Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Eurovaalit ei ole väli- tai ennakkovaalit.

Eurovaalit käytiin ja niiden uutisarvo on nyt jo lakaistu maton alle. Eurovaaleihin havahduttiin suomalaisessa mediassa melko myöhään, ja suurin osa suomalaisista äänestäjistä ei herännyt vaaleihin ollenkaan. Euroopan unionin tai parlamentin eikä eurovaalien merkitys ole meille selvää. Stubbin valinta kokoomuksen puheenjohtajaksi vahvistaa valitettavasti näkemystä siitä, että eurovaalit on vain välivaalit tai ennakkovaalit. 

Alexander Stubb mainosti itseään Euroopan asiantuntijana. Kampanjassa painotettiin etenkin sitä, että juuri asiantuntijuutta Eurooppa tarvitsee. Vaalihymy puri äänestäjiin ja lähes 150 000 suomalaista halusi lähettää Stubbin hoitamaan Euroopan asioita kuntoon. Stubb oli vaalien suurin henkilökohtainen voittaja. Nyt nuo äänet eivät kuitenkaan saa katetta, kun mepiksi lähteekin Sarvamaa. Stubbista tullee pääministeri. Äänestäjillä ei taaskaan ollut kuluttajansuojaa.

Vaaleissa toki äänestetään ensisijaisesti puoluetta. Eurovaaleissa oikeastaan ryhmää. KD:n ja kokoomuksen äänet olisi tullut mennä samaan pottiin, sillä heidän meppinsä istuivat samassa ryhmässä. Uskallan kuitenkin väittää, että enemmistö äänestäjistä pitää kaikkia vaaleja henkilövaaleina. Monet äänestivät Stubbia, eivät kokoomusta. He eivät halunneet Sarvamaata tai Korholaa. He eivät tiedä kuka on Nystén, Salla tai Quach. Hekin kuitenkin hyötyivät Stubbin äänistä. 

Olen pitänyt siitä, että Stubb on avoimen Eurooppa-myönteinen. Pidän muutenkin monista Stubbin arvoista, kannattaahan hän selkeästi esimerkiksi tasa-arvoista avioliittolakia ja samaa sukupuolta olevien parien adoptio-oikeutta. Nyt kuitenkin Stubb vaikutti käyttävän eurovaaleja vain ponnahduslautana. Kotimaa kutsui, hän sanoo. EU-miehelle vaalit olivat väli- tai ennakkovaalit.

Euroopan unioni ei ole jokin ulkopuolinen tekijä. Ei sinne lähdetä tekemään sen asioita. Euroopan unioni olemme me. Me olemme eurooppalaisia ja me olemme unionin kansalaisia. Euroopan parlamentti tekee paljon merkittäviä asioita, ja yksi meppi voi olla paljon vaikutusvaltaisempi kuin suomalainen ministeri. Suurin osa Suomen lainsäädännöstä tulee unionitasolta. Näistä ja monista muista syistä eurovaalit ei ole suinkaan mitkää välivaalit, jolla mitataan kannatusta ja katsotaan kenet saataisiin sinne töihin. Eurovaalit ei ole eduskuntavaalien ennakkovaalit, joilla testataan äänestäjien nykytuntemuksia ja -ajatuksia. 

Ajatusmaailmaa Euroopan unionista pitää nyt lähteä muuttamaan aktiivisesti. Meillä viisi vuotta aikaa siirtää median huomion fokus myös eurooppalaiseen päätöksentekoon ja muuttaa suomalaisten ajatuksenkulkua. Toivottavasti seuraavat eurovaalit ei ole mitkään höpöhöpövaalit eikä siinä pärjätä populismilla tai kauniilla mainoksilla. 

Stubb lopetti hetki sitten oman linjapuheensa  kokoomuksen uutena puheenjohtajana. Hän totesi, että politiikka ei ole ehdolla olemista ja  äänien keräämistä. Hän haluaa kitkeä poliitikkojen petetyt lupaukset. Toivottavasti hän aloittaa itsestään, kun ryhtyy näitä asioita ajamaan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Useimmat puolueet halusivat olla eurovaaleista hiljaa ja pidättäytyä ennen vaaleja kaikesta keskustelusta mitä euroon ja EU:n liittyy, siksi keskiöön nostettin Ukraina ja Nato. Liittovaltio ja tulonsiirtounioni olivat myös vihreille kiusallisia asioita joita kannattavat mutta tietävät että harva äänestäjä näitä kannattaa yhtä vähän kuin Suomen itsenäisyyden menettämistä.

Niko Kostia

Mielestäni Yle skarppasi näissä vaaleissa toden teolla, ja esim yritti tosissaan tuoda eroja puolueiden ja euroryhmien välillä julki. Se on sitten toinen luku kiinnostaako äänestäjiä ottaa asioista todella selvää.. Ainakin tiedotusvälineiden osalta ollaan menossa parempaan, mutta katsotaan mihin se riittää..

Muuten olen kyllä kanssasi ihan samaa mieltä, harmittaisi minuakin jos äänestäisin Stubbia, ja saisin Sarvamaan. Näillä kahdella paljastuu pienellä raapaisulla aika erisuuntaisia mielipiteitä.. Toisaalta en tiedä kuinka montaa tämä kokoomusleirissä sitten kuitenkaan kiinnostaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mielestäni Yle skarppasi näissä vaaleissa toden teolla, ja esim yritti tosissaan tuoda eroja puolueiden ja euroryhmien välillä julki."

Aina kun joku poliitikko yritti keskustella eurosta niin toimittajat keskeyttivät ja vaihtoivat puheenaihetta. Jostakin syystä Ukraina ja Nato olivat pääpuhenaiheet vaikka eivät liittyneet eurovaaleihin millään tapaa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Vai että pitää suomalaisten ajatuskulkua oikein muuttaa. Kannattaisiko kokeilla tosiasioilla? Ainiin, mutta tosiasiat on siitä ikäviä, että ne ei aina sovi siihen omaan ideologiseen pleksiin.

Eurooppalaisia ei ole (millään mielekkäällä) tavalla olemassakaan, eikä toistaiseksi euroopan kansalaisiakaan. Siihen vetoaminen on sama kuin suomalaisuuteen vetoaminen: Keino saada jotakin.

Ei sinun tai minun asiat ole "meidän" asioita, ellei niillä ole sama päämäärä. Kuvitteppa sama Euroopan tasolle. Skaala on niin suuri, että sieltä on vaikea enää löytää mitään yhteistä päämäärää. Jonkun päämääriä ne silti ovat. Jotakin ne hyödyttävät.

Ainut tapa testata ovatko ne sinun päämääriäsiä vai eivät, on kysyä jokaisen kohdalla: "Tarvitsenko minä tätä mihinkään". Jos vastaus on "en ole varma" tai "en", on todennäköistä, että ne eivät ole sinun.

Se on yksinkertaisin mahdollisin testi, mutta ymmärrettävän hankalaa aikana, jolloin kaikki, mitä meille myydään, myydään aina tarpeellisena. Me emme tarvitse mitään, mutta jos mainosmieheltä kysytään, emme voi elää ilman hänen tuotettaan. Koko maailmankuva on täysin vääristynyt.

Meidän faktamme ovat neuvoteltavissa ja mikä tahansa on mitä tahansa.

Toimituksen poiminnat