Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Rohkeutta Suomi - ILO169 pitää ratifioida!

  • Rohkeutta Suomi - ILO169 pitää ratifioida!

Opiskelijoiden riemuhuudot peittivät eilen alleen vähemmistöjen tuskan. Opintotuen järjetön leikkaaminen peruuntui, mutta kaaoksessa meni pesuveden mukana muutakin viemäriin. Saamelaisten oikeuksia edistävä ILO169-sopimus jäi ratifioimatta.

Vaalien läheisyys oli hyvä asia nykyisten ja tulevien opiskelijoiden kannalta. Opiskelijaliikkeen painostus riitti, ja RKP ja kokoomus peruivat opintotuen leikkaamisen toisesta samantasoisesta tutkinnosta. Jos asiasta olisi tapeltu kesällä, olisivat hallituspuolueet luultavasti luottaneet, että opiskelijan muisti on lyhyt ja leikkaus olisi viety loppuun asti.

Kärsijöiksi hallituksen romahduksesta ja eduskunnan sisäisestä kaaoksesta joutuivat saamelaiset. ILO169-sopimus jäi pöydälle. Asia siirtyy jälleen tulevaisuuteen.

ILO169 on ratifioitava ensi vaalikaudella. Sen tekemiseen tarvitaan kansanedustajia, jotka ovat sitoutuneet edistämään saamelaisten oikeuksia. Alkuperäiskansalle tulee taata samat oikeudet ja mahdollisuudet kuin valtaväestölle.

Erityisen tärkeänä pidän sitä, että saamenkielistä ja saamelaisista kulttuureista pidetään huolta. Matkailu on Lapin elinkeinojen kulmakivi, mutta sitä pitää kehittää alkuperäiskansoja kunnioittavasti. Meillä ei ole oikeutta tehdä toisesta kulttuurista muovista tuotetta.

Saamelaisten pettymys suuriin puolueisiin on ymmärrettävää. Puhemiesneuvoston päätökseen jättää asia pöydälle vaikutti ilmeisesti SDP.

Kehotan kaikkia saamelaisia ja saamelaisten asiaa tärkeänä pitäviä äänestäjiä pohtimaan uudelleen kenelle äänensä antavat. Eduskuntaan tulee valita sellaisia tekijöitä, joilla ei mene pupu pöksyyn, kun pitäisi edistää vähemmistöjen oikeuksia.

Miikka Keränen

Vihreät

Eduskuntavaaliehdokas / Lappi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

RKP oli ainoa, joka puolueena äänesti uuden saamelaiskäräjälain ja saamelaiskäräjien hyväksymän saamelaismääritelmän puolesta. Soini & Soininvaara ym. torppasivat muutoksen.

Helppoahan se on olla suvaitsevainen, kun toisella kädellä varaa itselleen määrittelyvallan määritellä erilaisia vähemmistöjä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Niin, RKP joutui samalla tavalla kölin alta vedetyksi ja huijatuksi lopulta kuin pari muutakin hallituksen pienempää puoluetta aiemmin. Nyt nämä päähallituspuolueet tuntevat varmaan sitten onnistuneensa jossakin.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Saamelaiset on aina hyvä muistaa.
Myös siksi, että Venäjällä on tahoja, jotka suurennuslasilla katsovat, miten ns. lännessä kohdellaan vähemmistöjä ja lisäksi keksivät kielteisiä vääristelyjä aiheesta, ja tällä perusteella torppaavat kaiken kritiikin, mitä Venäjän vähemmistökansapolitiikkaa ja -tilannetta kohtaan esitetään.

Ota ensin seiväs omasta silmästä...

http://yle.fi/uutiset/suomi_ei_ratifioi_alkuperais...

Toimituksen poiminnat