkevät mahdollisuuden pakottamaan ihmisiä käyttyätymään tai ilmaisemaan eri tavalla. Tämä "yleisen hyvän puolesta" sensuuri, on kaiken nazismin ja fasismin juuri ja alku! Ihmiset on unohtanut tämän. Kaikkia ei voi mielyttää ja kaikki ei voi olla korektia, ainoastaan väkisin voidaan luoda ympäristö jossa kaikki on samaa mieltä. Erityisesti vihreitten pitäisi ymmärtää tämä asia, mutta näyttää siltä että eivät näe puita metsältä. Ihmisten on herättävä ja ymmärrettävä, että kaikki ei voi olla mieleen ja se on hyvä sillein. Toinen paljon pahempi vaihtoehto on, että ruvetaan määrittää yleisiä mielipiteitä pakon edessä.

Käyttäjän JarkkoPesonen1 kuva
Jarkko Pesonen

Jos ihmiselle merkittävä ongelma on se, että Stockmannilla on hullut päivät, niin ihmisellä ei ole merkittäviä ongelmia elämässään.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Minulle merkittävä ongelma on se, että mielenterveyskuntoutujia leimataan ja väheksytään.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Riippumatta siitä, kuinka epärelevanttina minä tämän asian näen, maailman isojen todellisten ongelmien rinnalla, ja kuinka ylimitoitettu mediahuomio asiasta on syntynyt. Niin veikkaan että onnistut tavoitteessasi siten, että Stockmann muuttaa Hullut päivät johonkin toiseen nimeen.

Siten saat riittävät poliittiset irtpopisteen kansanedustajan paikkaan. Näin se maailma vaan menee, että lillukanvarsilla ja somekohuilla Eduskuntaan.

Timo Ala-Harja

Kai pikkumaisuudella ja kaikesta loukkaantumisella sentään joku tolkku pitää olla
nimim.Tikusta asiaa.

Käyttäjän MikkoLaakso1 kuva
Mikko Laakso

Olen tutkinut psykiatrisia sairauksia jo viime vuosituhannen puolelta, tehnyt lääkärinä kliinistä psykiatriaa vuodesta 2009, niin avo- kuin osastopsykiatriaa, vielä oikeuspsykiatriaakin.

Olen hoitanut psykiatrisia potilaita laidasta laitaan. Siis oikeasti, ei vain mielikuvituksessa. Oikeassa maailmassa oikeilla psykiatrilla potilailla on oikeita ongelmia, ja Hullut päivät eivät ole yksi niistä.

Voinen siis sanoa, että Hullut päivät eivät ole ongelma, eivät ole olleet, eikä niistä tule, paitsi jos asiasta tehdään ongelma. Asioista on helppoa tehdä ongelmia.

Hulluinta tässä maailmassa on kuitenkin poliittinen korrektius. Ongelmat eivät häviä silmänkääntötempuilla. Niitä syntyy niin. Poliittinen korrektius rasittaa mielenterveyttä, ja sitä vastaan tulee laittaa hanttiin. Voi sanoa, että asiat ovat hullusti jos Stokalla ikinä on "Terveet päivät."

Tämä ulostulo on kaikin puolin valitettava hyvän ihmisen egotrippi, ja hyvät ihmiset ovat niitä jotka päällystävät sitä tietä sinne kuumaan paikkaan.

Kuvottavaa. "Mielenterveyskuntoutujien asialla." Jos on ongelma ja ongelma poistuisi sanaa vaihtamalla, olisi se jo tehty.

Sirpa Virtanen

Pidän merkillisenä ilmiönä sitä, että nykyään ihmiset ottavat asiakseen loukkaantua toisten puolesta. Epäilen, että tästä(kään) aiheesta ei kukaan mielenterveysongelmainen ole ollut millänsäkään. En ole itsekään vaikka em. kategoriaan kuulunkin.
Sen sijaan ärsyynnyn suuresti siitä, että minua edustetaan tällä tavalla. En halua että minun ympärilläni pitää hipsiä varpaillaan etten vaan loukkaannu. Mielenterveysongelmat eivät sillä parane tai lopu. Niistä pitää puhua rehellisesti ja kiertelemättä. Minä kutsun itseni usein hulluksi ja niin sanovat leikillään läheisenikin, ja se on hyvä että se ei ole elefantti huoneessa. En ole koskaan mieltänyt Stockmannin Hulluja Päiviä mitenkään mielenterveysongelmiin liittyväksi asiaksi, enkä todellakaan niitä väheksyväksi, vaikka en muuten vaan pidä koko Stockmannista. Sanon itsekin usein esimerkiksi: "Ihan totaalisen hullu sää!". Kuka sen yhdistää mielenterveysongelmia väheksyväksi paitsi se, jolla ei ole muuta sisältöä päivässään kuin kytätä mistä voisi seuraavaksi pahoittaa mielensä. Tämä mielensäpahoittamisen kulttuuri on se johon pitäisi puuttua rankalla kädellä, eikä Stockmannin Hullut Päivät tai vastaavat asiat. Tässä muutama hyvä vinkki joiden puolesta nousta barrikaadeille: vanhukset, kotiväkivallan uhrit, kehitysvammaiset, kodittomat. Tai jos mielenterveysongelmat ovat sydäntä lähellä niin miten olisi ihan nämä oikeasti puuttumista vaativat asiat kuten lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut. Tai ylipäätään se, että hoitoon pääsisi ne joiden sinne tarvitsee päästä ja joka ei tällä hetkellä toteudu. Ihmisiä lähetetään kotiin lääkepurkkien kanssa ja toivotetaan parempaa vointia ja laitetaan seuraava aika kuukauden päähän, vaikka heidän paikkansa olisi osastohoidossa.
Kaikesta huolimatta hyvää talven odotusta sinulle, toivon että lakkaat näkemästä mörköjä siellä missä niitä ei ole, sillä sehän on vähän HULLUA, eikös olekin :)

Toimituksen poiminnat