Haloo? Kuuleeko tulevaisuuden työpaikat?

Viime vuosituhannen lopussa ihmisillä oli ongelma. Bisnesmaailma globalisoitui vauhdilla ja muuttui vuosi vuodelta impulsiivisemmaksi. Mutta kommunikaatio oli hidasta, ja lankapuhelin oli edelleen kiinni seinässä. Onneksi matkapuhelin eli kännykkä tuli ja mullisti viestinnän.  Talous kiitti. Suomalaiset tarjosivat tuolloin kysyntään laadukkaan tuotteen: Suomi menestyi. Mistä tulevaisuuden menestystarinat sitten luodaan?

Tänään ja etenkin lähitulevaisuudessa ongelmat liittyvät ympäristöön ja ilmastoon. Yritykset ja yhteiskunnat tulevat tarvitsemaan teknologiaa ja tuotteita, joilla ne voivat muuttaa oman tuotantonsa ja toimintansa kestäväksi. Ilmastopäästöt pitää saada nollaan, eikä muitakaan ilmansaasteita saa syntyä. Vesistöihin ei saa enää päästää jätteitä. Raaka-aineet käyvät vähiin, joten kaikki pitää pystyä kierrättämään ja tuottamaan vähemmällä. Energiaa ei ole tuhlattavaksi asti, ja kaikki käytetty sähkö ja lämpö pitää tuottaa uusiutuvasti.

Tarve kestäviin ratkaisuihin syntyy joko pakolla tai oivalluksella. Pakko syntyy, kun lainsäädäntö määrää rajat. Oivallus syntyy, kun ihminen viimein tajuaa oman toimintansa ja ympäristönsä rajallisuuden.

Haluaisin olla optimisti, ja luottaa ihmisen kykyyn tajuta luonnon ja ilmaston rajat. Mutta todennäköisempää on, että pakko syntyy vasta kuin huomaamme menneemme liian pitkälle. Ympäristötuhot, luonnonvarojen hupeneminen ja puhtaan veden puute ovat suuri este taloudelliselle kasvulle – mutta viimeistään ilmastonmuutoksen aiheuttama kurjuus ja konfliktit herättävät meidät todellisuuteen.

Suomi voi menestyä ja nousta vain vihreällä taloudella. Puhdas teknologia on liikevaihdoltaan jo yli 20 % isompi ala kuin metsäteollisuus.  Meidän tuleekin panostaa suurimpiin kasvualoihin, eikä katsoa menneisyyteen. Politiikan pitää luoda puitteet sille, että voimme olla osa ratkaisua. Jos suomalaiset kehittävät tuotteita päästöttömään tuotantoon, kierotalouteen ja energiatehokkuuteen, me voimme menestyä ja talous voi kasvaa.

Puitteet vihreälle talousvallankumoukselle luodaan vihreällä politiikalla. Meidän pitää tehdä energiaremontti: panostetaan uusiutuviin ja luovutaan fossiilisista. Meidän pitää huolehtia koulutuksen ja tutkimuksen rahoituksesta, jotta olemme osaavin kansakunta ja valmiita luomaan innovaatioita. Meidän pitää siirtyä ympäristösakoista ympäristöveroihin.

Suomi menestyy jälleen, kun tarjoamme vihreän talouden kysyntään uusia nokioita. Samalla olemme osa ratkaisua, jolla maailma pelastetaan ilmastonmuutokselta.

Meillä on tarvittavat resurssit ja osaaminen nykypäivän ja tulevaisuuden ongelmien ratkaisemiseen. Vain poliittinen tahtotila ja kyky katsoa tulevaisuuteen puuttuvat. Tähän puutteeseen vastaa vihreät: me tahdomme pelastaa maailman ja luoda Suomeen vihreitä työpaikkoja.

Miikka Keränen
Vihreät
Eduskuntavaaliehdokas / Lappi / Numero: 112

miikkakeranen
Vihreät Rovaniemi

Rovaniemeläinen vihreä kaupunginvaltuutettu ja kirkkovaltuutettu. Gradua vaille valmis ekonomi ja vaatetussuunnittelun opiskelija. Feministi ja federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu