Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Haloo? Kuuleeko tulevaisuuden työpaikat?

  • Haloo? Kuuleeko tulevaisuuden työpaikat?
  • Vihreällä taloudella luodaan Suomen uudet menestystarinat.
    Vihreällä taloudella luodaan Suomen uudet menestystarinat.

Viime vuosituhannen lopussa ihmisillä oli ongelma. Bisnesmaailma globalisoitui vauhdilla ja muuttui vuosi vuodelta impulsiivisemmaksi. Mutta kommunikaatio oli hidasta, ja lankapuhelin oli edelleen kiinni seinässä. Onneksi matkapuhelin eli kännykkä tuli ja mullisti viestinnän.  Talous kiitti. Suomalaiset tarjosivat tuolloin kysyntään laadukkaan tuotteen: Suomi menestyi. Mistä tulevaisuuden menestystarinat sitten luodaan?

Tänään ja etenkin lähitulevaisuudessa ongelmat liittyvät ympäristöön ja ilmastoon. Yritykset ja yhteiskunnat tulevat tarvitsemaan teknologiaa ja tuotteita, joilla ne voivat muuttaa oman tuotantonsa ja toimintansa kestäväksi. Ilmastopäästöt pitää saada nollaan, eikä muitakaan ilmansaasteita saa syntyä. Vesistöihin ei saa enää päästää jätteitä. Raaka-aineet käyvät vähiin, joten kaikki pitää pystyä kierrättämään ja tuottamaan vähemmällä. Energiaa ei ole tuhlattavaksi asti, ja kaikki käytetty sähkö ja lämpö pitää tuottaa uusiutuvasti.

Tarve kestäviin ratkaisuihin syntyy joko pakolla tai oivalluksella. Pakko syntyy, kun lainsäädäntö määrää rajat. Oivallus syntyy, kun ihminen viimein tajuaa oman toimintansa ja ympäristönsä rajallisuuden.

Haluaisin olla optimisti, ja luottaa ihmisen kykyyn tajuta luonnon ja ilmaston rajat. Mutta todennäköisempää on, että pakko syntyy vasta kuin huomaamme menneemme liian pitkälle. Ympäristötuhot, luonnonvarojen hupeneminen ja puhtaan veden puute ovat suuri este taloudelliselle kasvulle – mutta viimeistään ilmastonmuutoksen aiheuttama kurjuus ja konfliktit herättävät meidät todellisuuteen.

Suomi voi menestyä ja nousta vain vihreällä taloudella. Puhdas teknologia on liikevaihdoltaan jo yli 20 % isompi ala kuin metsäteollisuus.  Meidän tuleekin panostaa suurimpiin kasvualoihin, eikä katsoa menneisyyteen. Politiikan pitää luoda puitteet sille, että voimme olla osa ratkaisua. Jos suomalaiset kehittävät tuotteita päästöttömään tuotantoon, kierotalouteen ja energiatehokkuuteen, me voimme menestyä ja talous voi kasvaa.

Puitteet vihreälle talousvallankumoukselle luodaan vihreällä politiikalla. Meidän pitää tehdä energiaremontti: panostetaan uusiutuviin ja luovutaan fossiilisista. Meidän pitää huolehtia koulutuksen ja tutkimuksen rahoituksesta, jotta olemme osaavin kansakunta ja valmiita luomaan innovaatioita. Meidän pitää siirtyä ympäristösakoista ympäristöveroihin.

Suomi menestyy jälleen, kun tarjoamme vihreän talouden kysyntään uusia nokioita. Samalla olemme osa ratkaisua, jolla maailma pelastetaan ilmastonmuutokselta.

Meillä on tarvittavat resurssit ja osaaminen nykypäivän ja tulevaisuuden ongelmien ratkaisemiseen. Vain poliittinen tahtotila ja kyky katsoa tulevaisuuteen puuttuvat. Tähän puutteeseen vastaa vihreät: me tahdomme pelastaa maailman ja luoda Suomeen vihreitä työpaikkoja.

Miikka Keränen
Vihreät
Eduskuntavaaliehdokas / Lappi / Numero: 112

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän MarkoHeikkuri kuva
Marko Heikkuri

Muuten viihdyttävää luettavaa, mutta et sitten tarjonnut yhtään konkreettista tapaa pelastaa maailma. Kaikki puhuvat kuten sinä ja yrittävät kierrellä asiaa mahdollisimman kaukaa. Nyt minä kysyn suoraan. Miten muuttaisit asioita?

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Mielestäni mainitsin ainakin energiaremontin, koulutuksen määrärahat ja ympäristöverotuksen.

Esimerkkejä konkreettisista teoista uusiutuvien puolesta: tehdään verotuksella ja päästökaupalla uusiutuvista edullisempia ja fossiilisista kalliimpia. Sisällytetään energiamuotoihin se hinta, millä ne tuhoavat ympäristöä ja tulevien sukupolvien mahdollisuuksia. Leikataan pois ympäristölle haitalliset tuet, Suomessa noin 800 miljoonaa. Ei tuhlata pienen kansantalouden varoja venäläiseen ydinvoimaan, jossa kasvumahdollisuuksia ei ole.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Energiaremontti on pelkkä iskusana, jos sille ei esitetä konkreettista sisältöä. Koulutuksen määräraha on pelkkä menoerä, jos ei pystytä esittämään, millä perusteilla se tuottaa tuloksellisia ratkaisuja. Verotus on pelkkä kustannusten lisäys. Tosiasiassa tuossa ei ollut ensaimmäistäkään ratkaisua, tai edes viitettä sellaisiin.

Aikoinaan, kun kännykkäbusines lähti nousuun, teknologiset perusratkaisut tunnettiin. Itse asiassa konsepti oli varsin pitkälle kehitetty, kun liikkeelle lähdettiin.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen Vastaus kommenttiin #3

Kannattaa tutustua Energiaremonttiin, niin tiedät mistä näissä vaaleissa puhutaan: http://energiaremontti2015.fi

Yhteen blogiin ei kaikki mahdu. En voi aina koulutusta puolustaessani vääntää rautalangasta sen hyötyjä. Jos lukija ei niitä lähtökohtaisesti tiedä tai tunnusta, olemme niin eri sivulla, että tuskin mikään perustelu enää edes auttaisi.

Verotukseen on linkki, lue sieltä aiempi blogini.

Eipä nytkään tarvitse nollasta lähteä. Puhdasta teknologiaa on jo olemassa, mutta se on se suurin kasvuala. Suomi voi joko siitä hyötyä tai sitten ostaa muilta mailta vaadittavat tuotteet. Päätös on meidän.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Energiaremontti tarkoittaisi energian kallistumista ja samalla kilpailukyvyn menettämistä. Suomella ei ole varaa energiaveroihin.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Energiaremontti tarkoittaa energiantuotannon omavaraisuuden lisäämistä, kilpailukyvyn säilyttämistä myös tulevina vuosikymmeninä sekä kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja Suomeen. Verotuksen pitää ohjata uusiutuva energia edullisemmaksi kuin fossiiliset polttoaineet.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Verotuksen pitää ohjata uusiutuva energia edullisemmaksi kuin fossiiliset polttoaineet."

Tuota nyt ei saa kuin korottamalla fossiilisten ja ydinenergian veroja. Vihreät eivät tiedä mitään markkinataloudesta ja ideologinen suhtautuminen ydinvoimaan on pahin ongelma. Aivan varmasti poliitikot ovat kykenemättömiä vaikuttamaan globaalisti fossiilisen energian tuotantoon ja siksi yrittävät rankaista kuluttajia, Suomessa sekä Euroopassa tuotanto siirtyy Aasiaan jossa ei vihreyttä vaalita.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Voi myös vastata suoraan tuohon edelliseen kommenttiin, eikä aloittaa aina uutta viestiketjua.

Olen pian kauppatieteiden kandi, ja tiedän erittäin hyvin mitä on markkinatalous. Tiedän myös paljon kansantaloudesta.

Positiivisia uutisia Aasiasta sen verran, että Kiinassa oli ensimmäinen vuosi, jolloin saasteiden määrä ei noussut.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Haloo todellisuus kutsuu, kuuleeko vihreät? ;)

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Ihana nähdä noin timanttisen taitavaa argumentointia Puheenvuorossa, jossa yleensä sorrutaan epämääräisiin heittoihin! 5/5 ja nokkajuna!

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vanhat lehmät on peräpohjolassa lypsetty kuiviin jo aikaa sitten. Nyt pitää investoida uuteen nousuun. Tällä hetkellä velkarahaa saa negatiivisella korolla, joten investointien takaisinmaksuajat ovat lyhyitä.

Toimituksen poiminnat