Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Katse ylös gallupeista

  • Ylen uusin puoluekannatusarvio (10.8.2016)
    Ylen uusin puoluekannatusarvio (10.8.2016)
  • Puoluekannatuksen suhteelliset muutokset.
    Puoluekannatuksen suhteelliset muutokset.

“ Gallupit on gallupeja.” , osaa useampikin suomalainen poliitikko todeta, kun oman puolueen suosio laskee tai ei ollut noussut puoluekannatusarvioissa. Näinhän se onkin: Puolueen suuruus mitataan vain vaaleilla, ja gallupit kertovat vain suosion muutoksista. Ja yleensä nuo muutokset ovat niin pieniä, että olisi parempi nostaa katse kuukausivaihteluista ja keskittyä kokonaiskuvaan.

Yle julkaisee yleensä kuun alussa aina edellisen kuukauden puoluekannatusarvion tulokset. Ja tänään on tullut taas uusi gallup. Politiikan harrastajilla on siis helppo päivä, kun voi joko kehua omien nousua tai huomauttaa kannattajille, että töitä vielä riittää.

Yleensä huomion viekin nuo pienet vaihtelut. Media kysyy jopa puolueiden puheenjohtajilta selityksiä virhemarginaaliin sopiville, sinänsä merkityksettömille muutoksille. Liki huomaamattomista notkahduksista saadaan hiljaisena uutispäivänä helposti suurikin tappio, jolla voidaan spekuloida jopa puheenjohtajan asemaa puolueessa.

Toivon, että yhä useampi jaksaisi kuitenkin nostaa katseensa näistä kuukausigallupeista. Suurimmat muutokset tapahtuvat pitkällä aikavälillä, ei yhden lomakuukauden ja mediahiljaisuuden aikana.

Jos puolueiden kannatuksen muutosta verrataan suhteellisesti, ovat muutokset vaalien jälkeen melko suuria. Suhteessa siis puolueen omaan kannatukseen: Jos 5 % kannatus laskee 4 prosenttiin, on silloin suhteellisesti hävinnyt peräti 20 % kannatuksesta - ei siis vain 1 prosenttiyksikkö. Tässä puolueiden kannatuksen suhteellinen muutos viime eduskuntavaalien ja uusimman gallupin välillä:
                        
Vihreät            61,2 %        
Vasemmistoliitto    38,0 %        
KD            22,9 %        
SDP            14,5 %        
Keskusta        3,3 %        
Kokoomus        -03,3 %        
RKP            -12,2 %        
Perussuomalaiset    -57,1 %        

Hallituspuolueista perussuomalaiset ovat kovasti pakkasella, kun kannatuksesta on hävinnyt jo yli puolet. Hallituskumppanit ovat puolestaan selvinneet hyvin. Opposition puolella vihreät ovat nostaneet kannatustaan suhteessa eniten, mutta RKP on vaaleihin nähtynä selvästi menettänyt omaa kannatustaan. Näitä(kin) lukuja kannattaa pohtia tarkemmin.

Gallupit on gallupeja, mutta on toki hyvä huomata, että elämme mielenkiintoisia aikoja. Jopa kuukausien välillä voi tapahtua virhemarginaalin ylittäviä, isojakin muutoksia. Yhä harvempi kertoo puoluekantansa, mutta yhä useampi on valmis vaihtamaan puoluettaan. Puolueilla tosiaan riittää töitä, mutta työtaakka on maraton, ei pikajuoksu.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"..mutta RKP on vaaleihin nähtynä selvästi menettänyt omaa kannatustaan. Näitä(kin) lukuja kannattaa pohtia tarkemmin."

Niinpä, RKP sai hyvän, gallupkannatustaan korkeamman tuloksen viime EK-vaaleissa, 4,9 %.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

RKP on siirtynyt kepulle. Kepu ajaa paremmin RKP asioita kuin pieni RKP oppositiosta.

Onhan ne sisarpuolueita. EU Alde-ryhmässä kumpikin.
Kummankin kannattajat saa maataloustukia. RKP kalastajat,puutarhat ,kasvihuoneet ja perunantuottajat Kustavi,Inkoo,Parainen.
Kummallakin on Ruotsinkielisiä kuntia ,rannikoilla.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

RKP onnistuu yleensä saamaan kannattajansa poikkeuksellisen hyvin liikkeelle äänestyspäivänä ja tämä näkyy siinä, että heidän kannatuksensa yleensä ylittää gallupsuosion. Mutta kaiken järjen mukaan RKP on kyllä hitaasti hiipuva puolue.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hiipuminen ei näkynyt viime EK-vaaleissa, joissa RKP nosti kannatustaan edellisistä. Osansa lienee ollut pj. Haglundillakin, kuten vihreiden Ville Niinistöllä puolueensa nykyisiin kannatuslukuihin.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Näinhän se on, että ei gallupit ole mitään ehdottomia totuuksia, vaan lukuisat muuttujat voivat antaa vaalipäivänä aivan eri tuloksen. Esim. nyt vaikutti varmaan juuri tuo ns. Calle-ilmiö vaalipäivänä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vai olisiko sittenkin niin, että ero ei ylitä edes tutkimuksen vaihteluväliä?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niin, Calle pärjäsi hyvin vaalitenteissä, joilla niilläkin on vaikutusta tulokseen.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Perussuomalaiset ovat hallituksen ukkosenjohdatin, jonka niskaan kakka kasautuu, Keskustan ja ja Kokoomuksen ollessa teflonia vaikka vastuuta on heilläkin.

Perussuomalaisten kannatuksen lasku johtuu liian löysästä mamupolitiikasta. Kunhan joku päivä Soini siirtyy syrjään, suurlähettilääksi Vatikaaniin tai Irlantiin, persujen maahanmuuttolinja kiristyy ja kannatus kääntyy nousuun.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Persut tuuraa nyt demareita. Osat vaihtui. Kepu ja kok luovii hallittuksissaan kuivinjaloin muut puolueet saa syyt aina päätöksistä.

Johtuuko Soinin ja PS Vihreille hattuilu tästä? Harmittiko niitä kun ei tuolloin päässyt leikkaamaan jo köyhimmiltä ja eläkeläisiltä kepun ja kok kanssa?

Kataisen hallitusneuvottelut-11
Keskusta näytti vihreää valoa,
- mutta vihreät kaatoivat porvarihallituksen äänin 23–16.

-Katainen joutui ahtaalle. Keskusta ilmoitti olevansa yhä mukana, mutta puolue piti tärkeänä, että myös perussuomalaiset osallistuisivat tunnusteluihin.
- Soini päätti ottaa aikalisän.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Enemminkin voisi kysyä että onko yksikään Persujen vaalilupaus pitänyt. Kannatus noussee vasta kun hallitusvastuu loppuu.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miksi se nousisi? PS ajaa kepu,kok,EK politiikkaa.

Jos se kääntää takkinsa taas "työväenpuolueeksi" vaaleja varten sillä on 5 porvaripuoluetta vastassa.Edes yhdessä sdp,vas,PS ei saa ääntään kuuluviin vähemmistönä. Vain ihan faktaa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kovin monen perussuomalaisia äänestäneen, mutta nyt heidät hylänneen kanta asioihin tuntuu olevan se, että puolue on pettänyt likimain kaikki vaalilupauksensa. Suurimmalle osalle vaikeaksi on osoittautunut hallituksen varsin kova ja oikeistolainen politiikka ja osa taas pitää mainitsemaasi puolueen maahanmuuttolinjaa liian pehmeänä.

Itse uskoisin ehkä keskeisimmän syyn olevan siinä, että perussuomalaiset rakennettiin haukkumisen ja vastustamisen varaan ja se ei vain oikein onnistu hallituksessa. Soinikin näyttää nykyään kovin erinäköiseltä kuin oppositiojohtajana, hänen istuessa ministerinauton takapenkillä matkalla lentokentälle.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Persuilla on kyllä tuo vaalilupausten ja keskeisten poliittisten ideologioiden pitäminen jäänyt vähän heikolle, ja se näkyy kannatuksessa.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Vaikka vihaan Vihreitä puolueena, nostan hattua menestyksellenne.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Kiitos. Toivottavasti ei tarvitse mitään puoluetta vihata, vaikka olisikin asioista eri mieltä.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Kyllä tarvitsee. Kaikki puoleet ovat huonoja ja vihreät ovat sitä samaa lannoitetta kuin muutkin puolueet. Minun ääneni ei vaikuta mihinkään, joten tyydyn vain vihaamaan puolueita.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen Vastaus kommenttiin #30

Okei. No, ehkä tuolla asenteella onkin parempi, ettei äänestä.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi Vastaus kommenttiin #31

Tjaa. Se ei ole minun asenteestani kiinni, että suomalaiset puoleet vaikuttavat erittäin huonoilta vaihtoehdoilta.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Vaikka vihaan Vihreitä puolueena, nostan hattua menestyksellenne.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kaikista muutoksista kiinnostavin kannaltani kuitenkin on vihreiden ja vasemmistoliiton nousu. Nämä kaksi puoluetta puolustaa rintarinnan yhteiskuntamme heikompiosaisia ja tälle näyttäisi nyt olevan kysyntää.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ainakin puheissa :)

Mutta kun tilanne on kuitenkin se, että kumpikaan puolue ei nouse kolmen suurimman joukkoon, niin kohtalona on siis mahdollisessa hallitustyössä se apupuolueen osa, joka sitten taas merkitsee sitä, että isot vie ja pienet vikisee.

Näin se vaan on se kylmä totuus ja siitä seuraa taas se valtava selittelyaalto äänestäjile, että miksi ette teekään niinkuin olette puhuneet.

Tätä ei kirkassilmäinen äänestäjä tahdo millään ymmärtää, kovat odotukset sitten aina pienemmillä puolueilla johtaa lähes tyhjään. Valta tietysti on kivaa ja saa neljä vuotta selitellä, että kyllä me muuten, muttakun pitää tehdä kompromisseja.

Tämä on vähän niinkuin ikiliikkuja, selittelijät vain vaihtuvat.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Vihreillä on nyt potentiaalia nousta uudeksi suureksi puolueeksi, ja päästä toteuttamaan politiikkaansa laaja-alaisesti. Vaihtoehtoja on tarjolla muihinkin teemoihin kuin ympäristö-, ilmasto- tai eläinasioihin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #18

Koskee niin varmasti KOKOOMUKSEN kanssa sovittua TUHANNEN OPPILAAN MAMMUTTIKOULUA jota nyt ollaankin suunitellusti viety eteenpäin.Koska sehän on selvää että nämä koulut tuovat mukanaan lisää sos.ongelmia.mm.kun lapsi ujo(mikä kriteeri,onko mielestänne sos.rajoitt.),lapsi ns.riehakas jne.jne.

Taivaan Totuus on se, etteivät nykyään riitä opettajat valvomaan es.välitunteja ,saatikka sitä että TE yhdessä kokoomuksen kanssa päätitte,että erityisoppilaat laitetaan samoihin luokkiin.

Kun leikkauspolitiikka aloitetiin ,on siitä asti ollut systeemi se että opettaja valvoo es.kahat luokkaa (joka ON MUUTEN LAINVASTAISTAKIN)Ja systeemi jatkuu.

Mitä luulet "säästöä löytyvän "ja mihin?

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

2 puoluetta joilla visio, muttei vastuuta. Puhumattakaan edesvastuuttomasta holtittoman velanoton kasvatuspyrkimyksistä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Taidat edustaa talousoppia jonka mukaan kysyntälamassa kannattaa kiristää kukkaronnyörejä ja supistaa siten kysyntää entisestään? Jokainen tyylillään. Itse pidän kannattamaasi talousnäkemystä vastuuttomana. Varsinkin kun maailmalla on riittämiin esimerkkejä kuina tuo vain syventää vaikeuksia.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #14

Viittauksen Keynesiin tms. kuulin ensimmäistä kertaa sinun esittämänäsi. Ville Niinistö et al. tuntuu julkisuudessa tyytyvän hallituspuolueiden demonisointiin ja vasemmistopopulismiin. Turhapa se on niille "akateemisille naisille" Keynesistä puhuakaan, kun kannatus senkun nousee.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Kyllä vihreät on aina vastuunsa kantaneet, kun ovat olleet hallituksessa tai vaikkapa Helsingin kuntapolitiikan 2. suurin puolue. Lisäksi on hyvä muistaa, että vihreät esitti eduskuntavaaleissa omat ehdotuksensa leikkauksille sekä aitoja rakenteellisia uudistuksia - ei siis pelkkää velkaelvyttämistä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #19

Sitten pitäisi enää saada muut puolueet suostumaan Vihreiden linjaan ja se ei tässä elämässä onnistu.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen Vastaus kommenttiin #22

Jos et ole tutustunut suomalaisiin hallituksiin, niin siinä tapauksessa tiedoksi, että hallituksellehan tehdään ohjelma, jonka hallituspuolueet allekirjoittavat. Vuosikymmeniin ei ole ollut sellaista tilannetta, että yksi puolue voisi sanella kaiken - vihreät on erittäin yhteistyökykyinen, edistyksellinen keskustapuolue, joka voi hyvinkin saada hallituskumppaneita, jotka sitoutuvat edistämään mm. ilmastokriisin torjuntaa, vihreää taloutta ja yhdenvertaisuutta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Haaveita pitää olla ihmisellä, silloin pysyy terveenä :) Se kolmen suuren joukkoon nouseminen on ihan kiva haave, ja haaveeksi se kyllä jääkin.

Minulla ei ole mitään sitä vastaan vaikka että Vasemmistoliitto ja Vihreät olisivat suurimmat puolueet, mutta kuinka todennäköistä se on, niin sitä samaa luokkaa, kuin että saan lottovoiton viikonloppuna. :)

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Aika näyttää. Eipä sitä kukaan uskonut, että persutkaan nousisi sieltä pohjamudista hallitukseen. Mutta toisin kuin persut niin vihreillä kannatus kasvaaa pikkuhiljaa, töitä tehden - ei populismilla.

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Hyvä kirjoitus! Laitoimme tästä maininnan uutiseen aiheesta:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/201047-hehkutus-vi...

t. Linda / US

Käyttäjän MarkusLehtonen kuva
Markus Lehtonen

"Kaikkia ihmisiä ei pidä päästää äänestämään (väärin), pitää olla yliopistokoulutus, tai ainakin suosittelija."
Oma sitaatti.

Toisaalta esim. paikallispubin vähällä koulutuksella olevat pari naista miettivät siirtymistä Persuista Vihreisiin. Tuo voi olla ongelma, kun persuistapoikkevat ovat ratsastaneet yleissivistysteemalla.

Toisaalta ihmisten poliittinen muisti on maks. kaks vuotta, kouluttamattomilla ehkä vielä lyhyempi.

Toimituksen poiminnat