Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Pidä junnu pää ylhääl

  • Kuva: BrandMill
    Kuva: BrandMill

Kadonneet pojat putosivat vaunuista lastenhoitajan katsoessa muualle. Koska heitä ei poimittu ajoissa takaisin, he joutuivat Mikä-Mikä-Maahan. Kadonneet pojat ovat sekä J. M. Barrien luomus tarinasta Peter Pan että todellisuus suomalaisessa hyvinvointivaltiossa: Liian moni poika putoaa, kun katsomme muualle, eikä kukaan ole heitä pelastanut.

EVAn tuoreen raportin mukaan työelämän ulkopuolella on pysyvästi lähes 79 000 25–54-vuotiasta miestä. Ero tyttöjen ja poikien lukutaidossa on OECD-maiden
suurin: Jopa 16 prosentilla pojista ei ole riittävää lukutaitoa peruskoulun lopussa.

Kaksi kolmasosaa syrjäytyneistä nuorista on miehiä.

Eikä alueellisilta eroilta olla vältytty. Suomalaisten terveyttä koskevat laajat selvitykset ja lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet miesten ja erityisesti pohjoissuomalaisten miesten elintapojen ja terveystottumusten olevan epäedullisia sekä yksilöiden itsensä että terveyspalvelujärjestelmän kannalta. Tulevaisuudessa väestö elää pidempään ja on terveempää kuin aiemmin, mutta sairauksien aiheuttamat ongelmat kohdistuvat useimmin niille, joilla on vähiten kykyjä ja resursseja selvitä niistä.

Kadonneet, syrjäytetyt pojat ovat kansallinen hätätila.

Ongelmat syyt ovat syvällä sekä kulttuurissa että tehdyssä politiikassa. Jos pohtii edes hetken poikiin kohdistuvia sukupuolirooleja ja poikien kasvatuksen ympärillä pyörivää kulttuuria, ei tarvitse ihmetellä, miksi pojat masentuvat ja miksi heidät jätetään yhteiskunnan ulkopuolelle. Liian usein nuorten mielenterveysongelmiin suhtaudutaan kevyesti. Erityisesti pojille sanotaan edelleen, että miehet eivät itke. Pidä junnu vaan pää ylhäällä, kyllä se siitä.

Mielestäni pelkkä kannustaminen ei riitä. On mentävä paljon syvemmälle kulttuuriimme ja nähtävä esimerkiksi juuri sukupuoliroolien vaikutus. Suomessa on OECD-maiden sukupuolittuneimmat urapolut, ja liian pienille resursseille jätetty opinto-ohjaus on siihen yksi syy. Eturivin poliitikkojen on käytettävä asemaansa vastuullisen politiikan ajamiseksi, eikä sysätä vastuuta nuorten omille harteille. Emme tarvitse uusia keskiluokan puuhakirjoja, vaan aitoja tekoja.

Vihreät julkaisivat Pelastaan pojat -toimenpidepaketin, joka sisältää lukuisia konkreettisia ehdotuksia poikien ja nuorten miesten pelastamiseksi. Toimivat peruspalvelut ovat paras suoja lasten syrjäytymistä vastaan, joten hallituksen ajamat koulutusleikkaukset, erityisesti leikkaukset varhaiskasvatuksesta, peruskouluilta ja ammatillisesta koulutuksesta, on peruttava. Muita toimenpiteitä on esimerkiksi perhevapaiden uudistaminen, opinto-ohjauksen resurssien turvaaminen ja niin opiskelupaikan yläkoulun jälkeen kuin harrastuksen takaaminen.

Pelastetaan pojat. Ei anneta yhdenkään nuoren tipahtaa vaunuista; ei katsota muualle. Poimitaan ne, jotka ovat pudonneet. Päätös on sinun.


Miikka Keränen
Rovaniemi
Kuntavaaliehdokkaasi, vihreät

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän vaulanorrena kuva
Vaula Norrena

Kiitos tästä kirjoituksesta!
Alkoi kylmätä, mutta hyvästä syystä.
Opetuslautakunnan jäsenenä tuli tunne, että entistäkin tiukemmin on puolustettava opetuksen tuen resursseja.
Kiitos!

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Päätös on sinun." Valitettavasti minulla ei ole päätösvaltaa tässä asiassa. Mutta jos olisi, ensimäiseksi laittaisin AY-liitot kuriin.

Tälläkin hetkellä on joku aivainasemassa oleva pieni liitto lakossa. Tämä lakko, niinkuin monet muut lakot, on tarkoitettu ainoastaan yhteiskunnan kiusaksi ja jarruttamaan talouden kehitystä.

Päättäjät ja politiikot (vihreätkin) tietävät varsin hyvin kuinka talous saadaan kuntoon ja kaikki syrjäytyneet työllisetyksi.

Päätös on ay-pomoilla.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Syyt eivät ole pelkästään kulttuurissa ja tehdyssä politiikassa... Ajattele lumenluontia 1900, 1950 ja 2000. Se on koneistettu ja Suomessa tehty lumenluontityön tuntimäärä on laskenut huimasti. Nyt puhutaan jo lumityörobotiikasta. Sama koskee kaikkia "miehisiä" aloja.

Kyseessä ei ole kadonneet pojat vaan tarpeettomat pojat. Kassaneitejä ja vanhuksen pyllyn pesijöitä tarvitaan edelleen (toki nämäkin tehtävät on mahdollista automatisoida pitkälle).

Meillä on noin miljoonaa ylimääräistä ihmistä. Ihmisarvoinen elämä pitäisi saada kaikille. Siksi emme voi purkaa hyvinvointiyhteiskuntaa ja asettaa yksilöä (täysin) vastuuseen itsestään. Tämän päivän nuori mies, jolla on IQ 100 on kuin vuoden 1950 kylävajakki, jolle järjestettiin klapitöitä ja muuta yksinkertaista. Paitsi että nykyään ei järjesty. Risusavottaankin tarvitaan kalliit vetimet, raivaussaha mallia rankka ja vuoden kurssi.

Toimituksen poiminnat