Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Ammattilukion kunnianpalautus

  • Ammattilukion kunnianpalautus

Suomi on muuttunut paljon kymmenessä vuodessa. Kun minä olin ysiluokkalainen vuonna 2007, hain opiskelemaan Rovaniemen ammattilukioon leipuri-konditiittoriksi. Silloin ammattilukio oli alati kasvava ja suuressa suosiossa. Onnekseni tulin valituksi, sillä ammattilukion käyminen on elämäni parhaita päätöksiä. Tuolloin tuntui, että koulun menestys ei voi kuin jatkua. Mutta nyt kun koulutuksesta leikataan, on sekä ammattilukion että nuorten tulevaisuus uhattuna.

Aikanani Rovaniemen ammattilukiossa tarjottiin kattava kolmoistutkinto, jossa neljässä vuodessa suoritettiin niin lukion päättötodistus, ylioppilastutkinto kuin ammatillinen perustutkinto. Moni nuori valitsi tämän vaihtoehdon, eikä syyttä: Onhan tulevaisuus paremmin turvattu, kun on sekä ammatillista osaamista että yleissivistävää koulutusta, jolla voi helpommin hakeutua jatko-opintoihin. Rovaniemellä ammattilukio kumpusi nimenomaan nuorten tarpeista saada modernia, uudenlaista koulutusta - Rovaniemen ammattilukio kouluttaa tulevaisuuden moniosaajia.

Nyt on valitettavasti kuitenkin eri ääni kellossa. Koulutusleikkaukset, jotka kohdistuvat erityisen haitallisesti ammatilliseen koulutukseen, rajoittavat nuorten mahdollisuuksia. Emme enää katso samalla tavalla tulevaisuuteen tai tee rohkeita uusia opintopolkuja. Onkin aika palauttaa ammattilukioiden asema ja kunnia. Se tarkoittaa ainakin seuraavia asioita:

  1. Koulutusleikkaukset on peruttava.

  2. Ammatillisten oppilaitosten resurssit on turvattava. Toimiva ja asianmukainen kolmoistutkinto vaatii, että ammattiopistot voivat tarjota laadukasta ja ajanmukaista koulutusta kaikille ammatillisille opiskelijoille. Ensin on siis pidettävä huolta ja kunnioitettava ammatillista toisen asteen koulutusta.

  3. Ammattilukioita on kehitettävä nuorten ja opiskelijoiden tarpeista lähtien. Ammattilukio ei saa olla hallintokokonaisuus tai resurssisyöppö, joka vie joko ammatillisen koulutuksen tai lukiokoulutuksen varoja, heikentäen niiden toimintaedellytyksiä. Ammattilukioita on syytä kehittää omana opintopolkuna.

  4. Opiskelijoiden tukipalvelut ja hyvinvointi on turvattava. Kaikki opiskelijat ansaitsevat kattavaa ja asiantuntevaa opinto-ohjausta, terveyspalveluita ja muita resursseja opintojensa tueksi.

Joku saattaa sanoa, että eihän koulutusleikkauksien keskellä ole mitään järkeä puhua ammattilukioista. Pitäisi keskittyä estämään ne heikennykset, joita nyt on tehty ja ollaan tekemässä. Mutta tällöin ollaan jo hävitty osa kamppailusta, koska keskustelun lähtökohtana ei ole ensisijaiset argumentit, vaan toissijaiset. On kuin puhuisimme Trumpin muurin maksajasta, emmekä siitä, tulisiko sitä alunperinkään rakentaa. Koulutusleikkauksia ei tulisi olla alunperinkään, joten en suostu argumentoimaan vain niiden varjossa. Mielestäni koulutus myös toisella asteella ansaitsee lisäpanostuksia, ei leikkuria.

Kaikki politiikka on arvovalintoja. On helppo yrittää väittää koulutusleikkauksia välttämättömyydeksi, vaikka samaan aikaan jättääkin leikkaamatta esimerkiksi kilpailua vääristävistä ja ympäristöä haittaavista yritystuista. On kuitenkin ehdokkaita ja puolueita, joille koulutuksen puolustaminen ja kehittäminen on kunnia asia. Päätös on sinun.

 

Miikka Keränen

kuntavaaliehdokas, Rovaniemi

Vihreät

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Samaa mieltä.
Itse menin 6 luokalta ammattikouluun -60 luvulla.
Jatkoin Hotelli ja Ravintolakouluun.
Hotelli ja ravintola-opistoon.
Työtä oli koko työuran aikana. Kertaakaan en ollut työttömänä.
Kun ammattitaito oli korkealla tienasikin ihan mukavasti.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Ammatillinen tutkinto on suuri apu myös silloin, kun päättää jatkaa opintojaan korkeakoulussa! Opintojen aikana on tehtävä töitä, sillä pelkällä leikatulla opintotuella ja opintolainalla ei elä.

Käyttäjän KimmoKnutars kuva
Kimmo Knutars

Koulutus on järkevämpiä ja kannattavampia investointeja mihin yhteiskunta voi sijoittaa. Inhimillisesti ja rahallisesti.

Toivoisin että kouluttautumista helpotettaisiin peruskoulupohjalla oleville, jotka erinäisistä syistä eivät jatkokoulutukseen päässeet tai sitä läpäisseet. Vaikka onkin ehkä "ideaaleinta", että opiskelija jatkaa suoraan peruskoulusta toisen asteen tutkintoon ja siitä vielä jatkoon, ei se ole jokaiselle yksilölle paras ratkaisu.

Itse 3 toisen asteen koulutusta keskeyttäneenä olisin kaivannut parempaa opintojenohjausta, parempaa tiedotusta uravaihtoehdoista sekä päihde/mielenterveysongelmiin panostamista.

Pidän myös siitä kiinni, että "vaihtelu virkistää"; itselleni opiskelu maistui selkeästi paremmin intin käytyäni ja töitä tehtyäni.

Siksi en pidä välttämättä järkevänä oppilaiden patistamiseen "johonkin" toisen asteen kouluun suoraan peruskoulusta - sillä voi olla vahingoittava vaikutus oppimotivaatioon.
http://www.oaj.fi/cs/oaj/Ehdotus%201
Aikuiskoulutuksia tulee kehittää, paikallisia eroja on mielettömästi mutta opettajapula tuntuu olevan yleistä, sekä opetuksen laatu kyseenalaista. Koulutuskeskus Salpauksessa oli seitsemisen vuotta sitten mm. korttiopetusta, jossa oli turhan paljon rasistista paskanjauhantaa, opettajan mielipiteitä masennuslääkkeistä yms.

Toimintaa jolla täytetään tunnit, mutta ei todellista SISÄLTÖÄ.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Näin juuri: Tärkeää on, että mennään aina nuoren yksilöllisten tarpeiden mukaan. Osalle paras vaihtoehto yläkoulun jälkeen on esimerkiksi niin sanottu kymppiluokka. Opinto-ohjauksen resursseja on lisättävä, jotta ammatinvalintaa yms. voidaan pohtia jo yläkoulun alussa.

Toimituksen poiminnat