Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Suomi sallii kuolemantuomion

Anders Behring Breivik tappoi järkyttävällä tavalla kymmeniä ihmisiä Utøyan saarella. Suurin osa hänen uhreistaan oli vielä lapsia ja teini-ikäisiä. Breivik pidätettiin ja tuomittiin oikeudessa vankeuteen. Monien mielestä tuomio oli riittämätön. Monet haluaisivat, että tuomio olisi kuolema: Silmä silmästä, hammas hampaasta.

En voi edes yrittää ymmärtää vanhemman tuskaa, joka menettää lapsensa. Oli syynä sitten sairaus, autoilijan huolimattomuus, pakolaislautan uppoaminen tai silmitön murhaaja, on lapsen kuolema varmaankin tämän maailman kamalimpia asioita. Kuvaavaa on se, ettei ainakaan suomessa ole sanaa lapsensa menettäneelle vanhemmalle, vaikka vanhempansa menettänyt lapsi onkin orpo. Isä on isä ja äiti on äiti, vaikka lapsi olisi nukkunut pois.

Tuska on niin suuri, etten yhtään ihmettele, jos vanhempi haluaa nähdä lapsensa murhaajan kuolleena. Uskallan väittää, että luvan saadessaan vanhempi vaikka repisi murhaajan itse hengiltä, paljain käsin. Kipu ja menetys ovat rajattomuudessaan niin käsittämättömiä, että raivo ja kosto lienee ainoat asiat, jotka voivat niitä edes hieman helpottaa. Kuka siis voisi tuomita vanhemman, joka haluaa lapsensa tappajalle kuolemantuomion?

Yhteisön tehtävä on tehdä jäsenistään vahvempia. Yksilöinä me haluamme kostaa. Talio-periaate (koston laki) on luonnollinen reaktio koettuun vääryyteen. Mutta yhteisönä me voimme tehdä rakentavampia päätöksiä. Yhteisönä ja yhteiskuntana me voimme puntaroida oikeutta ja tuomiota, ja todeta, ettei kuolemantuomio ole toimiva ratkaisu. Laitamme väärintekijät selliin. Yksilö ei ehkä saa haluamaansa kostoa, mutta yhteisö toimii paremmin.

Yhteiskunta voi myös lisätä hyviä päätöksiä. Ihmiselle on yhtä luonnollista auttaa kuin janota kostoa. Kun näemme hätää, me unohdamme eroavaisuudet ja tarjoamme suojaa. Yksilöinä me autamme turvapaikanhakijoita ja pakolaisia: Avaamme kotimme heille, lahjoitamme aikaa ja maallista omaisuutta, lähdemme uhkailujenkin varjolla vapaaehtoistyöhön. Miksei yhteisömme johto, siis nykyhallitus, vahvista tätä luonnollista piirrettämme?

Breivikin murhat ovat yksi lähihistorian järkyttävimmistä teoista. Ja hänen tuomionsa lyhyys on uskomaton. Valitsin hänet kuitenkin esimerkiksi juuri siitä syystä, että hän varmasti herättää tunteita. Noinkin suuren vääryyden edessä yhteisön on valittava periaatteensa, jonka mukaan se toimii. Ja kuolemantuomio ei sivistyneeseen valtioon kuulu. Ei edes Breivikin kohdalla.

Yhteisön periaatteena pitäisi myös olla se auttaminen. Nyt Suomen hallituksen linja näyttää kuitenkin olevan se, että ei auteta missään. Kehitysyhteistyön romuttamisella lisätään kriisejä, vaikeutetaan pakolaisleirien oloja ja luodaan äärimmäistä hätää. Euroopan unionin yhteisille ponnisteluille ollaan erittäin nihkeitä. Kotimaassa halutaan sulkea rajat. Suomi sallii kuolemantuomion, mutta ei rikollisille. Kuolemantuomion sai muun muassa Välimeren rannalle nukkunut, kolmivuotias Alan Kurdi. 

Miikka Keränen

Rovaniemi
Vihreät 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen

Kun Suomessa ei sallita hallitsematonta maahanmuuttoa EUn ja kansaivälisten sopimusten mukaisesti, niin se on suomalaisten syy, että useita vuosia Turkissa asuttuaan ja ammattiaan harjoittaen Alanin isä päätti maksaa salakuljettajille ja pakkasi perheensä ilman pelastusliivejä kumiveneeseen ja onnettomuuden seurauksena hukutti perheensä? Tuhansia? dollareita löytyi vaaralliseen matkaan, muttei pelastusliiveihin... Melkoinen looginen voltti.

Mitenkä ajattelit ratkaista ongelmat, kun väestöennusteiden mukaan Lähi-idän ja Afrikan väestö kasvaa seuraavan kolmen vuosikymmenen aikana noin 1,5 miljardia?

Kaikki vaan tänne? Suomen talous pelastuu kun työvoiman tarjontaa lisätään....?

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

On erittäin surullista, että turvapaikanhakijoilla ei ole laillisia keinoja hakea turvapaikkaa, vaan he joutuvat turvautumaan näihin vaarallisiin kuljetuksiin.

Väestönkasvua hillitsisi kehitys alueilla ja koulutuksen lisääminen. Alueelta ei tarvitse lähteä, jos konfliktit vähenevät ja elintaso nousee. Siihen tarvitaan kehitysyhteistyötä ja ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Toimituksen poiminnat