Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Vihapuhe uuvuttaa kaikkia nuoria

Vihapuhe myrkyttää yhteiskunnallisen keskustelun. Se on poliittisen vaikuttamisen vitsaus, joka vaivaa meitä pahasti ja riistää meiltä paljon. Nykyään voi sanoa nimettömänä lähes mitä tahansa, kenelle tahansa. Näppäimistön huoleton napsuttelu muuttuu nopeasti uhkailuksi, väkivallaksi ja sorroksi. Sen kestämiseen tarvitaan kovia hermoja, ja se uuvuttaa kaikkia.

Vihapuhe on kinkkinen termi, eikä sitä voi määritellä ihan näin vain lonkalta. Veteen piirrettyjä viivoja on paljon. Sovitaanko kuitenkin, että kaikenlainen uhkailu ja toisen hengen vähättely on vihapuhetta. 

Sovitaanko myös samalla, että stereotypiat eivät auta ketään. Ei hyödytä sanoa, että kaikki vihreät ovat tällaisia tai että kaikki kristilliset ovat tällaisia. Tiedämme, että puhumme höpöjä, jos sanomme näin. Voimme yleistää puolueen linjaa, puolueen ohjelmia tai heidän poliitikkojensa tekemisiä, mutta emme voi yleistää yksilöä. Eikö tällainen olisi ihan reilu diili?

Eri mieltä saa olla. Tiukastikin pitää joskus sanoa. Politiikan ei tarvitse olla kaunokirjallisuuden maaottelu. Mutta ollaan säntillisiä, ollaan ihmisiksi.

Tästä näkökulmasta nähtynä Perussuomalaiset nuoret aloittivat eduskuntavaalikampanjansa hieman hassusti. PS-nuorten uusi puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen kirjoitti blogiinsa, kuinka oikeistolaisella nuorella on nykypäivänä hankalaa. Hän kirjoittaa sekä omista henkilökohtaisista kokemuksistaan että oikeistonuorten kokemuksista yleisellä tasolla.

Ensiksikin on todettava, että tällaiset bussin-alle-jäämisjutut ovat ehdottoman väärin. Kuten alussa totesin, vihapuheelle ei pitäisi olla tilaa yhteiskunnassamme.

En kuitenkaan ymmärrä sitä, miksi erimielisyys puetaan tällaisten todella ikävien asioiden verhoon. " Ei ole nuoren helppoa nykyajan mielipideilmastossa sijaita jossain muualla kuin vasemmistossa. ", Tynkkynen kirjoittaa. En tiedä, millaisia keskusteluja hän on käynyt punavihreiden nuorten kanssa, mutta voin kertoa: Ei ole helppoa kyllä täälläkään.

Itse olen saanut paljon kuraa niskaani kannoistani koskien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Kun puhun ilmastonmuutoksesta, joudun usein pilkan ja vihan kohteeksi. Kun olen kadulla tekemässä vaalityötä, joudun kuuntelemaan paljon katkeria kommentteja ja suoranaista vihaa. Kun tein Haaviston presidentinvaalikampanjaa, oli välillä tunnelma todella ahdistava. " Vedä ittes kiikkuun! " tai " Tappakaa v*ittu kaikki ittenne! " tai " Tollaset hinttarit pitäs tappaa! " -kommentit ovat yllättävän yleisiä.

En ole yksin, meitä on paljon. Kaikki eivät vain halua tulla julki kokemansa vihapuheen kanssa. Sinänsä siis hatunnosto Tynkkysen suuntaan, mutta silti lähestymistapa oli kehno. 

Jos vihreänä nuorena tekisin tällaisen videon, joutuisin varmaankin aloittamaan sillä, että miten kristitty voi olla vihreä. Tai miten niin me muka kannattamme työllisyyttä ja yrittäjyyttä. Tai miten vihreät puolustaisivat maata. Tai miten niin ilmastonmuutos on totta.  Tai miten lappilainen voi olla vihreä. Stereotypioita koskien puoluetaustaa on paljon.  

Ja jos puhutaan ihan puhtaasti mielipiteistä, niin mielestäni Suomessa hallitsee tällä hetkellä sellainen oikeistohegemonia, että ei ole vuosiin nähty. Nyt jos milloin saa puhua julkisen sektorin alasajosta ja muusta oikeistolaisesta. Arvokonservatismi ja arvoliberalismi ovat eri asioita: kokoomuksessakin on paljon tätä "mukasuvaitsevastoa", vaikka ovatkin tiukasti talousasioissa oikeanlaidan oikeassa nurkassa. 

Toivon, että perussuomalaiset nuoret ja kaikki muutkin poliittiset nuorisojärjestöt ryhtyisivät vihapuheen vastaiseen taisteluun. Vihapuhe, syytökset, stereotypiat ja vähättely koskevat meitä kaikkia. Kaikki nuoret uupuvat sen edessä. Se estää meitä kaikkia rakentamasta yhteiskuntaa, jota meidän pitäisi muutaman vuoden kuluttua jo omin voimin jaksaa pyörittää. 

Miikka Keränen

Lue myös Ylen juttu vihapuheesta: Me tiedämme missä asut. Mukana julkisia toimijoita vasemmalta oikealle.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Jonas Hellgren

"Vihapuheen" kieltäminen lailla tai asetuksilla on erittäin vaarallista ja saattaa helposti kolahtaa omaan nilkkaan. Totalitarismeissa on aina ollut joku vastaava keino hiljentää eri mieltä olevat, ja totalitarismin synty on nimenomaan lähtöisin vastaavista vaiennuskeinoista. Tarvitsee ainoastaan määritellä toisinajattelevien puheet tai ajatukset kiellettyyn ryhmään kuuluvaksi.

Paljon parempi on säilyttää sananvapaus ja sallia kaikkienilmaista mielipiteensä. Jos joku on niin hölmö että haluaa väkisin luoda itsestään tyhmän kuvan, niin heillä on siihen oltava oikeus. Järkevä ja sosiaaliseen kanssakäymiseen tottunut ihminen ymmärtää ettei haukku haavaa tee, ja antaa sellaisten mennä ohi korvien.

Suosittelesinkin kaikkien puolueiden nuorisojärjestöille vihapuhe-käsitehirviön hautaamista ja antaa kaikkien sanojen ja mielipiteiden kukkia. Demokratia alkaa siitä että kaikilla on oikeus sanoa mielipiteensä.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Ymmärsit minut väärin. En missään vaihessa tekstiäni vaadi vihapuheen kieltämistä lailla. Erimielisyyksiä saa (ja pitää) olla.

Jonas Hellgren

On aivan yhtä vakavaa ehdottaa "vihapuheen" lopettamista keskinäisellä sopimuksella, itsesensuurilla.

Jo se, että käytät blogissasi käsitettä "vihapuhe", osoittaa että mielestäsi on olemassa jotain mielipiteitä mitä ei tulisi ilmaista, ja olet sisäistänyt sekä itsesensuurin ja julkisen vallan tekemän valinnan sallittuiin ja kiellettyihin mielipiteisiin.

Kuka päättää milloinkin mikä puhe on "vihapuhetta"?

Nykyisessä "oikeusvaltio" Suomessa, lain kirjoitti, syyttämisestä päättää, ja käytännössä esittelijänä päättää myös tuomiosta yksi ja sama tyyppi, jolle ei saa edes vittuilla. Pelottavaa.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen Vastaus kommenttiin #20

Onko toisen kuoleman toivominen todella mielipide?

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #24
Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #25

Totta; "mä voivon, että sä kuolet" on mielipide, "mä tapan sut" on laiton uhkaus, josta Rikoslaissa on määrätty rangaistus. Yksiselitteisesti.

Käyttäjän maxman kuva
Max Mannola Vastaus kommenttiin #26

Jouko, oletko tosissasi? "Mä toivon, että sä kuolet" on selvää vihapuhetta.

Voisi tietysti harkita, olisiko "toivon että Putin kuolee" tai "toivon, että Kim-Jong-un kuolee" tai "toivon että ISISin johtaja kuolee" vihapuhetta, kyseessähän ovat aika yleisesti hyvin vahingollisina pidetyt valtaapitäjät, joiden vastuulla on ihmishenkien menetyksiä. Mutta ehkä kulttuuriimme ei tulisi kuulua tällainen toivomus edes vihatusta vallanpitäjästä. Ei olisi kristillinenkään asenne.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #28

En usko, että ISISin jäsenet pitävät ISISiä vahingollisena, tia että Kim Jong-un tai V. Putin pitävät itseään vahingollisina.

Onko siis niin, että toisten mielipide on vihapuhetta, toisten ei?

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #28

" "Mä toivon, että sä kuolet" on selvää vihapuhetta. "

Jos kaverisi makaa kuolettavasti sairaana ja hirveissä tuskissa ja haluaa kuolla päästäkseen eroon kärsimyksistään. Jos siihen sanoo : "Mä toivon että sä kuolet."
onko sekin vihapuhetta ?

Käyttäjän maxman kuva
Max Mannola Vastaus kommenttiin #34

"Jos kaverisi makaa kuolettavasti sairaana..."

niin vaikka kannattaisit tuskista eroon pääsemistä tai eutanasiaa,ehkä et nyt kuitenkaan sanoisi hänelle ihan näitä sanoja käyttäen:

"Mä toivon että sä kuolet" ...?

Toisaalta tietysti jokainen kuolee joskus, joten se toivominen on sinänsä hassua ellei siihen liity aikamäärettä, jos oikein viisastellaan.

Käyttäjän maxman kuva
Max Mannola Vastaus kommenttiin #25

Se, että sinä Jonas olet tuota mieltä, on toki mielipide, mutta minusta huudahdukset " Vedä ittes kiikkuun! " tai " Tappakaa v*ittu kaikki ittenne! " tai " Tollaset hinttarit pitäs tappaa! " -kommentit ovat yksiselitteisesti vihapuhetta.

Mutta näitä olisi varmasti huudettu jo 1980-luvullakin, ennen internetin aikaa. Siis jos seksuaalivähemmistöihin kuuluvia olisi silloin ollut julkisesti ehdolla. Vähemmistöjen suhteen ilmapiiri paranee koko ajan: vastustajiakin on, mutta koko ajan vähemmän, ja yhä useampi "tavis" päinvastoin kannustaa olemaan rohkeasti oma itsensä, ja hyvä niin. Tai näin ainakin täällä etelässä...

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #27

"mutta minusta huudahdukset " Vedä ittes kiikkuun! " tai " Tappakaa v*ittu kaikki ittenne! " tai " Tollaset hinttarit pitäs tappaa! " -kommentit ovat yksiselitteisesti vihapuhetta."

Minusta tuo kuulostaa lähinnä B-nuorten lätkämatsilta, jäähyaition luukunvartijana kuultua. Vihastuksissa sanottua mutta ei ns. "vihapuhetta".

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen Vastaus kommenttiin #36

Voihan se siltä kuulostaa, en lätkämatsissa ole eläissäni käynyt. Kyseessä oli kuitenkin yleinen katu/ostoskeskus ja kontekstina yhteiskunnallinen vaikuttaminen eikä urheilupeli.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

On Loton melko uusi ominaisuus! Näppärä tapa saada tuplasti pätäkkää!

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Hienoa Miikka - edes joku ajattelee täällä oikeasti lapsia ja nuoria.

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/174129-a...

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Ei ole olemassa vihapuhetta, ainoastaan tyhmiä mielipiteitä.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Eikö (tappo)uhkaukset tai kuoleman toivominen ole mielestäsi vihapuhetta? Onko sekin vain mielipide?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kysyn vaan, miksi uhriudut toistamalla kuulemiasi vihapuheita ja näin uuvutat kaikki lukijasi ?

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen Vastaus kommenttiin #8

Luitko Tynkkysen alkuperäistä tekstiä? Vastaan tähän persunuorten "uhriutumiseen", että kyllä meitä muitakin haukutaan yms.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #9

Eksää ny Keränen tajua, että kun perussuomalainen nuori kertoo saamistaan ikävistä viesteistä, niin se on rohkea kirjoitus siitä miten itsenäisesti ajatteleva nuori ei murru suvaitsevaiston henkisen sortamisen alla.

Mutta jos teikäläinen kirjoittaa siitä, kuinka vihreänä nuorena paskaa tulee niskaan koko ajan, niin se on uhriutumista.

Ja jos rupeet valittaan tästä, niin se on ihan omaa kaksoisstandardia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #16

Kyllä Keränen varmaan tajuaa, koska hän on Vihreä vaikuttaja Rovaniemeltä.

Käyttäjän maxman kuva
Max Mannola Vastaus kommenttiin #17

Pekka puolestaan ei tainnut tajuta Jussin sarkasmia? Tai mistä minä tiedän...

Ehkä tappouhkaukset ja kuolemientoivomiset ovat eri asia kuin lievemmät ideologiset suorasanaisuudet omaa ideologiaasi vastaan.

"Te Vihreät karkotatte karkotatte teollisuuden Suomesta" on mielestäni typerä kommentti, mutta ei se vihapuhetta ole. Sen sijaan "viherpiipertäjät pitäis tappaa" on.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #29

Max M.,

Miksi "viherpiipertäjät pitäis tappaa" ja kenen tällainen mielipide on ?

Oletko jo tehnyt ilmoituksen Ylläpitoon ?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #29

Yhtä hyvin voi todeta, että ""Te Vihreät karkotatte karkotatte teollisuuden Suomesta" on mielestäni typerä kommentti" on typerä kommentti.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Vihapuheesta ja sen merkityksestä keskusteltaessa on kuitenkin syytä muistaa, että KAIKKI stereotypiat eivät ole "virheellisiä". Ihminen on sosiaalinen eläin, joka ryhmittelee ympäristönsä käsitettäviksi kokonaisuuksiksi. Ajatus, että "ei pidä nähdä metsää puilta", "kaikki ovat yksilöitä", "yhteisöjä, yhteiskuntaa ei ole" (M. Tacher) jne. ovat pohjimmiltaan harhaanojtavia ja ongelmallisia.

Toki yleistämiselle pitää olla peruste: "kaik ruottalaiset on homoi!" on perusteeton yleistys. Sen sijaan joskus on perusteltua esittää, että "kaikki "virtaset" on varkait", "kaikki X:t on Y" jne. Tämä johtuu juuri ihmislajin yhteisöllisestä luonteesta: Jos vaikkapa suvun/perheen vesa "kalle" tekee rikoksen, varastaa vaikkapa naapurin ruhonleikkurin, ja jää siitä verekseltään kiinni, ja koko perhe/suku alkaa huutaa suureen ääneen, että "ei meijän kalle koskaan mitään pahaa tee, eikä koskaan varasta mitään, syytön se on", on selvää, että suku/perhe hyväksyy teon. Tästä tehty johtopäätös, että kaikki "kallen" perheen/suvun jäsenet ovat varkaita, on perusteltu sosiaalinen stereotypia.

Ajatus siitä, että me kaikki olemme "vain" yksilöitä, eikä mitään voi yleistää, on vastoin ihmislajin sosiaalista perusluonnetta. Me OLEMME yhteisöllinen eläin, elämme yhdessä ja olemme aina ryhmämme osa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Yleistyksiä on pakko tehdä, ainakin ajoittain. Niitä ei kuitenkaan kannata pitää ehdottomina tai kaiken kattavina. Aina voi tulla vastaan se poikkeus joka saa miettimään että kappas eivät ne kaikki olekaan sellaisia.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kuten sanoin: " on kuitenkin syytä muistaa, että KAIKKI stereotypiat eivät ole "virheellisiä""

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Totta. En tehnyt syväanalyysia tähän käsitteeseen, koska puhekielessä stereotypia on juuri tällaista "ikävää" yleistämistä: hollantilaisilla on puukengät, aasialaiset on hyviä matematiikassa tms. Akateemisemmassa mielessä stereotypia voi olla ihan hyvä alkeellinen tapa varautua esim. toiseen kulttuuriin; aasialaiset ovat hiljaisia ja kunnioittavia. Kulttuuritutkimus voi tästä tehdä yleistyksiä ja esim. Hofsteden mittareilla mitattuna tämä pitääkin usean Aasian kohdalla paikkansa.

Kirjoitin kuitenkin, että puolueen linjasta voi tehdä yleistyksiä. On eri asia sanoa esim. kaikkien persujen vastustavan maahanmuuttoa kuin sanoa kaikkien persujen olevan rasisteja.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Naapurin ruhonleikkurin varastaminen voi olla naapuriston ja ylipäätään yhteiskunnan kannalta turvallisuutta lisäävä toimenpide! :D
Anteeksi, en malttanut! Hyvää isänpäivää, Jouko!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Juu, ja naapurin lehtipuhaltimen rikkominen todellinen ympäristöteko. :P

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Tuon kommentin 14 alku on lähellä vihapuhetta, koska siinä kehotetaan suorastaan kieltämään jokin poliittinen suuntaus.

Perussuomalaisiin on kohdistunut samanlaista kritiikkiä ja väärää luonnehdintaa. On esimerkiksi väärin luokitella PS oikeistopuolueeksi. Se on eräissä kysymyksessä arvokonservatiivinen mutta ei oikeistopuolue. Oikeisto ajaa ökyrikkaiden, "sen yhden prosentin" etua. PS:n piiriin on sen sijaan paennut runsaasti demareita, jotka ovat tuskastuneita siihen, että Sdp:n "ökyministerit" heiluvat estottomasti hallituksessa Kokoomuksen hanslankareina.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Harrastaako Sebastian Tynkkynen siis vihapuhetta PS-nuoria kohtaan? (#19)

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Kyllä vihreillä on ihan oikeita ongelmia käsissä. Katsokaa nyt alkoholilakiuudistusta koskien mainonnan rajoittamista: jokainen innovatiivinen vihreäkin oli mukana äänestämässä "kyllä" tähän asiaan. Kaikki PS oli vastaan, ja vain muutama keskustalainen. Jotta vihreät keräisivät lisää kannatusta, niin heidän on opittava miettimään asioita itsenäisesti ja pienen ihmisen, normaalin elämän ja yritysten kannalta. On ihan hyvä miettiä ruohonjuuritason elämää ja kustannuksia, koska monesti tässä PS vetää populistisemman ja pidemmän korren: näkee sen ratkaisun, jonka sokea reettakin näkee. Väitän edelleen, että ei kaikki PS:ää äänestä siksi, että ne haluaisi rasismia ja homofoobisuutta, vaan siksi, että meillä ei ole liberaalia vaihtoehtoa persuille. Liberaali persupuolue, joka tukee homojen oikeuksia, mutta kannattaa myös suomalaista teollisuutta, ihmisten elämän yksinkertaistamista ja edullisemmaksi tekemistä, ja työllisyyttä jne. - sellaiselle puolueelle on ihan varmasti kysyntää. Ei kaikki halua kokoomusfantasiaa, jossa lähes kaikki hallituspuolueet on vahvasti mukana. Jos haluat yhden puolueen, joka äänestää kreikka-tukia vastaan, mutta sallii tasapuolisen avioliittolain, niin mitä ihmettä äänestät? Entä jos kannatat samalla vuotoksen allasta ja ydinvoimaa, ja haluat progressiivisen, taloutta ajattelevan vahvan puolueen? Vaihtoehdot on todella vaikeita, koska vihreät on kaukana täydellisestä, ja persut on umpijuntteja, jotka ei esim. ymmärrä raideliikenteen ja joukkoliikenteen päälle mitään. Siksi meillä onkin piraatit..

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Sini Lappalainen kirjoitti, kommentti 22:
"Harrastaako Sebastian Tynkkynen siis vihapuhetta PS-nuoria kohtaan? (#19)"

Eihän toki. Haluan vain todistella, että PS ei ole mikään oikeistopuolue, jollaista Sebastian Tynkkynen luulee edustavansa.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Suomella on paljon vakavampia ongelmia kuin, kenen kanssa makaat.

Kirjoita taloudesta, puolustuksesta, huoltovarmuudesta, tai vaikka työllisydestä ja köyhyydestä.
Avioliitto on naisen ja miehen välinen juttu. Kaikki muut liitot voivat olla mitä "Whats so ever" ja niihin ei kenekään tarvitse puuttua.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Avioliitto on tällä hetkellä naisen ja miehen välinen liitto. Onneksi asiaan saadaan ihmisoikeuksien mukainen muutos.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Musta tuntuu, että sulla on nyt vähän marketing fail tän sun mielipiteen puolustamisen kanssa. Oot liian poliittisesti korrekti ja hienostunut tolla default-vastauksellasi - ei ihme jos turhaudut vastustukseen, koska ei kukaan jaksa kuunnella default-politiikkaa. Siit ei tuu impaktia toisen ajatteluun. Ne haluaa keskustelua, case-scenariota, pros&cons, mitä tahansa! Jos joku tavan juntti tulee mussuttaa, että avioliittolaki on ihan täysi vääryys historiallisesti ja moraalisesti jne. niin tuskin se mistään ihmisoikeuksista piittaa, tai tasa-arvosta. Eihän se ees ymmärrä mistä puhut. Niille ihmisille, jos jotain ei ollut olemassa 70-luvulla, then by god sitä ei tarvita tänäänkään. Se mielipide pitää markkinoida sille kohderyhmälle hyvin todentuntuisesti. Sanot jotain viisasta ja älykästä siitä, miten se vaikuttaa normaalielämässä. Esim. vaikkapa, että jokaista homoparia kohti on jossain yksi vapaa nainen enemmän, joten me haluamme normalisoida ja tukea tällaista kehitystä. Ei kannata lähteä niinku vastakkainasettelemaan, vaan enemmänkin, että mitä mä tarjoan tässä teille.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen Vastaus kommenttiin #40

Puolustan mielipiteitäni kuten parhaaksi näen. Kiitos kuitenkin vinkistä!

Toimituksen poiminnat