Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Jos ei Haavisto, niin kukas sitten?

  • Onko joku heistä vihreiden ehdokas, jos Haavisto ei lähdekään ehdolle?
    Onko joku heistä vihreiden ehdokas, jos Haavisto ei lähdekään ehdolle?

Valtaisaan suosioon vuonna 2012 noussut vihreiden Pekka Haavisto ei vielä ole lupautunut puolueen presidenttiehdokkaaksi. Omien sanojensa mukaan hänen nykyiset tehtävänsä kansanedustajana ja ulkoministerin erityisedustajana ovat niin mieluisia, ettei aikaa vievä ehdokkuus ole vielä siksi varmaa. Mutta jos ei Pekka lähde, niin kukas sitten?

Vihreiden puoluevaltuuskunnan jäsenenä päässen valitsemaan presidenttiehdokastamme ensi joulukuussa. Itse kannatan ehdottomasti tehtävään Pekka Haavistoa, sillä olisihan hän ollut pätevin presidentiksi jo vuonna 2012. Haavisto tekee tietenkin päätöksensä itse, mutta toivon suuren kansansuosion viimeistään vakuuttavan hänet siitä, että Suomen ulkopolitiikan keskeisenä toimijana hän voisi edelleen jatkaa rauhantyötään maailmalla. Onhan Haavisto suosituin ehdokas haastamaan istuva presidentti: Helsingin Sanomien teettämän kyselytutkimuksen mukaan 37 prosenttia suomalaisista voisi äänestää Haavistoa seuraavissa presidentinvaaleissa.

Mikään ei ole vielä kirkossa kuulutettua, joten vihreiden ehdokas saattaa olla valitettavasti joku muu kuin Haavisto. Tässä oma analyysini mahdollisista ehdokkaista ja heidän profiileistaan. Huomaathan, että tämä on vain minun omaa pohdintaani puolueen aktiivina, eikä mikään varsinainen ehdokasesittely.

Tarja Cronberg on mielestäni vahva ehdokas kyseiseen tehtävään. Entisenä meppinä, ministerinä, kansanedustajana ja puolueen puheenjohtajana hänellä on erittäin kattava poliittinen profiili asettua ehdolle myös presidentiksi. Tosin hän sanoi jättävänsä politiikan, kun ei tullut valituksi vuoden 2014 europarlamenttivaaleissa. Mutta hän on edelleen erittäin aktiivinen Euroopan turvallisuuspolitiikan ja etenkin ydinaseasioiden parissa, ja siksi mahdollinen ulkopoliittinen tehtävä voisi ehkä kiinnostaa häntä. Pohjoiskarjalalaisena tuplatohtorina hänellä olisi myös muilta osin ehdokkaan profiili kuosissa. Tosin ikä saattaa olla jo ehdokkuudelle este, sillä onhan Cronberg jo pian 73-vuotias.

Nykyinen vihreä meppi Heidi Hautala on mittauttanut jo kahdesti kansansuosionsa presidentinvaaleissa. Kannatus oli molemmilla kerroilla melko vaatimatonta, mutta en pidä poissuljettuna vielä kolmatta yrittämää. Epätodennäköistä se on, muttei mahdotonta. Pitkä poliittinen ura ja muut ansiot saattavat kuitenkin jäädä ikävästi kohujen varjoon - sillä tavoin on suomalaisten poliittinen muisti ikävän pitkä.

Supersuosittu puheenjohtaja Ville Niinistö ei omien sanojensa mukaan lämpene presidenttiehdokkuudelle: Tässä vaiheessa hän toki toivoo, että Haavisto lähtisi kisaan. Jos muut sopivat ehdokkaat kieltäytyvät, voi olla että Niinistö hyvänä joukkuepelaajana kuitenkin lähtee, jotta vihreä vaihtoehto kuuluu myös presidentinvaaleissa.

Vihreän eduskuntaryhmän “veteraaneista” ei oikein löydy presidenttiehdokkaaksi täysin sopivaa profiilia. Satu Hassi, Outi Alanko-Kahiluoto, Heli Järvinen, Johanna Karimäki, Jyrki Kasvi ja Jani Toivola ovat kyllä kaikki profiloituneen omilla tahoillaan, mutta kukaan heistä ei ole mitään ulkopolitiikan ykkösketjua. Lisäksi jos tässä porukasta löytyy puheenjohtajaehdokas (lue: Alanko-Kahiluoto*), niin tuskinpa silloin lähtee sotkemaan kahta ehdokkuutta keskenään.

Uusista kansanedustajista löytyy luultavimmin ne puheenjohtajaehdokkaat (lue: Emma Kari*, Touko Aalto*, Hanna Halmeenpää*), joten he jättävät presidenttiehdokkuudesta kisaamisen mielellään muille.  Villikorttina puolue voisi toki valita esimerkiksi Ozan Yanarin ehdokkaaksi, mutta pidän tällaista jo periaatteen tasolla äärimmäisen epätodennäköisenä. Vihreät valinnee mieluummin politiikassa pitkään kypsyneen, vaikka hän ei saisikaan suosiota, kuin lähtisi vain hakemaan mediahuomiota näin nuorella ehdokkaalla.

Entisistä kansanedustajista nykyisin tunnetuimpia lienevät Osmo Soininvaara, Oras Tynkkynen ja Anni Sinnemäki. Soininvaara ei enää moiseen leikkiin lähde, Tynkkynen pitää nyt välivuosia puoluepolitiikasta ja Sinnemäki tähdännee Helsingin pormestarikisaan. Ex-kansanedustajista todennäköisimpänä presidenttiehdokkaana pidänkin Nanna Sumuvuorta, sillä hän on profiloitunut rauhantyössä ja ulkopolitiikassa. Lisäksi vasta noin nelikymppinen Sumuvuori olisi luultavasti muihin ehdokkaisiin verrattuna hyvin nuori, ja voisi erottautua tässä mielessä edukseen. Poliittinen ura ja kokemus on kuitenkin ikään nähtynä pitkä ja monipuolinen.

Muilta osin en oikein löydä vihreiden nykykentältä ketään, joka voisi ehdokkuuden itselleen napata. Pidän kuitenkin jokseenkin todennäköisenä, että vihreät voisi tukea myös sitoutumatonta ehdokasta, jos esimerkiksi Sixten Korkman tai vastaavan profiilin ehdokas lähtisi mukaan kisaan.

Toivon ja uskon, että Haavisto päätyy lähtemään ehdolle. Jos ei, niin ketään selkeää “kakkosvaihtoehtoa” ei mielestäni ole vielä olemassa. Itse saattaisin tuossa tilanteessa kannustaa Sumuvuorta lähtemään ehdolle, sillä luotan hänen ulkopoliittiseen osaamiseen ja presidentiltä vaadittavaan karismaan ja yhteistyökykyyn.

Mitä veikkauksia sinulla on, kenestä tulee vihreiden ehdokas? Unohdinko mielestäsi jonkun keskeisen toimijan, joka voisi lähteä ehdokkaaksi?

Miikka Keränen
Vihreät
RovaniemI

*Omat veikkaukseni puheenjohtajaehdokkaista; kukaan ei ole vielä lähtenyt ehdolle.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Soini on ottanut Haaviston avustajakseen, siitä et kuitenkaan moiti, hyvä näin.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Erityisedustaja, ei "avustaja". Siinä on tietty ero.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Ajatusvirhe/kirjoitusohjelman automaattinen täyttö korjattu.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Äänestin itse Haavistoa mutta olin silti iloinen kun Niinistöstä tuli pressa.
Haavisto on hieno mies monella lailla mutta voisi kuvitella että valtiovierailut moneenkin suuntaa olisivat ongelmallisia. Se ei kuitenkaan ole Haaviston vika.

Vihreät voisivat kyllä laittaa Toivolan ehdokkaaksi, hän on niinkuin vihreiden kävelevä logo :)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Saattaisihan se Haaviston kohdalla olla niinkin ettei itsenäisyyspäivän juhlissa ja valtiovierailuissa joidenkin tervehdyksestä puuttuisi vain kättely. Taitaisi olla sama ongelma tämän lokonkin menestyessä. Oikeassa olet ,ongelmahan ei ole heillä.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Kysymykseen helppo vastata, Matti Vanhanen. On karismaa ja kokemusta, pitkäaikainen pääministeri.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vanhasella on kokemusta laajaltasektorilta aina Ruususesta ja Merikukasta alkaen.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Eikö Remeksellä ole ollut naisseikkailuja? Onko se jotenkin Vanhasen vika, jos nämä kukkaset käyttävät härskisti toista osapuolta saadakseen itselleen taloudellista hyötyä.
Eiköhän Vanhasen ansiot mitata muilla mittareilla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #11

Remeksen naisseikkailut tuskin ovat kiertäneet uutistoimistojen välittäminä kansainvälisessä mediassa:

http://uk.reuters.com/article/tech-finland-sexiest...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #12

Poliitikollehan on tärkeintä, että hänestä puhutaan, mutta se ei olekaan tärkeää mitäpuhutaan, pääasia olla vain näkyvissä.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Vihreät ei tule tukemaan keskustan ehdokasta, siitä olen varma. Tai siis ainakaan Vanhasta. Ehkä toisella kierroksella, jos silloin Sauli Niinistö vs. Matti Vanhanen, mutta ei silloinkaan virallisesti.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Linkolan Pentti olis hyvä, uskaltaisi ainakin sanoa asiat suoraan, eikä olisi muitakaan painolasteja. Kokemusta ja näkemystä riittäisi jaettavaksi.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Haavisto ei ole Soinin "erityisavustaja" vaan ulkoministerin erityisedustaja kansainväliseen rauhanvälitykseen liityvissä tehtävissä. Pientä respecktiä.

Viime vaaleissa Haaviston ehdokkuus oli suuriarvoinen asia, koska sillä tiputettiin Paavo Väyrynen toiselta kierrokselta. Tämä oli tietoista taktista äänestämistä, nim. kokemusta on.

Seuraavissa vaaleissa tämä ei ole niin tärkeää, koska Sauli Niinistö tullee valituksi suoraan ensimmäisellä kierroksella sikäli kun asettuu ehdolle. Silloin Haaviston tuskin kannattaa sijoittaa aikaa ja rahaa saadakseen huonomman tuloksen kuin viime vaaleissa. Jos Niinistö ei asetu ehdolle, sitten tilanne on toinen ja Pekasta voi tulla oikeasti presidentti. Ottakaa vaalilauseeksi "Ukko-Pekka uudelleen!", mikä oli Svinhuvufvudin slogani.

Esitetyistä muista ehdokkaista Tarja Cronberg on akateemisesti erittäin kova vääristelijä suomalaisten feminististen professorien tyyliin - minä täällä edustan tätä ja tätä koulukuntaa ja kansainvälistä kuuluisuutta ja sitten kääntää tämän keskeiset ajatukset täysin päälaelleen.

Heidi Hautala olisi hyvä eurooppalainen ehdokas, mutta kannatuksella on selkeä yläraja jonka yli se ei nouse.

Nato-jäsenyyttä ei Vihreissä kannattane avoimesti kukaan muu kuin helsinkiläinen Hannu Oskala, jolla tuskin lienee mahdollisuuksia ehdokkaaksi. Jos RKP asettaa jälleen ehdokkaaksi Eva Biaudetin, Vihreät saattavat asettua hänen taakseen - sitten on mukavaa sössöttää sisäpiireissä syrjäytymisestä, rasismista ja monikulttuurista.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Ajatusvirhe/kirjoitusohjelman automaattinen täyttö korjattu.

Ja on jäänyt kyllä muu teksti lukematta, jos pitää yhden typon vuoksi vaatia "rispektiä".

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Sen kyllä uskon että Vihreiden kirjoitukset tulee kaikki jostain automaatista ilman ajatusta. Olisiko se Ville Niinistö se automaatti tällä kertaa ?

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Itse äänestin Haavistoa viime vaaleissa molemmilla kierroksilla, mutta ihan tyytyväinen olen Niinistöönkin, vaikka aluksi olikin ennakkoluuloja häntä kohtaan.

Joten Haavisto olisi todellakin paras mahdollinen valinta Vihreille. Tosin jos hän ei suostu niin sitten voi tulla pieniä ongelmia.

Hautala on liian korruptoitunut presidentin tehtäviin.

Cronbergilla on tuota ikää, joten kestääkö terveys. Tosin olihan Paasikivikin jo 75-vuotias kun hänestä tuli presidentti ja Kekkonen oli presidenttinä yli kahdeksankymppisenä, joskin viimeisinä vuosinaan presidenttinä alkoi olemaan jo höperö.

Toivola taitaisi olla liiaksi profiloitunut viihdemaailman hepuksi ja se ei todellakaan olisi hänen ainoa ongelmansa, jos edes ehdokaaksi suostuu.

Satu Hassista en osaa sanoa. Mutta itselleni on hieman negatiivinen kuva hänestä. Muun muassa tuhosi Suomen laivateollisuuden meppinä toimiessaan.

Ville Niinistö on luultavasti toiseksi paras ehdokas Haaviston jälkeen ja hän voisi saada myös muualta ääniä kuin Vihreistä.

Myös Soininvaara olisi loistava ehdokas, mutta ei taida suostua.

Yksi vaihtoehto olisi asettua jonkun muun ehdokaan taakse.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Mihin väitteesi Hautalan korruptiosta perustuvat? Remonttikohusta otettu opiksi, ja Hautala oli palkkaus.fi -sivuston avajaisissa. Arctia Shipping -kohu todettiin perättömäksi, mutta mediakohun vuoksi oli erottava jo aiemmin.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Unohda Hautala. Anteeksi Hautala ei kadu muuta kuin sitä että paloi.
Samaa sarjaa Villen kanssa.

Vihreät tietysti tekee niinkuin vihreät itse haluavat, mutta näin ulkopuolisen silmin olisi huonoa taktiikkaa pistää tuntemattomia (kts. alempaa) henkilöitä ehdokkaaksi. Päätarkoitushan on voittaa eikä niinkään osallistua.
Haavisto ja Soininvaara, kumpikin saisi ainakin paljon ääniä yli puoluerajojen.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #18

Kyllä se saattaa vihreille hyvinkin olla suurin tarkoitus se osallistuminen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Lojaalisuus vanhaa sukulaista kohtaan estää Ville Niinistön ehdokkuuden, tietenkin vain siihen asti kun setä kieltäytyy jatkokaudesta.

Satu Hassi on periaatteessa vanhempi valtionainen, mutta hänen lavakarismansa on todella vähäinen, minkä yllätyksekseni eräässä tilaisuudessa havaitsin.

Osmo Soininvaaran ulkomuotoa on verrattu puutarhatonttuun, mikä ei tietenkään saa merkitä virkakieltoa. Sanokaa minun sanoneen, että kaveri hoitaisi presidentin tehtävää menestyksellä.

En kykene ajattelemaan Pekka Haavistoa ilman mielleyhtymää Nexar Antonio Floresiin, tuon pätevän ammattipoliitikon henkilökohtaiseen handicapiin. Ehkä muu äänestäjäkunta on jo pääsemässä eroon vastaavista ajatuspinttymistä?

Tarja Cronberg on monin tavoin Tarja Halosen tyyppiä, eikä kansa vielä tunne riittävän vahvaa punapää-nostalgiaa palatakseen viime vuosikymmenelle.

Heidi Hautala? Hän voisi olla pätevä vaaliväittelijä ja vakavasti otettava ehdokas, jolla takavuosilta on vahvoja näyttöjä dis-suomettuneisuudesta. Hautalan presidenttiys nipistelisi Kremlin hallintoa varmasti arasta paikasta, mutta olisiko se "yleisistä syistä" järkevää?

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Näiden kommenttien ulkopuolella huomautettu, ettei Yanaria voi nykylainsäädännön mukaan asettaa ehdolle.

Vihreiden nuorten parissa turvallisuuspolitiikaan parhaiten perehtynyt on Alviina Alametsä, joka voisi täten olla teoreettisesti ehdokkaana.

Itse nostaisin jälkikäteen keskusteluun vielä vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalon, joka köyhyystutkijana olisi varmasti erinomainen mielipidejohtaja Suomelle.

Juuso Hämäläinen

Kaunis ajatus. Mutta Suomen poliittisen johdon tehtävä on kansalaisten hyvinvoinnin takaaminen, ei kehitysapu eikä arvojohtaminen ulkomailla.

Kehitysmaiden ongelmat on ratkottava ihmisten lisääntymisen rajoittamisella. Se on ehdottomasti ensimmäinen askel köyhyyden poistamisessa. Holtittoman lisääntymisen tukeminen kehitysavulla on karhunpalvelus kaikille.

Köyhyys ei edellytä akateemista tutkimusta. Köyhyyden syyt ovat tutkimatta selvät. Globaali kapitalismi eli suuret tuloerot ja pääomien keskittyminen, minimipalkkojen puuttuminen tai niiden pienuus, koulutuksen puute, ympäristöolot, sairaudet sekä järjetön lisääntyminen.

Taloudelliset seikat ovat sijoittajien ja korporaatioiden päätösten varassa. Eli haluavatko ne maksaa kunnollisia palkkoja, tarjota hyvät työolot ja usein terveydenhoidon ja osittaisen koulutuksen. Ja haluavatko ne säästää ympäristöä. Siellä missä ovat maailman köyhät, ei Suomen poliitikoilla ole mitään sanottavaa. Valta ja esimerkki tulevat muualta.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Kuka on sanonut sanaakaan kehitysavusta? En ymmärrä, miksi kehitysmaiden ongelmat nousevat tässä esille?

Kannattaa tutustua Ohisalon kirjoituksiin ja tutkimuksiin. Hän kun on keskittynyt eritoten ihan kotimaiseen köyhyyteen ja esimerkiksi leipäjonoihin, vaikka toki kantaa varmasti huolta globaalista köyhyydestä.

Ei varmasti edellytä, sillä ainakin järkevät yksilöt tietävät ja huomaavat köyhyyden olemassaolon. Mutta uskon tieteellisen tiedon olevan ratkaisujen kannalta olennaista; ongelmia toteamalla ei päästä pitkälle. Ratkaisuja varten tarvitaan myös akateemista tietoa ongelmien syistä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Viime presidentinvaalit olivat minulle ainutkertaiset: ensimmäisen kerran kävi niin, että minun ei tarvinnut vaihtaa ehdokasta toisella kierroksella. Se on sitten toinen juttu, että missä määrin herrat Haavisto ja Niinistö ovat vaihtoehtoja. Kumpikin on selkeästi ei-vasemmistolainen ja Nato-myönteinen, mutta ei äkkiväärä. Tyylikkäitä ja edustavia molemmat.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jos vihreät tai demarit onnistuisivat houkuttelemaan Sixten Korkmanin ehdokkaaksi, ei Niinistön toinen kausi olisi ollenkaan varma.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vaikka suuri osa kansasta ihmettelisikin että kuka on Sixten Korkman?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ehkä se sama osa, joka ihmetteli, kuka on Martti Ahtisaari.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #26

Ehkä tilanne oli silloin kuitenkin toinen kun vastassa oli Elisabeth Rehn.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #27

No, tuskin Korkman lähtee Niinistön vastaehdokkaaksi.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Eiköhän tuo ole yks hailee, kuka on Sauli Niinistön haastaja tai vastaehdokas. Sauli valitaan jatkokaudelle. Muu tohina siinä ympärillä on pisteiden keruuyritystä omalla puolueelle tai ryhmälle. Joku siinäkin onnisuu jotain toista paremmin, että siinä se.

Juuso Hämäläinen

Presidentin tehtävät ovat lähes täysin ulkomaailmaan liittyviä. Suuntaus ja tarve voimistuu.

Tehtävään ei kaivata mitään puolueihmistä tai järjestökonkaria. Tehtävään sopiva on mieluiten ihminen, joka asunut vuosia pois Suomesta, tottunut neuvottelija, itsenäinen ajattelija, mieluiten puolueista täysin riippumaton, jolla liike-elämän kokemusta. Hyvä presidentti ei ole ismien ihminen vaan täysin pragmaattinen. Hänellä on laaja sivistys, johon kuuluu monipuolinen sujuva kielitaito ja esiintymiskyky. Persoonan täytyy olla kiinnostava.

Hän ei saa olla minkään vähemmistön asioiden ajaja ja jäsen. Edes nykymaailma ei hyvällä katso, jos maatamme edustaa julkisesti seksuaalisen vähemmistön edustajana tunnettu henkilö. Jokainen maailmalla bisnestä tehnyt tietää, ettei Aasiaan tai Afrikkaan muslimimaihin laiteta country manageriksi setalaista. Ihmistä, joka paikallisten lakien mukaan olisi vankilassa tai teloitettu.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Nimenomaan ulkopoliittisten tehtävien vuoksi Pekka Haavisto olisi ollut huomattavasti pätevämpi vaihtoehto kuin Sauli Niinistö, mutta kansa valitsi "talousosaajan" - osa varmaan edelleen luulee, että Niinistö tai presidentti voisi vaikuttaa kotimaan talouspolitiikkaan.

Arvojohtajuuttaan Niinistö osoittaa harvoin esimerkillä, mutta sitä useammin on kuitenkin kommentoimassa asioita, jotka eivät hänen tontilleen kuulu. Siitäkään en oikein välitä.

Kansainvälisen liiketoiminnan kandidaattina en oikein allekirjoita väitettäsi. Tietenkin yritykset haluavat kunnioittaa vastapuoltaan, mutta nykymaailman liike-elämässä korostuu myös vähemmistöjen ja monimuotoisuuden rikkaus. Ja maailmalta on jo lukuisia näyttöjä siitä, että vähemmistöön kuuluvat voivat toimia merkittävissä valtiollisissa tehtävissä ilman sen suurempia ongelmia. Pekka ei olisi missään tapauksessa ensimmäinen.

Yleisesti on vielä sanottava, että ajatusmalli jossa vähemmistöön kuuluminen merkitsisi samalla sen "edustamista" on hieman kumma. Ja jokainen meistä kuuluu johonkin vähemmistöön; asia on ihan näkökulmasta kiinni.

Toimituksen poiminnat