Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Tyttö nimeltä rauha.

Minulla oli kerran valtava ongelma muslimin kanssa. Olin ehkä noin 11-vuotias, kun kävelin naapuritalon ovelle ja koputin reippaasti. Luokkakaverini avasi oven, ja pyysin häntä kanssani ulos leikkimään. Hieman hankalana hän kertoi, ettei nyt pääsisi. Samassa hänen taakseen ilmestyi hänen isänsä, joka totesi minulle, etteivät pojat ja tytöt leiki keskenään. Minun kannattaisi kuulemma etsiä muita poikia leikkeihin ja antaa hänen tyttönsä leikkiä tyttöjen kanssa. Ongelma oli 11-vuotiaalle valtaisa.

Minulla oli onnekseni mahtava mahdollisuus kasvaa yhdessä muslimin kanssa. Luokkalaiseni tyttö oli suomalainen muslimi, jonka isä oli muuttanut tänne aikanaan Pohjois-Afrikasta. Tutustuin tytön kanssa jo ala-asteen alkupuolella, ja ystävyyttämme kesti aina yläasteen loppuun saakka. En käynyt hänen luonaan kylässä, mutta vietimme aikaa koulussa ja hän tuli usein kaveriporukan jatkeena meille kylään. Koulumatkakin oli yhteinen.

Minua uskonnot kiehtoivat jo lapsena. Olin pienenä kovinkin konservatiivinen ja kerroin esimerkiksi luokkatovereilleni, että minun esi-isäni eivät olleet apinoita. Olen kuitenkin kasvanut moisesta ajattelusta pois, toisin kuin eräs perussuomalainen kansanedustaja. Minua tietenkin ihmetytti tytön uskonto, sillä liki kaikki muut ympärilläni kuuluivat samaan kirkkoon. Lestadiolaisetkin olivat kummallisia, kun eivät katsoneet tv:tä, mutta tämä tyttö kuului ihan eri uskontoon.

Puhuimme uskonnosta paljon. Lainasin häneltä Mooseksesta kertovan piirroselokuvan ja hän kertoi isänsä korjanneen hänelle ne kohdat, jotka elokuvassa meni väärin. Mutta Mooses oli kuulemma myös Koraanissa. Puhuimme siitä, miksei hän syö sianlihaa. Tai että mikseivät muslimit usko Jeesukseen. Tai mitä ihmettä ovat marttyyrit.

Opin tytöltä islamista paljon. Ennen kaikkea sen, että ihmisiä me olemme kaikki. Ystävyyteni hänen kanssaan on varmasti vaikuttanut siihen, että en voi millään lokeroida islamia tai muslimeja yhden näkemyksen mukaan. En voi sietää sellaista näkökulmaa, että kaikki muslimit ovat sitä tai tätä. En ymmärrä islaminpelkoa tai sitä, että kuvitellaan heidän kaikkien tekevät jotain, mitä jotkin ääriryhmät tekevät.

Islamilla pelottelu on mielestäni surullista. Ääriryhmien raakuudet eivät ole mielestäni uskonnon syytä, vaan uskontoa käytetään verukkeena äärimmäisen köyhien ja epätasa-arvoisten ihmisten hyväksikäyttöön. Jos ongelma-alueiden valtauskonto olisi kristinusko, löytäisivät terroristit Raamatustakin kohtia, joilla oikeuttaa hirmutekonsa. On väärin vetää yhtäsuuruusmerkit uskonnon ja näiden ääri-ilmiöiden välille, kun maailma on pullollaan muslimeja, jotka elävät rauhallista ja tavallista elämää.

Tarvitaan rakentavaa keskustelua, jossa otetaan pöydälle kaikki asiat ja faktat. On totta, että islam ei leviä lähetystyön, vaan alueiden lainsäädäntöä muuttamalla. Jos Suomi on jo maailman islamilaisin maa, ei meillä liene ongelmaa? Ja jos uskonnon asema lainsäädännössä huolettaa, pitäisikö ensin pyrkiä estämään KD:n taistelu ihmisoikeuksia vastaan?

Peiliin on katsottava myös esimerkiksi naisten oikeuksista puhuttaessa: Huntu voi huolettaa, mutta jos feminismi ei muuten kiinnosta, niin silloin huntuhuoli on vain keppihevonen ja hurskastelua.  Hyvä esimerkki oli, kun syyrialaisnainen kertoi pakolaisillassa haluavansa olla kotiäiti. Somessa rähjättiin, että näinkö ne eivät päästä vaimojaan pois kotoa. Aiemmalla viikolla kaksi suomalaista kotiäitiä puhui Ylellä päivähoidosta. Heitä vaadittiin työelämään huomattavasti vähemmän, jos lainkaan.

Kirjoitin tämän blogin tätä kohtaa lukuun ottamatta jo 16. lokakuuta. En silloin vielä julkaissut sitä, mutta nyt Pariisin terrori-iskujen vuoksi ajattelin sen olevan ajankohtainen. Teko on tuomittava, eikä sitä voi perustella millään. Mutta vihaa ei voiteta vihalla. Toivon, että Suomi ei ikinä joudu kohtaamaan terrori-iskua. Mutta jos näin käy, joku kuitenkin sanoo: ”Mitä me sanoimme?” Meillä on Suomessa valtavia ongelmia, ja niistä on sanottava nyt. Kuka sanoi esimerkiksi heikoista mielenterveyspalveluista ennen kouluampumisia?

Tytön arabiankielinen nimi tarkoitti suomeksi rauhaa. Sitä minä tähän maahan ja maailman toivon. Kulttuurien kohtaaminen ei ole ongelmatonta, mutta asiaa ei ainakaan yhtään auta se, että pelkoja ja vihaa lietsotaan perättömillä tiedoilla. Kunpa jokainen tutustuisi niihin ihmisiin, joista puhuu. Silloin ei ehkä voisi sortua vääriin yleistyksiin. 

 

Miikka Keränen

Vihreät
Rovaniemi 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Sari Haapala

"Tarvitaan rakentavaa keskustelua, jossa otetaan pöydälle kaikki asiat ja faktat. On totta, että islam ei leviä lähetystyön, vaan alueiden lainsäädäntöä muuttamalla. Jos Suomi on jo maailman islamilaisin maa, ei meillä liene ongelmaa?"

Eli islam on ainoastaan utopia, ja islam ilmenee parhaiten niissä valtioissa missä ei ole ollenkaan tai on mahdollisimman vähän muslimeita?

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Islam leviää kaikkein pahimmalla ja tehokkaimalla tavalla : lisääntymällä. Tämä voitaisiin ilmaista paljon selkeämminkin, mutta siihen puuttuisi sensuuri.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Ei, vaan islamin leviämistä pelätään, koska sen ajatellaan tuovan esim. sharia-lain myös Suomeen. Ja islam leviää siis juuri alueellisen hallinnon kautta, eikä niinkään lähetystyöllä. Mutta kuten tuossa linkaamassani jutussa väitetään, saattaa suomalainen hyvinvointiyhteiskunta olla jo niin islamilainen, ettei sitä leviämistä tarvitse pelätä. Se islamin leviäminen kun ei liity suoraan tai välttämättä mitenkään noihin ääriliikkeisiin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Keränen, hyväksyykö islam homouden ja homoavioliitot ?

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Nämä "muslimit eivät ole uhka" -höpötykset ovat kaikki sontaa ja sen suoltajat tietävät sen itsekin.
Suomen suurimmat maahanmuuttajaryhmät ovat venäläiset ja virolaiset. Ei kukaan ole huolestunut heidän mahdollisesta radikalisoitumisestaan, jos heidän "kotouttamisensa" ei onnistu.
Muslimien kohdalla mahdollisesta radikalisoitumisesta ollaankin sitten huolissaan laidasta laitaan. Kaikki kun tietävät, että muslimien radikalisoituminen tietää todella paljon ikävyyksiä.
Jopa "muslimit eivät ole uhka"-höpöttäjät vaativat nimenomaan muslimimaahanmuuttajien kotouttamiseen varoja ja resursseja tämän uhkan varjolla.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Mitähän tämä "muslimien radikalisoituminen" mahtaa olla? Nämä ääriliikkeet tulevat äärimmäisestä köyhyydestä ja kurjuudesta, ei muslimit radikalisoidu missään massoittain. Länsimaissa varmasti joku voi saada vaikutteita näiltä ryhmiltä, mutta ne jos mitkä ovat täysin yksittäistapauksia. Eikä siinäkään ole uskonto mikään motivaattori, vaan luultavasti jotkin aivan muut syyt, jotka voitaisiin ehkäistä esim. paremmilla mielenterveyspalveluilla. Tällainen yksittäinen, jostain ideologiasta motivoitunut murhaaja oli esim. Breivik.

Joe Howards

Muistaakseni Osama bin Laden ei ollut ihan tyhjätasku, eikä todellakaan mistään äärimmäisestä köyhyydestä tai kurjuudesta.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen Vastaus kommenttiin #13

Bin Laden siis käytti hyväksi tätä köyhyyttä, ei hän ollut itse se, joka huijattiin paratiisin lahjojen toivossa räjäyttämään itsensä.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

"Mitähän tämä "muslimien radikalisoituminen" mahtaa olla?"

No, se on kuule esim. tätä:
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/79177-suomesta-lah...
"Julkisuudessakin olleiden tietojen mukaan Suomesta on lähtenyt yli 60 henkeä taistelemaan ISIS:n riveissä Syyriaan ja Irakiin. Suomeen palatessaan nämä henkilöt muodostavat merkittävän turvallisuusriskin."

Juu, ihan yksittäistapauksiahan nämä, eikä uskonto ole mikään motivaattori...

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Muslimien ääriliikkeet tulevat äärimmäisestä rikkaudesta ja yltäkylläisyydestä - vrt. Saudi-Arabia - sekä sen tuottamasta uskonnollisesta ylemmyydentunnosta.

Sitten jos ympäröivä yhteiskunta ei tunnustakaan tätä muslimien ylemmyyttä, seurauksena on väkivalta - sitten ainakin tunnustatte.

Matti Kolehmainen

Tutustuppa muslimimiehiin ja ota vaikka muutama olut heidän kanssaan samalla kun keskustelette uskontojen rauhaisasta rinnakkaiselosta. Voi tulla tältä muslimimieheltä vähän silmiäavaavaa puhetta hänen juotuaan sen viidennen oluensa. Itselle ainakin ovat olleet opettavaisia juttutuokioita. Niin opettavaisia, että en näe minkäänlaista muiden uskontojen ja islamin rauhallista rinnakkaineloa. Siis jos muslimeita on merkittävä määrä maassa. Sinulle on kerrottu tai olet vain halunnut kuulla asiat parhainpäin.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Ei minulle ole tarvinut kertoa kenenkään mitään, vaan olen nähnyt sen aivan itse.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Minkä asian Keränen on nähnyt itse. Minäkin ole työskennellyt ja paljon keskustellut muslimien kanssa, se on kuin keskustelisi murrosikäisen kakaran kanssa,(kun puhumme uskonnosta tai uskonnoista), täytyy valita sanansa tarkoin. Tämä koskee myös korkeamminkin koulutettuja, heillä siis muslimeilla (täysin maallistuneita lukuunottamatta)ei ole minkäänlaista todellisuuden tajua, jos asia sivuaa uskontoa.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen Vastaus kommenttiin #10
Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Islamilla pelottelu on mielestäni surullista. Ääriryhmien raakuudet eivät ole mielestäni uskonnon syytä," Väärin. Missä muussa uskonnossa on ääriryhmiä, jotka pommein ja automaattikiväärein levittvät sanomaansa?

Kirjoitit "Minua kiehtoi uskonto jo lapsena" islam vai mikä uskonto? Tunnetko kiinostusta muihin uskontoihin kuten, lesdaatiolaisiin, jehovan todistajiin, mormoineihin. Näissä kaikissa on erittäin mielenkiintoisia piirteitä. Myös molemmilla kansankirkoilla on hyvin mielenkiintoinen historia. Tiedätkö esim., että virsikirjassa on monta J S Bachn säveltämää virttä. Cool?

Rehellisesti, olisitko pyytänut tyttöä leikkimään, jos naapurperhe olisi ollut Kux Kux Klaanin jäsen?

Käyttäjän PiviHTyni kuva
Päivi Tyni Vastaus kommenttiin #16

Mitä ovat "lesdaatiolaiset", "mormoinit" ja "Kux Kux Klaani"?

Petteri Hiienkoski

Muslimeja(kin) on moneen junaan. Islamissa on kuitenkin piirteitä jotka erottavat sen meikäläisestä arvomaailmasta.
"Islamin haaste ja länsimaisen kulttuurin juuret"
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff
Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Mie oon Miikka Rollostaniasta kotosin ja oon monesti lukenut sun blokeja mielenkiinnosta (politiikkaa lappilaisittain vihreenä) niinkuin luen muidenkin rovaniemeläisten blogeja. Ja ymmärrän todella hyvin ton "olin pienenä konservatiivinen" sillä "kaikkihan te" Rollossa ootta semmosia. =)

Siksi koska asut siellä Rovaniemellä niin haluaisin laajentaa maailmankatsomustasi sillä sinun olisi ehkä hyvä ajatella voisitko itse asua omien arvojesi kanssa vähemmistönä muslimaassa? Ja jos et niin miksi?

Lisäksi olet mieltä, että islamilla pelottelu on turhaa ja sivutat todellisuuden, että terroristijärjestö ISIS on suorittanut eilen Pariisissa barbaarisen terrori iskun islamin nimissä. Ja terroristit ovat huutaneet "allahu akbaria" ja ovat osan muslimeiden mielestä sankareita ja toiset muslimeista tietenkin tuomitsevat iskun.
Sivutat myös todellisuuden, että islamilaiset maat eivät ole allekirjoittaneet kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia islamin vuoksi ja siksi heillä on oma Kairon ihmisoikeussopimuksensa. Tämä muokkaa näissä maissa asuvien ihmisten mieliä yhtälailla, kuin sinä olet lapsena ajatellut erillälailla siellä suht homogeenissä Rovaniemessä.

Jätät myös demokratian kannattajana huomioimatta sen, että Suomeen tulee syntymään muslimipuolue(maahanmuutosta päättävät voivat toimia näin) joka tulee varmasti edustamaan joitakin arvoja mitkä eivät sovi sinun maailmankatsomukseesi ja syynä on islam.
Oletko koskaan miettinyt miksi muslimi enemmistöisissä maissa on monesti erinlainen yhteiskunta ja arvomaailma, kuin meillä (vaikka siellä olisi demokratia)?
Kristityt ovat päivittäneet omat ohjeensa, mutta koraania ei kuulemma voi päivittää, kun ohjeet ovat tulleet "suoraan jumalalta" toki suurinosa muslimeista jättää osaa ohjeista käyttämättä niinkuin kristitytkin, ja valitsevat vain hyviä ohjeita elämäänsä.

Lisäksi kannattaa muistaa, että ero alkaa shiioista ja sunneista ja sitten tulevat tapamuslimit, persumuslimit, vihreätmuslimit, kokomusmuslimit, etc. ja pohjana äärimuslimit mitä esim. kristillisdemokraatit lähinnä Suomessa edustavat, vaikkakin he haluvat polkea ihmisoikeuksia demokraattisesti, kultttuuri/uskonto voi vaikuttaa tähän väkivallattomuuteen? Islamin edustajissa tuntuu vaan näitä ääriajatuksia riittävän enemmän ja se näkyy valitettavasti tekoina, toki kaikki ovat yksittäistapauksia kiistattomasti.

Ja annan sinulle lisäksi neuvon, että ei kannata miettiä liikaa päiviräsäsien ihmisoikeusrikkomuksia vaan osan ajasta kannattaisi käyttää miettimiseen, että miten me saadaan estettyä ulkomaalaisten päiviräsäsien muuttamien Suomeen sillä siitä kun yrittää puhua niin vihervasemmisto syyttää "heti" rasistiksi ja luovat täten meidän tulevaisuuteen ongelman.

Eli ajatusmaailmamme ero karrikoiden: sie oot säilyttäny tätä kirjotusta siihen, että tapahtuu jotain ni voit kirjoittaa jotain kivaa maahanmuuttajista tämän tragedian keskellä.
Minä taas tunnen hyviä ja huonoja muslimeita sekä asun no-go-alueella vähemmistönä ja siksi olen mieltä, että maahanmuutossa nyt pitäisi pikemminkin puhua miten estetään pahojen muslimien/rikollisten muutto Suomeen, eikä levitellä tarinoita kivoista muslimeista sillä kai suurinosa tajuaa meidän kaikkien olevan vain ihmisiä, vaikkakin erinlaisia, mutta samanlaisia kuitenkin.

Sori, ei pitänyt kirjoittaa näin pitkästi, mutta niin vain kävi. Mie oon kuullu, et Rollossa on jo hyvin lunta ja kivoja lumikuvia nähnytkin facessa ni mukava päästä jouluna kelekkaileen sinne Rolloon.
Ja kivaa joulun odotusta sulle.

Ps. Onko islam uskonto vai ideologia?

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

1) En "voisi" asua arvoineni edes kaikissa Yhdysvaltain osavaltioissa tai kaikissa "kristityissä" maissa. Suomessakin se on välillä hankalaa.
2) Se, että ISIS sanoo tehneensä jonkin islamin nimissä ei todellakaan tarkoita sitä, että se olisi silti islamia. Suomen islamilaiset yhteisöt tuomitsivat iskut.
3) Suomessa on jo toiminut / toimii edelleen islamilainen puolue, joka linjasi haluavansa yhteistyöhön esimerkiksi Kristillisdemokraattien kanssa.
4) Muslimitkin tulkitsevat Koraania eri tavoin. Kuten Raamattuakin tulkitaan.
5) Niin, sinäpä se luettelit itsekin, että muslimeja on monenlaisia. Miksi käyt rasistiseen ja faktoihin perustamattomaan väitöksiin heitä vastaan, jos itsekin tiedät ettei kaikki ole samanlaisia?
6) "Tuntuu olevan enemmän" ei ole pätevä argumentti. Mielikuvat hallitsevat liikaa poliittista keskustelua.
7) Suomessa laki ja oikeus on kaikille sama. Ihmisiä ei voi kääntää rajalla sen takia, että he ajattelevat kuin Päivi Räsänen.
8) On aika hemmetin lapsellista lähteä esittämään tuollaisia väittämiä minun ajatusmaailmastani. Kun kirjoitin tämän 16. lokakuuta, oli maahanmuutto- ja turvapaikanhakijakeskustelu kuumimmillaan. Jätin sen julkaisematta, koska en jaksanut alkaa käymään aikuisten ihmisten kanssa turhaa vääntöä perusasioista, kuten teen nyt sinun kanssa.
9) Islamin lukuisat tulkinnat tekevät siitä aika monipuolisen ilmiön. Osalle se on vain ajatusmaailma tai henkinen asia, mutta sen varjolla voi rakentaa myös yhteiskunnan pilareita. Kuten monet muutkin uskonnot.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"En "voisi" asua arvoineni edes kaikissa Yhdysvaltain osavaltioissa tai kaikissa "kristityissä" maissa. Suomessakin se on välillä hankalaa." That is bullshit! Aivan varmasti voisit asua kaikissa USAn asvaltioissa ja kaikissa niissä asuu paljon muslemeja. Suurkaupungiessa siellä on kyllä kaupunginosia, joissa noin valkoisella naamalla ei olisi turvallista asua.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

1) Jos sinulla on hankalaa asua Suomessa niin voiko se johtua krinuskosta? Jos Suomeen muuttaa miljoona muslimia(osa on maallistuneita ja osa jakaa eri arvot kuin sinä) niin hankaloituuko asumisesi entistettän vai helpottuuko?
2) Miksi ISISksen iskut eivät muka edusta islamia? Minusta he ovat kovastikkin oppi-isänsä jalanjäljillä. Jos menet äärimuslimille kertomaan, että hän ei edusta oikeat islamia niin mikä on lopputulos? Ymmärthän, että osa muslimeista ei uskalla nousta näitä radikaaleimpia vastaan ja siksi voi olla mahdollista, että muslimimaissa on erinlaisia lakeja yms. ISIShän haluaa nimenomaan shaarialain käyttöön mikä on osalle muslimeista tärkeä asia. En minäkään Eugen Schaumannia pidä terroristina.
3) Tarkoitin muslimiväestön kasvaessa tämä puolue voi olla eduskunnassa ja ajaa sitten demokraattisesti agendaansa.
4) Niimpä ja sieltähän ne muslimit jotka edustavat ISIStä löytävät oikeutuksensa
5) Jaha rasistikortti heitetty!!! =) Eli ei ole rasistista puhua jos islam käyttäytyy, että se synnyttää terroristeja. Ja en ole rasisti sillä et esim. tiennyt, että yksi elämäni isoimpia rakkauksia on musta ja, että naapurin somali käy luonani kaljoittelmassa, vertaamme elämän eri näkemyksiä, puhumme jalkapallosta sekä eri kulttuureista, hän on muuten maailman paras somali ja muslimi. Sitten taas tunnen valitettavasti yhen sompun(ja pari muutaki muslimia) joilla on se islami niin päässä että oivoi poikarukat ja me olemme erinlaisia. Tiedäthän, että esim. ateistit ovat islamin ajatusmaailmassa alinta kastia joille voi valehdella?
Eli ihminen on samanlainen väristä riippumatta, mutta nämä uskonnot, kulttuurit ja idolgiat sotkevat ihmiset erinlaisiksi. Islamihan on esimerkiksi aika rasistinen uskonto vaikka löytyyhän sieltä kivojakin kohtia.
6) Voiko olla, että vihervasemmisto on luonut mielikuvan islamista rauhanuskontona(ja osa on osa ei)? Niinkuin nämä ISIS-kaveritkaan eivät "kuulemma ole" "oikeita muslimeja" ja edusta islamia?
Silloin nämä Eurooppaa ja sananvapautta vastustavien muslimien teot eivät vaikuta ideologisesti ajattelevien ihmisiin, vaikka "tuntuu olevan enemmän" muslimeiden tekemiä terroriiskuja, kuin budhalaisten, jehovien, kristittyjen etc.?
7) Tätä minä nimittäin haluaisin muuttaa, että maahanmuuttjista puhuttaisiin ja käsiteltäisiin yksilöinä eikä ryhmänsä edustajina sillä silloin "meillä on unelma" voisi toimia. Lisäksi rikollisia ulkomaalaisia olisi pystyttävä karkottamaan enemmän joka pitäisikin asettaa tavoitteeksi. Lakeja voidaan muuttaa.
8)Miksi sitten julkaisit nyt tämän kivan kirjoituksen muslimi ystäväsi jos kerran tiesit joutuvasi väittelemään aikuisten ihmisten kanssa perusasioista joissa, et välttämättä ole itse oikeassa? Ja siksihän minä tässä sinulle kirjoitan, että voidaan verrata onko sinulla perusasiat kunnossa.
9) Kyllä islamista on erinlaisia tulkintoja niinkuin sanot ja minähän haluankin keskustella miten siellä Suomessa voidaan niistä huonoista tulkinnoista päästä eroon jota sinä pidät rasistisena keskusteluna? Ja olen kanssasi samaa mieltä, että osa ottaa hyviä henkisiä neuvoja islamista, mutta osalle sharialaki on yhteiskunnan perusta ja siksi niissä islamilaisissa maissa ei ole samanlaisia arvoja kuin Suomessa, vaikka osa niitä ei hyväksyisi.
Ja olet oikessa että muissa uskonnoissa olevat ihmiset käyttäytyvät samallailla, mutta islam on uskontona esimerkiksi totalitaarisempi, rasistisempi ja fundamentaalisempi, kuin moni muu uskonto. Ja melkein lähempänä idologiaa kuin uskontoa ja niille jotka haluavat sharialain niin islam on ideologia

Minä ja sinä näemme asioita erillälailla vaikka olemme samasta maasta ja kaupungista kotosin, joka muuten on todella homogeenistä kepuseutua.
Sinä asut homogeenisessä pikkukaupungissa ja minä asun maahanmuuttajana metropolissa maan suurimpaan etniseen vähemmistöön kuuluvana, mutta sitten vielä vähemmistönä täällä kotikaupunginosassani ihonvärin, rodun, kansallisuuden, elämänkatsomuksen, äidinkielen ja varmaan löytyy muutakin. Eli me voimme nähdä siksi asioita erillälailla koska elämänkokemukset ovat kovin erinlaisia.

Rautalangasta: minä en pidä Eugen Schaumannia terroristinä vaikka joku varmasti pitääkin! Ja nyt eletään vuotta 2015 niin koitettaisiinko puhua näistä vuoden 2015 muslimeiden eugenschaumanneista kun meillä semmoinen ongelma kerran on!!!

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Meillä Suomessa jehovat ja lestadiolaiset harrastavat päivittäin henkistä väkivaltaa läheisiään kohtaan ja sillä on hiljainen hyväksyntä koska sitä harrastavat toiset suomalaiset.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Ja meillä Ruotsissa muslimit, kristityt, ateistit yms. tekevät, myös samaa, mutta miksi huomautat toisten uskontojen ongelmista vaikka he eivät tehneet näitä tai edellisiä Eurooppaa ravistuttavia terrori iskuja...

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Miika Keränen, minä olen käynyt islamilaista koulua Saudia Arabiassa. Opin jopa lukemaan ja kirjoittamaan arabian kieltä. Olen lukenut Koraanin parikin kertaa läpi.

Olen asunut yli vuoden ajan arabiperheessä. Olen työskennellyt yli 11 vuotta useassa muslimimaassa. Olen seurustellut usean vuoden ajan musliminaisen kanssa.

Olen kokenut muslimimaissa muslimien taholta monenlaista väkivaltaa ja henkenikin on useaan otteeseen ollut joskus hiuskarvan varassa. Minut on muslimien toimesta moneen kertaan ryöstetty. Moni tuntemani eurooppalainen nainen on muslimien toimesta raiskattu.....jne...jne. Eurooppalaisiin lapsiin kajottiin muslimimaassa jne...jne.

Mutta, minulla on aina ollut myös muslimiystäviä ja muslimeita työkavareinani. Pidän jatkuvasti yhteyttä entisiin ja nykyisiin muslimiystäviini ja keskustelen heidän kanssaan.

Ja voin kertoa sinulle, että blogisi on täyttä puppua. Et tiedä muslimeista etkä Islamista yhtään mitään.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Olisiko suhtautumisesi samanlainen mikäli henkeäsi olisivat uhanneet kotimaiset tai muunmaalaiset kristityt tai buddhalaiset? Johtuiko tämä kaikki aina uskonnosta vai voisiko taustalla olla jotakin muuta?

Matti Kolehmainen

Lukiessani näitä kommentteja ja niihin näitä Miikka Keräsen ja muiden ymmärtäjien vastauksia tulee yhä selvemmin ilmi, että näiden kaiken ymmärtäjien maailmankuva kumpuaa tietämättömyydestä johon on yhdistetty naivius ja ylimielisyys tavallisia suomalaisia kohtaan. Yksi hyvä kohtaaminen jonkun ihmisryhmää edustavan kanssa yleistetään koskemaan koko ihmisryhmää. Silmät sitten suljetaan heidän muualla suorittamilta teoilta. Heillä on kuitenkin kaikilla yhdistävä tekijä: Islamin usko.Tuntuu siltä, että sittenkin Suomen suurin turvallisuutta heikentävä tekijä on uskoa tämäntapaisten "siantuntijoiden" huulten lerputtelua. Kuinka kauan voitte ja kehtaatte puhua näistä tapauksista yksittäistapauksina, eikä mitenkään näiden hirmutyöntekijöiden uskonnon luomasta piirteestä?

Sari Nordlund

Kyllä tässä nyt uskonnon varjolla kylmästi tapetaan. Ei tarvitse lukea kuin koraanin niin huomaa että useimmissa suurissa kehoitetaan tappamaan kaikki ei muslimit. Nytkin allah akbar huutojen sävyttämänämonen viattoman ihmisen elämä loppui ja moni perhe suree koko elämänsä. Ei kukaan raamattu kädessä lähde tappamaan tuntemattomia ihmisiä. Sitäpaitsi uudesta testamentista alkaa kristinusko ja ohjeet. Rakastaa ei vihata ei edes vihamiehiänsä. Eivät muslimit koskaan lopeta sotimista ja tappamista. Olen itse vuosien ajan tehnyt työtä pakolaisten kanssa. Mutta en enää ole niin sinisilmäinen kuin ennen. Monet nuoret miehet jotka tänne tulevat eivät he mitään rassukoita ole. Monet rikkaita.on hyvin suurikin mahdollisuus ettäjoukossa on näitä terroristeja.naiset ja lapset ovat lähellä sydäntäni. Heovatusein uhreja ja valintaa heillä ei ole.en näe islamissa mitään hyvää erittäin vähän. Olisi avattava silmät ennenkuin on liian myöhä. Tälläiset hirmuteot ovat heille suuri kunnia. Olisi syytä meidänkinn sulkea rajat

Janne Suuronen

"
Ja jos uskonnon asema lainsäädännössä huolettaa, pitäisikö ensin pyrkiä estämään KD:n taistelu ihmisoikeuksia vastaan?
"

Niinno, Kristinusko kylläkin on länsimaisen kulttuurin ja siihen oleellisesti liittyvän ihmisoikeuslähtökohtaisen ajattelun pohjana.

Kun nyt tällaisen hyökkäyksen teit ja vieläpä ylläpito kirjoituksestasi tykkäsi, niin voitko yksilöidä, että millä tapaa ja missä KD taistelee ihmisoikeuksia vastaan ?

Joka tapauksessa aika kornia, suorastaan asiattoman vihamielistä, väittää yhdestäkään suomalaisesta poliittisesta puoleesta tuollaista. Eritoten ajatellen kirjoituksen viittauksia terrorismiin, tappamiseen, kidutuksiin, totalitarismiin ja muista vastaaviin asioihin.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema, nyt yhtenä selkeänä esimerkkinä.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Kirjoutuksessasi on täysin käsittämättömiä kohtia, jotka kertovat tiemättömyydestä ja nurjasta asenteesta Raamatullisia kristittyjä kohtaan.

Raamattu ei oikeuta ketään käännyttämään väkivallalla toiseen uskontoon. Raamattu sanoo, älä tapa. VT:n sotatilanteet eivät ole sovellettavissa kristittyjen normistoksi.

KD ei taistele ihmisoikeuksia vastaan, vaikkei edistäkään gender-hölynpölyä. KD on puolue, jota ihmiset ovat äänestäneet toimimaan. Demokraattisessa maassa myös kristillisten arvojen pohjalta saa toimia ja vaikuttaa.

Syleilet Islamia ja hyljeksit Kristusta sekä hänen omiaan.
Monikulttuurisuudessa ei taida olla tilaa kristinuskolle??

Unohdat, että Isis katkoo kristittyjen päitä Allahin nimeen ja esität, että KD:sta pitäisi olla huolissaan.

"Varokaa kristittyjä, he kääntävät toisenkin posken. Siunaavat ja rukoilevat vainoojiensa puolesta"

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Olen itsekin kristitty, mutta toisin kuin Susanna Koivula, en pidä ihmisten ja kristittyjen oikeuksia hölynpölynä.

Raamatussa on lukuisia väkivaltaan yllyttäviä kohtia, mutta on täysin omasta tulkinnasta kiinni, että mitä kohtia sieltä painottaa. Viime aikoina ei ole onneksi ollut enää kristinuskoon pohjautuvaa väkivaltaa siinä määrin, mitä sitä oli esim. ristiretkien aikaan. Tosin USA:ssa edelleen tehdään iskuja abortti-klinikoille, "koska Raamattu".

Niin, demokratiassa saa kaikki ajatusmaailmat toimia, jos kansa näin äänestää. Joku on teitä kristillisdemokraattejakin jostain syystä halunnut polkemaan perheiden ja esimerkiksi äitien oikeuksia. En tiedä miksi.

Pitää oikeasti olla todella lukutaidoton tai tahallaan hankala, jos lukee tekstini, ja päättelee siitä, että unohdan ISIS:in katkovan päitä ja KD:n olevan suurempi ongelma. Luepa teksti uudestaan hieman kypsemmällä asenteella, niin ehkä opit jotakin.

Toimituksen poiminnat