Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Vaalikone ehdottaa jotain ihan nobodya

Ei tuo kyllä tule menemään läpi. Kuka kumma tuo on?  Eikä nämä tule saamaan ketään läpi kuitenkaan!

Tällaisia tuntemuksia on saattanut herätä useammallekin vaalikoneen täyttäjälle. Ja näin tulee varmasti vielä käymään, kunhan vaalikevät pääsee uusien vaalikoneiden kautta täyteen vauhtiin. Ehdokkaita on pilvin pimein, mutta ketä sieltä oikeasti kannattaisi äänestää. Äänesi on toki arvokas, mutta saattaa mennä täysin hukkaan. Miten teet valinnan?

Vaalikoneet eivät anna täydellistä kuvaa yhdestäkään ehdokkaasta. Varmasti ne helpottavat valinnan tekemistä, antavat jonkinlaisen yleiskuvan ja käyvät läpi yleisimpiä vaaliteemoja. Ongelma ei olekaan siinä, etteikö ehdokasta löytäisi. Siellähän niitä ovat torit ja somet täynnä. Ongelma onkin siinä, että saatat äänestää lemppariasi aivan turhaan. Tätä vaalikone ei sinulle kerro.

Suomessa jokainen täysi-ikäinen saa äänestää yhtä ehdokasta ja yhden kerran. Jokaisen ääni on yhtä arvokas. Vaalilakimme kuitenkin monimutkaistaa asioita siten, että 1+1 ei olekaan 2. Saatat löytää kivan tyypin, äänestääkin häntä, mutta jäädä silti poliittisen vaikuttamisen ulkopuolelle.

Huolia murheita löytyy nopeasti kaksi.

Sinun on valittava yksi ehdokas: Yksi ylitse muiden. Jos äänestät esimerkiksi keskustaa Lapin vaalipiirissä, voit olla varma, että heiltä menee joku läpi. Jos D’Hondtin –laskutapa ei ole tuttu, tutustu nyt. Voi kuitenkin olla, että oma lempparisi jäi rannalle. Äänestät nuorta naista, läpi meni harmaantuva vaari. Mitäs nyt?

Ratkaisu: Siirtoäänivaalitapa. Olen kirjoittanut siirtoäänivaalista jo aiemmin, käyttäen esimerkkinä lounasateriaa. Pähkinänkuoressa: Suomen äänestystapaa pitäisi muuttaa niin, että saat laittaa useamman ehdokkaan paremmuusjärjestykseen. Näit voit äänestää huoletta suosikkiasi, koska voit laittaa myös vähemmän kivat nokkimisjärjestykseen.

Toinen murhe on siinä, pääseekö ehdokkaasi listalta ketään läpi. Kirjoitin aiemmin myös siitä, miten tuhansia ja taas tuhansia ääniä heitetään romukoppaan joka vaaleissa.

Ratkaisu: Uudistetaan vaalilaki niin, että vaalien tulokseen vaikuttaa koko maan tulos. Jos kannatat puolueen A politiikkaa, saat äänellesi vastinetta, vaikka oma vaalipiirisi olisikin piinkova puolueen B kannattaja. 0,5 % kansallisella kannatuksella puolue saa yhden paikan eduskunnasta. As simple as that.

Tänään sinua saattaa katsoa vaalikoneesta joku ihan tuntematon tyyppi, mutta kiva sellainen, sanotaan vaikka ehdokas X. Uskallatko riskeerata äänesi: jos äänestäisitkin ehdokasta Y, joka on ihan OK – tai ainakin parempi kuin ehdokas Z? Kaikki ehdokkaat X, Y ja Z ovat saman puolueen ehdokkaita, ja puolue saa ainakin yhden paikan eduskuntaan (ellei ihan ihmeitä tapahdu). Tuetko lemppariasi vai taktikoitko?

Haluaisitko äänestää pienpuoluetta, mutta asut lilliputti-vaalipiirissä? Jyräävätkö isot puolueet sinun äänioikeutesi ja demokratian yli, ja pitävät vanhalla vaalilailla kiinni valtansa linnakkeesta? Heitätkö äänesi riskipelillä ehkä roskikseen, vai valitsetko vain pahoista pienimmän?

Jospa vain uudistettaisiin vaalilaki ja otettaisiin käyttöön siirtoäänivaali. Silloin voisit äänestää suosikkiasi – ilman taktikointia, vaalipiiristä huolimatta. Aika yksinkertaista, eikö?  

Miikka Keränen
Vihreät
Eduskuntavaaliehdokas/Lappi
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän marjukkakaakkola kuva
Marjukka Kaakkola

Hyviä ehdotuksia.
Nykyinen vaalilaki ja äänestystapa ei ole demokraattinen vaan se on rakennettu tukemaan suurten puolueiden vallassa pysymistä. Piilokorruptiota.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Näin juuri. SDP oli etenkin sitä vastaan, ja halusi sen sijaan vaalipiiriuudistuksen (vrt. vaalilakiuudistus). Nyt kuitenkin demareita kismittää, kun eivät pärjääkään niin hyvin uusissa vaalipiireissä.

Käyttäjän mikkommm kuva
Mikko Merikivi

Miten haluaisit muuttaa vaalilakia niin, että tulokseen vaikuttaisi koko maan tulos? Eduskuntavaaleissa 2011 ainakin oli 2315 ehdokasta. D'Hondtin vaalitavassa varmaankin läpi menneiden listojen vertausluvut voitaisiin valita koko maan tuloksesta, mutta vain saman vaalipiirin ehdokkaita voisi äänestää.

Mutta entä siirtoäänivaalitavassa, jota myös ehdotat? Siinä kun äänestetään ehdokkaita eikä listoja. Pitäisikö noin monen ehdokkaan väliltä osata valita? Runsaudenpula ei ole kovin hyvä asia sekään.

Toimituksen poiminnat