Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Syrjintä käy kalliiksi

  • Syrjintä käy kalliiksi
  • Syrjintä käy kalliiksi

Joskus ehdokkaita pitää muistuttaa hyvistäkin asioista. Kuten siitä, miten hienoa on, että Lapissa on avoimesti homoseksuaali ehdokas. Omassa elämässäni sekä perhe- ja ystäväpiirissäni asia on niin tuiki tavallinen, että en osaa edes sitä aina ajatella.  Ja miksi ihmeessä ihan normaalia asiaa edes miettisin?  Sen sijaan Lapissa asia on vielä liian usein peitelty salaisuus, joka painostaa. Ahdasmielinen kulttuurimme käy meille kalliiksi.

Olen onnekas. Minulla on ymmärtäväinen perhe, joka hyväksyy minut sellaisena kuin olen. Minulla on mahtavia ystäviä, jotka ovat tarpeen tullen myös puolustaneet minua.  Monella seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvalla nuorella ei ole yhtä hyvät lähtökohdat. Etenkin Lapissa vallitsee vanhoillinen ilmapiiri, jossa erilaisuutta ei katsota hyvällä.

Syrjiviin asenteisiin ja ennakkoluuloihin törmään jatkuvasti. Uhkailut tai muu henkinen väkivalta ei ole tavatonta. Onneksi fyysistä väkivaltaa en ole pahemmin joutunut kokemaan. Monien muiden kohdalla tilanne ei ole yhtä onnekas.

Toki edistysaskelia on otettu. Paikallinen Seta tekee ahkerasti töitä, jotta erilaisilla ihmisillä olisi toimintaa ja tapahtumia, joissa saa olla oma itsensä. Arctic Pride on järjestetty jo kolmesti, ja joka kerta se on kerännyt sankan joukon ihmisiä osoittamaan mieltä yhdenvertaisuuden puolesta. Sateenkaariasia näkyy ja kuuluu Lapissa asti, ja tasa-arvoinen avioliittolaki oli voitto myös Lapin vähemmistöille.

Töitä riittää edelleen. Tasa-arvon eteen on tehtävä rohkeita päätöksiä myös jatkossa.

Trans- ja äitiyslaki jäivät valitettavasti säätämättä, koska hallitus olisi kaatunut kristillisten ulosmarssiin. KD onnistui nappamaan itselle hallituksen arvojohtajuuden, joten merkittävät uudistukset jäivät nyt toteutumatta. Nämä asiat on korjattava ensi vaalikaudella. Ihmisten itsemääräämisoikeus, perheiden moninaisuus ja lapsen oikeudet tulee turvata.

Myös monia muita uudistuksia tarvitaan. Eikä vähiten asenneilmapiiriin. Valtion on toimittava suunnannäyttäjänä, joka poistaa kaikki tapansa syrjiä ja sortaa vähemmistöjä. Jos valtio kohtelee kansalaisiaan yhdenvertaisesti, ehkä kulttuurikin muuttuu nopeammin.

Myös Lapin kansanedustajissa tarvitaan uutta verta. Seitsemästä lappilaisesta kansanedustajasta vain 2 kannatti tasa-arvoista avioliittolakia – SDP ja vasemmistoliitto.  Kaikki keskustan 3 kansanedustajaa sekä kokoomuslainen ja perussuomalainen vastustivat ihmisten yhdenvertaista kohtelua lain edessä ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Mielestäni nämä kaikki viisi voidaan laittaa äänestyspäätöksensä vuoksi vaihtoon.

Vähemmistöjen syrjiminen käy meille kalliiksi. Vähemmistöön kuuluvalla nuorella on paljon suurempi todennäköisyys tehdä itsemurha. Masennus ja muu ahdistus on yleistä. Syrjintä ja sorto ajavat lappilaisen nuoren pois kotiseuduiltaan, kohti Etelä-Suomen suvaitsevampia kaupunkeja.

Miten me julkeamme lisätä nuorten pahoinvointia näin ahdasmielisellä kulttuurilla? Onko Lapilla todella varaa häätää nuoria homopakolaisina pois Helsinkiin ja Tampereelle?

Sateenkaarilippu ei ole mikään mainoskikka eikä mitään vähemmistön näpertelyä. Loppupeleissä on kyse siitä, kuinka yhdenvertaisesti kohtelemme kaikkia kansalaisia ja kuinka paljon suomme yksilöille vapautta olla oma itsensä. Sateenkaarilipun kanssa marssiva kansanedustaja luotsaa maatamme sallivaan ja hyvinvoivaan suuntaan. Sen sijaan vähemmistöjen oikeuksien vastustaminen kielii kapeakatseisuudesta ja kyvyttömyydestä tehdä politiikkaa ihmisarvoisesti. 

 

Miikka Keränen

Homoseksuaali
Vihreät
Eduskuntavaaliehdokas / Lappi / 112

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Siinä olet väärässä, että Lapin ihmiset olisivat ahdasmielisiä. Eivät useimmat tavalliset Lapin ihmiset ole lainkaan ahdasmielisiä vaan jopa suvaitsevaisempia kuin täällä etelässä. Lappia on hallinnut ahdasmielisten blokki ja valtaapitävät ovat vieläkin paljon ahdasmielisempiä kuin tavallinen kansa. Monet lappilaiset pitävät homoseksuaalisuutta luonnollisena ja lappilaiseen ajatteluun kuuluu perusnäkemyksenä ihmisten autonomia ja vapaus elää omaa elämäänsä.

Jokaisen on karussa Lapin maassa ennen pitänyt pärjätä ilman vahvaa tukiverkkoa. Lappilaiset ovat oppineet arvostamaan erilaisuutta ja kunnioittamaan erilaisia ystäviä koska jokainen ystävä on kullan arvoinen. Lappi on varsinainen eri kulttuurien ja elämänkatsomusten kohtaamispiste, jossa Suomen valtakulttuurilla ei ole samanlaista roolia kuin etelässä.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Se on toki totta, että Lapissa on paljon suvaitsevaisia ihmisiä, eikä tilanne suinkaan toivoton ole. Syrjintää esiintyy myös etelässä. Mutta kyllä täällä on silti vaikeampaa olla vapaasti oma itsensä, kuin suurissa kaupungeissa.

Syynä voi toki olla konservatiivinen valta, eikä niinkään ihmiset. Mutta kyllä itse omista kokemuksistani tiedän, että asenneilmapiiri heijastuu ihan kansankin pariin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Sehän on niin, että me kaadamme nuo ahdasmielisyyden esteet ja Lappiin tulee vielä voimakkaammin vapaus olla oma itsensä. Kyllä Lapissa on ollut homoja aina ja jokainen täysjärkinen ihminen ymmärtää, että jos on homo, niin on homo, ei siinä mikään auta.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"miten hienoa on, että Lapissa on avoimesti homoseksuaali ehdokas"

Olen osittain eri mieltä. Hienoa on vasta sitten kun siinä ei ole mitään mainitsemisen väärtiä.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Tuo on kyllä totta! Valitettavasti emme kuitenkaan osaa siirtyä käden käänteessä tilanteeseen, jossa vallitsee täydellinen hyväksyntä - ensin on tämä välivaihe.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Keränen, voisitko lähettää lahjaksi samanlaisen kaulakoristeen Persuehdokas Sebastian Tynkkyselle, sillä eihän puolueet saa olla erottavana tekijänä pridessänne.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Ostakoon Tynkkynen itse, jos kokee tärkeäksi. Hän kuitenkin vastusti tasa-arvoista avioliittolakia, joten epäilen hänen halukkuuttaan edistää seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen asiaa.

Toimituksen poiminnat