Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Käsitys korruptiosta vuonna 2014

Transparency International (TI) on julkaissut tänään Corruption Perception Index'in vuodelta 2014. Indeksi mittaa käsitystä julkisen sektorin korruption määrästä. 175 valtiosta tehty tutkimus antaa surullisen kuvan maailman läpinäkyvyyden tilasta: Yksikään maa ei ole täydellinen (100 pistettä), ja yli kaksi kolmasosaa valtioista saa alle 50 pistettä. 

Suomi paistatteli Tanskan ja Uuden-Seelannin kanssa ykkösijalla vielä vuonna 2012. Kaikki kolme maata sai tuolloin 90 pistettä. Vuonna 2013 tilanne muuttui hieman: Suomi jäi toiseksi 89 pisteellä Ruotsin kanssa (88 pistettä vuonna 2012), ja Tanska ja Uusi-Seelanti ottivat etumatkaa 91 pisteeseen. 

Nyt maailman vähiten korruptoitunut maa TI:n mukaan on Tanska. Se sai 92 pistettä. Uusi-Seelanti sai 91 pistettä, Suomi 89. Ruotsi jäi neljänneksi 87 pisteellä. 

Piste-erot eivät ole merkittäviä, ja voimme edelleen olla ylpeitä omasta tuloksestamme. On myös hyvä muistaa, että indeksi ranks countries and territories based on how corrupt their public sector is perceived to be, eli se mittaa vain käsitystä korruption määrästä. Jos vuodesta toiseen julistetaan kansainvälisessä mediassa, että Suomessa on hyvin vähän korruptiota, ei varmaankaan ole ihme, että sellainen käsitys syntyy myös jatkossa.

Tanskan menestystä voidaan selittää osittain sen tuoreella päätöksellä tehdä julkinen rekisteri, joka pyrkii tuomaan esille kaikki tuottavat yritykset ja omistajuudet. Vaikka Tanska on pärjännyt loistavasti, se tekee edelleen aktiivista politiikkaa korruption ja veronkierron kitkemiseksi. Ehkä meillä on opittavaa tanskalaisilta. Lue tarkemmin TI:n Euroopan tulkinnasta

Naapurimme Venäjä saa vain 27 pistettä. Toki maassa maan tavalla, mutta on hyvä huomata, että samaan pisteluokkaan pääsivät esim. Iran (27), Uganda (26) ja Bangladesh (25). EU:n jäsenyydestä haaveileva Turkki sai vain 45 pistettä. Toisaalta EU:n jäsenet Kreikka ja Italia saivat molemmat vain 43 pistettä. 

Korruptio,  veronkierto ja harmaa talous ovat yhteiskunnallisia ongelmia, joiden ratkaisemiseen tarvitaan aktiivisa tekoja. Lahjonta ei ole vaihtoehto maailman köyhille.  Vielä tänäänkin yksi asia on varma: rahalla saa ja hevosella pääsee. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

" Europe still divided - not by Iron but Corruption Curtain this time. "

Eli Eurooppaa jakaa nyt Rautaesiripun sijaan Korruptioesirippu.

https://twitter.com/k_mrozek/status/54005175958282...

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Tuomitsen kirjoituksessani poliittiset virkanimitykset. Puolustelen omiani, mutta kyllä voin silti myöntää, että hieman hävettää Helsingin vihreiden puolesta. Paikka mielestäni kuului kyllä vihreille, mutta en tiedä miksi juuri Sinnemäki haluttiin valita. Sinnemäki on mielestäni pätevä, mutta ei välttämättä pätevin. Soininvaara olisi ollut ehkä oma valintani.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Ei korruptio tule koskaan loppumaan, jos ei ole valmis siitä itse kieltäytymään.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Tuomitset korruption, mutta et, kun siitä pääsi nauttimaan Helsingin Vihreät. Miksi ihmeessä Helsingin apulaiskaupunginjohtajan paikka pitäisi kuulua millekään puolueelle? Eikö Suomen suurinta kaupungia pitäisi johtaa kaikkein pätevimmät henkilöt, eikä oikean puoluekirjan omaavat? Kaupunki kuuluu sen veronmaksajille, eikä millekään puolueelle. Korruptio ei koskaan lopu, jos ei kieltäydy itse siihen ottamasta osaa.

Tuo Helsingin apulaiskaupunginjohtan paikan räätälöinti Sinnemäelle oli poliittista korruptiota pahimmillaan. Kokoomus ja Rkp haluavat Guggenheim-museon ja olivat valmiita tukemaan Sinnemäen valintaa, kun Vihreät lupasivat tukea Guggenheimia. Pääset sinäkin veronmaksajana osaltasi kustantamaan Sinnemäen palkkiovirkaa, koska kyllä lopullisiin kustannuksiin valtiokin joutuu osallistumaan. Toivottavasti olen väärässä, mutta paljon todennäköisempää on, että näin tuo kuvio menee.

Vihreät olisivat voineet aloittaa poliittisen korruption suitsimisen Suomessa ilmoittavalla, että eivät he halua mitään kiintiöityä apulaiskaupunginjohtajan paikkaa, vaan se pitää laittaa yleiseen hakuun ja tehtävään pitää valita paras henkilö puoluetaustasta (tai sen puuttumisesta) riippumatta. Tämän esimerkin näyttäminen olisi satanut Vihreiden laariin ja pakottaneet muutkin puolueet muuttamaan käytäntöjään (tai äänestäjien tuomio olisi varma). Korruption purkamista tärkeämpää oli saada Sinnemäelle poliittinen suojatyöpaikka (kun ei yksityisellä sektorilla hänen "osaamiselle" ollut käyttöä).

Vihreiltä ei löytynyt rohkeutta nousta korruptiota vastaan (houkutus nauttia sen antimista oli liian suuri). Toivottavasti Perussuomalaisilta tätä rohkeutta löytyy, kun pääsevät kohta osingoille. Aika näyttää.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Apulaiskaupunginjohtajien nimityksissä kyllä seurataan poliittisia voimasuhteita, mutta ne ovat ennen muuta ammattijohtajan posteja. Ne eivät ole poliittisia palkkiovirkoja. Ainakaan eivät ole tähän asti olleet. Puolueet ovat kyllä saaneet jonkinasteisia mandaatteja, mutta ne ovat etsineet tehtävään päteviä henkilöitä joko omasta keskuudestaan tai lähipiiristään. Esimerkiksi nykyinen apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä on koulutukseltaan diplomi-insinööri, pääaineenaan kiinteistö- ja yhdyskuntasuunnittelu. Hänellä on tehtäväalueelta pitkä ja monipuolinen kokemus ja hän on toiminut mm. Euroopan metropolialueiden verkoston Metrexin puheenjohtajana.

Anni Sinnemäki on koulutukseltaan hän on humkandi ja kokemusta kaupunkisuunnittelusta ei ole. Omassa keskuudessaan vihreät ohitti Soininvaaran, jonka pätevyyttä en ole kenenkään nähnyt asettavan kyseenalaiseksi. Vaatii todella kovaa pokkaa väittää, että tässä seurassa Sinnemäki olisi pätevä. Jos minä esittäisin tuomitsevani poliittiset virkanimitykset, niin tätä nimitystä kyllä häpeäisin enemmän kuin vähän. Paljon enemmän.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Suomi on hyväveli/siskoverkostojen ja poliittisen sulle-mulle jakamisen luvattu maa. Kyllä maailman tila on surkeassa jamassa kun suomi paistattelee kärkisijoilla.

Nuo tutkimukset eivät juurikaan anna tietoa tapojen turmeltumisesta ja muusta korruptiosta objektiivisessa mielessä, vaan se on suhteellista. Siis suhteessa muihin maihin. Jos ja kun viiteryhmä on tosi kehno, on helppo paistatella.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

On käynyt ilmi, että tämän hetken pahin korruptio Suomessa liittyy tuulivoimarakentamiseen.

Useissa kunnissa ja kaupungeissa poliittiset päättäjät, maanomistajat ja edunsaajat, jääviyttä halveksien ajavat tuulivoimaa vääriin paikkoihin ja väärillä argumenteilla omaksi edukseen ja asukkaiden vahingoksi.

Tuulivoimayhtiöt houkuttelevat ja ovat ottaneet palkkalistoilleen kuntien avainasemissa olevia henkilöitä. Lahjuksia on maksettu, etuisuuksia luvataan ja asukkaita yritetään rahalla ostaa hiljaisiksi.

Monenlaisia pelejä ja juonittelua harjoitetaan kulissien takana runsaiden usein täysin turhien hankkeiden toteuttamiseksi veroparatiisiyhtiöineen.

Tämän mahdollistaa valtion runsaat tuet tuulivoimalle syöttötariffin muodossa. Liika raha ja ylisuuret voitot saavat ihmiset ahneiksi.

Suuri mätäpaise koko tuulivoimarakentaminen.

Alexius Manfelt

Jaakko hyvä, pilaako maailmaan mikään enempää kuin kamalat tuulivoimalat? Kun menee kohden pohjoista, niin siellä Iin kohdalla niitä en enemmän kuin palon rikkomassa maalaismaisemaa.

Ja kun jokainen myllyn pyörähdys tai pyörähtämättömyys maksaa meille veronmaksajille. Miksi moisia edes saadaan rakentaa? Ja kun vielä hämäräbisnes ja korruptio jylläävät teholla, niin miksi?

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Miksi kysyt itsestään selvyyksiä? Poliittisen idealismin takia ei haluta hyväksyä todellisuutta ja korruptiolla voidellaan ne, jotka ymmärtävät faktat, mutta ovat rahan- ja vallanhimossaan valmiita sivuuttamaan ne.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Katsotaanpa miksi poliittisia virkanimityksiä tapahtuu. Syy on siinä, että väistyvä valtapuolue haluaa sementoida valtansa ennen vaaleja. Virkamies kun tulkitsee lakia - mikäli lakeja muutetaan, niin poliittiset virkamiehet voivat aina tulkita lakeja puolueensa linjan mukaisesti. Jos virkanimityksistä halutaan päästä eroon, tästä mekanismista pitäisi tehdä sellainen ettei sitä voida käyttää hyväksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuollainen tilasto ei ole hihasta vedetty, vaan vastaa kyllä aivan hyvin sitä kokemusmaailmaa, joka kussakin valtiossa vallitsee. Jotkut suomalaiset skeptikot ovat aina kyseenalaistamassa tätä listaa sanoen, että "kyllä meillä on paljon korruptiota" j.n.e., mutta heiltä puuttuu vertailukohde ja perspektiivi.

Chekkasin millä sijalla Indonesia on tilastossa. Näytti olevan sijalla 107. Lähtiessäni pois kyseisestä maasta Sumatran saarella sijaitsevan Medanin kaupungin lentokentän kautta passivirkailija otti passini lähtötarkastuksen yhteydessä eikä suostunut antamaan sitä takaisin, vaan kysyi "How much do you pay me?" Ilmeestä huomasin, että kyseessä ei ollut vitsi. Kun en oikein osannut vastata, hän pyysi itse kymmentä dollaria. Annoin rahat ja sitten hän lätkäisi leiman passiini ja ehdin koneeseen.

Voisiko joku kuvitella suomalaista tiukkailmeistä koppalakkista passitarkastajaa Helsingin lentokentän kopissa pyytämässä vaikkapa kiinalaiselta turistilta kymmentä euroa, että päästää hänet maahan? Silloin kun korruptio näkyy kaikkialla ruohonjuuritasolla, se on merkki siitä, että korkeimmilla tasoilla sitä esiintyy todella runsaasti. Niin rakenteellista sellaista kuin suoraviivaisempaakin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Vielä muutama vuosi tätä menoa Suomessa ja näet senkin ihmeen. Siinä vaiheessa kun virkamiehen palkka riittää näkkileipään, alkaa koura käydä ja raha vaihtaa omistajaa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

"9. Does the CPI tell the full story of corruption in a country?

No. The CPI is limited in scope, capturing perceptions of the extent of corruption in the public sector, from the perspective of business people and country experts."

Aina kannattaa katsoa lähteet tai tarkoitusperät noissa tutkimuksissa. Kansalta olisi varmasti tullut jupinaa, mutta eihän kansan mielipide tai edes hyvinvointi kiinnosta enää ketään päättäjää.

Toimituksen poiminnat