Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Kun lääkäri on ihmistä vastaan.

Näen punaista, eikä se suinkaan johdu joulusta. Ylen Ajankohtainen kakkonen käsitteli tänään muun muassa translain edistymistä. Studiossa haastateltiin transaktivisti Sade Kondelinia sekä gynekologi Sari Tanusta. Mykistyin, suutuin ja surin, kun Tanus avasi katsojille arvomaailmaansa ja asenteitaan. Kuinka voi sosiaali- ja terveysalan ihminen olla noin julmasti ihmistä vastaan?

Haastattelua edelsi lyhyt tietoisku translain käsittelystä sekä Elmo Anttilan haastattelu. Elmon tarina sisäisti hyvin sen, mistä koko laissa on kyse - ihmisoikeuksien edistämistä. Eikä vain juridisesta näkökulmasta, vaan myös elämänlaadullisesta näkökulmasta. Syrjintä syö hyvinvointia ja onnellisuutta sellaisella tavalla, että siitä on usein vaikea toipua.

Kirjoitin aiheesta jo aiemmin, mutta tässä vielä sisäistettynä: Suomen nykyinen translaki syrjii vähemmistöjä, koska heiltä vaaditaan mm. pakkosterilisaatiota. Lakiin olisi tulossa ministeriön puolelta useita parannuksia, mutta KD uhkaa torpata ne. Pääministeri Stubb myötäilee Räsästä, koska pelkää hallituksensa kaatuvan.

Itse haastattelussa Kondelin jatkoi keskustelua, ja pyrki tuomaan esille juuri niitä ongelmia, joita transsukupuoliset kokevat. Tanus sen sijaan asettui täysin lakiuudistusta vastaan. Järkytyin, koska oletin, ettei gynekologi voisi olla noin tietämätön. Erehdyin pahemman kerran.

Tanus viittasi sukupuolen korjaamiseen jatkuvasti ”sukupuolen vaihtamisena”. Ei ole kyse vaihtamisesta, vaan korjaamisesta. Ihmisiä syntyy jatkuvasti väärään sukupuoleen. Naiseus ei ole sama kuin olla naaras. Nykylääketiede mahdollistaa sen, että oman biologisen sukupuolensa voi korjata vastaamaan sitä sukupuolta, jota itse kokee olevansa.

Nykylain vaatimus pakkosterilisaatiosta on räikeä ihmisoikeusrikkomus, sillä se puuttuu yksilön itsemääräämisoikeuteen omasta kehostaan. Tanukselle moinen ei ole ongelma, sillä hänen maailmassaan yksilö voi lisääntyä ennen kuin korjaa sukupuolensa. Hänen mielestään myös tällainen merkittävä ja perusteellinen asia yksilön omakuvassa on vain valinnan vapautta. Pöyristyttävää ajattelua.

Tanus viittasi jatkuvasti siihen, että naisen rooliin kuuluu, että voi synnyttää. Näin paatunutta ja vanhanaikaista ajattelua en itse voi ymmärtää. Mielestäni sukupuoliroolit ovat ylipäätään paha vitsaus, josta tulisi päästä eroon: sukupuoliroolit kaatamalla rikotaan yhteiskunnan sukupuolettuneet rakenteet, ja edistetään aitoa tasa-arvoa. Voin melkein ymmärtää, että konservatiivin mukaan naisen paikka on hellan ja nyrkin välissä, mutta synnytysvaatimus on jo röyhkeyden huippu. Lapsettomat naiset ja adoptioäidit eivät ole Tanuksen maailmassa naisia ollenkaan.

Ja on toki muistutettava, että heteronormatiivinen maailmankuva kaipaisi päivitystä. Kolmas tai määrittelemätön sukupuoli pitäisi olla juridisesti mahdollinen myös Suomessa.

Eikä keskustelusta tietenkään päästy ohi ilman, että vedettiin mukaan kuuluisa lapsi-kortti. Suren syvästi sitä maailmankuvaa, jossa ihmisoikeuksien toteutuminen, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus olisivat pahaksi lapselle.

En suinkaan yllättynyt, kun lopussa paljastettiin rouvan puolueeksi kristillisdemokraatit. Itse kuitenkin pitkän linjan isosena, kirkkovaltuutettuna ja ennen kaikkea kristittynä koen suurta ahdinkoa siitä, että joku kehtaa esittää moisia ajatuksia uskon varjolla. Mielestäni Raamatun Jeesus ei anna oikeutta kenellekään syrjiä toisia näin raakamaisella tavalla.

Monille Tanus lienee tuttu aborttia koskevasta kansalaisaloitteestaan. En puutu tähän asiaan enempää, koska hänelle on laitettu asiasta jo jauhot suuhun: Aborttilakia ei saa tiukentaa.

En haluaisi sortua stereotypioihin, mutta mielestäni terveydenhoitoalan ihmisiltä pitäisi vaatia jonkinlaista empatiaa ja oikeudenmukaisuuden tajua. Minä olen kasvanut perushoitajan lapsena, ja nähnyt millaista huolta ja rakkautta hoitaja voi potilaisiinsa osoittaa. Ystävissäni on monia hoitoalan ihmisiä, jotka kokevat työnsä erittäin vastuulliseksi. Kaikkia varmasti joskus ärsyttää kiukuttelevat, pisteliäät ja rääväsuiset potilaat, mutta perusajatus on kuitenkin olla sen heikomman puolella. Tanus ja Räsänen ovat molemmat lääkäreitä, mutta mielestäni eivät tuo yhtään tällaista viestiä julkisuuteen. Eikö hoiva-alalla pitäisi olla pienemmän puolella? Miten KD:n arvomaailma voi houkutella ketään, jonka tehtävä on vähentää tuskaa ja kipua?

Jouluna pitäisi olla levollinen ja rauhallinen. Mutta vääryys ei maailmasta poistu, jos syrjintää, riistoa ja epäoikeudenmukaisuutta ei tuomita. Yhdenvertaisempi Suomi on parempi joululahja meille kaikille. 

Miikka Keränen
Vihreät

Lue myös: Vihreät soisi sukupuolensa korjanneiden synnyttävän

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Heli Hämäläinen

Tanus tekee silmänkääntötempun. Hän peilaa sukupuoliroolia henkilön oikeuteen lisääntyä syntymäkehollaan.

Sukupuoliroolia ei kuitenkaan ole määritelty missään laissa. Sellaisen käyttäminen juridisena perusteluna edellyttäisi perusoikeuksiin kajottaessa tarkkarajaisuutta. Tällä hetkellä ns. tosielämänkoe on lääketieteellinen koe. Se ei ole hallintopäätöksen alainen päätös. Mikäli sukupuolirooli olisi juridinen peruste, siitä pitäisi saada valituskelpoinen päätös.

Ihminen voi lisääntyä sukusoluillaan myös sukupuolenkorjauksen jälkeen. Hedelmättömyysvaatimusta on ylitulkittu siten, että henkilöä on estetty tallettamasta sukusolujaan vaikka naisparit saavat lisääntyä hedelmöityshoitojen avulla. Omien sukusolujen käyttäminen ei onnistu, mutta kenen tahansa muun sukusoluja voisi käyttää. Tässä tiivistyy ihmisoikeusloukkaus.

Sari Tanus ei ymmärrä, että transihminen voi lisääntyä vain ja ainoastaan syntymäkehollaan, myös sukupuolenkorjauksen jälkeen, jos eugeniikka lopetetaan.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Miikan ja sun teksti on sen verran vaikeaa sisäistää, että ei oikein tiedä mistä puhutaan.
Kysyin sinulta Heli joskus aikoinaan, miltä tuntui tulla isäksi. Kerroit, että se oli valtava tunnemyrsky.
Uskon sen, mutta transsukupuolisuutta on vähän vaikea ymmärtää, vaikka meissä kaikissa on jo valmiiksi miehen ja naisen elementit.

Kirkko on konservatiivinen, rakenteita ylläpitävä laitos. Niin kai on oltava, että jokin pysyisi kasassa.

Kyllä minä tuhannesti toivoisin, että sun passissasi Heli on naisen tunnus.

Heli Hämäläinen

Marja,

En ymmärtänyt miten kirkko liittyy tähän asiaan mitenkään. Isyys oli minulle valtava sisäinen muutos, monen vuoden odotus toteutui ja kiitin lapsesta Jumalaa.

Kun minulla oli ollut jo ennen avioliittoa pahoja kausia, jolloin olin hilkulla hakeutua avun piiriin, kokosin aiheesta jopa tietoja silloin ihan internetin alkuaikoina. Lapsen syntymän jälkeinen stressi varmaan oli viimeinen niitti ja minun oli aloitettava itseni työstäminen. Jos ihminen vangitsee itsensä sisäiseen kaappiin, se ehkä kuvaa tilannetta. Tai jaettu Berliini.

On minussa varmasti feminiinisten ominaisuuksien lisäksi ominaisuuksia, jotka on minulle opetettu esim. miesten koulussa. Olen käynyt aliupseerikoulun. Ongelma se ei ole, koska olen luopunut täydellisesti sukupuolistereotypioista. Olen lapseni isä siksi, koska en ole synnyttänyt lastani vaan olen tullut isäksi isyyslain nojalla. Se ei tee minusta vanhempana yhtään huonompaa kuin jos olisinkin lapseni äiti. Äidin paikka meillä perheessämme on jo täytetty.

Mitä passin tunnukseen tulee, tämä nyt on tätä sotaa koko loppuelämä. Passin tunnus ehkä saavutetaan vielä tällä vuosikymmenellä. Tasa-arvoisen avioliittolain äänestys oli minulle se Normandian maihinnousu ja nyt tavoitteena on päästä Reinille. Voi olla etten koskaan näe sitä päivää, joka kohtalo kuuluu vain ihmisen osaan, joka on tuomittu taisteluhautoihin.

Kuten ihmiset sodassa, tulee turtuminen. En enää elättele toiveita passin naisen tunnuksen saamisesta. Tämä on nyt taistelua tulevien polvien hyväksi. Itse alan olla jo vanhus, jonka elämä meni ensin sinnitellessä ja hoitojen jälkeen sanallista konekivääriä lipastaessa.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Minäkin olin järkyttynyt ja Helin tilanne tuli myös mieleeni kun katsoin sen Gynekologin irvokasta hymyilyä, että jos valitset näin niin sinua rangaistaan ja jos taas jatkat kuten sinut on luotu niin voit lisääntyä.

Kristillisdemokraateilla on vain yksi tapa ajatella seksuaalisuudesta. Jollet ole tyytyväinen perinteiseen rooliisi, on sinun saatava siitä rangaistukseksi tavalla tai toisella. Tämä lähestymistapa on kaukana Jeesuksen opetuksesta. Se on täysin päinvastaista. Tämä puolue on häpeäksi koko Suomelle. He eivät osaa asettua heikomman asemaan vaan lyövät Raamatulla päähän aina kuin vain voivat.

Halpamaista ja ala-arvoista ajattelua mielestäni.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Minun on hirveän vaikea ymmärtää logiikkaasi. Kirjoitat: "Mielestäni sukupuoliroolit ovat ylipäätään paha vitsaus, josta tulisi päästä eroon." Mutta jos sukupuoliroolit häivytetään, mihin ihmeeseen koko tarve vaihtaa sukupuoltaan voi perustua? Jos ei ole ennakkoluuloja siitä, millaisia kumpikin sukupuoli ovat, miten voi tuntea olevansa väärää sukupuolta?

Vielä kummallisemmalta tuntuu, jos joku haluaa vaihtaa naisesta mieheksi ja kuitenkin pitää synnytyselimensä. Voisiko mitenkään ajatella, ettei asioita tarvitsisi tehdä niin mahdottoman monimutkaisiksi?

(Puhun sukupuolen vaihtamisesta, koska se on minusta selkeä ilmaus, toisin kuin "korjaus". Onko jotain rikki? Eikö sukupuolenvaihdosleikkauksessa lääkäri manipuloi täysin tervettä kudosta?)

Nyt menen nukkumaan ja toivotan joulurauhaa! Ota nämä nyt vain keski-ikäisen miehen ihmettelynä.

Heli Hämäläinen

Jos sukupuoli vaihdetaan, eikö silloin miehestä naiseksi muuttuvalle pitäisi järjestää jostain menkat ja kohtu, jotta vaihtaminen onnistuisi?

Jos sukupuoli on tunnetila takaraivossa, miten stereotyyppiset sukupuoliroolit auttavat millään tavalla ihmistä? Onko yleisesti käytössä jonkinlainen rooliin katsastaminen kaikille kansalaisille? Miksi sellainen pitäisi järjestää vain pienelle ryhmälle?

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Kyllä jotain on "rikki", jos ja kun syntyy väärään fyysiseen sukupuoleen. Siksi asia korjataan. Autoa voi vaihtaa, jos Bemari alkaa tympimään ja Audi tuntuisikin paremmalta. Sukupuolta vaihtaa varmaan aniharva, tässä laissa puhutaan transsukupuolisten oikeuksista.

Sukupuoliroolit eivät ole yhtä kuin sukupuolet. Sukupuolirooli on sitä, että nainen sopii hoitajaksi ja mies puusepäksi. Tällaisista ennakkoluuloista ja sukupuolettuneista rakenteista tulee päästä eroon, jotta jokainen voi sukupuolestaan riippumatta elää elämäänsä kuin tahtoo. Se on aitoa tasa-arvotyötä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Keskustelu oli valaiseva ja Kandelin pärjäsi hienosti itseään toistavaa Tanusta vastaan.

Käyttäjän remoronkainen kuva
Remo Ronkainen

Kyllä mä ihmettelen jos sitä pidetään nykyään vanhanaikaisena, että ajattelee synnyttämisen kuuluvan naiselle. Tämän biologiaan pohjautuvan asian totena pitäminen ei tarkoita, että näkisi naiseuteen kuuluvan automaattisesti synnyttämisen, kuten annat ymmärtää. Mutta näytät haluavan tahalleen väärin ymmärtää ja laittaa toisen suuhun asioita, joita hän ei sanonut.

Toiseksi Tanuksen aloittama lakialoite ei tähtää abortin tiukentamiseen vaan liittyy Eu tasolla ilmaistuun omantunnonvapauteen!

Hyvää ja rauhallista joulua. Pysytään tosiasioissa.

Remo

Käyttäjän IsaniaHkkinen kuva
Isa Häkkinen

Minun naiseuteeni ei kyllä mitenkään kuulu synnyttäminen, joten pidä kiitos ihmettelysi itselläsi.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Tietenkin synnyttäminen kuuluu biologisesti naaraalle. Puhe olikin naiseudesta.

Kannattaa lukea se toinen näkökulma gynekologien puolelta tuohon omatunnonvapauteen.

Kari Ahveninen

Onko gynegologi nykyajan Taika-Jim joka tuosta vain vaihtaa ihmisen sukupuolen sisäkaluja myöten?

Käyttäjän mattihaapala94 kuva
Matti Haapala

Taidan olla hyvin yksinkertainen cis-mies, kun omaan järkeeni ei käy, että: mies haluaa naiseksi mutta haluaa olla mies ja nainen haluaa mieheksi mutta haluaa olla nainen. Siis, jos ihminen on kokenut ongelmana oman fyysisen sukupuolensa, niin miksi halutaan sitten säilyttää se ongelma?

Heli Hämäläinen

Otetaan esimerkki ihan muualta. Jostain syystä vammaudut pahoin ja joudut alaraaja-amputoiduksi. Sitten tulee joku kristillisdemokraatti väittämään, että sinä olet halunnut itse vammaiseksi ja koska alaraaja-amputoidulla kuuluu mennä liikuntakyky, olet valintasi vuoksi jumissa kotonasi koko loppuelämäsi.

Et kai luule, että suomalaisissa sairaaloissa leikeltäisiin ihmisiä vain jonkun sukupuolenvaihtelunhalukkuuden perusteella? Taustalla on lääketieteen tuntema tila, jonka jotkut hoidot johtaisivat lisääntymiskyvyttömyyteen. Mutta niitä ei tarvitse ottaa tälläkään hetkellä tai transnaisille on käytössä vauvansiemenien pakastaminen.

Väittämällä transsukupuolisen hoitoa omaksi valinnaksi voit rauhassa korvata kaiken kuntoutuksen kaikilta potilailta siksi että sairaus tai tapaturma oli teidän oma valintanne. Kantakaa nyt seuraukset.

Jarno Liedes

Mutta ensin on toteutettava korvienvälien analyysi. Sillä identiteetti häiriöt johtuvat usein aivan muista asioista kuin "syntynyt väärään ruumiiseen". Edellinen kun on vain yksi osa ongelmaa vaikka sitä on vaikea myöntää.

Käyttäjän mattihaapala94 kuva
Matti Haapala

Ja tässä vähän aikaa sitten toisaalla vertasin sukupuolen korjausta dysmorfiseen ruumiinkuvan häiriöön, ja sitä paheksuttiin. Kaiketi nämä on juuri sitä, että kuka sanoo eikä mitä sanoo.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #30

Voit toki verrata asioita ja siihen sinulla on oikeus. Mutta nämä asiat ovat kliinisen psykiatrian asioita, joihin kummallakaan meistä ei ole koulutusta.

Sukupuolen korjaus hyödyttää yksilöä ja helpottaa ulkopuolisuuden tunnetta. Oli ilmiön taustalla somaattinen syy, kuten viimeisimpien tutkimusten mukaan näyttäisi olevan, tai psykiatrinen, hoidoilla on kuntouttava vaikutus. Niitä ei annettaisi ilman pätevää lääketieteellistä näyttöä.

Tällä hetkellä tiedossani on, että aivojen rakenne muotoutuu 6. raskausviikolla, jolloin miespuolisilla sikiöillä tulee testosteronikylpy ja aivot alkavat kehittyä miehiseen malliin. Jos tämä kylpy puuttuu tai on riittämätön, aivot jäävät naisellisiksi. Myöhempi hormonituotanto ei korjaa asiaa vaan aiheuttaa ilmiön jota voisi verrata dieselpolttoaineeksi bensakoneen tankissa.

Lapsuus menee yleensä varhaislapsuudessa hyvin, mutta sosiaalistuessa alkaa tunne ettei kuulu joukkoon, siis syntymäsukupuoleensa. Itselläni tämä alkoi jo ennen kuin täytin 10 vuotta. Tajusin vaivani kun näin Jan Morrisin televisiossa. Muistan kuinka äitini pilkkasi hänen käsiään ja silloin päätin etten puhu asiasta hänelle koskaan. http://en.wikipedia.org/wiki/Jan_Morris

Moni sanoo mitä sanoo ja mitä sattuu. En todellakaan voi suuttua maalaismiehille, koska yleensä he puhuvat mitä hevosmiehiltä oppivat. Jos sellaisia sattuu kylillä kulkemaan.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen Vastaus kommenttiin #30

Eikä ihmekkään, että paheksuin. Ovat kuitenkin luonteeltaan äärimmäisen eri asioita.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Kyseessä on ei ole halu pysyä samassa sukupuolessa, vaan halu olla lisääntymiskykyinen.

Käyttäjän IsaniaHkkinen kuva
Isa Häkkinen

Koska genitaalialueisiin kohdistuva korjausleikkaus on erittäin monimutkainen ja terveydelle vaarallinen ja moni jättää sen läpikäymättä juurikin terveysriskien vuoksi, varsinkin transmiehet. Transnaisten kohdalla tilanne on hieman parempi, muttei silti missään nimessä riskitön.

Sitä paitsi, Suomessa saa jo laillisesti korjata juridisen sukupuolensa vaikkei genitaalikirurgiaa olisi tehty, joten meillä on jo naisia joilla on penis ja miehiä joilla on vagina. Juurikin siksi vaatimus steriiliydestä on kohtuuton ja rikkoo ihmisoikeuksia - mikä järki siinä on, että saat pitää genitaliasi, kunhan ne eivät toimi? Pelkääkö joku että transsukupuolisuus periytyisi jotenkin enemmän leikkauksen jälkeen?

Käyttäjän mattihaapala94 kuva
Matti Haapala

Siis tämä oli ihmettelyni pointti, johon ei kukaan vastannut (vaan takerruttiin mitä mitättömiin seikkoihin): miksi säilytetään "ongelma"? Identifioiko sukupuoltakorjaavat ihmiset itsensä intersukupuolisiksi?

Alexius Manfelt

Eikös tuo rouva Tanus ole Moskovan tai ainakin Venäjällä opiakelleit lääkäreitä, sieltä on opintojen mukana tulleet arvotkin?

Elias Söderlund

Mites on kun ainaki amerikassa on psykologeilla vähä vaikee tilanne asian kanssa kun on transihmisiä jotka ovat homoseksuaalien lobbaus järjestöjen kanssa ajamas samoja asioita. Ja hakiessaan homoseksuaaleille tasa-arvosia lakeja ja varsinkin viel 80-luvulla ollutta leimaa suoranaisena mielenhäiriönä joka oli ihan pskykologeille yleinen käsitys sitten erillaisten lobbaus järjestöjen kautta päästiin tulokseen että se ei ole psykologinen ongelma tänä päivänä ellei ilmenen masennusta joka liittyy omaan homoseksuaalisuuteen siis tyytymättömyyteen. Homoseksuaalien vaatiessa että nämä vimeisimmätkin viittaukset psykologiseen ongelmaan poistettaisiin, on meidän ymmärrettävä että samoissa järjestöissä samaa hakevat myös transaktivistit vain 20 vuotta lyhyemmällä lobbauksella ja poliittisella paineella. Näissä ryhmissä on transihmisiä jotka vaativat vakuutusyhtiötä maksamaan heidän kulunsa ja samaa aikaan eivät halua leimaa psykologisista ongelmista kärsivänä, joten kysymys kuuluu onko kyseessä vain plastiikkakirurgin toimenpide jolloin ei tule kysymkseenkään että yhteiskunnassa joku muu olisi vastuussa, vai onko kyse psykkologisesta ongelmasta jolloin kyse on sairaudesta miten tämä kirjoittaneiden mielestä on ??

Käyttäjän nurmialex kuva
Alex Nurmi

Sukupuolia on tasan kaksi, mies ja nainen. Kaikki muu on hölynpölyä. Asiaa voit tarkistella ihan mitä taustaa vasten tahansa haluaa. Biologiaa, Raamattua yms. Merkityksetön aihe. Tänä päivänä on vaan muotia leimata kaikki mahdollinen ihmisoikeus kysymykseksi.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Raamatusta en kyllä biologiaa tulkitse.

Biologisesta sukupuolesta kannattaa kysyä vaikkapa alan asiantuntijoilta. Esimerkiksi biologi Pekka Aikio kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia, koska luonto ei tunne käsitettä "sukupuoli". Pekka kyllä täsmentää mielellään, jos häneltä kysyt.

Merkityksetön ehkä sinulle, mutta ei niille tuhansille ihmisille, joiden arkea ja elämää asia koskettaa.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Itse kannatan kolmannen juridisen sukupuolen määrittämistä, sillä jos aletaan puhua miesten oikeudesta tulla raskaaksi, itsellä on jo suunnitelma äkkirikastumiseksi hedelmöitysklinikoita oikeuteen haastamalla.

Markku Lehtinen

Kyllä tääkin blogi vahvistaa sen, ettei vihreiden ajattelussa ole mitään järkeä ja logiikkaa...kuten tuossa joku kommentoikin. Jos vihreät olisi valtapuolue, meillä olisi pelottava yhteiskunta jossa millään i ole mitään väliä

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Haluaisitko perustella, missä näet muka virheitä logiikassa tai järjessä?

Jos vihreät olisi valtapuolue, moiset ihmisoikeusrikkomukset korjattaisiin laista huomattavasti nopeammin, kuin mitä nyt tehdään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kysyn vaan, onko tavoitteena että korjattu mies synnyttää lapsia ?

Heli Hämäläinen

Millaista tavoitetta haet? Kansantaloudellista?

Yhtä hyvin voit kysyä onko tavoitteena, että pyörätuoliin joutunut kävelisi? Miten lapsen synnyttäminen tulisi yksilöltä kieltää mikäli hänellä on sattunut arpajaisissa tulemaan kohtu ja munasarjat? Eikö hän voi elää tavallaan vaikka mieheksi korjatussa kropassaan ja lapsensa synnyttäneenä vanhempana?

Miten suhtautuisit omaan juridiseen hedelmättömyyteesi mikäli hakeutuisit terveydenhuollon asiakkaaksi esim. eturauhasvaivojen vuoksi. Katsottaisiin että parempi on vaatia kunnon kastraatio tai muuten eturauhasta ei hoideta. Kastraatio voitaisiin hoitaa myös lääkityksellä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen
Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #41

Mielellään asiantuntevaa, ei tarvitse olla kuitenkaan omakohtaisia kokemuksia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #43

Eiköhän se sukupuolisuutensa kanssa kateissa oleva korjattava tai jo korjattu ihminen ole ainoa oikea itsensä asiantuntija.

Itse olen syntynyt mieheksi ja minulla ei ole omakohtaisia kokemuksia, millaista on olla nainen.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #61

Minulla on kokemusta naisena miehen maailmassa ja naisen maailmassa sekä omakohtaista kokemusta miltä tuntuu kun Päivi Räsänen ei hyväksy minua.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Vaikka miten taitavasti leikkaisi, ja hormoneilla leikkisi, biologinen sukupuoli ei vaihdu. XX ja XY. Mies ei voi synnyttää, transmies voi.

Vaikken ymmärrä vaatimusta sterilisaatiosta, arvoistahan tuossa on kyse. Koko kirjoituksen voisi tiivistää näin:

"Noiden arvot ovat paskoja, sillä ne ovat eri kuin omani ja ne pitää siksi tuomita ja niiden tunnustajat mielellään hiljentää."

Jos tuomitsemisella pahuus loppuu maailmasta, se olisi jo loppunut keskiajalla.

Heli Hämäläinen

Ollaan vallan perimmäisten kysymysten äärellä. Päivi Räsänen tukijoukkoineen haluaa politiikan keinoin tehdä elämäni vaikeaksi mm. väärän henkilötunnuksen keinoin. Tällaisen asian oikaiseminen on hänen vastustamiensa asioiden joukossa, kysymyksessä on merkittävä asia minulle henkilökohtaisesti.

Olen pettynyt hallitukseen siksi, että se ei laita tällaiselle pistettä. Haluan edelleen toimia laillisen yhteiskuntajärjestyksen suomin keinoin, vaikka esim. John Locke sallisi tässä tapauksessa tyrannin poistamisen tehtävästään. Odotetaan vaaleja. Toivon hartaasti, että Soini ja polvirukoilija Niikko vievät kristillisdemokraattien äänet.

Käyttäjän ElinaVainolainen kuva
Elina Vainikainen

Miten ihmisen oikeus omaan kehoon ja sen itsemäärittelyyn voi olla arvokysymys? Ihmisoikeuksistahan tässä on kyse.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

En minä ymmärrä miten siinä on kyse itsemäärittelystä ja omasta kehosta.

Sen jälkeen kun itse kävelee sairaalan ovista, luopuu niistä väistämättä, ellei itse operoi itseään. Ei kukaan kiellä operoimasta omaa sukupuoltaan miten haluaa.

Sen sijaan - kärjistetysti - operaation suorittava lääkäri voi kieltää tai olla kieltämättä asian riippuen hänen arvomaailmastaan.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #59

Se mitä tapahtuu lääketieteellisesti tapahtuu lääketieteellisesti. Mutta translaki ei määrittele lääketiedettä vaan sukupuolen juridisen tunnustamisen ennakkoehdot ja valtuuttaa Sosiaali- ja terveysministeriön antamaan tarkemmat määrittelyt missä yksiköissä tutkitaan transsukupuolisuutta ja millaisia lääkärintodistuksia tarvitaan lääketieteellisen näytön osoittamiseksi maistraatissa.

Periaate maistraatin ovissa on, etteivät ne sairastuta ketään lapsettomuuteen tai hormonipuutostilaan. Ei ainakaan pitäisi. Kirurgin työn jälkeenkin voi nykytekniikalla saada jälkeläisiä, mutta juuri se on laissa estetty, kysymys on siis pakotetusta juridisesta lisääntymiskyvyttömyydestä, ei lääketieteellisestä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #60

Juu, minä en ole selvillä asian laidasta sen tarkemmin, lähinnä vain periaatetta pohdin. Joku syy sille on ja se on mahdollisesti jonkinlainen arvopohjainen syy.

Mitä sille sitten esitetään syyksi, millä se perustellaan?

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #69

Tasa-arvovaltuutettu on laatinut selvityksen sukupuolivähemmistöjen asemasta.

Lainaan asiaa selvittävää kohtaa selvityksessä:

"5.3 Translain eräät säännökset perus- ja ihmisoikeuksien
kannalta

5.3.1 Lisääntymiskyvyttömyysvaatimus

Transsukupuolisen sukupuolen vahvistamisen yhtenä edellytyksenä on, että henkilö on sterilisoitu tai muusta syystä lisääntymiskyvytön. Haastatteluissa sukupuolivähemmistöjen etujärjestöt ovat yksiselitteisesti todenneet lainsäännöksen ihmisoikeuksien vastaiseksi. Ne ovat kiinnittäneet huomiota myös siihen, ettei lakia ole säädetty perustuslainsäätämisjärjestyksessä, vaikka siinä puututaan yksilön perusoikeuksiin. Myös tasa-arvovaltuutettu on todennut, että transsukupuolisten henkilöiden oikeus tasa-arvoon, ruumiilliseen koskemattomuuteen ja yksityis- ja perhe-elämään ei toteudu Suomessa, kun sukupuolen vahvistamisen edellytyksenä on lisääntymiskyvyttömyys.

2000-luvun alussa säädetty translaki koettiin tuolloin välttämättömäksi transukupuolisten perus- ja eräiden muiden oikeuksien toteutumiseksi ja yhdenvertaisuuden lisäämiseksi. Laki selkeytti myös terveydenhuollon ammattihenkilöiden kannalta transihmisten tarvitsemien hoitojen antamista. Transsukupuolisten sukupuolen vahvistamista koskeva lakisääteinen steriliteettivaatimus on Suomessa ainutlaatuinen. On olemassa lääketieteellisiä
hoitoja, joiden aikana sikiölle aiheutuvien vakavien vaurioiden vuoksi ei saa tulla raskaaksi tai siittää lasta, mutta niiden kohdalla lisääntymiskiellosta ei ole säädetty lailla. Asiantuntijahaastattelujen ja lainvalmisteluasiakirjojen
perusteella transsukupuolisille asetetulle steriliteettivaatimukselle ei löydy lääketieteellistä perustetta. Asiantuntijalausuntojen mukaan
käytännössä transsukupuolisen pitkään jatkunut hormonihoito tai viimeistään kirurgiset toimenpiteet jo sinänsä aiheuttavat steriliteetin.

Haastattelujen ja translain valmisteluasiakirjojen perusteella näyttää siltä, että steriliteettivaatimuksen perusteena olisi ollut lähinnä perinteisen perhemallin noudattaminen (ks. edellä kohta 3.1.1) ja pyrkimys tarpeelliseksi katsotun lain nopeaan aikaansaamiseen.

Edellä todettu ei ole kuitenkaan riittävä peruste ylläpitää lainsäädäntöä, jolla ilman näkyviä objektiivisia oikeutusperusteita puututaan henkilön itsemääräämisoikeuden piiriin kuuluviin oikeuksiin. Myös Euroopan neuvoston ministerikomitean ja ihmisoikeusvaltuutetun suosituksissa kiinnitetään huomiota
pakollisten steriliteettivaatimusten ym. poistamiseen kansallisesta lainsäädännöstä."

Koko selvitys löytyy täältä:

http://www.tasa-arvo.fi/c/document_library/get_fil...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #70

Lähinnä tietysti mietityttää vaikuttaako esim. äidin hormonien käyttö sikiöön tai estrogeenin vetely siittiöihin. Tai siis totta kai vaikuttaa, mutta miten.

Tosin senkään perusteella ei ole ihmisiä sentään steriloitu.

Käyttäjän ElinaVainolainen kuva
Elina Vainikainen

Kuinkahan monta vuosikymmentä mahtaa mennä, että ns. suuri yleisö ymmärtää, mistä transsukupuolisuudessa on kysymys? Mun on hyvin vaikea käsittää tässäkin keskustelussa esitettyjä näkemyksiä muuten kuin siten, että ei olla esimerkiksi koskaan tavattu transihmistä ja käsitykset perustuvat ennakkoluuloihin ja harhaisiin mielikuviin.

Heli Hämäläinen

Tässä on samaa aihetta koskeva Tiina Raevaaran kirjoitus Suomen kuvalehdessä

http://suomenkuvalehti.fi/tarinoitatieteesta/joulu...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kasvojen luut muotoutuvat murrosiässä mirhisiksi tai naisellisiksi sukupuolihormonien vaikutuksesta. Tämän vuoksi Britanniassa ovat lääkärit ehdottaneet, että sukupuolta korjaavat hoidot pitäisi voida aloittaa jo ennen murrosikää. Mutta onko lapsella ihmisoikeus määrätä omasta kehostaan?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ottamatta kantaa itse kysymykseen mietin onko ne kasvojen luut niin tärkeät.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tämä onkin mielenkiintoinen näkökulma.

Onko miehen fyysiseen olomuotoon syntyneelle naiselle todellakin samantekevää , onko operaatioiden ja hormonihoitojen seurauksena ruma nainen vai kaunis nainen ?

Näkökulmani ei ole sovinistinen vaan kulttuurisidonnainen. Miss Suomi-kisojen vuosittaisia osanottajia seuratessa voi yksiselitteisesti sanoa, ettei joukossa ole koskaan ollut suomalaisen kauneuskäsitteen mukaisesti fyysisesti rumaa naista. Kasvojen luutkin ovat kaikilla aina olleet naiselliset.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #66

Itse olen kuin Matami Mimmi. Minulla ei ole tarvetta miesten suhteen.

Onko naisen näytettävä koko ajan pantavalta? Voiko tuota vaatimusta laajentaa koko naispuoliseen väestöön? Kuka arvioi naisen kauneuden?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #67

Olet nainen, jolla ei ole tarvetta miesten suhteen.

Onko se kovinkin yleistä naisten keskuudessa ?

P.S. Miss Suomi-kisoissa miehistä ja naisista koottu raati valitsee voittajan , jota kutsutaan vuoden ajan Suomen kauneimmaksi naiseksi.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #71

Se on 100 % yleistä minun keskuudessani. Itse en ole osallistunut missikisoihin, mutta äitini osallistui Suomen neito -kisaan, koska sillä tavoin kerättiin varoja sotainvalideille. Teija Sopanen voitti.

Täältä voit bongata äitimuorin. http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/teija_sopane...

Käyttäjän ElinaVainolainen kuva
Elina Vainikainen Vastaus kommenttiin #71

Onhan noita lesbojakin maailman sivu ollut.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #77

Ja myös avioliitossa eläviä, kuten minä.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Tuleva hallitus ottanee translain käsittelyyn ja toivottavasti muodossa, jossa sukupuoli on itsemäärittämisoikeus. Oma tilanteeni transgenderinä on kalpea aavistus siitä, mitä transsukupuolinen joutuu kokemaan.

Silti usein itsellenikin tulee vastaan tilanne, että olisi helpompaa, jos henkilötunnukseni tunnusosan kolmas numero olisi parillinen. Tarvitaan vain matemaattinen muutos lakiin, ja jos tahtoa oikeasti on, niin se on helppo toteuttaa!

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Olen täydellinen amatööri näin vaikean asian äärellä, mutta otan kuitenkin osaa keskusteluun. Kyseessä taitaa olla neljä ihmisryhmää noin pääsääntöisesti eli

- Nainen, joka on mielestään nainen
- Mies, joka on mielestään mies
- Naisen kropassa oleva henkilö, joka on mieleltään mies ja
- Miehen kropassa oleva henkilö, joka on mieleltään nainen.

Kaksi viimeksi mainittua ryhmää haluavat saada sellaista hoitoa, joka antaa heille mahdollisuuden olla niin lähellä oikeaksi kokemaansa sukupuolta kuin suinkin. Tällöin kai käytetään hormoni- ja leikkaushoitoja yhdessä aika paljon.

Suomessa taitaa olla niin tarkat esikeskustelut ja -testit, että aivan helposti ei noihin rankkoihin hoitoihin pääse. Nehän jo maksavat yhteiskunnalle hyvin paljon.

Tähän saakka on edellytetty sukupuoltaan vaihtavilta, että he suostuvat myös sterilisaatioon. Tämä tuntuu hyvin loogiselta eli että mieheksi muutettavalle entiselle naiselle rakennetaan kyllä jonkin sorttinen pötkylä haarojen väliin, mutta hänen täytyy luopua naisen sukupuolielimistään kohdusta yms. Nyt tunnutaan vaadittavan, että mieheksi muutetun naisen tulee säilyttää myös synnytyskykynsä.

Naiseksi muutettava mies ei voi saada synnytyskykyä, mutta nyt vaaditaan, että hänen siitoskykynsä säilytetään, jotta tämä nykyinen nainen voi siittää naisen kuten ennen miehenä. Siis mikäli halutaan tämä uussyntynyt nainen siittää vanhanliiton naisen kanssa lapsen.

Monimutkaista todella.

Jotenkin ymmärrän mielipidettä, että päätös on päätös ja esimerkiksi mieheksi halunnut ja sellaiseksi kalliilla muutettu nainen ei synnytä. Samoin naiseksi halunnut mies ei siitä, sillä eihän naiset siitä.

Tietenkin yksilöiden halut ja mielipiteet ovat yksilöllisiä ja tuntuvat yksilöiden kannalta oikeudenmukaisilta. Muu on epäoikeudenmukaista.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Tämä blogi on vanha, mutta oikaisen silti virheellisen tiedon.
Suomessa ei ole pakkosteriloituja transihmisiä.
THL:n rekisteriin ei ole raportoitu yhtään sterilisaatiota transsukupuolisuuden perusteella lain voimassaoloaikana 2003 alkaen.
https://thl.fi/fi/tilastot-ja-data/tilastot-aiheit...
Lisääntymiskyvyttömyyden ovat aiheuttaneet itse halutut hormonihoidot, joita käytetään ulkonäön muokkaamiseen ja samalla ne ehkäisevät. Jos lopettaa hormonien käytön, hedelmällisyys voi palautua.

Sterilointi (myös sterilisaatio) on kirurginen toimenpide, jonka tarkoitus on aiheuttaa pysyvä hedelmättömyys.
Pakkosteriloinneista puhuminen translain yhteydessä on antanut julkisuuteen väärän kuvan.
Translaki: "että hänet on steriloitu tai että hän muusta syystä on lisääntymiskyvytön;"
Lähes aina on muusta syystä lisääntymiskyvytön.

Toimituksen poiminnat