Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Suomi yötyöläisen silmin

Kaupat ovat kiinni. Kaikki tärkeät puhelut menevät sinulta ohi. Asioiden hoitaminen vaatii erityisjärjestelyjä, usein oman hyvinvointisi kustannuksella. Miltä kuulostaa? Sitä nimittäin on yötyöläisen arki.

Elän hyvin erilaista päivärytmiä kuin useimmat teistä. Kun teille aamu taas sarastaa, pakkaan minä tavaroitani pukuhuoneessa. Kun te kiirehditte aamulla töihin, opintojen pariin tai vaikkapa koiraa ulkoiluttamaan, minulla on mielessäni vain uni.

Olen tehnyt nyt yötöitä yli puoli vuotta, ja voin kertoa: Suomi näyttää monin tavoin erilaiselta yötyöläisen silmin. Kun pääsen työvuoroni jälkeen kotiin, kun olen syönyt ja käynyt ns. iltapesulla, on kello usein jo yli 8. Jos nukun kahdeksan tuntia, on iltapäivä herätessäni jo pitkällä. Jos siis haluan ehtiä mihinkään ns. virka-aikana, pitää minun herätä aikaisin tai valvoa myöhään.

Omalla kohdalla yötyön haittavaikutukset ovatkin olleet lähinnä aikatauluihin liittyviä. Pankkiin ja muihin virallisiin laitoksiin pitää ehtiä heidän kellonsa mukaan. Omaa sosiaalista elämää pitää sovittaa muiden menoihin hieman eri tavalla, kun itsellä tulee nukuttua puoli päivää. Työ-öinä valvominen ei haittaa, mutta unirytmin säilyttämiseksi on vapaayöt hieman yksinäisiä ja tehottomia. Kerrostaloasunnossa kun ei voi yöaikaan esim. imuroida eikä 24/7 -kuntosalillakaan sentään 8 tuntia jaksa treenata. Aikatauluongelmien lisäksi vuorotyöllä on myös esimerkiksi terveydellisiä vaikutuksia (Terveyskirjasto 2012; MTV 2013), mutta toivon välttäneeni ne ainakin pitkällä tähtäimellä.

Toki kaltaisiani pelkkiä yövuoroa tekeviä on olettavasti suhteellisen vähän, mutta tässä asiassa olemme ainakin olleet Euroopan kärkimaita (Evans ym. 2001; Sosiaali- ja terveysministeriö 2005). Vuorotyötä tekee kuitenkin noin joka neljäs palkansaaja (Tilastokeskus 2010), joista kolmannes tekee myös yövuoroja (Miettinen 2008). Eli yövuoron haittavaikutukset osuvat kohdalle kuitenkin useille meistä, vaikkei toki kaikille jatkuvasti. Yötyötä tekee kaltaisteni hotelli- ja ravintola-alan ihmisten lisäksi mm. sairaanhoitajat ja poliisit.

Yötyöni onkin lisännyt arvostustani sille, että kauppojen aukioloajat vapautettiin - vaikka kannatin sitä jo ennen nykyistä työtäni. Ylipäätään toivon, että yhteiskuntamme ottaa paremmin huomioon, että “aamuvirkkujen tyrannia” ei ole ehkä se paras mahdollinen tila. Työaikoihin tarvitaan joustavuutta (Yle 2013). Myös koulujen tulisi harkita, onko klo 8.00 paras aika aloittaa opiskelu, sillä se uhkaa koululaisten terveyttä (HS 2014). Yritysten kannattaa tarjota mahdollisuuksia hoitaa asioita myös yöaikaan - ja jos yhteiskunta tätä jotenkin torppaa, niin turhat byrokratiat hus, pois!

Työtä ja ihmisiä on hyvin erilaisia. Joustavuus, saavutettavuus ja mutkattomuus ovat kuitenkin tekijöitä, joita kaikki osaavat arvostaa. Ehkäpä 24/7 avoinna oleva yhteiskunta voisi tuottaa myös niitä paljon kaivattuja innovaatioita maailmanmarkkinoille.


Miikka Keränen
Rovaniemi
Vihreät 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat