Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Anttila ja vastuuttomuus ostoboikottiin

Monet yritykset pyrkivät luomaan nostalgisen tunnelman joulumainontaansa. Muistot menneisyydestä ovat ihanan pehmoisia. Anttila tuokin tänä vuonna tuulahduksen 1950-luvulta, ja tunkee vanhempien kurkusta alas dikotomisia sukupuolirooleja lapsille. Näin vastuuton toiminta vaatii ostoboikotin.

Näin kertoo Anttilan nettikuvasto: " Nuket kuuluvat jokaisen tytön lempileikkeihin! Tyttöjen ja poikien leikit erottaa jo varhain, sillä nukkevauvat ja muut hoivattavat kulkevat pienoisen tyttösen kainalossa mukana jo taaperovaiheesta. Meiltä saat suositut Barbie-nuket, Baby Born -nuket sekä tarvikkeet, kuten nukenrattaat ja tuttipullot. Katso rauhassa läpi laaja valikoimamme ja kuulostele hieman lapseltasi, minkälainen nukke olisi mieluisin. Voit täydentää lapsen nukentarvikkeita aina syntymäpäivinä, jolloin lahjan miettimiseen ei kulu aikaa. Pojille suosittelemme kauko-ohjattavaa autoa tai uusinta Legopakkausta. "

Kuvastosta löytyy myös seuraava: " Vauhtia rakastaville lapsille ja lapsenmielisille meiltä löytyy kattava valikoima kauko-ohjattavia autoja, RC- autoja sekä -helikoptereita. Ilahduta koko perhettä hankkimalla esimerkiksi autorata tai kauko-ohjattava auto. Näillä leluilla saa ajan kulumaan ja tekemistä koko perheelle! Täältä löydät myös Brio-junat, pikkuautot, sekä parkkitalot. Mikäli etsit lahjaa tytölle, tutustu nuket ja tarvikkeet -kategoriaamme tai hanki leikkikeittiö perheen pikkuleipurille. Meiltä saat ilmaisen ja nopean toimituksen Anttila-tavarataloon! "

Miten tällaista soopaa kehdataan edes kirjoittaa 2010-luvulla? Toivon, että jokainen ostaa lapselleen leluja lapsen toiveiden, ei sukupuoliroolien mukaan. Ja ostaa ne muualta kuin Anttilasta, kunnes Anttila korjaa kuvaukset ja pyytää tapahtunutta anteeksi. Ilmainen vinkki myös jatkoa varten: Kannattaa perehtyä sukupuolen moninaisuuteen ja dikotomisen ajattelun haittavaikutuksiin, ja ottaa tästä kaikesta opiksi.

Tuskin Anttila on ainut vastuuton, joten jätä välistä myös muut vastaavat yritykset. Huomio kiinnittyi nyt vain erityisesti tähän.

Hyvää alkanutta kulutusjuhlaa. Tee vastuullisia valintoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suosittelen lämpimästi koko joulun boikotoimista. Itse olen periaatteesta aina joulun töissä, enkä osta joululahjoa mistään kenellekään.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mäkin boikotoisin, mutta kun nuo perheen jäsenet. Mulle joulu on pelkkä rasite, joudun kaiken muun lisäksi väsäämään vielä ruokia joita en edes itse syö. Mieluummin lähtisin jonnekin kauas pois palmupuun alle lämpimään.

Onneksi itse sain lapsena leikkiä hyvinkin laaja-alaisesti eri leluilla, ei meillä katseltu mikä olisi tytölle sopivaa. Itsehän valitsin aikuisena sitten vähän teknisemmän alan ammatikseni. En ole lainkaan mikään hoivaajaluonne.

Seppo Hildén
Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Anttila on pahoitellut, kun asiasta kysyttiin. Jään odottamaan virallista, julkista anteeksipyyntöä. http://m.iltalehti.fi/perhe/2015112120704594_pr.shtml

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Minkä hemmetin takia Anttilan pitäisi pyytää anteeksi ja, ennen kaikkea, miksi ihmeessä se alentuu pyytämään anteeksi tällaisilta kaiken maailman kiukuttelijoilta. Joka haluaa loukkaantua, loukkantukoon. Kyky loukkaantumiseen on ehtymätön luonnonvara ja loukkaantujat löytävät siihen aina syyn. Heidän mielikuvituksensa on tässä suhteessa rajaton. Joka haluaa boikotoida, boikotoinkoon. Siihen on täysi vapaus.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Keränen, montako nukkea sinulla oli lapsena ?

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Sanoisin, että olisiko ollut 5 barbieta. Kiva, kun kysyit.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Aina kannattaa huutaa ja kiukutella kuin pikkukakarat jos maailma ei ole kuin just itse haluaa. Mielenkiintoista, miksi juuri sinun maailmankuva pitäisi olla se oikea ? Miksi Anttilan pitä pyytää sinulta virallisesti ja julkisesti anteeksi ?

Anttilagate, just.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Huomaan, että näitä kiukuttelijoita ilmantuu usein kommentoimaan blogiani.

No, jos tässä yhteydessä haluaa käyttää termiä maailmankuva, niin Anttilankin kannattaisi olla osa modernia maailmankuvaa, joka ei perustu väärille käsityksille sukupuolesta eikä haitallisten sukupuoliroolien pakkosyötölle. Toki yrityksellä on oikeus olla takapajuinen, mutta kuluttajalla on oikeus sitä myös kritisoida.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Sukupuoliroolit on vain meidän geeneissä ja yleisesti ottaen tytöt pitävät tietyn kaltaisista leikeistä ja pojat myös omista leikeistä. Ja kumpiakaan ei tietyssä iässä kiinnosta toistensa leikit, päinvastoin.

Joten vaikka kuin feministit tuputtavat, luonnollista mieltitymyksitä mainostaminen on on, no ihan normaalia. Ja vaikka kuinka tuputat modernia maailmankuvaa edellä mainostettu lasten leikkimistkäyttäyminen on luonnolista lasten käyttäytymistä. Joten kun vanhemmat miettivät lasten uusia leluja, yleisesti ottaen mieltymykset painavat rajusti siihen suuntaan että pojalle ei nyt osteta meikkipäätä kun se ei sillä leiki kuitenkaan.

Jokainen meistä on tosiaankin kuluttaja mutta kuluttajana sinä voit vaikuttaa ostopäätöksellä menemättä Anttilan jos sinusta sen mainokset ei kelpaa.
Sinä et todellakaan voi "kuluttuja"-viitan alle jos olet poliitikko ja kritisoit asiaa Uuden Suomen plogipalstalla poliittisena henkilönä edustettuna.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Pojat on poikia ja tytöt on tyttöjä.
Annetaan asioiden olla niin.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Koskaan tilanne ei ole ollut täysin tuo, joten se on mahdotonta.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Yleisesti ottaen pojat ovat olleet poikia ja tytöt tyttöjä. Poikkeuksia on aina mahtunut mukaan ja näin tulee aina olemaan.

Käyttäjän ilpopiiroinen kuva
Ilpo Piiroinen

Keränen jatkaa ansiokkaasti normaalia pseudovihreän höpinää. Vihreät on nykyisin sekoilupuolue, jota ei kukaan järkevä ihminen voi ottaa vakavasti. Itse äänestin aikoinani Eero Paloheimoa pari kertaa, kun tiesin hänen vakaumuksensa luonnon ja ympäristön puolesta taistelijana yhteisen tuttavamme Pentti Linkolan rinnalla.
Paloheimo erosi 2010 vihreistä, näiden otettua pääteemaksi vuoden 2011 eduskuntavaaleissa maahanmuuton. Paloheimo totesi syyksi: "Nykyiselle Vihreälle Liitolle elollinen luonto ja ympäristö on reunadetalji, hymähdetty 'yksi asia'. Tärkeimmät ovat sukupuolivähemmistöjen ongelmat, maahanmuuttajien tuki, sosiaaliavun laajentaminen kansalaisille, saivartelu huumekysymyksistä ja muut nippeliasiat, joista kehdataan paasata vakavalla naamalla."

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Nuket kuuluvat jokaisen tytön lempileikkeihin! Tyttöjen ja poikien leikit erottaa jo varhain, sillä nukkevauvat ja muut hoivattavat kulkevat pienoisen tyttösen kainalossa mukana jo taaperovaiheesta.»

Tämä kohta eittämättä on aika turha. Jälkimmäinen lause esittää jo sen suuntaisen väitteen, että sille alkaa vaatimaan jotain todisteita.

Aihetta on toki tutkittukin. Näyttää olevan, että tytöt ja pojat luontaisesti suosivat vähän erilaisia leluja, eikä kyse olisi pelkästä mainonnasta tai kulttuurista. Ja mikä jännintä, sama ilmiö näyttäisi pätevän myös muiden kädellisten imetysikäisillä.

Kyse ei sinällään ole vain sukupuolesta vaan androgeenien määrästä, johon sukupuoli tietenkin vaikuttaa merkittävästi, muttei yksinomaan.

Aivan yksinkertaisia nuo tutkimustulokset eivät muutenkaan ole. Tytöt yleisemmin pitävät vähän kaikenlaisista leluista, mutta pojat suosivat nimenomaisesti poikien leluja. Lopulta on vaikea sanoa, mikä varsinaisesti tekee lelusta "tytön" tai "pojan" lelun – onko se henkilömäisyys, kasvot (jotka muuten näkyvät myös autoilla), pehmeys vai jokin muu piirre.

Onko sitten kaupan asia julistaa sitä millä leluilla tyttöjen ja poikien pitäisi leikkiä, vaikka sen perusteella mikä olisi luontaistakin, menee toki jo vähän naturalistisen virhepäättelyn puolelle.

    «Vauhtia rakastaville lapsille ja lapsenmielisille meiltä löytyy kattava valikoima kauko-ohjattavia autoja, RC- autoja sekä -helikoptereita. Ilahduta koko perhettä hankkimalla esimerkiksi autorata tai kauko-ohjattava auto. Näillä leluilla saa ajan kulumaan ja tekemistä koko perheelle! [...]»

Minulle jäi epäselväksi, mitä sukupuolirooleja tässä toisessa lainatussa pätkässä iskostettiin. Ainakaan tuossa ei yhtään mitään.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Luulen, että tuo jälkimmäinen lainaus oli tarkoitettu kokonaisuudeksi siten, että koko perhe ja erityisesti pojat voivat olla iloisia ja vauhdikkaita, mutta sitten kun sille tytölle etsit niin katso ne nuket tai etsi keittiö pikkuleipurille.

Voin toki olla väärässäkin. Ei olisi läheskään ensimmäinen kerta :)

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Totajoo, en ikinä lue mainoksia, ja jos lukisin, sen uskoisi niihin. Että mitä tässä nyt haetaan? Yritetäänkö suojella typeriä ihmisiä vai? Kyllä medialukutaitoa opetettiin jo 80-luvulla...

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Tämän mokan tulen muistamaan ja kierrän Anttilan jatkossa kaukaa.

Minkä vuoksi ylipäätään lasten osastot tulee erotella sukupuolen mukaan toisestaan. Jos näin on, pyrkimyksestä sukupuolten väliseen tasa-arvoon on turha puhua.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Pariisi, Bryssel, Mali, ... Suomessahan asiat ovat vielä hyvin: Eivät ole miehet ja naiset tulleet tasa-arvoisesti räiskimään AK-47:lla tahi räjähdeliiveillä...

Käyttäjän ilpopiiroinen kuva
Ilpo Piiroinen

Nämä mukavihreät kaupunkinyhveröt viettävät aikansa netissä, somessa ja muussa höpöhöpössä. Käyvät väliin postiluukulla katsomassa onko tullut mainoslehdyköitä. Ennen sentään liimattiin oveen lappu: "Ei mainoksia kiitos". Ulos kaupungille ei viitsi mennä, kun siellä on kylmä, metsä on täysin vieras, pelottava paikka, tulee vielä pupu vastaan ja hyppää pöksyyn.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jos mainostaja käyttää sävyttömästi stereotypioita hän ei luota tuotteeseen (ei ehkä olekaan syytä luottaa siihen) vaan toimii kuin kehno ravintola jolla on vilkkuva OPEN-valokyltti.

Käyttäjän valtakunnan kuva
Kimmo Liimatainen

Valitettavasti rikkaissa länsimaissa tyttöjen ja poikien preferenssit eroavat toisistaan yhä enemmän. Mitä enemmän valinnanvapautta, sen enemmän preferenssit eroavat. Köyhissä maissa missä valinnanvapautta ei ole erot ovat pienempiä. Näkyy myös lelupreferensseissä.

Valittavana näyttää siis olevan joko
A) mahdollisuuksien tasa-arvo ja valinnanvapaus (joka johtaa suurempaan segregaatioon)
tai
B) lopputulosten tasa-arvo ja yksilön valinnanvapauksien rajoittaminen (pakolla 50% mies-nais suhde joka paikkaan ja vain yksi leluosasto kauppoihin)

”Selective girls are interested in health, medicine and mysterious things like telepathy, dreams and what happens when we die.

Selective boys are mainly interested in things that blow up and cause destruction, like bombs and weapons, but also things regarding the universe and technology," says Jensen.

According to him, the categories that dominate the top 15 list among selective boys are almost completely absent from the top 15 list of the selective girls.”

- Bigger gender gaps in rich countries
http://eng.kifinfo.no/c62967/nyhet/vis.html?tid=62538

Huomionarvoista on myös, se, että preferenssierot leluvalinnoissa näkyvät myös apinoilla ja ne ovat samansuuntaisia kuin ihmisillä. Aika tehokas on markkinointikoneisto kun länsimainen mainospropaganda ylettää jo apinapopulaatioihinkin saakka.

"Male monkeys, like boys, showed consistent and strong preferences for wheeled toys, while female monkeys, like girls, showed greater variability in preferences.

Thus, the magnitude of preference for wheeled over plush toys differed significantly between males and females.

The similarities to human findings demonstrate that such preferences can develop without explicit gendered socialization.

We offer the hypothesis that toy preferences reflect hormonally influenced behavioral and cognitive biases which are sculpted by social processes into the sex differences seen in monkeys and humans."

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S...

Toimituksen poiminnat