Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Maksuton ehkäisy lappilaisnuorille

  • Vihreät nuoret haluaa tehdä turvaseksistä helpompaa ja parantaa nuorten seksuaaliterveyttä.
    Vihreät nuoret haluaa tehdä turvaseksistä helpompaa ja parantaa nuorten seksuaaliterveyttä.

Abortti oli yksi Rovaniemen kevään keskustelunaiheista. Lapin ylioppilasteatteri käsitteli aihetta esityksessään “84 päivää” ja puoluerajat ylittänyt kuntalaisaloite maksuttomasta ehkäisystä jätettiin kaupunginvaltuustolle. Moni sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvä asia on kuitenkin siirtymässä maakuntatasolle, joten asiasta pitää puhua koko Lapin yhteisenä. Lapissa tuleekin tulevaisuudessa mielestäni tarjota maksuton ehkäisy kaikille nuorille.

Asiaa on helppo perustella ennaltaehkäisevä palveluna: Kunta säästää selvästi rahaa, kun yhden abortin hinnalla kustannetaan ehkäisy usealle nuorelle. Rahaa ja kustannuksia tärkeämpää on mielestäni kuitenkin se, että maksuttomana palveluna antaisimme nuorille viestin, että yhteiskunta ottaa heistä vastuuta. Edistäisimme samalla terveyttä myös muilla saroilla, sillä ehkäisyn lisääminen vähentää seksitautien yleisyyttä.

Pelkkä maksuton ehkäisy ei kuitenkaan ole riittävä palvelu, vaan nuorille on oltava tarjolla myös asianmukaista neuvontaa ja muita terveyspalveluita. Myös seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus on osattava ottaa huomioon. Tärkeää on, että kun ehkäisy on konkreettisesti ihan jokaisen saatavilla, siitä voidaan käydä helpommin myös yhteiskunnallista keskustelua. Ehkäpä aborttikaan ei olisi niin suuri tabu, kun ehkäisystä tehtäisiin kaikille nuorille avoin palvelu.

Kuntavaaleissa valittavat valtuustot eivät välttämättä enää pääse tällaisia linjauksia tekemään. On kuitenkin tärkeää, että näitä asioita nostetaan myös kevään vaaleissa esiin. Enemmän turvaseksiä tarkoittaa enemmän terveitä nuoria.

Miikka Keränen
Kuntavaaliehdokas
Rovaniemi, vihreät

Kirjoitus lähetetty mielipidekirjoituksena lappilaisiin medioihin. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Lappia vaivaa asukaspula ja nämä Vihreät jakelisivat ehkäisyvälineitä nuorisolle ilmaiseksi valtion kustannuksella! Näinkö väestötilanne paranee?

Onko tarkoitus jättää lisääntyminen ainoastaan lestojen huoleksi? Sillä eihän näillä Vihreiden lääkkeillä mitään perhe-elämää rakenneta!

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Miksi väestötilanteen pitäisi parantua. Maailmanlaajuinen suuntaus on että ihmiset kaupunkilaistuvat. Maaseutu ja harvaanasutut alueet kärsivät väestökadosta. Turismi ja kaivosteollisuus voivat luoda uusia työpaikkoja ja tarjota töitä mutta kyllä väestökato taitaa silti olla todellista. Miksi Lappi tarvitsisi lisää asukkaita jos siellä ei ole tulevaisuudessa työpaikkoja. Suurtyöttömyydestä kärsivissä kunnissa yleensä palvelut heikkenevät ja kunnan elinvoima rapautuu. Mitä suurempi syntyvyys auttaisi tähän asiaan.

Eiköhän ilmaisella ehkäisyllä ole tarkoitus estää inhimillistä kärsimystä ja vähentää aborttien määrää. Epätoivuttujen raskauksien väheneminen toisi mahdollisesti myös merkittäviä säästöjä lastensuojelukustannuksissa. Halvempaa yhteiskunnan kannalta on jakaa ilmaista ehkäisyä kuin kustantaa abortteja. Myöskin paljon inhimillisempää.

Keränen ei määrittele minkä ikäiseksi ilmaista ehkäisyä saisi. Aloite on erittäin järkevä ja kannatettava. Itse laajentaisin aloitetta koskemaan myös päihdehuollon, lastensuojelun ja tiettyjä sosiaalihuollon asiakkaita. Ilmainen tehokas ehkäisy "juopponarkille" on paljon taloudellisempaa kuin ottaa lapsi synnytysosastolta huostaan päihteistä vammautuneena.

Tarkoitatko lestoilla lestadiolaisia?. Heillä on uskonnollinen fanaattisuus syynä runsaaseen lapsilukuun inhimillisen kärsimyksen määrästä välittämättä. Heillä uskonto sanelee lapsienhankkimisen, ei omat voimavarat, terveystilanne tai kyky huolehtia lapsista. Vaikka lestadiolaisia on paljon Suomessa ja he ovat suurilapsisia perheitä niin kyllä myös muutkin saavat Lapissakin lapsia.

Mikä olisi oikea lääke perhe-elämän rakentamiseen?. En näe ei toivottuja nuorten raskauksia ainakaan hyvänä perhe-elämän edistämisenä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Vyörytät paljon kysymyksiä vähäisen kommenttini jälkeen. Vastaan tähän lyhyesti:

Perhe-elämää ei opita esiaviollisissa sukupuolisuhteissa, vaikka valtio sitä tukisikin ilmaisilla ehkäisyvälineillä.
Paras perhe-elämään valmistautuminen on pidättyvyys ja perhe-elämää tukevan koulutuksen hankkiminen.
Abortti ilman lääketieteellistä syytä on harkittu murha.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen Vastaus kommenttiin #3

Abortti ei ole murha, Pertti Väänänen.

Väestönkasvua ei pidä lisätä sillä, että lisätään nuorten tekemiä abortteja tai siten, että ei oteta vastuuta heidän seksuaaliterveydestään.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Kiitos kommentistasi Jani Virta! Vastasitkin puolestani, joten kiitos myös siitä!

Toimituksen poiminnat