Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Lasten kaupallinen hyväksikäyttö kiellettävä

Sitä on ympärilläsi jatkuvasti. Se on niin hyväksytty asia, että et edes osaa vastustaa sitä. Se tuijottaa sinua vastaan joka käänteessä, ja pidät sitä täysin normaalina. Se on mielestäsi harmitonta ja vaaratonta, moraalisesti täysin oikeutettua. Puhun tietenkin lasten kaupallisesta hyväksikäytöstä.

Nykylainsäädäntö antaa lapsille mahdollisuuden työskennellä väliaikaisesti vaikkapa jossain taide- tai kulttuuriesityksessä. Taskurahan ansaitsemista kotiaskareita tekemällä tai naapureitaan auttamalla tuskin mikään kieltää. Ei tarvitse olla täysi-ikäinen, jotta voisi alkaa tienamaan omia kesätyörahoja tai kartuttamaan työkokemusta. Työelämä on monelle nuorelle arkea. 

Lasten kaupallinen hyväksikäyttö on mielestäni hieman laajempi ilmiö. Se juolahti mieleeni eurovaalien alla. Ainakin keskustan ja vihreiden eurovaalimainoksissa poseerasi lapsi. Kauppatieteiden ylioppilaana ymmärrän kyllä hyvin, miksi lapsia käytetään mainoksissa. Mutta epäilen vahvasti, että tokkopa kumpikaan vekara tietää eurovaaleista tai puolueista yhtikäs mitään. Tai ymmärsi, että heitä käytetään tällä tavoin hyväksi.

Syntipukkeja eivät suinkaan ole vain puolueet. Ehei, lasten kaupallinen hyväksikäyttö elää ja voi hyvin joka puolella. Mainostajat ovat käyttäneet lapsia jatkuvasti, ja käyttävät edelleen. Katsopa muutama mainoskatko sillä ajatuksella, että montako lasta näet. Samalla voit pohtia, liittyvätkö lapset välttämättä edes suoraan tuotteeseen tai palveluun. 

Mainosten lisäksi lapsia nähdään nykyisin entistä enemmän myös levyttävinä artisteina. Tokihan tenavatähtiä oli jo männävuosina, siinä ei ole mitään ihmeellistä. Mutta nykypäivänä lapsista tehtaillaan musiikkibisnekselle rahasampoja jo aivan urakalla. Levy-yhtiöillä tuntuu olevan suorastaan käsirysy käynnissä siitä, kuka saa uusimman Youtube-, Twitter- tai Spotify-sensaation aikaiseksi jostain lapsilaulajasta. Uusin lienee Timo T. A. Mikkosen Matias-poika. 

Kun tätä ajatuskulkua lähtee jatkamaan, huomaa, että lapset ovat yllättävän usein isossa roolissa kaupallisuudessa. Viimeisenä esimerkkinä heitän ilmaan perinteiset lasten kuvakilpailut, kuten Seura-lehden Päivänsäteen. Viattomalta vaikuttava valokuvakisaus tuskin säilyisi lehden sivuilla, jos sillä ei olisi kaupallista arvoa. Nykypäivänä kilpailu on niin kovaa. 

Tein otsikosta tahallani mahdollisimman raflaavan. En pelkää kukkahattutädin, viher-kieltäjän tai moraalinvartijan leimaa. Painotan kuitenkin, että en ole nyt lyömässä mitään lakia pöytään. Haluan herättää pohdintaa ja keskustelua lasten asemasta ja oikeuksista kaupallisuuden hampaissa. 

Hyväksikäytöstä ei voida varmaankaan siksi puhua, että kaikki Suomessa pitää tehdä sopimusten sisällä, ja tuskinpa Robin tai Tuuli jää ilman palkkakuittia. Väkipakolla tuskin keskustakaan laittoi lasta mattoa tamppaamaan. 

Pohdintani koskeekin lähinnä sitä, että ymmärtävätkö lapset todella, mitä oikein tekevät ja minkä vuoksi. Onko lapsille suunnatut musiikkikilpailut lupauksineen musiikkiurasta reiluja ja miten ne vaikuttavat voittavan nuoren opintoihin? Eikö mainontaa voitaisi tehdä myös niin, että lapsia ei pidä tuoda studioon? Onko moraalisesti oikein kuvata lapsia ilman heidän suostumustaan ja laittaa kuvat koko kansan pällisteltäviksi? Eikö netin avoimuus pelota vanhempia, kun heidän lapsiensa kuvat leviävät?

Yllä on vain muutama kysymys, jota olisi syytä ainakin joskus pureskella. Itsehän olen sillä kannalla, että lapsia ei pitäisi pakottaa mihinkään tahtomattaan, esimerkiksi seurakunnan jäseneksi tai keholtaan silvotuksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Otsikolla pääsit karuselliin. Ei siinä mitään, hieno asia mihin tartuit.

Mutta vastaus: lapset eivät ymmärrä sen enempää kuin ennenkään.

Vanhempana tosin olen oman lapseni tukena aina ja kaikkialla. Tosin oma lapseni ei esiintyjätyyppiä. Mutta se mikä ketuttaa, pojasta tulee parempi tietokoneiden kanssa kuin minusta, joka sentään saan elannon alasta...

EDIT:
Ja muuten miulla on feisbuukissa kuvia lapsestani.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Eivät lapset varmaan ymmärräkkään, mutta ymmärtävätkö aikuiset kuinka paljon enemmän tällaista kaupallisuutta on?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Mutta entäs jos on ihmisiä joita ei jonkun toisen kaupallisuus meinaa mitään? Ei helvetti tätä elämää voi elää sillein, että miettii tämän tai tai tämän teoreettisen kaupallisuuden.

EDIT:
Hyvä vanhemmuus on hyvää vanhemmuutta no matter what. Mutta se ei poista huonoa vanhemmuutta.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen Vastaus kommenttiin #4

No, luulisi tosiaan omien lasten kaupallinen hyväksikäyttö kiinnostavan ainakin.

Aslak Koivuila

Osuit häränsilmään enemmän kuin tajuatkaan.
Kuvasta päätellen sinulla tuskin on kovin vanhoja lapsia.
Mainonta on suunnattu siten, että se saa mun 10v. kuopuksen kerjäämään joka päivä jotain, jota ei luulisi tenavan himoavan. Mainoksessa lauma lapsia syö tiettyä pizzaa kesken suositun lastenohjelman, ja sitähän on pakko saada. Jossain päin maailmaa on perheparatiisi erityisesti lapsiperheille - sinne- no tuskin.
Rovion pelit lienee peanuts verrattuna esim. Minecraft'iin. Se on tietääkseni levinnyt jokapuolelle. Sitä voi pelata ilmaiseksi, mutta kivaksi se muuttuu vasta kun pulitat vähintää 20 €. "Kaikilla meidän luokalla on". Ja kun kaikki kaikkien luokalla koko jollain tapaa kehittyneessä maailmassa pulittaa 20€ - teeppä matikka !

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onko oikein tyrkyttää lapsille epäterveellistä ruokaa limsaa ja muuta ylimakeaa lapsiin vetoavilla mainoksilla? Luulen niiden aiheuttavan enemmän vahinkoa kuin kuin kieletty alkoholimanontaa olisi.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Kassamyyjänä huomaan valitettavan usein miten epäterveellistä ruokaa lapset saavat. Osassa tapauksissa epäterveellisyys näkyy vanhemmissa ja jo lapsissa, esimerkiksi ylipainona.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minusta on hyvä että MTV näyttää sellaista ohjelmaa kuin Kaappaus keittiössä.
Viimeksi kokki heitti roskiin lapsiperheen jääkaapista roskaruoat ja opetti äitiä tekemään itse lihapullat lapsille.

Juhani Kahela

Tyypillistä hyväntahtoisten hölmöilyä koko kirjoitus. Töitä olen tehnyt 8-vuotiasta asti ja työntekoa jatkan. Nyt on 70 mittarissa. Sodan jälkeen työt alkoivat maataloustöissä pellolla heinän korjuussa ja perunoitten poimimisessä. Kouluissa oli perunan nostoloma, jotta lapset pääsivät perunan nostohommiin. Opiskelusta maksettiin. Mitään yleistä rahan jakojärjestelmää ei ollut. Näin tämä maa, jota nyt tuhotaan, rakennettiin. Sossun apuun turvautuminen oli häpeä. Nyt sillä kehutaan, kun ei tarvitse tehdä töitä. Kukaan ei uskalla puhua työn teon lisäämisestä, kun suurin osa äänestäjistä on työtä tekemättömiä toisten rahoilla eläjiä. Työntekoa on lisättävä lapsesta alkaen sopivia töitä tehden. Oppivat samalla arvostamaan työn tekemistä, kun joutuvat itse maksamaan osan ostoksistaan. Kaiken lisäksi nyky-yhteiskunnan ongelmat kaikki polarisoituu siihen, että ei tehdä töitä.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

No, puhuin tuolla kyllä esimerkiksi arkiaskareista, jotka varmasti kaikille lapsille olisivat hyväksi. Mutta tuskin maata sillä rakennetaan, että lapsista tehdään mainosmannekiineja ja laulajia.

Juhani Kahela

Tämä maa rakennetaan sillä, etää jokainen osallistuu työntekoon kykyjensä mukeen. Itse olen lapsena esiintynyt elokuvassa. Tosin siitä en mitään muista. Muuta minusta ei ole tullut työtä tekevä ja arvostava suomalainen. Poikani esiintyi kansainvälisen yhtiön tv-mainoksessa ja sai rahaa. Sillä rahalla hän oppi, että kun tekee työtä niin siitä hyötyy itse. Tämä työn teon arvostaminen on jatkunut aikuisiässä. Kävi hakemassa ulkomailta oppia, jotta sai osaamistaan parannettua.
Mitähän pahaa on tehty, kun lapsena hänet päästettiin tekemään töitä.

Kerrohan mitä pahaa aikoinaan oli lasten työskentelyssä perunapelloilla. Saivat koulusta lomaa sitä varten. Miksi se tänä päivänä oli joten moitittavaa?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #12

Ihan hyvä periaate, että jokaisella olisi mahdollisuus osallistua kohtuullisella panoksella työntekoon ja ansaitsisi sillä elantonsa.
Joiltakin lapsilta ennen vanhaan tässäkin maassa teetettiin ihan liika raskasta työtä.
Nykyisin koneet hoitavat perunannoston.

Toimituksen poiminnat