Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Puheenjohtajan työnäyte

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto harkitsee hakemista puolueen puheenjohtajaksi. Suursuosiota nauttiva Ville Niinistö väistyy ensi kesänä sekä rotaatiosäännön vuoksi että tahdostaan kunnioittaa tuota demokratiaa edistävää pykälää. Varsinaista puheenjohtajakampanjaa tuskin kukaan vielä aloittaa, mutta voisiko potentiaaliset ehdokkaat tehdä puheenjohtajan työnäytteitä?

Työnäytteen piti olla oma “salainen aseeni”, kun joskus mahdollisesti haen johonkin merkittävään tehtävään puolueeni sisällä. Se ei kuitenkaan ole sinänsä mikään uusi tai mullistava idea. Työnäytteellä tarkoitan sitä, että omassa toiminnassaan tekee niitä asioita, joita lupaisi kampanjassaan tehdä. Vihreissä tämän ei pitäisi olla mikään kovin poikkeuksellinen näkemys, sillä onhan se jo osa vihreiden periaatteita: Emme ole vain toisinajattelijoita vaan myös toisintekijöitä.

Puheenjohtajan työnäyte tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että jos kampanjassaan lupaisi kirkastavansa viestintää, niin viestii sitten itse kirkkaasti ja auttaa myös muita viestinnässä. Ei siis vain lupaile tekevänsä näin, vaan osoittaa, että näin olen tehnyt - jo ennen varsinaista vaalikampanjaa. Vaikka puheenjohtajatoiveikkaan onkin puhuttava tulevaisuudesta ja suunnasta, johon puoluetta johtaisi, niin teot ovat kuitenkin kauneinta puhetta.

En missään tapauksessa väitä, että yksikään vihreä puheenjohtajaehdokas olisi pelkkä vaalilupausautomaatti. Enkä myöskään halua vihjata, että näin olisi muissakaan puolueissa. Esittämäni toimintamalli tullee useille varmaan ajattelemattakin. Haluan kirjoituksellani painottaa sen tärkeyttä, että ajattelee ja toimii näin tietoisesti.

Puheenjohtajat laitetaan yleensä myös julkiseen tenttiin, sillä julkinen työ on yksi puheenjohtajan tärkeimpiä vastuualueita. Jos puheenjohtaja olisi vain puolueensa sisäinen johtaja, tuskinpa esimerkiksi Antti Rinteen (sd) hieman takeltelevaa esiintymistä pidettäisiin niin suurena ongelmana. Tällaisissa tenteissä ja muissa kyselyissä painottuu vaalilupausten tekeminen, näkemys puolueen suunnasta ja tietenkin eroavaisuudet muihin ehdokkaisiin. Puheenjohtajan työnäyte painottuu ehkä enemmän puolueen sisäisiin asioihin, mutta voi sitä työnäytteitä tehdä jo mediankin suuntaan. Voisiko kirkasta viestintää olla esimerkiksi uusien some-kanavien käyttö?

(Puolue)politiikka on kriisissä, ja esimerkiksi nuoret löytävät tiensä ääniuurnille harmittavan harvoin. Edustuksellisen kansanvallan vuoksi toivon, että kaikissa puolueissa puheenjohtajatyrkyt kunnostautuvat ja ottavat käyttöön rohkeita, uusia keinoja tehdä politiikkaa ja johtaa puolueitaan. Värikkäät pinssit puoluekokouksissa on jo nähty.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Minusta ensimmäinen työnäyte tulevalle puheenjohtajalle, olisi tuoda vihreitten politiikkaan edes pikkuisen arkirealismia. Niinistönkin se olisi pitänyt tehdä, mutta populistinen suosiontavoittelu on ollut tärkeämpää kuin todellisten ratkaisujen löytäminen.

Siinä vaiheessa, kun politiikkaan saadaan utopististen "ideoitten" sijaan ajatuksia, joita järkevästi pystytään toteuttamaan, olisi vihreällä jotain annettavaa.
Suomen taloustilanteessa ei maailmanparannus ja huolehtiminen koko maailman ongelmista ole aikuisten oikeasti mahdollista. Suomen ei kaikissa asioissa tarvitse olla koko maailman omatunto, eikä edelläkävijä kaiken suojelussa, niin että kotimainen tuotanto ei täällä voi enää toimia. Viiden miljoonan kansa ei voi koko maailman ympäristöongelmia ratkaista. Nykytoiminnalla vihreitten politiikka ja "ideat" on suomen ja suomalaisten kannalta aivan liian kallista.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Kyllä vihreiden politiikassa on mukana aivan riittävästi arkirealismia, ihan kuin muillakin puolueilla. Pää pois pensaasta, niin sen huomaa. Tai toki puolueenkin pitää tehdä enemmän sen eteen, että se saadaan viestittyä ulos.

Ja vihreät ei väitäkään, että kaikki ympäristöteot olisivat nyt se edullisin vaihtoehto. Mutta ne ovat välttämättömiä. Ja lisäksi ne tulevat pitkällä aikavälillä meille edullisemmaksi ja jopa taloudelliseksi voitoksi, sillä niiden laiminlyönti tulee maksamaan enemmän. Onneksi markkinatalous toimii jo, ja esim. aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet roimasti.

Ja kannattaa huomata, että tekstissä puhutaan pj-ehdokkaista ylipäätään, ei vain vihreistä.

Toimituksen poiminnat