Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Älä syytä pelaajaa, syytä peliä.

Poliittiset virkanimitykset ovat jäänne menneisyydestä, josta pitäisi jo nyky-yhteiskunnassa päästä eroon. Töihin pitäisi valita pätevimmät, ei puolueiden suosikkeja. Ja tämän pitäisi päteä Punavuoresta Posiolle, ihan koko Suomessa. Kuntiin tarvitaan pormestarimalli.

Anni Sinnemäki (vihr.) valittiin tänään Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi. Moni vääräleuka nyt naureskelee, koska vihreät ovat useita vuosia taistelleet poliittisia virkanimityksiä vastaan. Heidän mielestään Sinnemäki ei ole hakijoista pätevin, ja moni ihmetteli miksei Osmo Soininvaaraa (vihr.) esitetty virkaan. Miksei Soininvaaraa esitetty, sitä pitää kysyä Helsingin vihreiltä itseltään. Äänestyksessä olivat tänään kuitenkin vastakkain Sinnemäki ja Hannu Penttilä (sd). 

Mutta. Don't blame the player, blame the game. Eli älä syytä pelaajaa, syytä peliä. Tai kuten alkuperäinen lausahdus menee: don't hate - älä vihaa. 

Olisi mielestäni kohtuutonta vaatia, että vihreät luopuisivat äänestäjien suomasta "valta-asemasta", jonka puolueen koko paikallisesti suo. Niin pyhimyksiä emme mekään ole. Kannatammehan esimerkiksi joukkoliikennettä ja rataverkkoja, mutta joskus joudumme silti lentämään. Vältämme viimeiseen asti, mutta joskus on pakko. Toki liikenteeseen liittyvän kulutuspäätöksen vertaaminen kaupunkisuunnitteluun on naiivia. Ei ilmastoasiantuntijatkaan jätä lähtemättä globaaleihin neuvotteluihin, vaikka eivät pääsisikään kohteeseen ilman lentokonetta. 

Vihreiden kannatus Helsingissä suo nykyisen mallin ja tavan perusteella puolueelle tämän keskeisen viran. Systeemi on huono, mutta ei ole syytä jättää pelaamatta, vain koska muut pelaavat rumaa peliä. On oikein, että äänestäjät saavat äänelleen vastinetta: vihreämpää kaupunkisuunnittelua. Vihreiden kanta pormestarimalliin kuitenkin säilyy: se on saatava. Kuntalaisten ääni on näyttävä paremmin päätöksenteossa ja tiettyjen tehtävien tulee olla valtuustokauden mittaisia, eikä eläköitysvirkoja. Kansalaisten tulee saada valita päättäjiään suorilla kansanvaaleilla, ei ryhmien välisillä sopimuksilla. 

Ja jos tällä viikolla todella haluaa valittaa poliitisista virkanimityksistä, niin kannattaa kritiikki suunnata ennemmin SDP:n suuntaan. Nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston uuden ylijohtajan nimitys oli melkoista tuolileikkiä.

En epäile lainkaan, etteikö Sinnemäki selviäisi tehtävästä mallikkaasti. Johtajakokemusta löytyy ministeriöstä asti. Näkemystä parempaan kaupunkisuunnitteluun on rutkasti. Oli puoluetausta mikä tahansa, sai pääkaupunkimme tänään hyvän johtohenkilön. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

(Ex-Sipoon) helsinkiläisenä olen mielummin Uudenmaan kuin Helsingin vihreä. Nyt ei onneksi tarvitse selitellä miksi Ode sivuutettiin. En tiedä.

Vihreä kaupunkisuunnittelun apulaiskaupunginjohtaja on tietysti hieno juttu. Toivotaan, että vihreitä saadaan yhä enemmän päättäviin elimiin. Sille näyttää olevan tarvetta.

Käyttäjän MikaSaarela kuva
Mika Saarela

Semmoinenkin sanonta tulee mieleen kuin "Tarkoitus pyhittää keinot". Vaan mikä mahtaa olla nyt tarkoitus?

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Tätä käyttäisin, jos oltaisiin käytetty jotain vilunkipeliä viran saamiseksi. Näin ei tietenkään ole.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Täytyy myöntää, että yllätyin ja vähän petyinkin kun Ode ohitettiin tässä asiassa, mutta en sinällään usko, etteikö Anni ottaisi hommaa haltuun. Hän on pätevä ja asioihin hyvin perehtyvä poliitikko.

Joka tapauksessa poliittisen puolueen (kaikkien poliittisten puolueiden) tehtävänä on pyrkiä maksimoimaan valtansa jotta voisivat ajaa mahdollisimman hyvin niitä asioita joiden ajajiksi heidät on valittu. Muu olisi äänestäjien pettämistä.

Toki poliitikot voivat luopua osasta valtaa vaikkapa virkamiesten tai kansaisdemokratian hyväksi, mutta silloinkin tuo vallasta luopuminen täytyy tehdä yhdessä, ei vain yhden puolueen yksipuolisena julistuksena.

Mika Samuel Kiekkijev

Hesari kirjoitti jo Männistö-Räty leikin aikana, että Vihreät mahdollistivat leikin kannattamalla sitä ja samalla saavat seuraavan apulaiskaunginjohtaja tittelin, joten ei tämä ollut edes uutinen.

Näinhän meillä mennään ja sitten aina vaaliohjelmissa luovutaan taas kerran poliittisista virkanimityksistä.

Maassa maan tavalla!

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

"Toki poliitikot voivat luopua osasta valtaa vaikkapa virkamiesten tai kansaisdemokratian hyväksi, mutta silloinkin tuo vallasta luopuminen täytyy tehdä yhdessä, ei vain yhden puolueen yksipuolisena julistuksena."

Mikä tässä oli liian vaikeaa?

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Se että jos teot ja puheet ei vastaa keskenään ei mene ihmisten jakeluun jotka eivät kuulu näiden mätien puolueiden kannattajiin.
Jos joku edes koittaisi näyttää esimerkkiä rehellisyydestä ja piettäisi melua, kun/jos muut tekee niin voitaisiin saada edes jotain aikaiseksi.

Te jotka puolustelette puolueitanne ideologioittenne takia ja äänestätte aina ne samat tunarit. TE olette vielä enemmän vastuussa tämän maan tilasta, kuin ne syyntakeettomat 200 tonttua siellä Arkadiamäellä.

Esim. Vihreät sanoi Päiville tahdon ja hallitusohjelmaan kirjattiin, että hallitus ei tule esittämään sukupuolineutraalia avioliittolakia. Mutta samat ihmiset äänestää kuitenkin vihreitä ja haukkuu persuja, kun ne vastustaa sukupuolineutraalia avioliittolakia.
Oli minusta aika iso pyllistys osalle äänestäjiä?
Niin ja vihreäthän istuivat, myös maailman ydinvoimamyönteisimmässä hallituksessakin...
Toki ymmärrän, että vastapalveluksiakin saa tai ainakin ministerin pestin...

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Helsingin kaupunki suurimpana kuntatyönantajana voisi toimia positiivisena esimerkkinä pyrkien aktiivisesti työllistämään muitakin, kuin ns. oikean puoluekirja omaavia henkilöitä. Tätä tavoitetta tukisi mm. anonyymi työnhaku, jossa työhakemukset jätetään täysin nimettömänä. Hakijan tiedot, nimeä ja taustaa myöten paljastuvat vasta haastattelussa. Näin toimimalla ehkäistään syrjintä vieraan puoluekirjan nimen perusteella.

Olisikohan tässä hyvä kokeilla Vihreiden mallia maahanmuuttajien työllistymiseen?
Tässä olisi esimerkkiä miten saataisiin koulutettuja ja päteviä ihmisiä hoitamaan yhteisiä asioita nykyisen "virkaan sopii vaikka koulutettu apina jos puoluekirja on oikea" malli.

Tässä ehdottomassani mallissa(vihreiden malli) olisi yhteiskunnan kannalta hienoa, että epäpätevät hakijat tulisivat karsiutumaan suoraan pois, koska tärkeään virkaan ei voisi hakea pelkällä "merkonomin" koulutuksella. Tällä ratkaisulla pääsisimme suoraan pois "maantavasta".
En nimittäin usko, että hakukriteereitä uskallettaisiin kovin madaltaa...

Lisäksi plussana olisi, että tulee vaikeaksi alkaa perustella vähemmän pätevää hakijaa edes haastatteluun jos muut ovat paljon pätevämpiä ja sopivampia koulutukseltaan ja työkokemukseltaan.

Tuossa olisi tuo Vihreiden alkuperäinen mistä poimin mallin: http://www.vihreat.fi/node/6047
"Porin kaupunki suurimpana työnantajana voisi toimia positiivisena esimerkkinä pyrkien aktiivisesti työllistämään maahanmuuttajataustaisia henkilöitä. Tätä tavoitetta tukisi mm. anonyymi työnhaku, jossa työhakemukset jätetään täysin nimettömänä. Hakijan tiedot, nimeä ja taustaa myöten paljastuvat vasta haastattelussa. Näin toimimalla ehkäistään syrjintä vieraskielisen nimen perusteella."

Jos vihreät aikuistenoikeasti ovat poliittisia virkanimityksiä vastaan niin eikös tässä olisi kätevä malli, myös sinne paremmin palkattuihin virkoihinkin?

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

On aivan perusteltua arvostella poliittisia virkanimityksiä. Mutta silloin on syytä arvostella niitä kaikkia.

On naurettavaa väittää, että muitten virkanimitykset ovat kyllä pahasta, mutta vihreiden on vain pakko kun muutkin. Että muut keksivät pelin ja vihreät ovat vain viaton pelaaja. Tai, että vihreät eivät voi jättää käyttämättä tilaisuutta poliittiseen virkanimitykseen, koska silloin sen käyttäisivät muut. Nämä perustelut kun ovat aivan yhtä päteviä jokaisen puolueen ja jokaisen virkanimityksen kohdalla.

Hyväksyn argumentin, että nykytilanteessa kenenkään on kovin vaikea lähteä ensimmäisenä luopumaan virkojen kahmimisesta "sopivin ohi pätevämpien"-periaatteella. Mutta jos näin toimii, niin silloin ei ole kauheasti myöskään varaa arvostella muita.

Ylipäätään koko homma pitäisi räjäyttää ja laittaa uuteen uskoon.

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

Demarithan on kunnostautunut asiassa kieltämättä hyvin viime aikoina siellä ministeriöiden puolella.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Jos/kun ( valitettavasti ) Helsinkiin valittiin taas yksi Vihreä wonnabee pomoksi niin syrjäseutu-pasi maksaa taas jotain raide-maksua...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

??? Luuletko tosissasi, että helsingin apulaiskaupunginjohtajavalinta vaikuttaa elämääsi syrjäseudulla?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Sellaisia haluja on, sikäli kuin Sinnemäki pysyy edeltäjänsä linjoilla ja omissa näkemyksissään.
http://yle.fi/uutiset/kaupungin_johto_tyrmistyi_pi...
http://puheenvuorot.kansanmuisti.fi/istunnot/71-20...
http://www.kauppalehti.fi/etusivu/pisara+on+hukkap...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Poliittiset virkanimitykset ovat vähän kuin koulukiusaamista. Niistä pääsee eroon vain, jos riittävän moni kieltäytyy jatkamasta niitä. Ja jotta riittävän moni kieltäytyisi jatkamasta, jonkun täytyy aloittaa. Sinnemäen junailu ohi pätevämmän ehdokkaan osoittaa, että vihreät eivät ole tuo puolue, joka aloittaisi suhmuroinnin lopettamisen. Mutta ainahan voi puolustautua sillä, että kukaan muukaan ei sitä tee.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Mielestäni poliittisia virkanimityksiä ei kuitenkaan lopeteta tehokkaasti niistä kieltäytymällä, vaan päättämällä paremmasta systeemistä. Nykyinen systeemi on huono.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ei poliittisten virkanimitysten olemassaolo riitä perusteluksi sille, että puolue istuttaa virkaan henkilön, jolla ei ole tehtävässä tarvittavaa koulutusta eikä kokemusta. Erityisesti tässä tapauksessa, kun puolueella olisi ollut käytettävissä henkilö, jonka kokemusta ja asiantuntemusta arvostetaan yli puoluerajojen. Vaikka mandaatin katsottaisiin kuuluvan vihreille, henkilön valinta siihen oli vihreiden vastuulla. Piiloutuminen nykyisen systeemin taakse on selittelyä. Systeemi olisi mahdollistanut pätevän henkilön valinnan. Se mahdollisuus ohitettiin tietoisesti.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Typerimpiä latteuksia, mitä meren toiselta puolelta on koskaan suomennettuna kuultu. Sillä siirretään vastuu omista toimista muille.

Toimii samalla lailla kaasukammion suihkuvastaavalla kuin poliittisissa virkanimityksissä

"Vihaajat vihaa", "Ne on vaan kateellisia" ja "pelin henki". Ja muuta roskaa, jolla on tarkoituksena lähinnä vältellä ikäviä tosiasioita.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

"Mielestäni poliittisia virkanimityksiä ei kuitenkaan lopeteta tehokkaasti niistä kieltäytymällä, vaan päättämällä paremmasta systeemistä. Nykyinen systeemi on huono."

Vallankumoustako tarkoitat?

Kuka muu poliittiset nimitykset voi poistaa kuin nimittäjät itse?

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Äänestäjät, puolueiden ohjelmat, yhteiset päätökset. You know, demokratia?

Jussi Väinönheimo

Vihreät haluaa leikkiä Kokoomuksen kanssa. Mitä uutta siinä on?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Samalla tavalla, vielä härskimmin, demarit ovat leikkineet vuoroin Keskustan ja vuoroin Kokoomuksen kanssa jakaen johtavien virkamiesten paikkoja. Vihreiltä selvästi odotetaan enemmän kuin muilta. Vihreät eivät saisi ottaa edes niitä muiden yhdessä toisilleen sopimia virkoja silloin kun sattuu sellainen kohdalle. Vihreillehän tämä tehtävä olisi sääntöjen mukaan kuulunut jo kuusi vuotta sitten mutta demarit kähmivät sen itselleen silloin. Vihreät ovat siis pahoja, jos ottavat sen mikä sopimusten mukaan kuuluu, muut eivät niinkään pahoja vaikka kahmivat virkoja sen minkä kerkiävät jopa sopimusten vastaisesti.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ei ole mitään asiallista syytä epäillä Sinnemäen pätevyyttä tehtävän hoitamisessa. Hän on kannuksensa ansainnut.

Toimituksen poiminnat