Avoin kirje: Stockmann, lopettakaa Hullut Päivät

Kirjoitan avoimen kirjeen, jonka toivon saavuttavan sekä Stockmannin väen että herättävän yleistä keskustelua aiheesta. Mielestäni vaikutusvaltaisella, tunnetulla ja näkyvällä yrityksellä on kannettava vastuuta käyttämänsä retoriikan vaikutuksista. Hulluista puhuminen vähättelee mielenterveysongelmia ja leimaa ongelmien kanssa eläviä, ja siksi Hullut Päivät on lopetettava.

Mielenterveysongelmien kirjo on laaja. Valitettavan moni suomalainen kärsii niistä joko itse tai kanssaelää läheisensä sairautta. Usein jopa tietämättään. Mielenterveysongelmista kärsivät myös nuoret ja ne aiheuttavat paljon myös työkyvyttömyyttä. Itsemurhia Suomessa tehdään hälyttävän paljon.

Meistä jokainen voi auttaa. Avoin ja kunnioittava keskustelu mielenterveysongelmista voi vaikuttaa paljon. Liian moni jää ongelmiensa kanssa yksin, sillä pelkää leimaantuvansa. Jos teemme normaalista asiasta normaalia myös puheessa ja yhteiskunnassa, on ongelmiin helpompi hakea apua ajoissa.

Käytämme nykyisin liian usein sanoja ja ilmauksia, joissa mielenterveysongelmia vähätellään tai niistä kärsiviä leimataan. Hulluksi haukkuminen lienee yksi räikeimmistä.

Siksi vetoan Stockmannin johtoon, että lopetatte Hullut Päivät. Mielestäni voitte uudelleenbrändätä alennusmyyntinne niin, että sen nimi ei ole osana diskurssia ja retoriikkaa, jossa mielenterveysongelmia vähätellään ja niistä tehdään viihdettä. Vastuullinen yritys ottaa huomioon kaiken toimintansa kaikki vaikutukset, ja mielestäni mielenterveysongelmilla naureskelu ei kuulu 2010-luvun yrityskuvaan.

 

Yhteistyöterveisin

Miikka Keränen
Vastuullisen liiketoiminnan maisteriopiskelija, Tampereen yliopisto

Lisäykset 18.10.

Pyydän anteeksi, että tekstini ja siitä julkaistu tiedote ovat aiheuttaneet mielipahaa. Tarkoitukseni ei ollut tietenkään leimata mielenterveyskuntoutujia "hulluiksi" – vaan päinvastoin. Jatkossa lupaan pohtia sanavalintojani ja tekstini rakennetta tarkemmin, etenkin jos puhun herkästä aiheesta. Lue lisää FB-sivullani.

Stockmann vastasi ja linkkasi minulle hyvän jutun, jossa on mielenkiintoisia ja tärkeitä pointteja. Pidän kuitenkin omaa tulokulmaani myös perusteltuna, mutta ymmärrän hyvin myös jutussa esitetyt näkökannat. 

Lisäykset 19.10.

Lue myös: http://radikaaliamielenterveytta.blog/2016/06/15/hullut-rasistit/ ja http://mtkl.fi/mielenterveyskuntoutujien-kokemaa-leimaa-tutkittu/

miikkakeranen
Vihreät Rovaniemi

Rovaniemeläinen vihreä kaupunginvaltuutettu ja kirkkovaltuutettu. Gradua vaille valmis ekonomi ja vaatetussuunnittelun opiskelija. Feministi ja federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu