Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Ei itsenäisyyspäivä, vaan surupäivä

Yhteinen unelmamme on särkymässä. Ääniä edelleen lasketaan, mutta Iso-Britannian ero EU:sta näyttää melko varmalta. Euroopan unioni - sellaisena kuin me sen tunnemme - on tullut tiensä päähän. Tänään on aihetta suruun ja huoleen.

Moni itseään nationalistiksi tai isänmaalliseksi tituleeraava juhlii tänään Suomessakin. Hölmöimmät polttivat ja leikkoivat eilen jopa EU-lippuja. Brittien EU-ero verhotaan epämääräisiin lauseisiin itsenäisyydestä, paremmasta Euroopasta tai vallan karkaamisesta Brysseliin. Päälle nauretaan tietenkin kurkku- ja rikkidirektiivit.

Olen näiden ihmisten kanssa äärimmäisen eri mieltä. Minulle EU on onnistunut rauhanprojekti, joka on tuonut sotaisan mantereen yhteen. Vakaus ja vauraus ovat olleet yhteisen unionin kulmakiviä, ja molempia olemme sen yhteydessä saaneet. Rauha on kestänyt vuosikymmeniä, hyvinvointi on ennennäkemätöntä.

Ei unioni kuitenkaan täydellinen ole. Ei tietenkään. Korruptiota ja turhaa byrokratiaa on riittämiin. Parlamentin vähäinen valta on aito ongelma. Korjattavaa ja muutettavaa riittää, mutta perusajatus on korvaamattoman arvokas.

Ihmiskunta ei selviä, jos emme tee päätöksiä yhdessä. Se on yksinkertainen totuus. Todellisuudessa tarvitsisimme jonkinlaisen maailmanhallituksen,  joka voisi yhteistuumin estää esimerkiksi ilmastokriisin. Euroopan unioni on yksi askel kohti maailmaa, jossa globaalit ongelmat ratkaistaan. EU on ihmiskunnan pelastumisen kannalta välttämätön.

On mielestäni aivan älytöntä väittää, että pelkkä vapaakauppa voisi riittää eurooppalaiseksi yhteistyöksi. Älkää toki käsittäkö väärin: Kannatan vapaakauppaa, ja uskon sen olevan myös ratkaisu useisiin aseellisiin konflikteihin - kunhan se kauppa on avointa ja oikeudenmukaista. TTIP-sopimus on kuitenkin osoittanut, että avoimuus, yksilön oikeudet ja ympäristö ovat uhrattavissa, jos vain voidaan taikoa suuryrityksille lisää voittoja ja määräysvaltaa. Se on kansanvallan ja tulevaisuutemme halventamista. Vapaakauppa ei yksistään maailmaa tai Eurooppaa pelasta, vaan tarvitaan tiiviimpää yhteistyötä.

Minun unelmieni EU olisi alueiden Eurooppa. Esimerkiksi kotiseutuni Lapin ongelmat ja mahdollisuudet ovat hyvin samankaltaisia myös Ruotsin puolella rajaa. Sen sijaan Rovaniemi ja Helsinki ovat hieman heikosti verrattavia alueita. Alueiden Euroopassa toteutettaisiinkin lähidemokratiaa ja alueista nousevaa yhteistyötä. EU olisi iso silloin, kun tarvitaan muskeleita: ilmastokriisin, ruokapulan, köyhyyden ja sotien estämisessä. EU olisi pieni silloin, kun lähiyhteisö riittää.

Osalle 23. kesäkuuta 2016 on Iso-Britannian itsenäisyyspäivä. Itse pidän sitä surupäivänä, sillä näinä äärimmäisen vaikeina aikoina tarvitsisimme enemmän yhteistyötä kuin erkaantumista. Maailman suuret ongelmat eivät odota, että Eurooppa ehtii keksiä EU:n uudelleen, sillä siihen lopulta kuitenkin päädyttäisiin.

Rovaniemellä saksalaisten sotilaiden hautausmaalla lepää minua nuorempia miehiä, jotka joutuivat mielettömän sodan pelinappuloiksi. Vielä karmaisevammat kohtalot löytyvät tietenkin natsien omista hirmutöistä, mutta tämän hautausmaan seinältä löytyy Jean-Claude Junckerin lainaus, joissa piilee suuri viisaus:

“ Jos sinulla on epäilyksiä euroopan suhteen, käy sotilashautausmailla. Siellä voit nähdä, mihin Euroopan epäyhtenäisyys, kansojen vastakkaisuus, haluttomuus ja kyvyttömyys keskinäiseen kanssakäymiseen pakostakin johtavat. “

 

Miikka Keränen
Rovaniemi
Vihreät

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Älä nyt kuitenkaan kuole suruusi, vaan anna elämän voittaa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ei se suru mitään, mutta vedenpaisumus. Niin ja tietysti heinäsirkat, mutta ne eivät ole yksinomaan huono asia koska niistä saa ruokaa.

Risto Laine

En ole oikeastaan koskaan elämäni aikana nähnyt surua, kun joku valtio on saanut itsenäisyyden. Kun neuvostoliitto kaatui nähtiin samanlaista argumetaatiota ja surua. Jotkut siellä jopa riemuitsi.

Koita kestää surusi kanssa, elämällä on tapana jatkua ja uudistua.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Neuvostoliiton ja EU:n vertaaminen ei pelkästään unohda totaalisesti faktoja, vaan on törkeä loukkaus kaikkia NL:n tyrannian uhreja kohtaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kun Stalin kuoli, niin osa suomalaisitakin itkivä surusta.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Pointti ei ollut siinä, että kuka itki ja milloin, vaan siinä, että EU:n ja Neuvostoliiton vertaaminen toisiinsa ikään kuin ne olisivat hyvinkin samankaltaisia organisaatioita. NL tappoi järkyttävästi viattomia ihmisiä ja oli diktatuuri; EU on demokraattinen rauhanprojekti.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tuskin maailma tähän kaatuu, ei kä edes eurooppa, jopa Juncker sanoi, että EU on nyt vuosikausia sorrkinut tavallisen ihmisen elämää, vaikka sen pitäisi huolehtia vain suurista linjoista.

EU on nyt lopun alussa ja varmaan muuttuu sellaiseksi vapaakaupa-alueeksi minkä sen pitäisikin olla.

Lisää on tulossa ja koko mullistus vasta alkamassa, lopulta varmaan ihan hyvä juttu.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Ei EU välttämättä tähän kaadu, mutta on syytä olla huolissaan. Markkinoivat reagoivat välittömästi.

Vapaakaupan blogissani jo mainitsinkin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"jopa Juncker sanoi, että EU on nyt vuosikausia sorrkinut tavallisen ihmisen elämää"

Minä en nyt vaan millään ymmärrä miten EU olisi minun elämääni sorkkinut, ei ainakaan negatiivisella tavalla.

Kyllä minä edelleen koen että se on Suomen hallitus joka minun asioitani sorkkii. Toki se saa niin tehdä minun puolestani, eihän täällä missään anarkian tilassalaan voi elää.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Näinpä. EU:n vastustajilla on yleensä tapana nostaa tikun nokkaan epäolennaisia, usein jopa valheellisia väitteitä siitä, miten EU:n direktiivit vaikuttavat suomalaisten arkeen.

Jo pelkästään direktiivi sana käsitetään yleensä väärin. Se ei pakota, vaan se ohjaa kansallista lainsäädäntöä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Nyt ei voi Suomen lippuakaan nostaa enää ylös asti.
Viisainta pitää se puolitangossa,
ainakin niin pitkään kun tämä Euroopan hajoamisprosessi jatkuu.

Sitten kun hajoamisprosessi on viety loppuun,
voi myös Suomen lipun haudata maahan.

Ehkä sen tilalle tulee joskus Venäjän lippu,
ken tietää.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ihan varmasti hajoamista ajavat vievät hommaa loppuun saakka. Brittien jälkeen 1-3 palasta pois vielä ja alkaa olla taputeltu juttu. Joku iso nappula kuten Ranska pois hoitaisi homman aika kätevästi.

Venäjälle tuo tosiaan sopii enemmän kuin erinomaisesti. Hajallaan olevia tahoja helpompi käyttää hyväksi tai miksei nyt vaikka ottaa pikkaisen alueita ja oma kansansuosio on taattu taas useaksi vuodeksi. Eiköhän Putin nuuhki tilanteiden edut ja haitat siellä kamujensa kanssa tarkkaan.

EU:n puolella moni saa syyttää lähinnä itseään.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Suomen lippu on ollut puolitangossa vuodesta 1995.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Jännä, että ilmeisesti Halosen mielestä Suomen kansanäänestys tulos oli huono, mutta Brexit hyvä? Kumma, kun molemmat kuitenkin sitä "kansa on puhunut, pulinat pois "-osastoa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Eiköhän Putin nuuhki tilanteiden edut ja haitat siellä kamujensa kanssa tarkkaan."

Niinpä Putin varmasti tekee.

Todennäköistä on että kansallismielistyneissä Euroopan erillisvaltioissa militarismi herää, sekä Venäjää kohtaan, että toinen toisiaan kohtaan.

Itsekkäästi omaa etuaan ajavat Euroopan pikkukansat eivät herätä toinen toistensa luottamusta ja jaksavatko amerikkalaisetkaan iänkaiken paimentaa tätä ristiriitaisten keskenään riitelevien pikkuvaltioiden laumaa.

Sanoisin että Putin jo lipoo kieltään ja ajattelee mukavia uusia valloituksia pitkin hajoavan läntisen Euroopan itäisiä rajoja.
---------

Minusta Camronin pitäisi jokatapauksessa erota, hänhän se ajoi Englannin tähän kansanäänestykseen ja mahdollisesti Euroopan hajaannukseen.

Minusta hajaannuksen kannattajien pitäisi nyt ottaa valta käsiinsä, ehkäpä he tosiasiat kohdattuaan, niiden edessä tulisivat pikkuhiljaa uusiin ajatuksiin.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Neuvostoliittokin hajosi ja maat saivat itsenäisyytensä. Sitäkin monet surivat. Tässä tuntuu olevan jotain samaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ei se itsenäisyys pelkästään hyvä asia ole.

Kun euroopan maat yrittävät elää itsenäisesti ne ajaa omaa etuaan ja samalla tuuppii toisiaan.

Siitä ei hyvä seuraa, sanokaa minun sanoneen.

Jos Eurooppalaiset ei itse pysty pitämään täällä keskinäistä järjestystä, jostain Euroopan ulkopuolelta, (tai Venäjältä) tulee joku pitämään sitä järjestystä, sanokaa minun sanoneen.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Hyvä tästä tulee, usko pois. Demokratia voitti monessa entisessä NL-maassa, ja niin käy nytkin, demokratia tulee vielä voittamaan monessa (kohta entisessä) EU-maassa.

Eihän britit näin olisi muuten äänestäneetkään.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Neuvostoliittokin hajosi ja maat saivat itsenäisyytensä. Sitäkin monet surivat."
****************************************************************
Putin suree ainakin Neuvostoliiton hajoamista julkisestikin. Mutta no-hätä, mies on alkanut korjailla surullista tilannetta :D Alueita tosin saa vain liittoutumattomista maista näköjään, mutta vielähän niitä on.

Minustakin liiallinen/korostettu suru on hassua ja taitaa olla usein osoitus vain nuoruuden vaivoista (tosin Stubb se vasta heräsikin painajaiseen, vaikkei ihan nuori sentään olekaan.. samoin moni Stubbiakin vanhempi poliitikko eli ehkä olen taas väärässä).

Komiikkaa näen monessakin asiassa..
Esim. siitä että moni britti katsoo nyt saaneensa itsenäisyyden taitaa johtaa vain siihen että maa hajoilee ja ainakin Skotlanti lähtee omille teilleen. Ja vain kun vasta vähän aikaa sitten näytti siltä että Skotlanti pysyy Great Britanniassa taas vähintään seuraavat 100 vuotta :D
Nyt Sin Fein ja kumppanit ottivat Pohjois-Irlannin kysymyksen esiin eli miksipä olla osa brittejä, kun voisi laittaa United Irelandin pystyyn. Tiedäpä häntä hajoileeko sekä EU että britit vähän saman tyylisesti (se tuskin taas oli brexit-porukan tarkoitus tai ainakaan ihan kaikkien).

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"Minustakin liiallinen/korostettu suru on hassua"

Ehkä liioiteltu ilokin on tuota - ainakin myönnän siihen nyt syyllistyneeni :)

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Toistan: Neuvostoliiton ja EU:n vertaaminen ei pelkästään unohda totaalisesti faktoja, vaan on törkeä loukkaus kaikkia NL:n tyrannian uhreja kohtaan.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Mutta moni sitä Suomessakin kannatti.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen Vastaus kommenttiin #25

Toistan nyt tännekin: Pointtini ei ollut se, että kuka kannatti tai kuka itki minkäkin asian perään, vaan se, että EU:ta ja Neuvostoliittoa ei voi verrata toisiinsa siten, että ne olisivat jotenkin perustavanlaatuisesti samanlaisia organisaatioita. NL oli diktatuuri, joka murhasi ihmisiä. EU on demokraattinen rauhanprojekti. Ero mitataan valovuosissa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ei tämä maailma mihinkään lopu, vaikka Britit lähtisivätkin EU sta. Karavaani kulkee ja koirat haukkuu. Historia on osoittanut, että liittoumia tulee ja menee. Ainoa, mikä on pysyvää on muutos, joka on vain hyvästä.

Onneksi sentään ainakin mielivaltainen liittovaltiokehitys on nyt toistaiseksi myös seis.

Harri Immonen

Missä EU, siellä ongelma. Tämä on hieno päivä Britannialle ja myöhemmin EU:n hajoamisen myötä Suomelle.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kyllä se on nyt brexit se ongelma, varsinkin Englannille.

Harri Immonen

Brexit on todellakin ongelma investointipankeille, monikansallisille suuryrityksille, eliitille ja korruptiolle. Kauppaneuvos Tuuran sanoin: Voi tätä ilon ja onnen päivää! Harmaa juhannussääkin kirkastui kerta laakista.

Englanti voittakoon jalkapallon Euroopan mestaruuden!

Käyttäjän SariKarlstrm kuva
Sari Karlström

Euroopan mantere. No, Suomi ei tietääkseni geopoliittisesti siihen edes kuulu, mutta eliitti ja järjenköyhät himoitsevat osallistumista pimeyden ytimiin seurauksista huolimatta.
Eu on pyramidihuijaus jossa Suomen osa on tarkkaan laskettu maksajan rooliin joten mitä hyvää se on tuonut esimerkiksi suomen taloudelle?

Jos joku asia todetaan toimimattomaksi niin miksi sen pitäisi antaa jatkua ja tehdä maista ja ihmisistä rampoja? New World Order? Sitten olisi sinullakin nillittämisen aihetta kun raha ratkaisee, eikä demokratiaa ole =)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nyt se Eurooppalainen utopia loppuu, ja palataan kansallisvaltioiden aikaan pikkuhiljaa, kauheata pelottelua ja muuta mullistavaa esiintyy tietysti alussa.

Pitkällä tähtäimellä ei mikään muutu, ihminen ostaa edelleen ruokaa ja viihdykkeitä, tyhjentää suolensa ja välillä jopa juhliikin.

Yritykset myyvät tavaraa ja ostajat niitä ostavat, veikkaisin, että 10 vuoden päästä ei paljon ihmeitä tämä asia herätä.

On Eurooppa selvinnyt isosta sodastakin, eikä siitäkään ole kuin 70 vuotta, ja tällainen yhden maan irtautuminen mahdottomaksi menneestä liittoutumasta ei kauheasti muuta mitään. Iso raha ja poliitikot tästä nyt eniten kärsivät, ja sinne se kärsimys sopiikin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Pitkällä tähtäimellä ei mikään muutu, ihminen ostaa edelleen ruokaa ja viihdykkeitä, tyhjentää suolensa ja välillä jopa juhliikin."

Epäilen että muuttuu.
Kuten sanoit, utopia Euroopan yhtenäisyydestä voi olla loppu.

Pienet eurooppalaiset kansallisvaltiot ajavat itsekkäästi omia etujaan muiden eurooppalaisten pikkuvaltioiden kustannuksella.

Siitä seuraa kinaa, kaunaa, vihaa ja sotia.

Eurooppalaiset eivät pysty selvittelemään keskinäisiä välejään.
Käy niinkuin ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa.
Tarvitaan ulkopuolisia selvittelijöitä.
Englantikin joutuu mukaan näihin sotiin.

Kenties Euroopan yhtenäisyys toteutetaan viimein näiden ulkopuolisten selvitysmiesten toimesta.

Ei tämä nyt hyvältä näytä.

Onneksi Suomi on kaukana Euroopasta ja sen sodista, mutta Euroopan uusien välienselvittelyjen tuoksinassa näyttää enemmän kuin todennäköiseltä että Suomi liitetään taas Venäjän yhteyteen.

Utopia eurooppalaisesta rauhanprosessista näyttää raukeavan.
Olisin suonut sen jatkuvan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Euroopan mantere. No, Suomi ei tietääkseni geopoliittisesti siihen edes kuulu."

Geopoliittisesti Suomi kuuluu osaksi Venäjää, kuten Balttian maat.

Ruotsi voi väittää ettei se kuulu Geopoliittisesti mihinkään, kuten Norja ja Englantikin, mutta Tanska taas on geopoliittisesti osa Saksaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

"Nouskohon rintahan uskomus uus,tainuta taika ja vanhoillisuus, meidän on uudesta luotava maa, raukat vain menköhöt EU:n taa"!

Harri Immonen

https://www.youtube.com/watch?v=Diu6dY6x6sM

Nyt jälkikäteen on kaikkien hyvä kerrata tämä pätkä, missä Lipposen ja Niinistön johdolla vedetään Suomi euroon. Ahoa voisi sanoa profeetalliseksi ja Lipposen kommentit erityisesti ajassa 2:23 ovat merkille pantavia. Kuinka pimeää pelottelua tämä olikaan Paavo Lipponen? HÄPEÄ!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Nyt jälkikäteen on kaikkien hyvä kerrata tämä pätkä, missä Lipposen ja Niinistön johdolla vedetään Suomi euroon"

Britannia on oikea demokratia, suomalaisille ei demokratiaa tarjota.

Käyttäjän amgs kuva

On yliampuva puhua entisen kolonialaistisen valtion itsenäisyydestä. Britit ovat saaneet olla EU:ssa melko valta-asemassa, saanet vapautuksia esim. jäsenmaksuissa(toisin kuin moni muu maa) ja heillä oli puntansa. Mitä muuttuu? Muutokset riippuvat neuvotteluista EU:n kanssa.
Miikka, pidän blogistasi!

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Leave-puoli on korostanut, että tämä on vain ensimmäinen taistelu, ei koko sota. Se tarkoittaa, että oikeiston äärikonservatiiviset populistiliikkeet tulevat muuallakin käyttämään EU-tyytymättömyyttä sytytysnesteenä, että saavat lopulta koko länsimaisen sekulaarin yhteiskunnan tuleen ja tuhkaksi.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Olen seurannut eurooppalaisen äärioikeiston ja populistiliikkeiden nousua huolestuneena, ja Brexit ei varmasti ainakaan hidasta niiden kasvua.

Risto Laine

Sinänsä jännä juttu että oikeistokonservatiiveja ei kutsuttu populeistiksi toisen maailman sodan aikana.

Toimituksen poiminnat