Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Oppitunti sukupuolesta

  • Pipari osoittaa, miten oman sukupuolensa kokee, miten sitä ilmaisee ulospäin, mikä on biologinen sukupuoli ja mihin kiintyy.
    Pipari osoittaa, miten oman sukupuolensa kokee, miten sitä ilmaisee ulospäin, mikä on biologinen sukupuoli ja mihin kiintyy.

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNOn liittokokous vaatii Suomea tunnustamaan kolmannen sukupuolen. Jostain syystä tämä on kääntynyt useiden puheessa "haluksi saada" kolmas sukupuoli tai "ehdotukseksi" kolmannesta sukupuolesta. Ihmettelijöille tiedoksi: kolmas sukupuoli on olemassa, ja ViNO haluaa sille laillisen tunnustuksen. Mutta ilmeisesti sitä ennen on pidettävä pieni oppitunti sukupuolesta.

Jo alkuun haluan todeta, että en aio mennä kovin syvälle tähän aiheeseen. Sukupuolentutkimukseen perehtyneet ovat varmasti seuraavista yleistyksistä hieman näreissään, mutta pyrin kirjoittamaan nyt asiasta niin, että jokainen voisi sen ymmärtää. Onneksi löysin avukseni tällaisen pipari-hahmon.

Sukupuoli ei ole kaksiarvioinen asia: se ei ole joko-tai -kysymys. Se on pikemminkin sekä-että, vähän sitä ja tuota. Siksi on erittäin perusteltua esittää myös kolmannen tai määrittelemättömän sukupuolen aseman parantamista ja juridista tunnustamista.

Lähdetään liikkeelle siitä, miten jokainen kokee oman sukupuolensa. Eli siitä, mikä on jokaisen oma sukupuoli- identiteetti. Sukupuolen kokeminen on erittäin tärkeä aspekti, mutta harva osaa sitä aina edes ajatella. Monelle on itsestään selvää, että on joko nainen tai mies. Näin ei kuitenkaan ole kaikkien kohdalla. Moni voi kokea esimerkiksi ristiriitaa oman biologisen sukupuolensa ja kokemansa sukupuolen välillä. On siis hyvä ymmärtää, että kaikki naaraat eivät ole naisia tai kaikki urokset miehiä. Sukupuolenkorjaus tarkoittaakin sitä, että korjaa oman biologisen sukupuolensa vastaamaan omaa kokemusta sukupuolestaan.  

Kokemus on henkilökohtainen ja voi vaihdella hyvin erilaisina. Suurin osa kokee miehyytensä tai naiseutensa selkeästi. Osa kokee, ettei kuulu kumpaakaan sukupuoleen. Siksi ViNO aloittaakin linjauksensa toteamalla: " Kolmas sukupuoli tarkoittaa henkilöä, joka ei koe tai halua määritellä itseään mieheksi tai naiseksi. "

Omaa sukupuoltaan voi ilmaista eri tavoin. Useimmat miehet ilmaisevat itseään maskuliinisesti. Naiset puolestaan feminiinisesti. Androgyyni ilmaisu pyrkii tuomaan esille molempia puolia, sukupuolineutraali puolestaan pyrkii häivyttämään selkeät viittaukset sukupuoleen. Joka tapauksessa me ilmaisemme itseämme jollain tavoin myös ulkoisesti. 

Useimmilla meistä on selkeä biologinen sukupuoli. Näet siis jalkoväliin vilkaisemalla, kumpaan sukupuoleen joku kuuluu. Mutta kuten nyt olet ehkä oivaltanut, se ei kerro vielä kaikkea. Biologinen sukupuoli ei määritä sitä, miten itse oman sukupuolesi koet tai miten sitä ilmaiset. Biologia on vain eroja värkeissä. Intersukupuoliset puolestaan eivät välttämättä kuulu kumpaakaan sukupuoleen biologisesti. Heillekin kolmannen sukupuolen tunnustaminen on tärkeä asia. 

Kiintymys toiseen yksilöön vaihtelee myös suuresti. Enemmistö on heteroita, mutta sekään ei tarkoita sitä, että he kaikki kokisivat seksuaalisuutensa samoin. Biseksuaali on kiintynyt molempiin sukupuoliin tai tapoihin ilmaista sukupuolta. Homoseksuaali kokee lähtökohtaisesti kiintymästä omaan sukupuoleensa. Aseksuaali ei ole kiinnostunut seksuaalisesti oikeastaan mistään sukupuolesta tai ilmaisusta. 

Monelle oma sukupuoli ja seksuaalisuus on selvää pässinlihaa. Myös heille, jotka eivät kuulu ryhmään feminiininen heteroseksuaali naaras-nainen tai maskuliininen heteroseksuaali uros-mies. On tärkeää, että me kaikki tunnustamme sekä seksuaalisten suuntautumisten että sukupuolen moninaisuuden. Kaikilla meillä on varmasti opittavaa siinä, että annamme kaikkien kukkien kukkia. Emme toisen ulkokuorta katsomalla vielä tiedä, millainen hän on yksilönä. 

Jotta moninaisuuden arvostaminen ei jäisi vain kulttuurin tasolle, vaan myös yhteiskunnan normeihin, on hyvä muistaa kannanottomme seuraava kohta:

" Feministisenä järjestönä ViNO tiedostaa sukupuolten ja seksuaalisuuksien moninaisuuden ja vaatii kaikille samanarvoisuutta. Sukupuolineutraalius ei kuitenkaan tarkoita sukupuolten kieltämistä vaan ainoastaan niiden yhtäläistä kohtelua. Jokaisella on oltava oikeus elää elämäänsä omista lähtökohdistaan eikä ulkoa annettujen roolien mukaan. -- Tasa-arvoa on edistettävä yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla. Sivistyneenä ja tasa-arvoa vaalivana maana Suomen on aika tunnustaa sukupuolen moninaisuus.  " 

Oppitunti päättyy. Läksyksi annetaan sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuteen tutustuminen, ja erilaisuuden hyväksyminen. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNOn liittokokous vaatii Suomea tunnustamaan kolmannen sukupuolen."

Miksei koko suokupuoli-termiä heitetä romukoppaan? Voisimme unohtaa miehet että naiset ja olla vain ihmisyksilöitä, joista jokainen on erilainen.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Sukupuolia ei voida poistaa eikä sukupuolten eroa voida madaltaa, koska feminismi perustuu siihen, että miessukupuoli törkeästi alistaa naissukupuolta. Jos sukupuoleten väliset erot vähenisivät olemattommiin, kaikki feministit jäisivät työttömiksi ja turhakkeiksi. Ihmiset naureskelisivat feministeille jälkijättöisinä historian reliikkeinä. Siksi tämä mahdollisuus, että sukupuolien väliset erot vähenevät pitää kanavoida keinotekoiseen "kolmannen sukupuolen" käsitteeseen.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

No eiköhän sitä aika nopeasti keksitä, että oikeastaan se alistussuhde ei olekaan miehet-naiset, vaan miehet- naiset & kolmas sukupuoli.

Antikainen teroittanee jo kynäänsä.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Feminismi, ainakin vihreä sellainen, on kaikkien sukupuolten välistä tasa-arvoa ajava liike. Eli pidetään huoli myös miesten tasa-arvosta ja kolmannen sukupuolen tasa-arvosta.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Jos sukupuoleten väliset erot vähenisivät olemattommiin, kaikki feministit jäisivät työttömiksi ja turhakkeiksi."

Kyllä feministit hyvin pian keksisivät, että pitää olla x-kromosomi-kiintiöt: vähintään 75% x-kromosomia ja maksimissaan 25% y-kromosomia. Mutkikkaampi olisi taasen järjestää kiintiöt tälle 3. sukupuolelle...

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Hyvä pointti. Voi olla, että tämä on suunta, jota kohti ollaan menossa.

Jarno Liedes

En löytänyt tätä kolmatta sukupuolta biologiankirjasta, mutta varmasti voit jonkun lähteen sen selvittelyyn osoittaa ?

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Transgender, muunsukupuolinen ja intersukupuolisuus ovat termejä, joista kannattaa aloittaa.

Jarno Liedes

Transgenderistä tuli hakutuloksissa GID tuloksia(gender identity disorder), jota hädintuskin voidaan kutsua biologiseksi komputaatioksi. Ellei sitten hyväksytä, että "virhe" voidaan katsoa komputaation tarkoituseksi. Mitä se useinkaan ei kyllä evoluutiobiologian kannalta ei useinkaan ole...

Muunsukupuolinen taas viittaisi enemmän "persoonan omaan mielikuvaan" eikä täten sekään täytä mitään biologista määriteltää, ellei sitten hyväksytä että maailmassa on 7 miljardia eri sukupuolta mikä on vähän öxymöröni.

Intersukupuolisuus eli mm.hermafrodiitti(kehityshäiriö lääk.) on myöskin marginaalinen ilmiö ja menee sekin enemmän ensimmäiseen luokkaan ja joista suurinosa leikataan tai hakeutuu korjausleikkaukseen jossain vaiheessa elämäänsä eli muuntuu jommaksikummaksi biologiseksi sukupuoleksi.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen Vastaus kommenttiin #10

Kannattaa jatkaa tutkimuksia ja ottaa vaikkapa yhteyttä Setaan, jos ei muuten meinaa löytää tietoa. Biologiaan voidaan lukea myös neuropsykologia, eikä pelkkä anatomia.

Jarno Liedes Vastaus kommenttiin #11

Niin neuropsykologisesti katsottuna homothan omaavat periaatteessa naisten aivot, joten siinä hyvä selitys. Peili.

Setaan nyt ei kannata ottaa yhteyttä jos haluaa tutkia tieteellistä tietoa asioista.

Mieluummin lukee neuropsykologian kirjoja.

Käyttäjän TomNiemi kuva
Tomas Niemi
Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Joku voisi pitää Kopran esityksiä mielipuolisena. Mene ja tiedä. Tahdon2013 -aloitteella ja kolmannella sukupuolella ei sinänsä ole mitään yhteyttä. Molemmat toki ovat ihmisoikeus- ja tasa-arvokeskustelua.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

On hyvä huomata, että eihän tämä kolmas sukupuoli nyt ole mikään uusi asia vihreiden parissa.

Puolueen poliittinen ohjelma, joka hyväksyttiin jo kesäkuussa 2014, sanoo esimerkiksi:

" Otetaan käyttöön mahdollisuus ilmoittaa juridiseksi sukupuolekseen määrittelemätön sukupuoli. "

Ohjelma: http://www.vihreat.fi/node/9036

Toimituksen poiminnat