Tahdon ei ole ohi

28. marraskuuta vuonna 2014 oli merkittävä päivä suomalaiselle kansanvallalle. Eduskunta hyväksyi tuolloin kansalaisaloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista. Otimme askeleen kohti yhdenvertaisempaa Suomea, ja näytimme, että kansalaisaloitteella voidaan saavuttaa myös uudistuksia. Nyt lailla on jo presidentinkin allekirjoitus. Tahdon–kampanja ei kuitenkaan ole vielä ohi.

Kristillisdemokraatit olivat äänekkäästi tasa-arvoista avioliittolakia vastaan. Eivätkä he aikailleet, vaan alkoivat pelottelemaan lain kumoamisella hyvin pian eduskunnan päätöksen jälkeen. Nyt KD:n puheenjohtaja Päivi Räsänen linjaa toivovansa tulevasta eduskunnasta sellaista, joka torppaa tämänkin tasa-arvoteon. Useiden mielestä kaatamishaaveet ovat vain vaalitaktikointia, mutta tosiasiassa eduskuntahan voi muuttaa lakeja mielensä mukaan – sitä vartenhan se koko laitos on olemassa.

Tahdon ei ole ohi. Jos äänestämme Räsäsen ja hänen aatekumppaninsa eduskunnan enemmistöön, voivat he saavuttaa tavoitteensa. Etenkin jos eduskunnalle tuodaan uusi kansalaisaloite, joka vaatii tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista.

Pelkästään KD ei tässä onnistu. Valitettavasti he eivät ole kuitenkaan asiansa kanssa yksin. Perussuomalaisista vain yksi (1) kannatti lakimuutosta, vastustajia oli 36. Keskustalta kannattajia löytyi vain kuusi (6) – vastustajia oli 30. Kokoomuksella kannattajia oli 28, vastustajia 16.

Jos siis äänestämme konservatiivit voittoon, on syytä pelätä myös tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Siksi Tahdon-kampanja ei ole ohi. Vaaleissa pitää muistaa kysyä puolueiden ja etenkin ehdokkaiden kanta lakimuutokseen. Seisovatko he edellisen eduskunnan ja kansan takana, vai pyrkivätkö he kumoamaan uudistuksen?

Eikä Tahdon-kampanjan pitäisi loppua, vaikka avioliittolain uudistaminen menisikin lopullisesti läpi. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen epätasa-arvo ei sillä vielä korjaannu. Tahdon-kampanjan hengessä meidän tulee korjata translaki ja vanhemmuuden epätasa-arvo, lisätä kolmas sukupuoli lakiin ja tehdä kasvatuksesta ja koulutuksesta sellaista, että se pyrkii moninaisuuden kunnioittamiseen ja yhdenvertaisuuteen.  Vähemmistöjen kohtaamat epäkohdat eivät suinkaan lopu avioliittoon.

Äänelläsi voidaan tahtoa tasa-arvoa myös jatkossa. Tai sillä voidaan jatkaa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden torppaamista. Sinä päätät. 

Miikka Keränen

Vihreät
Eduskuntavaaliehdokas, Lappi
 

miikkakeranen
Vihreät Rovaniemi

Rovaniemeläinen vihreä kaupunginvaltuutettu ja kirkkovaltuutettu. Gradua vaille valmis ekonomi ja vaatetussuunnittelun opiskelija. Feministi ja federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu