Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Ympäristöhallinto, julkinen sektori ja arvot kuntoon

Keskusta haluaa sanojensa mukaan laittaaa Suomen kuntoon seuraavissa eduskuntavaaleissa. Itse en kuitenkaan allekirjoittaisi kaikkia keskustan kuntoutusohjelmia. Mielestäni kun Suomea ei saada kuntoon ympäristöhallinnon ja julkisen sektorin alasajolla tai arvokonservatismilla. 

Keskusta jatkaa aloittamaansa ympäristöhallinnon alasajoa ainakin kahdella tapaa. Ensinnäkin Sipilä haaveilee ympäristöministeriön romuttamisesta ja luonnonvaraministeriön perustamisesta. Jo tämä kertoo kaiken oleellisen keskustan (tai ainakin Sipilän) luontosuhteesta - se on pelkkä resurssisuhde. Luonnonsuojelijapuolella sen sijaan haaveillaan ympäristöministeriön vahvistamisesta. Toisekseen keskusta olisi valmis myös romuttamaan koskiensuojelulain. Luonnonsuojelujärjestö WWF tyrmää esityksen suoraan, ja onneksi jopa 67% suomalaisista on koskiensuojelun puolella.

Keskustajohtoinen ympäristöhallinnon alasajo ansaitsee kiitoksensa Talvivaaran menestystarinasta. Jos siis tällä linjalla jatkamme, saamme lisää talvivaaroja ja muita ympäristötuhoja. Myös liioitellut aluepoliittiset vaikutukset ja "byrokratian purku" jatkunevat keskustan linjauksissa. 

Julkisen sektorin koko ja työpaikkojen vähentäminen sieltä ovat tulleet tutuiksi Sipilän puheissa. Varmasti kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että jossain on varmasti turhaa byrokratiaa ja turhia normeja. Mutta normitalkoiden kaltaisten hämäävien ilmauksien takana piilee usein kuitenkin oikeistolainen tarve ajaa hyvinvointivaltiota alas. Odotan keskustalta tarkempia linjauksia, sillä nykymenolla se on menossa vain kokoomuksen kelkkaan.

Enemmistö keskustan kansanedustajista ei kannata tasa-arvoista avioliittolakia. Arvokonservatismi elää ja voi hyvin keskustan parissa. Etenkin syrjäseuduilla on tärkeää, että miellyttää kaikkien vanhoillisempia kannattajia. Eräskin keskustan eurovaaliehdokas uskoi kannatuksensa pudonneen, koska kannatti naispappeutta. Johdonmukaisesti arvoliberaalia politiikkaa toivovalle tältäkään osin keskusta ei ole siis mikään paras kunto-ohjelma.

Huolissani olen myös keskustan suosituimmista hallituskumppaneista. Jos SDP pääsee jatkamaan koulutuspolitiikkaansa, ovat seuraavat neljä vuotta varsin kurjat. Ja jos demarit ovat samanlainen pässi narussa kuin kokoomuksen kanssa, on turha haaveilla sen pontevammasta työllisyyspolitiikasta tai kaunopuheista veroparatiisien kitkemisestä tai ympäristönsuojelusta. Perussuomalaisten kanssa olisi varmaan lystikästä tehdä EU-politiikkaa ja vanhoillisia arvolinjauksia.

Keskusta näyttää selkeiten ovea vihreille. Se on selvä merkki siitä, että puoluekoneisto Sipilän takana ei halua tehdä kestävää ympäristö- ja ilmastopolitiikkaa, edistää yhdenvertaisuutta tai ajaa perustuloa. 

Keskustan kunto-ohjelmassa lienee parasta suomalaisten terveyden edistäminen ja se kuntoilu. Sen osuuden voin allekirjoittaa. Mutta ympäristöhallinto, julkinen sektori ja tasa-arvo kaipaavat parempia kuntoutusohjelmia. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Tapani Lahnakoski

Tuulivoiman kotimaisuudesta on turha puhua, paitsi maksumiehinä. Kaikki myllyt tulevat ulkomailta. Pystytysnosturit sentään saattavat olla kotimaisia. Omistus on enemmän ulkomaista kuin mitä Hanhikiven laitoksella tulee olemaan, jos koskaan rakennetaankaan. Vielä säätövoimakin halutaan ostaa ulkomailta ja onko Suomen sähköverkko edes valmistautunut tulevaan syöttötehon vaihteluun, vai pitääkö sitäkin varten rakentaa uusia säätölaitteistoja "virman piikkiin"?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Teollisuuden oma tutkimus ohjaa tuulivoimarakentamista Suomessa. Niinikään tuulivoiman hyötyjä määritellyt teollisuuden omavalmisteinen tutkimus on poliittiselle päätöksenteolle valmisteltu virkamiestyöryhmän selonteon pohjalta Suomessa. Kts. linkit alla.

"Tuulivoiman edistämisen suurimmat ympäristövaikutukset ovat energiantuotannon hiukkas- ja hiilidioksidipäästöjen (CO2) vähentäminen korvaamalla fossiilisia polttoaineita käyttäviä energialähteitä. Suomen sähköntuotannon rakenne huomioituna on arvioitu, että tuulivoiman kasvihuonekaasupäästöjä vähentävä vaikutus on aluksi noin 700 gCO2/kWh ja siinä vaiheessa kun tuulivoimaa yli 10 % sähkönkulutuksesta noin 600 gCO2/kWh (Holttinen & Tuhkanen, 2004)." Sivu 74, http://www.vtt.fi/inf/pdf/publications/2004/P554.pdf http://www.ym.fi/download/noname/%7BD4CF9D69-EE7D-...
http://www.tuulivoimayhdistys.fi/files/Esa%20Holtt...

"Tuulivoimarakentaminen vaikuttaa ihmisten lisäksi myös esimerkiksi linnustoon ja lepakoihin sekä vedenalaiseen luontoon. Tuulivoimaloiden vaikutuksia on tarkasteltu laajasti esimerkiksi tuulivoimarakentamisen suunnittelua koskevassa ohjeessa (Ympäristöhallinnon ohjeita 4|2012)."

Mutta osataan sitä muuallakin, esim. Englannissa. "In 2006, I reported how, to mark the go-ahead for a monster wind farm in the Thames Estuary, the BBC announced a celebratory programme from Reading’s “Green Park”, to be powered entirely by Mr Vince’s windmill. Sure enough, the wind dropped, forcing the BBC to rely on a nasty, CO2-emitting diesel generator. Yet it is on machines like Mr Vince’s turbine that our government has centred Britain’s entire future energy policy." http://www.telegraph.co.uk/comment/11248233/Reveal...

http://www.pori.fi/material/attachments/hallintoku...

Kun muualla tällaisia merelle rakennettavia tuulivoima-alueita suunnitellaan, suojaetäisyyttä asutukseen varataan vähintään 10 km. Porissa vastaavaa suojaetäisyyttä asutukseen on varattu 650 metriä? Onko Suomessa viranomaista, joka vastaa Porin Peittoonkorven rakennettujen ja suunnitteilla olevien Tahkoluodon tuulivoimaloiden aiheuttamista terveysvaikutuksista.

"Recommendations on the Siting of Wind Farms in the Vicinity of Eskdalemuir, Scotland (2005)" finds an appropriate setback to be 10 km (6.2 mile or 32,730 ft). http://theenergycollective.com/willem-post/84293/w...

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

eikös hallituskumppaninne kokoomus ole alasajon suhteen jo melko hyvässäkin vauhdissa ja panostaa harvainvaltaan.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Kokoomus on toimillaan osoittanut suomalaisille äänestäjille, että vihreillä on merkitystä ja vaikutusta. Eli kyllä, heti hallituksesta lähtömme jälkeen kokoomus aloitti ympäristöhallinnon alasajon ja todella heikom ympäristöpolitiikan.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Arvot kuntoon: http://yle.fi/uutiset/kokoomus_ja_vihreat_vaalilii...

Poliitikot ei ajattele muuta kuin seuraavia vaaleja.

Toimituksen poiminnat