Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Perhe ei ole pyhä

  • Perhe ei ole pyhä

Perhe on jokaisen tuki ja turva. Vaikka muu maailma kääntäisi sinulle selän, on perheesi aina puolellasi. Tuhlaajapoika otetaan avosylin vastaan. Koti on turvapaikka, johon vääryydet ja pahuus eivät pääse. Kotona jokaisella on rauha, jokaisella on lupa olla oma itsensä. – Ja kun yhteiskunta toistaa tätä puppua, ja poliitikot perustavat työnsä näille valheille, syntyy valtavasti ongelmia.

Perhe ja koti ovat jostain syystä läpäisemätön kupla, johon kenelläkään ulkopuolisella ei ole lupaa tunkeutua. Mitä tapahtuu suljettujen ovien takana, on jokaisen oma asia. Jokaisen vapaudessa elää haluamallaan tavalla ei ole periaatteessa mitään ongelmaa. Mutta kun samalla luodaan mielikuva, että vapaus olisi joka perheessä yhtäläinen tai että perheessä ei voi olla mitään häikkänä, ollaan liemessä.

On heti alkuun todettava, että en kannata holhousyhteiskuntaa, jossa jokaisen ihmisen on tehtävä tiliä valtiolle tekemisistään. Minun on sanottava tämä heti kättelyssä, jotta välttyisin (tahallisilta) väärinymmärryksiltä. Aion nimittäin esittää ajatuksia, jotka saattavat kauhistuttaa lintukotolaisia.

En usko, että perhe on täydellinen yksikkö, jonka ympärille yhteiskunta tulee rakentaa. Mielestäni on vaarallista olettaa, että perhe on kaikille hyvä. Perheestä on tehty taikasana, joka estää ulkopuolisten kritiikin. Perhe on jotain kaunista ja pehmoista, jotain johon jokainen poliitikko voi vedota puheissaan, ja saa roppakaupalla huolestuneiden vanhempien ääniä. Perhe-etuliite voidaan läimäistä ministerin salkkuun, ja äityli-ryhmä hurraa Facebookissa. Perheet kätkevät sisäänsä kuitenkin valtavasti ongelmia ja mielipahaa.

Kun kansa raivoaa yhdestä raiskaustapauksesta, he sulkevat silmänsä siltä tosiasialta, että raiskauksia tapahtuu useimmin juuri kodin turvassa. Tekijä on useimmiten uhrin tuttu, läheinen tai perheenjäsen. Raiskaus ei tapahdu puiston puskassa, vaan kotona. Koska kansa lähtee barrikadeille estääkseen perheenjäseniä raiskaamasta?

Lapsia pahoinpidellään ja tapetaan kotona. Ja kuten valitettavasti tiedämme, joskus myös virkavalta on tälle sokea niin pitkään, että on jo liian myöhäistä. Uskonto tarjoaa mahdollisuuden kahlita henkisesti ja kiristää olemaan osa yhteisöä, jossa alistetaan eikä sallita mielipiteenvapautta.

Kotona lapset oppivat myös ruokailutottumuksensa, miten alkoholia käytetään, onko tupakointi arkipäivää – ja ylipäätään liki kaiken elämästä. Suomen monet ongelmat, kuten ylipaino, alkoholin liikakäyttö ja liikkumattomuus voidaan jäljittää ainakin osittain koteihin.

Jos joku yrittää tehdä perheille parempaa politiikkaa, käyttää joku perheen taikakäsitettä keppihevosenaan. Ja tämä taikaperhehän on siis se äärimmäisen harvinainen isä, äiti ja lapset –yhdistelmä. Kun yritetään parantaa sateenkaariperheiden asemaa esimerkiksi tasa-arvoisen avioliittolain tai äitiyslain uudistamisen avulla, hyökkää joku vastaan nämä taikaperheet näennäisesti puolellaan. Kun yritetään edistää tasa-arvoa saamalla myös äidit työelämään, väitetään, että ”perheet tietävät parhaiten”. Kun puolustetaan lapsen – siis lapsen – subjektiivista, ikiomaa oikeutta päivähoitoon, keksitään taas, että kyllä perhe on se, mihin lapsi kuuluu.

Osalla meistä on etuoikeus kasvaa perheessä, jossa on rakkautta ja turvaa. Onnekkaat eivät koe henkistä tai fyysistä väkivaltaa, eivät heitteillejättöä tai ahdinkoa. Paras tuuri käy niillä, joiden perheillä on varaa harrastuksiin, terveellisiin elämäntapoihin ja itsensä sivistämiseen. Onnekkaimmilla ei kuitenkaan ole oikeus olettaa, että näin olisi joka perheessä.

Sanotaan, että lapsen kasvattamiseen tarvitaan koko kylä. Niin se onkin. Perheen vastuulle sitä ei voi yksin jättää. Siksi onkin tärkeää, että me olemme yhdessä turvallinen ja rakastava yhteiskunta. Yhteisö, joka huolehtii kaikista, ja tarjoaa paikkoja niille, jotka kokevat vääryyttä. On meidän vastuullamme olla se taianomainen perhe, jonka puoleen kääntyä myös silloin, kun kotona joku kohtelee sinua huonosti.

Miikka Keränen
Vihreät
Rovaniemi 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Kiinnostavia ajatuksia. Parhaimmillaan perhe voi olla paras paikka varttua. Huonoimmillaan surkea.

Aikuisille vaihtoehtona on sinkkuus. Mitä parempia vaihtoehtoja perheelle lapsilla on?

Toimituksen poiminnat