Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Ammattikoulutus kunniaan!

Hallitusneuvottelijoilta taisi jäädä eilinen Helsingin Sanomat katsomatta läpi – tai eräs kulkue huomaamatta.  Ammattikoululaiset pyysivät nöyrästi, että heitäkin arvostettaisiin valtamedioissa kuten lukioista valmistuvia: valmistuneiden nimet pitäisi julkaista lehdessä. Sen sijaan hallitusneuvotteluista kantautuu järkyttäviä uutisia – hallitus meinaa runnoa ammattikoulutuksen kaksivuotiseksi ja samalla murskata ammattikoululaisten mahdollisuudet jatkokoulutukseen. Hetkessä ammattikoulut tarvitsevatkin paljon enemmän kuin arvostusta – nimittäin puolustajaa.

Olen itse käynyt Rovaniemen ammattilukion eli suoritin kolmoistutkintona elintarvikealan perustutkinnon ja lukion. Olen ylioppilas ja leipuri-kondiittori. Tiedän siis omakohtaisesta kokemuksesta, millaista ammattikoulutus on. Olin siis myös itse amis.

 Luin Ylen uutisen järkyttyneenä. Kirjoittaessani käteni suorastaan tärisevät. Hallitusneuvotteluiden ehdotus on toivottavasti vain äärimmäisen huono vitsi, sillä todellisuudessa moinen ehdotus olisi niin järkyttävä, että en tiedä, miten siihen voisi edes suhtautua. Ammattikoululaisten mahdollisuus jatko-opintoihin on itselleni niin perustavanlaatuinen asia, että en voi uskoa, että kukaan voisi ikinä ehdottaa sen heikentämistä.

Hallitusneuvotteluiden ehdotus ei ehkä suoraan poista mahdollisuutta jatko-opintoihin, mutta mielestäni näin radikaali teko käytännössä tarkoittaisi sitä, että hakumahdollisuudet heikkenevät valtavasti. Ja lukiolaisilla kun on muutenkin jo etulyöntiasema korkeakouluhaussa: eihän lukio oikeastaan tähtääkään muuhun, kuin jatko-opintoihin valmistamiseen ja yleissivistykseen.

Aloitetaan sillä arvostuksella. Kyllä, ammattiin valmistuvien nimet pitäisi julkaista lehdissä. Meidän pitäisi arvostaa ammattikoulun käyneitä yhtälailla Suomessa kuin lukiolaisiakin. Ammattikoululaisia vastaan on paljon turhia ennakkoluuloja. Ammattikoulutus on Suomelle äärimmäisen tärkeää, eikä kenelläkään pitäisi olla oikeutta katsoa sitä alas nenänvartta. Ilman amiksia ei Suomi toimi.

Ammattikoulutuksen tulee olla mahdollisimman laadukasta. Sen pitää taata myös mahdollisuudet hakeutua jatko-opintoihin. Eikä vain omalle alalle, vaan kaikkiin korkeakouluihin. Parturin pitää pystyä hakea lääkikseen, LVI-asentaja saa alkaa papiksi ja hotellivastaanottaja lakimieheksi. Ammattikoulusta valmistuneilla pitää olla mahdollisuus hakea kouluihin – pääsyhän jää kiinni täysin yksilön omista taidoista ja päättäväisyydestä.

Mielestäni hallitusneuvotteluiden ehdotus on luonnoton. Kuka älypää keksi, että lähihoitaja ei voisi jatkokouluttaa itseään sairaanhoitajaksi? Tai talonrakentaja opiskella insinööriksi?

Keskusta ehdotti itse aikanaan 2+1 mallia, jossa ammattikoululaiset käyvät 2 vuotta koulua ja kokonaisen vuoden harjoittelua. Jo tuolloin tajusin, että keskustalla on todellisuudentaju hukassa, mutta en uskonut, että se olisi näin totaalisen kadonnut. Ammattikoululaisilla kun on usein äärimmäisen vaikea saada jo nyt harjoittelupaikkaa, entä jos se pitäisi saada vuodeksi? 

Ammattilukiolaisena olen tietenkin huolissani myös ammattilukioiden puolesta. Ne kun olisivat erinomainen keino kehittää toisen asteen koulutusta. Mutta tältä hallituspohjalta on selvästi täysin turha odottaa mitään tulevaisuuteen suuntaavaa tai kehittävää politiikkaa.

PersKeKo, näpit irti amisten jatko-koulutusmahdollisuuksista. 

Miikka Keränen

Vihreät, Rovaniemi 
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Heitetääs tähän keskutelutäkyksi PS-nuorten amispoliittinen ohjelma, jollaista ei muilta ole näkynyt:
http://www.ps-nuoret.fi/gw-storage/containers/9/no...

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Ohjelmasta ei ilmene PS-nuorten kantaa nyt esillä olevaan ehdotukseen eikä siten ammattikoulututkintojen jatko-opintokelpoisuuteen. Pakkoruotsin poistaminen voi olla hankala juttu kahdessa mielessä, ensinnäkin sen pitäisi olla kytköksissä siihen, vaaditaanko korkeakoulututkinnoissa jatkossa pakollista virkamiesruotsia vai ei, toiseksi pakkoruotsin poisto ei saa johtaa ruotsin kielen opiskelumahdollisuuden häviämiseen nykyisistä peruskouluista tai toiselta asteelta niin kauan kuin ruotsin kielellä on virallinen kansalliskielen asema ja julkisissa viroissa siksi saattaa törmätä sen osaamisvaatimuksiin.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Minunkin mielestäni hallitusneuvotteluissa esiin otettu malli on huono, mutta suhtaudun kuitenkin tietyllä varauksella siihen, että ammattikouluista saisi automaattisesti hakukelpoisuuden yliopistoihin. Vähintään pitäisi tällaisessa tapauksessa suorittaa lukio-opintoja soveltuvilta osin ensin, koska yliopistojen harteille ei pitäisi sälyttää opiskelijoiden puutteellisten esitietojen tilkkimistä. Sen sijaan siitä on pidettävä huoli, että ammattikoulun pitää tarjota hakukelpoisuus ammattikorkeakouluihin ja ammattikorkeakoulun yliopistoihin, vaikkei lukiota olisi suoritettu.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Ammattikouluissa olisi kuulemma lyhentämisen varaa, mutta tärkeää on juurikin näin varmistaa opintojen jatkamisen mahdollistaminen AMK:n kautta. Ammattikoulusta yliopistoon hyppy on monella alalla teoreettisten tietojen puutteen takia liian suuri suurimmalle osalle opiskelijoita.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Jatko-opintokelpoisuus on nyky-yhteiskunnassa tärkeä, koska koulutus ei aina mene heti kohdalleen, jolloin alanvaihdon on oltava joustavasti mahdollista. Lisäksi joissakin ammattikunnissa vaatimukset ajan myötä teknistyvät ja työtehtävät saattavat olla luonteeltaan entistä enemmän vähintään ammattikorkeakoulupohjaa vaativia.

Koulutuspuolella on vaikea säästellä tai vetää mutkia suoriksi ilman tulevia vahinkoja työllisyydelle. Helpon vaatimustason töiden aikaan, jolloin pelkkä peruskoulu tai kansakoulupohja riitti, ei ole enää paluuta. Tämä on tietysti ikävää kuultavaa niille nuorille, joiden oppimishalukkuus ja keskittymiskyky ovat tavanomaista heikompia.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #5

Leipureille ainakin töitä riittää, kun kotileivonta kielletään, tai tehdään luvanvaraiseksi.

Toimituksen poiminnat