Sijaissynnytys on tehtävä lailliseksi

Ympärilläni käy kuhina. Aivan yllättäen huolettomat kesät, yöhön venyvät elokuvaillat ja yhteisistä tutuista juoruilu ovat muuttuneet puheeksi avioliitoista, asuntolainoista ja lasten hankkimisesta. Teinit, jotka vielä ihan hetki sitten haaveilivat itsenäisestä ja vapaasta nuoren aikuisen elämästä ovat yhtäkkiä liki keski-ikäistyneet. Mihin katosivat päivät?

Tuttavapiirini lisääntyy vauhdilla. Minultakin kysytään, että haluatko sinä Miikka joskus lapsia. Kysymys oli aiemmin ehkä kauas tulevaisuuteen suuntaavaa taivaanrannan maalailua, mutta nyt huomaan itsekin, että tilanne on muuttunut. On elettävä nuoren aikuisen elämää. Ennen kuin vastaan, joudun huokaisemaan syvään.

Homoseksuaalina miehenä mahdollisuuteni ovat rajalliset. Adoptio on mahdollista sekä yksin että parin kanssa. Apilaperheessä usein naispari ja miespari hankkivat yhdessä lapsia, jolloin lapsella on peräti neljä vanhempaa. Erilaisia sateenkaariperheitä on kuitenkin hyvin erilaisia, eikä täsmällistä määritelmää mielestäni tässä yhteydessä kaivata. Tärkeintä on, että lapsella on elämässään rakastavia ja vastuullisia aikuisia, oli hän heille geneettisesti sukua tai ei.

Yksi tärkeä vaihtoehto kuitenkin puuttuu. Sijaissynnytys on Suomessa laitonta.

Sijaissynnytyksessä lapsen kantaa henkilö, joka ei ole lapsen biologinen vanhempi. Suomi ei salli tällaista kohdun lainaamista tai vuokraamista kenellekään. Sijaissynnyttäminen ei olisi tärkeää vain miespareille, vaan se voi olla myös monelle naiselle ainoa tapa saada oma biologinen lapsi. Nyt moni tällaista järjestelyä tarvitseva joutuu suuntaamaan ulkomaille tai luopumaan haaveistaan kokonaan.

Lainsäädäntöä on muutettava mahdollisimman pian ja sijaissynnyttäminen on sallittava kaikille. Kohtu on voitava lainata tai vuokrata*. Ei ole mitään perusteltua syytä estää ihmisiä toteuttamasta haaveitaan perustaa perhe ja hankkia omia biologisia lapsia. Hyvin valmisteltu lainsäädäntö turvaa sekä vanhempien, sijaissynnyttäjän että lapsen oikeudet ja turvallisuuden.

Syvän huokauksen jälkeen vastaan: Kyllä, kyllä mieki joskus haluan lapsia. Ja olisi ihanaa, jos silloin voisin pyytää jotain ihmistä kantamaan puolestani sen kaikkein kalleimman. Antamaan mittaamattoman arvokkaan lahjan.


Hyvää pride-viikkoa koko Suomeen! Lisätään sijaissynnyttämisen mahdollistaminen vielä pitkään listaan toteutumattomia uudistuksia, joihin kuuluu muun muassa translaki, äitiyslaki ja naisparien yhdenvertainen kohtelu lapsettomuushoidoissa.

 

Kirjoittaja on rovaniemeläinen kaupunginvaltuutettu ja vihreiden puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtaja.

miikkakeranen
Vihreät Rovaniemi

Rovaniemeläinen vihreä kaupunginvaltuutettu ja kirkkovaltuutettu. Gradua vaille valmis ekonomi ja vaatetussuunnittelun opiskelija. Feministi ja federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu